CD van de Mei 2012

ANATHEMA

Weather Systems

(Kscope/Bertus)
www.myspace.com/weareanathema
Anita Boel
98

 

 

Anathema behoort absoluut tot mijn favoriete bands. Ik ben verliefd geworden op deze mannen uit Liverpool door het album ‘Eternity’ (1996). Dankzij albums als ‘Judgement’ (1999) en ‘A Fine Day To Exit’ (2001) ben ik altijd met hart en ziel van deze band blijven houden. Na het uitkomen van ‘A Natural Disaster’ (2003) bleef het helaas akelig stil rondom Anathema, maar de band kwam in 2010 geweldig terug met ‘We’re Here Because We’re Here’. Door dit album heeft mijn liefde voor Anathema ongekende vormen aangenomen. Ik denk dat we zelfs kunnen spreken van een verslaving. Ik moet dat album gewoon regelmatig horen, anders word ik gek. Deze dwangmatigheid geldt inmiddels ook voor de negende studioplaat ‘Weather Systems.’ Direct al bij het horen van de eerste tonen van openingsnummer ”Untouchable Part 1“ gaat mijn hart sneller kloppen. Tijdens het beluisteren van ”Untouchable Part 2“ heb ik de tranen in mijn ogen staan. Wat is dit mooi! Een prachtige, sfeervolle, melodieuze song, waarbij vooral de intense zangpartijen voor kippenvel zorgen. Deze twee songs zijn momenteel mijn favoriet, maar ook de rest van het album is puur genieten. De muziek ligt helemaal in de lijn van ‘We’re Here Because We’re Here’, maar is net een tíkje harder. Oftewel, er is wat meer ruimte voor gitaarwerk. Degenen die ‘We’re Here Because We’re Here’ wat te dromerig vonden, worden hiermee op hun wenken bediend. Opvallend is het industrial-achtige uitstapje ‘Sunlight’. Ietwat experimenteel, maar het past prima tussen de overige songs op de plaat en laat zelfs dat typische Anathema-geluid horen. Vincent en Daniel Cavanagh hebben samen met Christer-André Cederberg voor een passende, puike productie gezorgd. Slagroom op de taart ten slotte, zijn de wederom betoverende bijdrages van zangeres Lee Douglas. Werkelijk alles klopt op dit album: de opbouw van de nummers, de emoties in de songs, de teksten. Ik heb er gewoon geen woorden voor, zo perfect. Het is pas april, maar voor mij staat nu al vast: dit is het beste album van 2012!