Aardschok Maart 2012

In de Aardschok van Maart 2012 lees je alles over:

UNISONICLEGEND OF THE DAMNEDEPICAVENGEANCEBLIND GUARDIANCORROSION OF CONFORMITYPRIMAL ROCK REBELLIONLILLIAN AXECRIPPLED BLACK PHOENIXORANGE GOBLINUFOSUNSTORMDE KLASSIEKER: WITHIN TEMPTATIONELUVEITIEXANDRIAHEIDEVOLKPICTUREDAVIDIANNINEBARBAMBIXBACKFIRE!DO OR DIETHE DUCKY BOYSDODECAHEDRONASPHYXCANNIBAL CORPSENAPALM DEATHGOATWHORELIBERTEERTERRORIZER

 

 

UNISONIC

DE NIEUWSTE SUPERGROEP

De Duitse platenmaatschappij Earmusic deed de afgelopen jaren goede zaken met Chickenfoot, zoals bekend een band die onder meer bestaat uit (voormalige) leden van Van Halen en Red Hot Chili Peppers. Dat succes smaakte klaarblijkelijk naar meer, want de firma heeft alweer een nieuwe band in de startblokken staan die het etiket supergroep ruimschoots verdient: Unisonic. Aardschok sprak met de band in de thuisbasis Hamburg. Een voorpoefje.

Robert Haagsma

LEGEND OF THE DAMNED

EERBETOON AAN OVERLEDEN BASSIST

Het nieuws van 20 mei 2011 sloeg in als een bom bij Legion Of The Damned. Voormalig bassist Twan Fleuren nam zijn eigen leven, slechts veertig jaar jong. De plaat waarop hij speelt, ‘Malevolent Rapture’, is het begin van het succesverhaal van de Limburgse thrashers. Door die tragische gebeurtenis kwam het album opeens in een heel ander daglicht te staan. Voorzien van allerhande extra’s is de klassieker daarom nu opnieuw verschenen.

Bastiaan Tuenter

EPICA

BAND IN BALANS

Het vorige album, ‘Design Your Universe’ uit 2009, was heel belangrijk voor Epica. Allereerst waren de makers er zelf erg tevreden over. Het liet een geluid horen dat de band al lang voor ogen had. De recensies waren unaniem positief, wat zich ook nog eens vertaalde in mooie verkoopcijfers. Voor de uit Limburg afkomstige band waren dat genoeg redenen om voort te bouwen op dat succes. ‘Requiem For The Indifferent’ is dan ook een logisch vervolg geworden, zonder dat er overigens sprake is van een herhalingsoefening. Zangeres Simone Simons, gitarist Mark Jansen, toetsenist Coen Janssen en drummer Ariën van Weesenbeek over dat nieuwe album.

Robert Haagsma

VENGEANCE

TIJD VOOR REVANCHE

De laatste jaren zijn niet makkelijk geweest voor Vengeance. Bezettingswisselingen, interne strubbelingen, diverse platenlabels en, begin 2011, het plotselinge overlijden van gitarist Jan Somers. Die laatste gebeurtenis was voor zanger en enig overgebleven origineel lid Leon Goewie de motivatie om nog één keer te gaan knallen. Het resultaat is er in de vorm van de achtste studioplaat, ‘Crystal Eye’, op wederom een nieuw label en met een grotendeels buitenlandse bezetting.

Ron Willemsen

BLIND GUARDIAN

HERINNERINGEN AAN LATER

Vijftien jaar geleden verscheen de tot nu toe enige compilatie van Blind Guardian: ‘The Forgotten Tales’. Voor een band met zo’n lange historie en zo’n omvangrijk oeuvre was dat wel wat weinig. In de vorm van ‘Memories Of A Time To Come’ is er nu een nieuwe bloemlezing van Blind Guardian. De mannen hebben er, net als bij die eerste verzamel-CD, iets bijzonders van gemaakt. ,,Het is natuurlijk een visitekaartje, maar we willen graag dat het de trouwe fans ook iets te bieden heeft”, vindt gitarist en bandlid van het eerste uur André Olbrich.

Robert Haagsma

CORROSION OF CONFORMITY

TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

Vijfentwintig jaar na het inmiddels legendarische ‘Animosity’ is Corrosion Of Conformity weer terug in de bezetting die destijds aan de wieg van het succes stond. Woody Weatherman, Mike Dean en Reed Mullin hebben dertig jaar na het begin van de band andermaal de krachten gebundeld. En het resultaat mag er zijn. Ondanks de afwezigheid van zanger/gitarist Pepper Keenan levert het stoner trio een gevarieerd meesterwerk af dat kan wedijveren met de beste albums van de band. Aardschok spreekt met gitarist Woody Weatherman.

Justin Erkens

PRIMAL ROCK REBELLION

HET UITSTAPJE VAN ADRIAN SMITH

Op papier is het geen voor de hand liggende combinatie: de veteraan Adrian Smith en de relatief jonge zanger Mikee Goodman. De eerste is natuurlijk bekend als gitarist van Iron Maiden, de tweede is zanger van de progressieve metalband SikTh. Het debuut van Primal Rock Rebellion laat echter horen dat de combinatie werkt. ‘Awoken Broken’ bevat intense en technisch complexe metal die wonderwel aansluit op de karakteristieke stijl van Adrian Smith.

Robert Haagsma

LILLIAN AXE

VANDAAG IS MORGEN GISTEREN

Na een onrustig verlopen 2011 liet Lillian Axe eind januari weer van zich horen middels de prima nieuwe CD, ‘XI – The Days Before Tomorrow’, waarop een hoofdrol is weggelegd voor nieuwe zanger Brian Jones. Reden genoeg om weer eens bij te buurten met een blije oprichter, componist en gitarist Steve Blaze.

Ron Willemsen

CRIPPLED BLACK PHOENIX

EMOTIEROCKERS

Hoe je onderdrukkers omver kunt werpen? Met creativiteit. Dat is de enige boodschap die Justin Greaves en Karl Demata van het Britse Crippled Black Phoenix voor hun luisteraars hebben. Bovenal probeert de prog/stoner/post-rockformatie emoties los te wekken.

Patrick Lamberts

ORANGE GOBLIN

EROP OF ERONDER

Orange Goblin behoort al jarenlang tot de vaandeldragers van de Europese stonerscene. Met ‘A Eulogy For The Damned’ levert het Britse viertal alweer de zevende studioplaat af. Tegenvallen deed de band daarbij nooit, maar er kan zondermeer gesteld worden dat de nieuweling het meest volwassen en gevarieerde werkstuk tot nu toe is. Zanger Ben Ward is het daar vanzelfsprekend roerend mee eens. De charismatische antiheld gaat zelfs zover te stellen dat het de belangrijkste plaat uit de carrière is. Een flop zou namelijk wel eens het einde van de band kunnen betekenen.

Stan Novak

UFO

De van oorsprong Britse band UFO mag met recht een rocklegende worden genoemd. Met klassieke albums als ‘Lights Out’, ‘Obsession’ en het livealbum ‘Strangers In The Night’ hebben de veteranen een plek in het lijstje ‘legendes’ veiliggesteld. In totaal leverde UFO in ruim veertig jaar twintig studioplaten af. Aardschok spreekt met toetsenist/gitarist Paul Raymond, die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd al voorbij is en die opvallend openhartig is over de nieuwe plaat ‘Seven Deadly’.

Ron Willemsen

SUNSTORM

JOE LYNN TURNERS LIEFDEWERK

De naam van Joe Lynn Turner prijkt op albums van Rainbow, Deep Purple en Yngwie Malmsteen. Het zijn hoogtepunten van een loopbaan die in de de jaren zeventig begon. Deze mijlpalen liggen al weer ver achter hem, maar de Amerikaanse rockzanger zit bepaald niet te verpieteren achter de geraniums. Hij is binnenkort te zien in een realitysoap, werkt aan een prestigieuze musical en spekt zijn bankrekening met commercials. Af en toe is er zelfs tijd voor een nieuw album, zoals ‘Emotional Fire’, de derde CD met zijn band Sunstorm.

Robert Haagsma

DE KLASSIEKER: WITHIN TEMPTATION

‘MOTHER EARTH’

Scoorde het Nederlandse Within Temptation in de undergroundscene al goed met de eerste CD’s ‘Enter’ (1997) en ‘The Dance’ (1998), de absolute doorbraak heeft de band te danken aan ‘Mother Earth’ (2000). Sinds het uitkomen van die plaat heeft de symfonische rockband meer dan drie miljoen CD’s en DVD’s verkocht. Het materiaal is in bijna vijftig verschillende landen uitgebracht en bovendien zijn er ontelbare prijzen in de wacht gesleept, zoals twee MTV Europe Music Awards, vier Export Awards en een berg aan gouden en platina platen. Samen met zangeres Sharon den Adel nemen we de start van dit succes onder de loep.

Anita Boel

ELUVEITIE

KELTISCHE KRIJGERS!

Wie ‘new wave of folk metal’ zegt, zegt Eluveitie. De Zwitserse heren en dames timmeren onder leiding van frontman Chrigel Glanzmann al heel wat jaren aan de weg, en zijn dankzij het succesalbum ‘Slania’ (2008) niet meer weg te denken uit de internationale folkmetalscene. ‘Helvetios’ is Eluveitie’s eerste echte conceptalbum. Een album over de Gallische oorlog die plaatsvond tussen 58 en 51 voor Christus, waarin de Helvetische stam dapper heeft gevochten, maar uiteindelijk is verslagen door Caesars legioenen. Vanaf ‘s werelds grootste drijvende metalfestival, 70.000 Tons Of Metal, vertelt Anna Murphy (draailier, zang) over de totstandkoming van deze plaat.

Marlous de Jonge

XANDRIA

HERBOREN

De aanhouder wint, zo bewijst het Duitse Xandria met het nieuwe album ‘Neverworld’s End’. De symfonische metalband was na het uitkomen van ‘Salomé – The Seventh Veil’ (2007) meer dood dan levend. Frontvrouw Lisa Middelhauve vertrok en haar opvolgster Kerstin Bischof hield het na een jaar ook al voor gezien. Vastbesloten om door te gaan werd een nieuwe zoektocht naar een zangeres gestart. “Het leek op niets uit te draaien, maar toen was daar ineens een mailtje van Manuela Kraller”, vertelt gitarist Marco Heubaum enthousiast.

Anita Boel

HEIDEVOLK

IN DE BAN VAN DE BATAVEN

Vanaf de eerste klanken die de buitenwereld bereikten werd Heidevolk gecategoriseerd als een folkmetalband. Die kwalificatie zal de Gelderse formatie nog wel even achtervolgen. Toch hebben de stoere mannen op de nieuwe plaat ‘Batavi’ gekozen voor een verrassend nieuw geluid. Kort samengevat: meer metal, minder folk. Een onderhoud met gitarist Reamon Bomenbreker.

Robert Haagsma

PICTURE

SLAAT KEIHARD TERUG

Picture is één van de grondleggers van de Nederlandse heavy metal en de albums ‘Picture’ (1980), ‘Heavy Metal Ears’ (1981), ‘Diamond Dreamer’ (1982) en ‘Eternal Dark’ (1983) zijn mijlpalen in de vaderlandse metalgeschiedenis. Daarna ging het door omstandigheden snel bergafwaarts en Picture leek na het zevende studioalbum ‘Marathon’ (1986) een gesloten boek. Ergens in 2008 begon het toch weer te kriebelen, maar de poging tot een wederopstanding strandde na de release van ‘Old Dogs, New Tricks (2009). Anno 2012 presenteert Picture toch weer een nieuw wapenfeit, genaamd ‘Warhorse’. Zanger Pete Lovell, een geboren Engelsman die al vijfentwintig jaar in Nederland woont, neemt met Aardschok de stand van zaken door.

Liselotte Hegt

DAVIDIAN

VRIENDSCHAP ÜBER ALLES

Davidian is een moderne thrash/deathgroep uit Duitsland. En hoewel de muziek inderdaad vaagjes refereert aan Machine Head mag dat verder geen naam hebben. De bandnaam werd in 1997 in een iets te jeugdige en enthousiaste bui gekozen. De bevriende muzikanten konden destijds ook niet bevroeden dat hun ambities vijftien jaar later in een derde langspeler zouden resulteren, ‘Our Fear Is Their Force’ getiteld. Gitarist en medeoprichter Micha Weidler staat Aardschok te woord.

Bastiaan Tuenter

NINEBAR

OUDER EN RIJPER

Ninebar werd in 1997 opgericht door een stel vrienden die al in bands als Injury Time, Knuckledust, Kartel en Diction speelden. Ze wilden met Ninebar laten horen hoe hard en oprecht Londense hardcore kan klinken, en waren vooral geïnspireerd door Sheer Terror, Neglect, Merauder en Fury Of V. Onlangs verscheen het tweede album ‘900’, een perfecte mix van metal en hardcore. Zanger Tom staat Aardschok te woord.

Onno Cro-Mag

BAMBIX

VECHTEN, TEGEN BETER WETEN IN

Bambix uit Nijmegen staat al meer dan vijftien jaar garant voor kwaliteit. Ook het zesde album ‘The Story Tailor’ is wederom een verademing binnen de melodieuze punkrock. Bambix valt vooral op door de magnifieke zang van Wick Bambix. Deze lerares op een middelbare school is in het weekend een podiumbeest en toont op dit nieuwe album andermaal haar veelzijdigheid. Wick is onlangs moeder geworden, maar tussen het verwisselen van de luiers door had ze toch even tijd voor een gesprek met Aardschok.

Onno Cro-Mag

BACKFIRE!

OVERLEVERS

Het verdriet was groot onder hardcoreliefhebbers toen Backfire! er in 2009 mee stopte. De band uit Maastricht was al sinds de oprichting in 1996 een waar fenomeen en kon zich moeiteloos meten met de grote namen in de internationale hardcorescene. In 2011 besloten gitarist Wybrand Brouwer, zanger Pat Coenen, drummer Igor Wouters en gitarist Dave Moors de band echter nieuw leven in te blazen en in de vorm van ‘My Broken World’ een comebackalbum op te nemen. Wyb legt uit waarom zijn band weer ten strijde is getrokken.

Onno Cro-Mag

DO OR DIE

HARDCORE BOVEN ALLES!

Do Or Die is een oudgediende in de Belgische hardcorescene. Nog nooit heeft de band een slecht album uitgebracht. De crossover van hardcore en metal sloeg ook internationaal aan en de band werd in 2010 zelfs uitgenodigd om de beruchte Superbowl Of Hardcore in New York te openen. Do Or Die weet van geen ophouden en bracht onlangs het vijfde album ‘The Downfall Of The Human Race’ uit. Zanger/oprichter Chris Michez kan zich geen leven zonder hardcore voorstellen, ondanks dat hij er veel door kwijt is geraakt.

Onno Cro-Mag

THE DUCKY BOYS

MUZIEK VOOR DE VROUW

The Ducky Boys-zanger Mark Lind heeft een puur, eigen stemgeluid en laat zich vooral inspireren door Bruce Springsteen, Steve Earle en Axl Rose. De beste man is bovendien een muzikale duizendpoot en heeft naast The Ducky Boys nog drie andere bands: Mark Lind And The Unloved, Ebenezer Blood en samen met broer Rob (Blood For Blood) Sinners & Saints. Het vierde album van The Ducky Boys, ‘Chasing The Ghost’, bevat maar liefst zeventien nummers, stuk voor stuk met melodie als uitgangspunt.

Onno Cro-Mag

DODECAHEDRON

PURE KUNST

Het is slechts voor weinig Nederlandse metalbands weggelegd om te debuteren op een gerenommeerd label. Voor de Tilburgse band Dodecahedron, dat voorheen Order Of The Source Below heette, kwam deze droom onlangs uit; het titelloze debuutalbum werd uitgebracht door het Franse Season Of Mist. Aardschok wil er natuurlijk meer van weten en wordt uitvoerig te woord gestaan door songwriter/gitarist Michel Nienhuis (Exivious) en zanger Michiel Eikenaar (Nihil, ex-Anaphylactic Shock).

Leon v Rijnsbergen

ASPHYX

SPIJKERHARD

Asphyx werd een kwart eeuw geleden opgericht. Die eerbiedwaardige leeftijd weerhoudt de band er niet van in de vorm van ‘Deathhammer’ een van de hardste platen tot nu toe af te leveren. Zanger Martin van Drunen is heel content met het resultaat. “Dit zou wel eens een heel belangrijk album voor Asphyx kunnen worden.”

Robert Haagsma

CANNIBAL CORPSE

DE STOOMWALS DENDERT VOORT!

Je kunt Cannibal Corpse een beetje als de AC/DC van de death metalscene beschouwen; als fan weet je wat je krijgt en word je zelden tot nooit teleurgesteld door een nieuwe release. Ook het nieuwe werkstuk ‘Torture’ wordt gekenmerkt door alle vertrouwde Cannibal Corpse-ingrediënten. Toch doet de band zijn best om elke CD weer iets beter te maken ten opzichte van zijn voorganger. Qua productie en diversiteit groeit de band dan ook nog steeds en voor een band die al zo lang aan de weg timmert is dat bewonderenswaardig. Aardschok spreekt gitarist Pat O’Brien.

Stephan Gebedi

NAPALM DEATH

VOOR HET GELUK GEBOREN

Het tellen heeft hij opgegeven. Daarom rekenden wij uit dat Mark ‘Barney’ Greenway in 2012 drieëntwintig jaar deel uitmaakt van Napalm Death, dat de groep nog eens acht jaar langer meedraait en dat ‘Utilitarian’ geldt als veertiende studioplaat. In zijn lange bestaan schreef de band niet alleen muzikale geschiedenis, ook droeg de grindcorepionier bij aan een globaal bewustzijn, gericht op het bereiken van een zo’n groot mogelijke mate van geluk. En precies op dat streven is de thematiek van de nieuwe plaat gestoeld.

Wouter Dielesen

GOATWHORE

TE DIVERS VOOR EUROPA?

De metalscene steekt oneerlijk in elkaar. De nieuwe, vele duizenden albums verkopende hypebandjes volgen elkaar in rap tempo op, terwijl de echte doordouwers vaak nauwelijks voet aan de grond krijgen. Een van die doordouwers is Goatwhore, een goudeerlijke band uit New Orleans die topalbum na topalbum aflevert op het grote Metal Blade, maar wiens naam in Europa toch vooral vragende blikken oplevert. ‘Nieuwbakken’ bassist James Harvey weet ook niet waar het aan ligt.

Rudi Engel

LIBERTEER

ANARCHOGRIND

Stemmen doet hij niet, maar hij werkt wel in Silicon Valley en heeft een iPhone. Heel erg recht in de leer is zelfverklaard anarchist Matthew Widener alias Liberteer dus niet. Hij doet echter zijn best om zo oprecht mogelijk te zijn, en denkt er in elk geval over na. Bovendien moeten we niet zeuren, want de man heeft met ‘Better To Die On Your Feet Than Live On Your Knees’ een van de beste en avontuurlijkste grindcorealbums ooit afgeleverd. Of is het nou anarchogrind?

Rob Broere

TERRORIZER

DOORDOUWERS

Er zijn maar weinig bands die zo’n moeilijke geschiedenis kennen als Terrorizer. Toch brengen de voormalige grindcorehelden binnenkort ‘gewoon’ hun derde album uit, het indrukwekkende ‘Hordes Of Zombies’. De uiterst vriendelijke zanger Anthony ‘Wolf’ Rezhawk vertelt op bevlogen wijze over de moeilijkste periode uit de geschiedenis van de band.

Rudi Engel