Aardschok Mei 2012

In de Aardschok van Mei 2012 lees je alles over:

PARADISE LOSTAT VANCEARJEN LUCASSENEUROPEMENCEAJEFF LOOMISTYKETTOAFTER ALLKILLING JOKEANATHEMAMOONSPELLTRIXTERH.E.A.TILLA LIQUID LANDSCAPESTORM CORROSIONRUNNING WILDPRONGMUNICIPAL WASTEANGELUS APATRIDAALLEGAEONSTRENGTH APPROACHAUTHORITY ZEROALL FOR NOTHINGWATAININ MOURNINGJOB FOR A COWBOYCATTLE DECAPITATIONUNLEASHED

 

 

PARADISE LOST

SFEERVOLLE SOMBERHEID

In de jaren negentig werd de drift om te experimenteren Paradise Lost bijna fataal. De band wist zich echter te herstellen van die artistieke dwalingen, een trend die verder doorgezet wordt met de nieuwe studioplaat ‘Tragic Idol’. De muziek is zwaar en hard, de teksten introvert en somber, zoals we dat zo graag horen van het Britse vijftal. Het is dan ook het beste album van de band in jaren. Een gesprek over muzikale grenzen, gesneuvelde ambities en het klimmen der jaren met gitarist Greg Mackintosh en zanger Nick Holmes.

Robert Haagsma

AT VANCE

OLAF LENK: EINZELGÄNGER

Sinds de start in 1998 heeft de band van gitarist, toetsenist en belangrijkste componist Olaf Lenk de nodige bezettingswisselingen doorstaan. De muzikale richting is At Vance echter nooit kwijtgeraakt; neoklassieke melodieuze hardrock, precies zoals Lenk die veertien jaar geleden voor ogen had.

Ron Willemsen

ARJEN LUCASSEN

‘IK HEB IETS GOED TE MAKEN’

Arjen Lucassen, voormalig Vengeance-gitarist en regisseur achter de succesvolle projecten Ayreon, Ambeon, Star One en Guilt Machine, komt eindelijk – na achttien jaar – met zijn tweede, langverwachte soloalbum. Bijgestaan door een handvol gastmuzikanten gaat Lucassen op ‘Lost I n The New Real’ terug naar de essentie van het liedje. Het is een conceptalbum geworden, met een verhaal dat zich ergens in de toekomst afspeelt, waarin de multi-instrumentalist met een flinke dosis humor controversiële onderwerpen aan de kaak stelt. Lucassen praat met Aardschok over het hoe en waarom.

Liselotte Hegt

EUROPE

NIET DENKEN MAAR DOEN

De tijden dat ontelbare bakvissen uit hun dak gingen bij concerten van Europe zijn lang voorbij. Anno 2012 is Europe een bona fide hardrockband, die bovendien met elke release nog beter lijkt te worden. Zanger Joey Tempest vertelt vanuit Londen over de negende plaat ‘Bag Of Bones’.

Ron Willemsen

MENCEA

DOELBEWUSTE EENHEIDSWORST

Bijna vier jaar geleden kreeg Mencea’s debuutalbum ‘Dark Matter, Energy Noir’ overal lovende recensies. En toen? gebeurde er niets. Op het moment van schrijven staat hun Facebookpagina nog steeds op slechts 765 likes. Met album nummer twee, het indrukwekkende ‘Pyrophoric’, op zak beginnen de Grieken dus weer van voren af aan, dat beseft ook de enthousiast vertellende gitarist Stamos Koliousis.

Rudi Engel

JEFF LOOMIS

LEKKER EIGEN BAAS

Maar liefst achttien jaar speelde hij in Nevermore. Tot die band een jaar geleden uit elkaar viel. Sindsdien werkte gitarist Jeff Loomis aan zijn tweede soloalbum ‘Plains Of Obivion’, een CD die inmiddels ook verschenen is. Tijd voor een gesprek met de gitarist, die net aan zijn eerste solotoer door Amerika begonnen is.

Robbie Woning

TYKETTO

NIEUWE KANSEN

Met ‘Don’t Come Easy’ (1991) is Tyketto de grungebeweging nog net voor. Het album levert een bescheiden sterrenstatus op. Daarna blijft het kwakkelen en neemt de band herhaaldelijk afscheid van de rockscene. In 2008 speelt Tyketto op het Britse Firefest-festival. Daar ontstaan de plannen om een nieuwe plaat op te nemen in de originele bezetting. Zanger Danny Vaughn is uitermate tevreden over ‘Dig In Deep’, zijn derde plaat met de melodieuze hardrockers.

Ron Willemsen

AFTER ALL

LOON NAAR WERKEN

Met geluidsmeester Dan Swanö, toptekenaar Ed Repka en het prestigieuze platenlabel Roadrunner Records achter zich zit After All gebakken. Helemaal omdat de Belgische thrashformatie sinds de komst van zanger Sammy Peleman in optima forma verkeert. Wat heet, de achtste zilverling ‘Dawn Of The Enforcer’ is met afstand de beste tot nu toe. Hoog tijd voor een gesprek met de man van het eerste uur: gitarist, oprichter en manager Dries van Damme.

Bastiaan Tuenter

KILLING JOKE

JAZ COLEMAN: COMMUNISTISCHE KLUIZENAAR

Jaz Coleman zit op zijn praatstoel wanneer Aardschok hem begin maart belt. Het scheelt maar weinig of het gesprek gaat alleen over Europa en Amerika, klassieke muziek, economie en het voedselprobleem in de wereld, en niet over het nieuwe, vijftiende Killing Joke-album ‘MMXII’. Terwijl dat een van de beste platen is die de band ooit gemaakt heeft. Gelukkig heeft Coleman daar, na enige bijsturing, ook nog wel wat over te vertellen.

Rob Broere

ANATHEMA

WEER OF GEEN WEER

Op de vorige studioplaat van Anathema moesten we maar liefst zeven jaar wachten. Toen ‘We’re Here Because We’re Here’ (in 2010) eenmaal verscheen, sloeg het ook in als een bom. Het album behaalde zelfs de tweede plek in de Aardschok-jaarlijst. Het zou zomaar kunnen dat ‘Weather Systems’, dat op 26 april verschijnt, weer zo hoog eindigt. Maar tijdens een onderonsje in Amsterdam zegt zanger/gitarist Vincent Cavanagh doodleuk: “Er is al een beter album in de maak.” Pardon? Loopt de band niet te hard van stapel?

Patrick Lamberts

MOONSPELL

ZET HET ZWART OP WIT

We zijn het niet gewend van het Portugese Moonspell, maar dit keer hebben we maar liefst vier jaar op een nieuw album moeten wachten. Gelukkig wordt ons geduld dik beloond. ‘Alpha Noir’ is een heerlijke plaat en snelle beslissers krijgen er ook nog eens het sfeervolle album ‘Omega White’ bij cadeau. Een mooie bekroning op het twintigjarige bestaan van de band. “We hadden onszelf en de fans geen mooier presentje kunnen geven”, aldus frontman Fernando Ribeiro.

Anita Boel

TRIXTER

DE KNAPSTE GLAMBAND

Glamrockgroep Trixter keert bijna dertig jaar na oprichting terug met de derde langspeler ‘New Audio Machine’. Gitarist, oprichter en drijvende kracht Steve Brown – een rasechte optimistische ‘American dude’ – bracht de band weer bij elkaar om lekkere muziek te maken, shows te spelen en veel lol te trappen. Illusies maakt hij zich niet, maar het zou wel fijn zijn als die langgekoesterde wens eens in vervulling gaat: de oversteek naar Europa maken.

Bastiaan Tuenter

H.E.A.T

HET BEST BEWAARDE GEHEIM VAN ZWEDEN

Met een Idolswinnaar als zanger en twee met succes ontvangen albums op zak is H.E.A.T in Zweden al ‘wereldberoemd’. Met het nieuwe ‘Address The Nation’ moet ook de rest van de wereld veroverd worden. Aardschok belt toetsenist Jona Tee (24).

Renée van der Ster

ILL

BAND ON A MISSION

Het komt zelden voor dat een band, nog voordat er ook maar een noot muziek is uitgebracht, zich ontdoet van zijn major platendeal. Het Amerikaanse rocktrio Ill behoort echter tot de elite die de eer aan zichzelf hield. Zanger gitarist Ryan Waters licht het hoe en waarom toe en maakt niet de indruk wakker te hebben gelegen van deze opmerkelijke en gewaagde ‘career move’. De mislukte deal met Universal heeft de ogen echter goed geopend want nu, drie jaar later, verschijnt ‘Gotten Gains’ alsnog, nota bene via het Nederlandse label Glassville.

Stan Novak

A LIQUID LANDSCAPE

MUZIEK IN BEELD

A Liquid Landscape debuteerde eerder dit jaar met het prachtige, conceptuele ‘Nightingale Express’, waarmee de Nederlandse band zich voorzichtig schaart in een rijtje met Gazpacho, The Pineapple Thief en Porcupine Tree. Ooit begon A Liquid Landscape onder de naam Believeisadoubt, zo vertelt zanger Fons Herder aan Aardschok. Er werd vaak opgetreden en de band stond zelfs in de finale van de Grote Prijs van Nederland. In 2009 werd het roer drastisch omgegooid.

Liselotte Hegt

STORM CORROSION

OVER SCHOONHEID VERSCHEUREN

Mikael Åkerfeldt en Steven Wilson zijn twee muzikanten die de muziekwereld regelmatig op zijn kop zetten. Alleen, met hun respectievelijke bands Opeth en Porcupine Tree, en nu ook samen. Voor het eerst hebben ze met elkaar een compleet album geschreven en geproduceerd onder de noemer Storm Corrosion. Het titelloze album is een langverwachte release. Bij voorbaat al gevierd, zo lijkt, want alles wat deze muziekpuristen aanraken verandert tot nu toe in goud. Maar komen de heren ook weg met handklappen, drones en nummers over lelijke oude wijven? Aardschok belt met de nuchtere Åkerfeldt.

Patrick Lamberts

RUNNING WILD

DE VLAG WEER IN TOP!

Drie jaar geleden maakte zanger/gitarist Rock ‘N’ Rolf Kasparek bekend dat Running Wild definitief voor anker zou gaan. Na dertig jaar aan het roer gestaan te hebben, was hij toe aan nieuwe uitdagingen. Op het Wacken Open Air-festival werd plechtig afscheid genomen van het publiek. Nu is er toch weer een nieuw album. Is de schrik van de wereldzeeën nu weer helemaal terug? Hier spreekt uw kapitein Rock ‘N’ Rolf.

Robert Haagsma

PRONG

LIEFDEWERK

Tommy Victor is vanwege zijn betrokkenheid bij Danzig en Ministry een drukbezet man. Dat is dan ook één van de redenen dat er doorgaans lange pauzes zitten tussen de albums die hij maakt met Prong, zijn eigen geesteskind. De gitarist houdt bovendien geen cent over aan het in leven houden van de band die hij medio jaren tachtig begon. “Ik doe dit uit liefde voor de muziek. Ik verdien er niets mee. Sterker nog: er moet geld bij!”

Robert Haagsma

MUNICIPAL WASTE

HORROR VERSUS HUMOR

Municipal Waste is de aanjager van de hedendaagse crossoverthrash. Oude helden als D.R.I., Nuclear Assault en Suicidal Tendencies dienen daarbij als lichtend voorbeeld. Ook een flinke dosis humor en horror wordt niet geschuwd. Op ‘The Fatal Feast’ is het wederom feest, zestien actieve thrashgranaten lang. Aardschok belt zanger Tony Foresta.

Bastiaan Tuenter

ANGELUS APATRIDA

SPAANS THRASHTEMPERAMENT

Noem eens een metalband uit Spanje. Grote kans dat er je geen te binnen schiet. Daar komt verandering in, want de thrashband Angelus Apatrida is er eentje om te onthouden. In het thuisland al jaren een grote belofte, hier nog nauwelijks gezien. Ook dat verandert. Na jarenlang aanmodderen tekende het kwartet in 2009 bij Century Media. Met ‘Clockwork’ als eerste wapenfeit. En de Spanjolen laten het er niet bij zitten. Met de nieuwe, vierde langspeler ‘The Call’ bouwen ze verder aan hun Europese bekendheid. We polsen zanger/gitarist Guillermo Izquierda.

Bastiaan Tuenter

ALLEGAEON

BAND MET BELEID

Begin mei verschijnt ‘Formshifter’, de tweede plaat van Allegaeon (uh-lie-juhn), Metal Blade’s grootste belofte op het gebied van brute en technische metal. Gitarist Ryan Glisan verkende tijdens het schrijfproces de acht snaren van zijn nieuwe gitaar, en staat te popelen om op tournee te gaan. Toch liggen de zaken niet zo simpel. Inmiddels werkt ieder bandlid fulltime naast de band. Glisan, woonachtig in Colorado, staat Aardschok te woord.

Bastiaan Tuenter

STRENGTH APPROACH

TATTOOCORE!

Strength Approach uit Rome bewees met zijn vorige twee albums al tot de top van de Europese hardcorescene te behoren. Het derde album, ‘With Or Without You’, is wederom één brok old-school hardcore. De band nam onlangs deel aan de Rebellion Tour met onder meer Madball en H2O, en maakt zich momenteel klaar voor een tournee door Azië en Australië. Zanger en tattooartiest Alex is dan ook een tevreden mens.

Onno Cro-Mag

AUTHORITY ZERO

EINDELIJK KLAAR VOOR EUROPA!

Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat Authority Zero in Europa een totaal onbekende band is, terwijl het in de Verenigde Staten een enorme schare fans heeft. De melodieuze punkrock wordt door de Amerikaanse pers omschreven als een mix van Sublime en Bad Religion. Het vierde album ‘Stories Of Survial’ is nu ook eindelijk in Europa uitgekomen en binnenkort gaat de band een dikke maand op Europese tournee. Zanger Jason DeVore legt uit waarom het zo lang geduurd heeft voordat Europa veroverd wordt.

Onno Cro-Mag

ALL FOR NOTHING

OP LEVEN EN DOOD

All For Nothing is klaar voor de top van de internationale hardcorescene met het vierde album ‘To Live And Die For’. De brutale mix van old-school hardcore, metal en punk wordt al jaren fanatiek neergezet door deze Rotterdamse band, maar het nieuwe album bezit nóg meer bezetenheid en klasse dan het vroegere werk. Zangeres Cindy van der Heyden is bovendien uitgegroeid tot een kanjer, zowel live als in de studio. Oprichter/gitarist – en enig overgebleven originele bandlid – Ernst-Jan Smits is dan ook apetrots.

Onno Cro-Mag

WATAIN

STRIJD TEGEN DE MIDDELMAAT

In 2011 bestond Watain dertien jaar. In de belevingswereld van de Zweedse black metalband is dat een jubileum. De band rond zanger Erik Danielsson wilde die mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus werd er in Stockholm een bijzonder optreden gegeven. Een verslag daarvan verschijnt op 7 mei met de titel ‘Opus Diaboli’ op DVD. Het is overigens veel meer dan een doordeweekse live-DVD, legt de frontman uit. De lat ligt nu eenmaal hoog bij een band als Watain.

Robert Haagsma

IN MOURNING

OP STOOM

De melodieuze death metalband In Mourning werd twaalf jaar geleden opgericht. Na een wat trage start – er werden eerst vijf demo’s uitgebracht, voordat in 2008 het debuut ‘Shrouded Divine’ verscheen – zit de vaart er bij de Zweden inmiddels goed in. In 2010 verscheen ‘Monolith’, onlangs gevolgd door het nieuwe album ‘The Weight Of Oceans’. Gitarist Björn Pettersson is dan ook een gelukkig man.

Anita Boel

JOB FOR A COWBOY

SNELLER EN BOZER

Het derde album ‘Demonocracy’ klinkt als Job For A Cowboy, maar toch anders. De death metalband uit Arizona is met de komst – vorig jaar – van gitarist Tony Sannicandro en bassist Nick Schendzielos een stuk technischer, dynamischer en afwisselender geworden. Laatstgenoemde, tevens bassist bij Cephalic Carnage, vertelt over zijn nieuwe uitdaging en het nieuwe album.

Rob Broere

CATTLE DECAPITATION

VERNIEUWERS

Het uit San Diego, Californië afkomstige kwartet Cattle Decapitation gooit in de internationale underground al jaren hoge ogen met zijn brute mix van progressieve death metal en grindcore. Op het zojuist uitgebrachte vijfde album ‘Monolith Of Inhumanity’ horen we een band aan het werk die de grenzen van de genoemde genres opzoekt. Tot een doorbraak bij het grote publiek hebben de voorgaande albums nog niet geleid. Zou het daar nu wel tijd voor zijn? Onze telefoonverbinding met zanger/bandleider Travis is niet optimaal, maar als we goed luisteren, horen we een gedreven man tekst en uitleg geven.

Leon van Rijnsbergen

UNLEASHED

MEER DAN ALLEEN DEATH METAL

Unleashed is al jaren een vaste waarde in de scene en behoort samen met onder andere Entombed tot de langstbestaande Zweedse death metalbands. De laatste jaren toert Unleashed echter vaker met zogenaamde pagan en viking metalbands dan met traditionele death metalbands. Op het nieuwe album ‘Odalheim’ zijn naast de vertrouwde death metalklanken ineens ook meer black/pagan metal-achtige passages te horen. Bovendien wisselt zanger Johnny Hedlund zijn deathgrunt meer dan ooit af met black metal-achtige zang. Zou Unleashed zich inmiddels meer verwant voelen met pagan/viking metal dan met death metal? Hedlund ontkent het ten stelligste.

Stephan Gebédi