Aardschok Augustus/September 2011

In de Aardschok van Augustus/September 2011 lees je alles over:

TEXTURESDREAM THEATERBIOHAZARDDON AIREYCROSSFADEVADERARCH/MATHEOSJASTAX JAPANJOHN WETTONEPYSODEGHOST BRIGADECHIMÅIRÅICS VORTEXDC4MADE IN TAIWAN:LOCK UPBATTLECROSSALL SHALL PERISHTHE SPUDMONSTERSATLAS LOSING GRIPBRAT PACKLEPROUSGRASPOP METAL MEETING 2011FORTAROCK THE FESTIVALZWARTE CROSSBOSPOPNIGHT OF THE PROG

 

 

TEXTURES

LUISTERSESSIE ‘DUALISM’

Het is altijd oppassen geblazen als je van een platenmaatschappij een geheel verzorgde stedentrip naar het buitenland krijgt aangeboden om enkel een uurtje naar een nieuw album van een band te luisteren. Vooral als zo’n firma de van over de hele wereld ingevlogen media nog voor de luistersessie eerst een middagje pal in de te hete zon gratis biertjes laat wegtikken, moet je je voorzichtig afvragen of er soms iets te verbergen valt. Stuurt je TomTom je echter naar een studio-in-aanbouw in de ‘inspirerende’ omgeving van de Noordelijke IJ-oevers, alwaar je met te veel mensen in een te klein hokje gepropt wordt, dan mag je ervan uitgaan dat de muziek voldoende voor zichzelf spreekt. En dat doet de nieuwe Textures dan ook.

Rudi Engel

DREAM THEATER

PRIMA ZONDER PORTNOY

Velen dachten dat met het vertrek van drummer Mike Portnoy het hart uit Dream Theater was gerukt. Wie de band onlangs met zijn vervanger Mike Mangini aan het werk heeft gezien en het in september te verschijnen album ‘A Dramatic Turn Of Events’ heeft gehoord weet wel beter. Het vijftal uit Long Island, New York heeft zijn rug gerecht en is sterk uit de situatie gekomen. Er wordt veel op het podium gelachen en zelfs de altijd bescheiden opgestelde bassist John Myung laat zich meer zien dan ooit tevoren. Er is duidelijk iets veranderd. Aardschok vraagt aan gitarist John Petrucci en toetsenist Jordan Rudess hoe de vlag er bij hangt.

Patrick Lamberts

BIOHAZARD

DONKERE WOLKEN PAKKEN ZICH SAMEN

Het zag er zo goed uit voor Biohazard. Na een jarenlange pauze begon de legendarische band vorig jaar weer te toeren, en begin september verschijnt zelfs een nieuw album: ‘Reborn In Defiance’. Biohazard was, kortom, helemaal klaar voor een hernieuwdè zegetocht, tot zanger/bassist Evan Seinfeld plotseling te kennen gaf ermee te stoppen. Tijd voor een intiem gesprek met de aangeslagen zanger/gitarist Billy Graziadei, die alles uit de kast wil halen om de band toch te laten overleven.

Onno Cro-Mag

DON AIREY

ODE AAN DE HAMMOND

Don Airey staat nog bijna elke dag op de planken en houdt de blik ferm op de toekomst gericht. Toch kan hij ook nu al terugkijken op een droomcarrière. Sinds het midden van de jaren zeventig speelde de Britse toetsenist met bijna alles en iedereen die iets te betekenen had in de hardrock. Op zijn cv prijken klinkende namen als Whitesnake, Judas Priest, Rainbow, Colosseum II, Ozzy Osbourne, Gary Moore en Jethro Tull. Sinds 2002 is hij de vaste toetsenist van Deep Purple. De afgelopen twee jaar werkte hij aan de soloplaat ‘All Out’ die op 22 augustus uit zal komen. Het album is een ode aan zijn favoriete instrument: het Hammond-orgel.

Robert Haagsma

CROSSFADE

DEPRESSIE OPGEKLAARD

In 2004 schoot het titelloze debuutalbum van Crossfade als een komeet de Amerikaanse hitparade in en bereikte zelfs de platina status. De single ‘Cold’ werd door de rockstations non-stop gedraaid en het kon allemaal niet op voor de band. De klap was dan ook groot toen opvolger ‘Falling Away’ twee jaar later flopte en Crossfade door de platenbaas zonder pardon op straat werd geknikkerd. Zanger/gitarist Ed Sloan belandde daarna in een creatieve dip, maar klom aan de hand van gitarist/toetsenist Les Hall langzaam uit het diepe dal. Het resultaat is het derde album ‘We All Bleed’, waarop Crossfade luid en duidelijk laat horen terug te zijn aan het metalfront. Les Hall legt uit.

Liselotte Hegt

VADER

EENMANSPROJECT OF BAND?

Is Vader nog wel een band? Het is geen onterechte vraag, ook al zal Piotr ‘Peter’ Wiwczarek er niet snel ‘nee’ op antwoorden. Toch moest hij voor het vorige album ‘Necropolis’ (2009) een compleet nieuwe band om zich heen vormen, en voor het nieuwe ‘Welcome To The Morbid Reich’ alwéér. Dat Peter de touwtjes stevig in handen heeft is in ieder geval een feit, want het negende studioalbum is wederom een knaller van jewelste.

Rudi Engel

ARCH/MATHEOS

FATES WARNING IN VERMOMMING

Het ruikt naar Fates Warning. Het klinkt als Fates Warning. De mannen die de CD gemaakt hebben, zitten, op een uitzondering na, allemaal in Fates Warning. Alleen wordt ‘Sympathetic Resonance’ niet onder die naam de wereld in gestuurd, maar als het debuut van het duo Arch/Matheos. Gitarist Jim Matheos en zanger John Arch hebben wat uit te leggen.

Robert Haagsma

JASTA

VRIJHEID BLIJHEID

Jasta is niet alleen de achternaam van Jamey, zanger van Hatebreed, maar ook van zijn allernieuwste band. Alsof de man het al niet druk genoeg had met Hatebreed en zijn ándere band Kingdom Of Sorrow. De workaholic laat met Jasta echter een heel ander geluid, vooral waar het zijn zang betreft. De twaalf nummers getuigen van moed en zullen met name Hatebreedliefhebber verbazen. Ik spreek Jamey voor een optreden met Kingdom In Sorrow, waarmee hij momenteel op toer is.

Onno Cro-Mag

X JAPAN

HET X-EFFECT

X Japan, in eigen land kortweg X genaamd, is een van de invloedrijkste Japanse rockbands. X begint in 1982 als een power/speed metalband en groeit uit tot de grondlegger van de Visual Kei-beweging. Na vijf studioalbums en achttien uitverkochte optredens in de Tokyo Dome – capaciteit 55.000 man! – maakt zanger Toshi in 1997 bekend dat hij de groep verlaat. In september van dat jaar valt de band verder uit elkaar. En als in mei 1998 ook nog leadgitarist Hide overlijdt, lijkt het verhaal van X Japan voorgoed voorbij. Lijkt, want ruim veertien jaar later staat de band in een uitverkocht Tivoli in Utrecht. Bandleider/drummer Yoshiki vertelt na afloop van die show over het tweede leven van X.

Cindy van Stralendorff

JOHN WETTON

MUZIKANT VOOR HET LEVEN

John Wetton is een absolute grootheid in de progrockscene. Begonnen bij King Crimson maakte de zanger/bassist in 1975 een uitstap naar de hardrock met Uriah Heep om daarna UK op te richten, in 1982 gevolgd door Asia. Daarnaast is hij nog steeds een graaggeziene gast op CD’s van collega-muzikanten. Een driedubbele bypassoperatie, vier jaar geleden, en carpale-tunnelsyndroom aan zijn rechterhand – waardoor deze gevoelloos is en het bespelen van de bas alleen nog mogelijk is door een plectrum aan zijn vinger te plakken – zijn voor de man geen reden om een stapje terug te doen. Een gesprek met een zeer innemende, uiterst vriendelijke muzikant en een boeiende verteller.

Ron Willemsen

EPYSODE

THRILLER IN MUZIEKVORM

Epysode is de naam van het project, ‘Obsessions’ de titel van de eerste bovennatuurlijke thriller die eind augustus verschijnt. Bedenker van het verhaal en grote man achter Epysode is de Belgische gitarist Samuel Arkan, die Aardschok graag bijpraat over het project waarvoor hij een vijftal zangers en zangeressen wist te strikken, te weten Kelly ‘Sundown’ Carpenter (Beyond Twilight), Oddleif Stensland (Communic), Rick Altzi (At Vance, Thunderstone), Magali Luyten (Beautiful Sin, Ayreon) en Liselotte Hegt (Dial, Valentine, Ayreon). De begeleidingsband bestaat naast Arkan uit drummer Léo Margarit (Pain Of Salvation), bassist Kristoffer Gildenlöw (Dial, Neal Morse), leadgitarist Christophe Godin (Morglbl Trio) en toetsenist Julien Spreutels (Ethernity). Een interessant gezelschap.

Ron Willemsen

GHOST BRIGADE

DE KUNST VAN HET WEGLATEN

Het Finse Ghost Brigade eindigde in 2009 met het album ‘Isolation Songs’ op de tweede plaats in onze Soundcheck. Niet alleen wij waren overtuigd van de kwaliteiten van deze heren, ook in de rest van Europa werd succes geboekt. Op 19 augustus verschijnt het nieuwe album ‘Until Fear No Longer Defines Us’. Aan het woord is gitarist/songwriter Wille Naukkarinen.

Anita Boel

CHIMÅIRÅ

OVERDÅÅD SCHÅÅDT

Op een kortstondige drummerswissel na was de line-up van Chimaira al bijna tien jaar ongewijzigd. Tot de band de studio had geboekt om het zesde album ‘The Age Of Hell’ op te nemen en er opeens nog maar drie van de zes bandleden over waren. Een opvallend opgetogen, bevlogen en bijna constant lachende Mark Hunter voorziet deze bizarre periode in Chimaira’s geschiedenis van commentaar.

Rudi Engel

ICS VORTEX

MUZIKALE DUIZENDPOOT

Als je bijna je hele muziekleven al in black- en dark metalbands hebt gezeten, wil je wel eens wat anders. Dat moet ICS Vortex ook gedacht hebben toen hij zijn gelijknamige project startte, waarvan het debuutalbum ‘Storm Seeker’ een muzikale kruisbestuiving is van psychedelische seventiesrock, hardrock, stoner rock en een beetje folk. Hoewel veel Aardschoklezers de man achter het project wel zullen kennen, vragen we hem toch om zich even kort voor te stellen.

Leon van Rijnsbergen

DC4

FAMILIEBAND

In 1980 was hij mede-oprichter van Odin, een heavy metalband die vooral in en rond Los Angeles furore maakte. In 1988 trad hij toe tot Armored Saint en daarnaast speelt hij sinds 2001 met zijn broers Matt (bas) en Shawn (drums) in DC4, waarvan ook voormalig Dio-gitarist Rowan Robertson deel vanuit maakt en waar hij behalve gitarist ook zanger en songschrijver is. ‘Electric Ministry’ is DC4’s derde CD en Jeff Duncan neemt graag de tijd om ‘m aan te bevelen.

Ron Willemsen

MADE IN TAIWAN:

CHTHONIC

Dit is hoogstwaarschijnlijk voor het eerst dat je leest over een band uit Taiwan. Chthonic combineert symfonische metal met oriëntaalse invloeden. De groep is verreweg de meest populaire in Taiwan en richt sinds enkele jaren zijn pijlen ook op de westerse wereld. Ozzfest, Download en Wacken werden al aangedaan. Binnenkort verschijnt het zesde album ‘Takasago Army’. Bassiste Doris Yeh vertelt Aardschok over de Taiwanese metalscene, ‘Takasago Army’ en Taiwanese tragedies in de Tweede Wereldoorlog.

Bastiaan Tuenter

LOCK UP

Medio jaren tachtig was de Chileen Anton Reisenegger één van de mensen waarmee ik fanatiek cassettebandjes ruilde. Hij schreef voor het fanzine Blowing Thrash en speelde in een band genaamd Pentagram. Later stortte hij zich op zijn nieuwe band genaamd Criminal. Inmiddels is hij verkast naar Engeland en sinds tweeënhalf jaar maakt hij deel uit van het ‘all-star’ death/grindgezelschap Lock Up, waar hij de helaas te vroeg overleden grindlegende Jesse Pintado opvolgt als gitarist. De nieuwe Lock Up-CD ‘Necropolis Transparent’ biedt een spervuur aan vette riffs, en ik vraag Reisenegger om te beginnen dan ook of hij daar verantwoordelijk voor is?

Stephan Gebédi

BATTLECROSS

BLUE COLLAR METAL

Battlecross is een thrash/death metalband uit Detroit. Naar eigen zeggen tillen de mannen het genre qua bruutheid naar een nieuw niveau. Het vijftal speelde een aantal jaren in de marge, totdat hun debuutalbum ‘Push Pulse Destroy’ verscheen. Metal Blade spitste de oren, en nam Battlecross aan de hand. Onder de naam ‘Persuit Of Honor’ ziet datzelfde album nu opnieuw het levenslicht. Een gesprek met gitarist en oprichter Hiran Deraniyagala.

Bastiaan Tuenter

ALL SHALL PERISH

SIMPELE MUZIEK GEMAAKT DOOR SIMPELE LIEDEN

Toen nog niemand wist wat deathcore is, speelde All Shall Perish het al. Toen de populariteit van deathcore explodeerde, speelde All Shall Perish het opeens niet meer. Nu deathcore op de top van zijn populariteit is, laat All Shall Perish alle volgelingen nog eens goed horen hoe je het hoort te spelen en tegelijkertijd vooruitstrevend kunt zijn.

Rudi Engel

THE SPUDMONSTERS

POSITIEVE HARDCORE!

Het vorig jaar verschenen Foose-album ‘Sacrifice’ was het eerste wapenfeit van frontman Don Foose in zeven jaar tijd. Hij was vooral bekend als zanger van het legendarische The Spudmonsters en later Run Devil Run. Tot mijn verbazing verscheen onlangs ‘Stand Up For What You Believe’, een gloednieuw album van The Spudmonsters. Alsof dat nog niet genoeg is, verschijnt deze maand ook het tweede Foose-album ‘Are We Stronger’. Don Foose is kortom weer helemaal terug aan het hardcorefront.

Onno Cro-Mag

ATLAS LOSING GRIP

LIEDJES OVER HET DAGELIJKSE LEVEN

Het Zweedse Atlas Losing Grip verbaast vriend en vijand met het aanstekelijke tweede album ‘State of Unrest’, dat doet denken aan grote namen als Rise Against en Ignite. Reden hiervoor is vooral de perfecte, eigenzinnige zang van Rodrigo Alfaro. Kenners zullen overigens niet verbaasd zijn, want Rodrigo en gitarist Gustav Brunn vormden jarenlang de spil van het in 2007 opgedoekte Satanic Surfers. Rodrigo licht een en ander toe.

Onno Cro-Mag

BRAT PACK

GEEN WERELDVERBETERAARS, WEL INHOUD

Hoewel zanger Kenny oorspronkelijk uit Panningen (Limburg) komt, is zijn band Brat Pack afkomstig uit Nijmegen. Met de hardcore/punk van debuutalbum ‘Hate The Neighbours’ uit 2008 werd in twee jaar tijd Europa veroverd, en sinds juni ligt de opvolger ‘Stupidity Returns’ in de winkels. Als fervent Aardschoklezer is Kenny echter stiekem nog het meest trots op dit interview.

Onno Cro-Mag

LEPROUS

VERWACHT HET ONVERWACHTE

Leprous is de nieuwe sensatie van platenmaatschappij Inside Out. De jonge band uit Noorwegen komt op het album ‘Bilateral’ verrassend en vooral avontuurlijk uit de hoek. De heren wensen niet in een hokje te worden gestopt en doen er dan ook alles aan om de luisteraar te blijven verbazen. Grunts, cleane zang, trompet, groove en complexiteit gaan hand in hand. Het surrealistische artwork van Jeff Jordan (bekend van The Mars Volta) herinnert aan de oude albumhoezen van Genesis en King Crimson en staat haaks op de depressieve teksten. Hoe kan dit alles rijmen? Zanger/toetsenist Einar Solberg belt met Aardschok voor een introductie.

Liselotte Hegt

GRASPOP METAL MEETING 2011

24 – 26 JUNI, DE STENEHEI, DESSEL (B)

Aardschok stuurt een royale afvaardiging naar Dessel om Graspop te verslaan. Liselotte Hegt, Renée van der Ster en Stan Novak geven hun indrukken terwijl Andrea Beckers en Rudy De Doncker voor de plaatjes zorgen.
Graspop Metal Meeting 2011 heeft in verhouding met vorig jaar ogenschijnlijk weinig veranderingen doorgevoerd. Het terrein is exact hetzelfde ingedeeld als vorig jaar. Dat is uiteraard handig voor zowel bezoeker als organisatie, maar het zorgt ook voor dezelfde pijnpunten. Bijvoorbeeld de sinds vorig jaar geplaatste promotietoko’s, zoals de Coca Cola-tent met schaars geklede dames en foute muziek, en de ergelijke saloon met elk uur hetzelfde irritante liedje en dansje van meiden van de plaatselijke streetdancevereniging. De botsauto’s daarentegen zijn een leuke toevoeging en worden dan ook gretig bereden.
Qua praktische zaken zijn er helaas wel enkele ongemakken, die eigenlijk al jaren lang tot de vaste ergernissen van de bezoeker behoren. Zo is het werkelijk onbegrijpelijk dat er nog steeds niets is gedaan aan het aantal plekken waar je fatsoenlijk kunt zitten (al helemaal met dat natte gras!), het geringe aantal pinautomaten (niet voor munten, maar een ouderwetse flappentap) en het ontbreken van een bar in de tenten (zoals dat wel in de Metal Dome het geval is). Pluspuntje dat we hebben kunnen ontdekken is het ontbreken van de tweede serie toegangshekken: in plaats van tweemaal belaagd te worden door security, hoef je je nu nog maar één keer door de rijen en hekken te wringen om de festivalweide te bereiken.

Renee van der Ster

FORTAROCK THE FESTIVAL

2 JULI – PARK BRAKKENSTEIN – NIJMEGEN

Sinds 2009 verandert het Nijmeegse Park Brakkenstein begin juli voor één dag in het domein van een paar duizend metalheads. In zijn korte bestaan is FortaRock (The Festival) uitgegroeid tot een van de gezelligste festivals van Nederland, dat ieder jaar beter bezocht wordt. Ook dit jaar valt er weer genoeg te genieten; black metal, Zweedse melodeath, ouderwetse thrash of toch liever hardcore? Vandaag komt het allemaal voorbij.

Marlous de Jonge

ZWARTE CROSS

15 – 17 JULI, DE SCHANS, LICHTENVOORDE

Wat zal tante Rikie die verdomde Pluvius vervloekt hebben toen deze zaterdagavond de hemelsluizen opende en het Achterhoeker festivalterrein in de daarop volgende uren veranderde in een waar modderballet. De regen die tot diep in de nacht aanhoudt is namelijk een behoorlijke aanslag op het comfort van zowel bezoekers, organisatie en uitbaters als ook de deelnemende bands. Typerend voor het karakter van het festival is dat het nauwelijks leidt tot een mineurstemming. De elementen der natuur worden namelijk zonder al te veel gemor geaccepteerd. Maar het zat er dan ook aan te komen. Wat dat betreft is het pure winst dat de eerste twee dagen nog zulk stralend zomerweer bieden. Maar weer of geen weer, op de Zwarte Cross is altijd sfeer. En dit jaar vormt daarop geen uitzondering. Daar is ook geen enkele reden toe. Het totaalaanbod van muziek, cross, stunts, theater en kermis is dermate gevarieerd dat vervelen er geen seconde bij hoeft te zijn. Al struinend over het grote maar overzichtelijke terrein kom je ogen en oren tekort. Een dag acclimatiseren hoort er dan ook zeker bij. Wanneer je je draai eenmaal hebt gevonden blijkt alles echter snel en eenvoudig terug te vinden, waarbij de cynische Achterhoeker humor constant op de loer licht. Petje af voor de creatievelingen die daarvoor verantwoordelijk zijn en zij die het terrein zo smaakvol hebben aangekleed. Zo heerst er in de Fijnproevers- en Reggaeweide toch echt een soort van vakantiegevoel. Ook de catering is bovengemiddeld goed en de prijs-kwaliteitverhouding is een stuk beter dan bij menig ander festival. En wat te denken van de voor-euro-se entreeprijzen? Je gaat je echt afvragen waarom andere festivals zoveel duurder zijn! Hoe dan ook, de Zwarte Cross behelst het ultieme festivalgevoel en biedt alles dat een festivalganger zich wenst.

Stan Novak

BOSPOP

8, 9, 10 JULI – WEERT

Het is alweer de 31ste editie van Bospop, en de tweede op het nieuwe terrein aan de Eindhovenseweg. Ondanks het dreigend uitziende wolkendek zal Bospop het hele weekend van hemelwater verschoond blijven. Het is voor het eerst dat Bospop drie volledige dagen duurt. Met het verdwijnen van het Arrow Rock Festival, moet Bospop een deel van het ‘belegen’ rockpubliek naar zich toehalen. Vandaar ook dat Bospop vorig jaar naar een groter terrein verhuisde. De ruim 7000 toeschouwers op de vrijdag maken echter duidelijk dat drie dagen Bospop misschien toch te veel van het goede is. Ligt het aan de pittige entreeprijs of is het toch dat de ‘oudere rockfan’ niet twee dagen in een tentje wenst te overnachten? Aan de line-up kan het niet liggen, want die is op vrijdag interessant genoeg.

Metal Mike

NIGHT OF THE PROG

8 & 9 JULI – FREILICHTBüHNE LORELEY – ST. GOARSHAUSEN (D)

De Loreley is een prachtige locatie, misschien wel de mooiste omgeving voor een muziekfestival die je wensen kunt. De nimf, die symbool staat voor deze streek en volgens de mythe vroeger schepen in de val lokte, trekt op 8 en 9 juli progfans vanuit alle windrichtingen naar het prachtige amfitheater dat op een aardige hoogte gelegen is en uitkijkt over de Rijn. Voor de zesde keer wordt er het Night Of The Prog-festival georganiseerd, met een line-up om je vingers bij af te likken.

Patrick Lamberts