CD’s van de maand Augustus/September 2011

TRIVIUM

In Waves

(Roadrunner/CNR)
www.myspace.com/trivium
Bastiaan Tuenter
80

 

 

Of Trivium nu verrast met het frisse ‘Ascendancy’, zijn beste Metallica-beentje voorzet op ‘The Crusade’ of de gulden middenweg bewandelt met ‘Shogun’; de groep wordt net zo vaak met lovende woorden overladen als met kritiek overgoten. Met ‘In Waves’ zal het het viertal, voorzien van een nieuwe look, niet anders vergaan. Het vijfde album laat namelijk wederom een iets andere band horen, maar heeft de kwaliteiten en het catchy karakter van Trivium behouden. Die twee eigenschappen hebben de heren sowieso aan hun kont hangen: spelvernuft en compositorisch talent. ‘In Waves’ is dus iets anders en een beetje wennen, maar ‘overall’ wel herkenbaar. Het album trapt donkerder en moderner af met het instrumentale intro en de daaropvolgende titeltrack, waarin pianospel en een veelvoud aan staccato gitaarwerk voorbijkomt. In “Duck Dismantled” refereert het viertal zelfs lichtjes aan Gojira, net als in flarden van “A Skyline’s Severance”, maar met “Inception Of The End” en “Watch The World Burn” worden we er weer aan herinnerd dat Trivium in eerste plaats staat voor opzwepende, meezingbare metal. Hier en daar laat de band de wind ook even uit een heel andere richting waaien, zoals in de – toch wel erg zoetsappige – afsluiter “Of All These Yesterdays” of de rustige en opbouwende brug van “Caustic Are The Ties That Bind”. Het toont aan dat de band nog steeds groeiende is. Er wordt zelfs heel functioneel spel in gespeeld. Wat heet, Corey Beaulieu en Matt Heafy lijken zich te realiseren dat alleen maar sneller-dan-snel soleren ook niet zaligmakend is. Trivium toont meer oog voor details en dynamiek, en heeft de balans tussen hard en zacht opgeschroefd. Uiteindelijk is ‘In Waves’ natuurlijk weer een typisch geval van ‘love it or hate it’, maar niemand kan ontkennen dat het merendeel van de songs weer goed in elkaar steekt en bijzonder pakkend is. Enkele mindere broeders zitten er helaas ook tussen. Belangrijker is echter dat Trivium blijft groeien, zichzelf blijft uitdagen, en dat ‘In Waves’ de band waarschijnlijk nóg populairder gaat maken. Of de fans van het eerste uur bereid zijn om met de band mee te groeien zal de toekomst moeten uitwijzen.