CD’s van de maand Juli 2011

DEVIN TOWNSEND PROJECT

Deconstruction

(InsideOutMusic/EMI)
www.myspace.com/devintownsenddtp
Ron Willemsen
95

 

 

Het originele plan was om vier albums in vier maanden uit te brengen maar dat viel toch even tegen. Na ‘Ki’ en ‘Addicted’ in 2009 rondt Devin Townsend nu met ‘Deconstruction’ en ‘Ghost’ het kwartet platen af waarmee hij tevens een periode in zijn leven afsluit, of zoals hij het zelf zegt: ‘deze platen zijn het einde van het begin’. ‘Deconstruction’ bevat een prima overzicht van alles waarmee dit talent zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden en bevat invloeden van Strapping Young Lad tot Ziltoid The Omniscient en alles wat daartussen zit. “Praise The Lowered” begint super-relaxt, een beetje in de stijl van ‘Ki’, maar werkt toe naar een orgie van geluid die zo karakteristiek is voor Townsend; gecontroleerde chaos en gekte, met een grote rol voor het Praags Filharmonisch Orkest. Een constructie die gedurende het album regelmatig voorbijkomt en ervoor zorgt dat de luisteraar van de ene verrassing in de andere valt. Townsend is een meester in het toevoegen van rare onverwachte geluiden en het uitvoeren van stijlwisselingen binnen een nummer. Zo bevat “The Mighty Masturbator” plotseling vette dance beats en 16 (!) minuten durende gekte, en kent “Juular”: een leuke polkabeat. Er komt een hele rij gasten voorbij zoals onder anderen Michael Äkerfeldt (“Stand”), Insahn (“Juular”), Paul Masdival – ex-Death (“Sumeria”), Floor Jansen – ReVamp (“Pandemic”), Oderus Urungus – GWAR en Fredrik Thordendal – Meshuggah (“Deconstruction”). ‘Deconstruction’ vergt meerdere draaibeurten en dan nog ontdek je steeds nieuwe dingen. Het is bijna geen doen om elk nummer apart te ontleden, daarvoor gebeurt er simpelweg te veel. Townsend laat geen muzikale mogelijkheid onbenut wat resulteert in het meest ambiteuze en complexe album dat deze Canadese, eigenzinnige artiest tot nu toe heeft afgeleverd. Een genot voor het oor.