Aardschok Juni 2012

In de Aardschok van Juni 2012 lees je alles over:

SLASHFIREWINDDELAINFEAR FACTORYKREATORSABATONSONATA ARCTICAGRAND MAGUSSEPTEMBER MOURNINGGOTTHARDKORITNISTYXTHE CULTKILL DEVIL HILLPACESHIFTERSFINAL PRAYERONESTASTICK TO YOUR GUNSWAR OF AGESARCHITECTSCIRCUS MAXIMUSCANDLEMASSROYAL THUNDERJOE SATRIANIWHITECHAPELMARDUKIHSAHNSIX FEET UNDERHUNTRESS

 

 

SLASH

MET MYLES MEER MANS

Met zowel Guns N’ Roses als Velvet Revolver bereikte Slash de wereldtop. Met zijn solocarrière gaat het ook al die kant op. Het titelloze debuut beleefde een bliksemstart, gevolgd door succesvolle tournees en een DVD-release. Twee jaar na ‘Slash’ tovert de gitarist weer een nieuwe knaller uit zijn hoge hoed: ‘Apocalyptic Love’. Ditmaal niet met legio gastzangers, maar met goudkeeltje Myles Kennedy van Alter Bridge. Daarnaast haalt Guns N’ Roses ook weer de krantenkoppen. Er zou een speelfilm komen. En de groep werd onlangs opgenomen in de Rock N’ Roll Hall Of Fame. Eindelijk een reünie? Niks daarvan. Probleemgeval W. Axl Rose deed zijn naam eer aan en kwam niet opdagen. We spreken Slash in Hotel The Grand in Amsterdam.

Bastiaan Tuenter

FIREWIND

HAPPY METAL

De Griekse gitarist Kostas Karamitroudis, beter bekend als Gus G, is al geruime tijd bezig in allerlei bands, waaronder Firewind, wanneer hij in 2009 als opvolger van Zakk Wylde wordt gepresenteerd bij Ozzy Osbourne. Na de bekendmaking van de Black Sabbath-reünie lijkt G weer volop tijd te hebben voor zijn eerste liefde Firewind, totdat bekend wordt dat de groots aangekondigde Sabbath-toer, door ziekte van Tony Iommi, niet zal plaatsvinden en in plaats daarvan Ozzy toch weer met eigen band op pad gaat. Inmiddels was ‘Few Against Many’ al gemaakt. 21 mei ligt de zevende Firewind-plaat in de winkel.

Ron Willemsen

DELAIN

DENDERT DOOR

Het Nederlandse Delain bracht afgelopen najaar twee maanden door in de Stockholmse TriPod-studio’s. Daar werd samen met producer Jacob Hellner gewerkt aan het derde album ‘We Are The Others’, dat op 1 juni uitkomt. Het is absoluut het meest krachtige Delain-album tot nu geworden. Aardschok was eind april aanwezig op de persdag in Amsterdam en had uitgebreid de tijd om zowel zangeres Charlotte Wessels als toetsenist Martijn Westerholt aan de tand te voelen.

Anita Boel

FEAR FACTORY

ALLES IN EIGEN HAND

Na ‘Mechanize’ en een succesvolle reeks tournees is Fear Factory helemaal terug. Het nieuwe ‘The Industrialist’ vervolgt op vertrouwde voet. Daarop buit de machinale metalmachine het staccato riffwerk en de industrial-elementen eens te meer uit. De nieuwste telg maakt echter vooral weer duidelijk dat Fear Factory een onderonsje is tussen zanger Burton C. Bell en gitarist Dino Cazares. Want na het tumultueuze vertrek van de oude ritmesectie zijn inmiddels ook hun vervangers Gene Hoglan en Byron Stroud vertrokken. We bellen Bell.

Bastiaan Tuenter

KREATOR

ZONDER COMPROMISSEN

Het boegbeeld van de Teutoonse thrash bestaat dit jaar precies drie decennia. Een blik op de hoes van het nieuwe album ‘Phantom Antichrist’ is eigenlijk al voldoende om vast te stellen dat Mille en zijn mannen er nog niet milder op geworden zijn. De muziek onderstreept dat nog eens. Het is een echt Kreator-album; loodzware riffs en agressieve teksten. Een gesprek met een hoestende en proestende Miland ‘Mille’ Petrozza.

Robert Haagsma

SABATON

TUSSEN DESERTIE EN DISCPLINE

Oorlog was altijd het terugkerende thema van de albums van Sabaton. ‘Carolus Rex’ staat ook weer in het teken van historisch wapengekletter. Toch is er een verschil. Voorheen richtte de band de blik tot ver over de grenzen. Ditmaal vormt de eigen geschiedenis de bloedrode draad op het album. Enkele weken na de officiële presentatie van de nieuwe CD blijkt het echter niet alleen op het slagveld te rommelen, maar ook in de eigen gelederen. Vandaar een gesprek met bassist Pär Sundström in twee delen.

Robert Haagsma

SONATA ARCTICA

EEN NIEUW GELUID

Al sinds 1999 brengt de Finse metalband Sonata Arctica in hoog tempo albums uit. Ooit begon het vijftal als een (symfonische) power metalband, maar de sound evolueerde door de jaren heen naar een meer mainstream geluid. Op het nieuwe, zevende studioalbum ‘Stones Grow Her Name’ wordt er zelfs gerockt en zijn de nummers ontheven van moeilijkdoenerij. Zanger en belangrijkste songschrijver Tony Kakko vertelt aan Aardschok waarom.

Liselotte Hegt

GRAND MAGUS

MUZIEK UIT HET HART

Na een eenmalige flirt met Roadrunner heeft Grand Magus voor het zesde studioalbum ‘The Hunt’ onderdak gevonden bij het ook niet misselijke Nuclear Blast. Het Zweedse trio heeft daarmee de wind in de rug, en het moet raar lopen wil de stijgende lijn niet worden doorgetrokken. ‘The Hunt’ is immers met stip het meest gevarieerde album uit de bandhistorie. Bandleider JB maakt aanvankelijk echter een weinig euforische indruk. Gaandeweg het telefoongesprek wint zijn input dan toch aan enthousiasme. Daar is ook alle reden toe.

Stan Novak

SEPTEMBER MOURNING

METAL IN STRIPVORM

Zo op het eerste oog lijkt September Mourning een gothicgesausde band met een mooi geschminkt zangeresje. De schijn bedriegt echter. September Mourning is geen band, maar een creatie van de Amerikaanse zangeres Emily Lazar en het recente album ‘Melancholia’ is slechts één component van een omvangrijk multimediaproject. Met elektronica besmeurde metalmuziek, schizofrene zang, duistere comics en theatrale optredens worden met elkaar verbonden door één hoofdpersonage, genaamd September Mourning. De excentrieke Lazar laat zich bij dit alles inspireren door iconische rockers als Kiss en Alice Cooper, maar bovenal door de dood. De dame in kwestie verklaart zich nader.

Liselotte Hegt

GOTTHARD

UIT DE AS HERREZEN

Het gaat het Zwitserse Gotthard voor de wind wanneer zanger Steve Lee in oktober 2010 omkomt tijdens een motorvakantie in Amerika. De schok is groot, maar de overgebleven leden besluiten toch om verder te gaan met de band. Ze nemen alle tijd om te rouwen en een nieuwe zanger te vinden. Met de komst van de onbekende Mic Maeder wordt het eerste hoofdstuk van een nieuw boek geschreven. Gotthard is uit de as herrezen met ‘Firebirth’ en gitarist Leo Leoni is er maar wat trots op.

Ron Willemsen

KORITNI

LEVEN ALS GOD IN FRANKRIJK

Lex Koritni verruilde op jonge leeftijd Griekenland voor Australië, maar als de zanger aan de lijn hangt is dat vanuit Frankrijk, waar hij alweer een tijdje woont. Reden van conversatie is het fonkelnieuwe hardrockalbum ‘Welcome To The Crossroads’; een plaat die weliswaar in het verlengde ligt van de verdienstelijke voorgangers ‘Lady Luck’ (2007) en ‘Game Of Fools’ (2009), maar waarop ditmaal beduidend steviger van leer wordt getrokken. Als ik de sympathieke Koritni complimenteer met zijn hardste album tot nu toe, reageert hij opgetogen en met moddervet Australisch accent.

Stan Novak

STYX

DE KLASSIEKER: PIECES OF EIGHT

Bands mogen al in hun handen knijpen als ze een enkele, echte klassieker op hun naam mogen schrijven. Van de Amerikaanse band Styx verdienen minstens twee albums dat predicaat: ‘The Grand Illusion’ en ‘Pieces Of Eight’. De afgelopen jaren toerde de band door Amerika met een show waarbij die beide platen integraal gespeeld werden. Een mooie gelegenheid om gitarist, zanger, componist en oorspronkelijk bandlid James ‘J.Y.’ Young eens aan het woord te laten over een klassieker van Styx. Alleen welke?

Robert Haagsma

THE CULT

GEDREVEN DOOR EMOTIE

Het is nog maar drie jaar geleden dat zanger Ian Astbury de buitenwereld verzekerde dat The Cult geen nieuwe albums meer zou maken. In de vorm van ‘Choice Of Weapon’ is er dan toch een nieuwe plaat. Het werkstuk kwam overigens niet zonder slag of stoot tot stand. De klus werd begonnen met Chris Goss achter de knoppen en afgemaakt met de vertrouwde Bob Rock. ,,Toch kan ik niet wachten om aan de volgende CD te beginnen”, aldus gitarist Billy Duffy.

Robert Haagsma

KILL DEVIL HILL

DURR BETAALD DEBUUT

Het lijkt wel alsof de semi-legendarische bassist Rex Brown pas na dertig jaar uit zijn schulp kruipt. Hij stond, zoals het bassisten betaamd, altijd in de schaduw bij Pantera en Down. Bij zijn recentere bands heeft hij meer in de pap te brokkelen. Zijn Texaanse tong zit losser sinds hij een tijdje terug het Alice In Chains-achtige Arms Of The Sun oprichtte. Hij praat nu ook over zijn nieuwe band Kill Devil Hill, het geesteskind van drummer Vinny Appice. Deze al even legendarische drummer kennen we van Dio, Heaven And Hell en uiteraard Black Sabbath. Aardschok spreekt de heren over Kill Devil Hill, Appice’s vermeende betrokkenheid bij Black Sabbath en Browns breuk met Down en partner-in-crime Phil Anselmo.

Bastiaan Tuenter

PACESHIFTERS

NIETS TE VERLIEZEN!

Ons eigen Paceshifters wist me in 2010 compleet te verrassen met het debuutalbum ‘One For The Road’. Voor de opvolger pakte de band zijn koffers en bivakkeerde wekenlang in Colorado, waar niemand minder dan topproducer Ed Stasium (Ramones, Living Colour, Talking Heads, Biohazard) achter de knoppen plaatsnam. Het resultaat, ‘Home’, verscheen onlangs via Paceshifters’ eigen label Simpatico Records (distributie Sonic Rendezvous). Zanger/gitarist Seb Dokman staat aan de vooravond van een optreden met Thin Lizzy te popelen om de keuze voor Stasium toe te lichten.

Onno Cro-Mag

FINAL PRAYER

HOBBYCORE!

Final Prayer uit Berlijn staat sinds het begin in 2004 garant voor non-stop agressie, zowel op CD als op het podium. De derde CD ‘I Am Not Afraid’ is opnieuw een brok tomeloze energie, maar klinkt toch ook wat toegankelijker dan het oude werk. Drummer Pascal is het daar mee eens.

Onno Cro-Mag

ONESTA

‘ARDCORE ‘ARDCORE

De Franse band Onesta zette zich op de kaart met de albums ‘Back To Reality’ en ‘We Got Game’. Ook live wist de band zeer te overtuigen. Onlangs bracht Onesta zijn derde album uit: ‘The American Dream’, een aanrader voor liefhebbers van New York-hardcore met veel groove. Zanger Bogdan beantwoordt onze vragen in vloeiend Engels.

Onno Cro-Mag

STICK TO YOUR GUNS

NAZDROVJE!

Stick To Your Guns zal voor menig Aardschoklezer een onbekende naam zijn, ofschoon de band toch al drie albums heeft uitgebracht en ‘The Hope Division’ zelfs de Amerikaanse Billboardcharts beklom. Met het uitbrengen van het vierde album ‘Diamond’ zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat ook Europa buigt voor deze interessante hardcoreband. Zanger Jesse Barnett verklaart de sound van Stick To Your Guns.

Onno Cro-Mag

WAR OF AGES

STERKER DAN OOIT TEVOREN!

De metalcoreband War Of Ages heeft van zijn vorige vier albums meer dan honderdduizend stuks verkocht, het merendeel daarvan in Amerika. Met hun vijfde plaat ‘Return To Life’ willen de mannen ook in Europa voet aan de grond krijgen. Het is War Of Ages’ beste plaat tot nu toe. Niet in de laatste plaats door de veelzijdige zang van Leroy Hamp. Aardschok belt hem op.

Onno Cro-Mag

ARCHITECTS

CONTROLFREAKS

Het Britse Architects transformeerde beetje bij beetje van Dillingeriaanse math metal- tot melodieuze postcoreband. Het hoogtepunt van die ontwikkeling werd vorig jaar bereikt op het vierde album ‘The Here And Now’. De reacties waren dan ook niet mild en anderhalf jaar later ligt de briesende reactie ‘Daybreaker’ al in de schappen. Voordat hij over dat album vertelt blikt gitarist Tom Searle eerst terug naar vorig jaar.

Rudi Engel

CIRCUS MAXIMUS

GEEN CLOWNESKE PRAKTIJKEN

Circus Maximus heeft dankzij twee ijzersterke albums een goede reputatie opgebouwd in de symfonische, progressieve metalscene. En dat zonder groots opgezette promotiecampagnes en uitgebreide toers. Daar komt verandering in met het derde album, ‘Nine’, dat op 1 juni via Frontiers Records verschijnt. De bandleden nemen hun band en de kansen op succes serieuzer dan ooit. Aardschok vraagt gitarist Mats Haugen wat de plannen zijn.

Patrick Lamberts

CANDLEMASS

GEEN SPRAKE VAN STOPPEN

De elfde Candlemass-CD ‘Psalms For The Dead’ is aangekondigd als hun laatste, en hun najaarstoer als afscheid, maar dat klopt volgens Candlemass-bassist Leif Edling toch niet helemaal. ,,Mensen moeten leren lezen. Er staat nergens dat Candlemass er mee gaat stoppen”, aldus een snotterende bandbaas.

Ron Willemsen

ROYAL THUNDER

COLLECTIEVE SPIRITUALITEIT

In 2010 bereikte het eerste levensteken van de Amerikaanse formatie Royal Thunder de Aardschokburelen. Het betrof een zeventrack-EP vol doomy, beklemmende heavy rock die Royal Thunder linea recta in de occulte hoek deed belanden. Het binnenkort te verschijnen nieuwe album ‘CVI’ zal de band ongetwijfeld verder die hoek indrukken. In tegenstelling tot de bloeiende occulte muziekstroming in Europa is in Amerika van een gegroepeerde scene (nog) geen sprake, aldus zangeres/bassiste Milny Parsonz.

Stan Novak

JOE SATRIANI

KEUZES VAN EEN MEESTERGITARIST

De één vindt hem een notenpoeper, de ander een grensverleggende gitarist. Om de feiten kun je in ieder geval niet heen: Joe Satriani heeft vijftien Grammy-nominaties op zijn naam staan, speelt bij Chickenfoot, heeft meer dan tien miljoen albums verkocht, wees een vaste aanstelling bij Deep Purple af en toerde met Mick Jagger. Kortom: Satriani heeft succes en is gewild, maar nog altijd geeft de ‘master of tone’ de voorkeur aan zijn solocarrière. Op zijn nieuwe live-DVD ‘Satchurated’ laat hij zich van zijn beste kant zien.

Patrick Lamberts

WHITECHAPEL

DEATH METAL 2.0

Na het relatief langzame, groovy ‘A New Era Of Corruption’ (2010) komt ‘Whitechapel’ aan als een mitrailleursalvo. Op hun vierde album – dat op 15 juni bij Metal Blade verschijnt – staan weliswaar een paar trage nummers, maar ook een stel van de rapste en meest intense die ze ooit gemaakt hebben. Whitechapel-gitarist Alex Wade denkt dat hun nieuwe drummer Ben Harclerode voor een groot deel verantwoordelijk is voor die agressieve sound. Wat echter ook geholpen heeft, is dat ze het album weer samen geschreven hebben.

Rob Broere

MARDUK

NOG TSEEDS VOL VUUR!

Opgericht in 1990, verantwoordelijk voor diverse black metalklassiekers, nooit stilgezeten en ondertussen al toe aan het twaalfde album. Dat is het Zweedse Marduk in een notendop. Meer specifiek kunnen we stellen dat Marduk een van de weinige oorspronkelijke Scandinavische black metalbands is die nog steeds bestaan en dat de band altijd garant staat voor kwaliteit. Interviews met gitarist Morgan, het enige overgebleven oorspronkelijke bandlid, zijn telkens weer een uitdaging. De man praat nog sneller dan de muziek van zijn band en als je als interviewer niet uitkijkt, heeft hij binnen een kwartier al je vragen beantwoord. Als we Morgan het nieuwe album ‘Serpent Sermon’ laten toelichten, begint er een stortvloed aan woorden.

Leon van Rijnsbergen

IHSAHN

SOCIALE KLUIZENAAR

Van Emperor krijgen we geen nieuw werk meer te horen. Vegard Sverre Tveitan, alias Ihsahn heeft de Noorse black metal-cultband definitief de rug toegekeerd. Basta. Liever sluit het multi-talent zich op in zijn thuisstudio. Om lekker te pielen met vreemde akkoorden, maar vooral om zijn eigen gang te gaan. Zijn nieuwe album ‘Eremita’ verschijnt op 18 juni.

Patrick Lamberts

SIX FEET UNDER

NIEUWE BEZEMS…

Met het vertrek van bassist Terry Butler en drummer Greg Gall gold Chris Barnes na zestien jaar plots als enige oerlid van Six Feet Under. De frontman greep die gelegenheid aan om enkele drastische wijzigingen door te voeren. Hij rekruteerde topmuzikanten die hun sporen verdienden bij acts als Chimaira, Dying Fetus en Misery Index, bouwde de death metalband uit tot een kwintet en gooide samen met gitarist Rob Arnold de muzikale formule om. Met het toepasselijk getitelde negende studioalbum ‘Undead’ als klinkend resultaat.

Wouter Dielesen

HUNTRESS

GETROUWD MET METAL

Een van de meest veelbelovende bands die zich de laatste tijd aandiende is Huntress. Op het onlangs verschenen debuut ‘Spell Eater’ laat de band een soort metal horen waarvan de fundamenten diep in de jaren tachtig gelegd zijn. Het is een energiek album, dat zich echter vooral onderscheidt van de concurrentie dankzij de vocale prestaties van zangeres Jill Janus. Een gesprek met deze opvallende verschijning.

Robert Haagsma