CD van de Juni 2012

KREATOR

Phantom Antichrist

(Nuclear Blast/PIAS)
www.facebook.com/kreatorofficial
Stephan Gebédi
90

 

 

In de jaren negentig van de vorige eeuw waren deze ooit zo machtige Duitse thrashiconen de weg even goed kwijt, maar na de eeuwwisseling hervond de band zich en vooral ‘Enemy Of God’ uit 2005 mag worden gezien als één van de hoogtepunten van de lange carrière van Kreator. Omdat ‘Hordes Of Chaos’ uit 2009 licht tegenviel, was ik benieuwd of Mille en co hun status van grootste Europese thrash metalband met de nieuwe CD weer zouden kunnen rechtvaardigen. Bij het verschijnen van ‘Hordes Of Chaos’ werd er nogal interessant gedaan over het feit dat die CD min of meer live in de studio door de gehele band tegelijk was ingespeeld, wat een extra spontaan en ‘live’ klinkend album zou hebben opgeleverd. ‘Net als vroeger’, toen het hele nummer opnieuw moest worden gespeeld als er ook maar iemand een foutje maakte. In de praktijk viel dat echter nogal tegen en blijkbaar zijn de heren nu ook gedeeltelijk van die aanpak terug gekomen; ‘Phantom Antichrist’ is weer grotendeels op reguliere wijze opgenomen. Wel wilde men het ‘livegevoel’ bij de opnames zoveel mogelijk handhaven. En het moet gezegd worden, ‘Phantom Antichrist’ is een ijzersterk en bij vlagen zelfs overrompelend album geworden en het laat een spontane, zelfs hongerige band horen. Met name de eerste helft van de plaat staat met nummers als ”United In Hate“, de titelsong en de snelle kraker ”Civilization Collapse“ (wát een riffs!) als een huis. Snelle, vette riffs, agressieve zang, vlijmscherpe solo’s en opgefokt drumwerk. De heren zijn in topvorm en hebben duidelijk geen gebrek aan inspiratie gehad! Uiteraard is Kreator inmiddels een grote band met een breed publiek en daarom staat er ook een aantal nummers op die wat toegankelijker zijn. Maar ook nummers als ”Your Heaven In My Hell“, waarop Mille in het rustige intro zelfs een beetje aan Tom G. Warrior doet denken, en het afsluitende ”Until Our Paths Cross Again“ bevatten, naast de duidelijk aanwezige Maiden-invloeden, gewoon lekker rauwe zang en voldoende tempowisselingen en versnellingen. Slechte nummers tref je op ‘Phantom Antichrist’ niet aan, maar zoals gezegd, wel een flink aantal vette krakers. Uiteraard bevatten de snelle nummers wat meer melodie dan de vroege platen uit de jaren tachtig, maar ook thrashers die in een eerder stadium bij Kreator zijn afgehaakt moeten deze CD maar weer eens gaan luisteren. Grote kans dat deze plaat hoog in mijn jaarlijst van 2012 gaat eindigen!