CD van de Augustus/September 2012

KATATONIA

Dead End Kings

(Peaceville/Suburban)
Anita Boel 90
http://deadendkings.com

 

 

Het Zweedse Katatonia draait al twintig jaar mee. In 1993 werd het debuut ‘Dance Of December Souls’ uitgebracht. Met ‘Dead End Kings’ is de band inmiddels aan zijn negende studioalbum toe. Katatonia is zich altijd blijven ontwikkelen en dat geldt ook voor deze nieuwe CD. In vergelijking met het vorige album ‘Night Is The New Day’ klinkt ‘Dead End Kings’ wat spontaner en pittiger. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het vertrek van de broers Fred en Mattias Norman in 2010. Het aantrekken van de vervangers Per Eriksson (gitarist) en Niklas Sandin (bassist) heeft blijkbaar voor een frisse wind gezorgd. De nieuwe nummers zitten hierdoor wat gedrufder en creatiever in elkaar, zonder daarbij het vertrouwde geluid uit het oor te verliezen. Vanaf de meeslepende opener ”The Parting“ is het genieten van het inmiddels bekende melancholische sfeertje. In het tweede nummer ”The One You Are Looking For Is Not Here“ worden we aangenaam verrast door een bijdrage van Silje Wergeland (The Gathering), gevolgd door één van de beste nummers van de CD: ”Hypnone“. Deze drie nummers tonen duidelijk de variatie op ‘Dead End Kings’. Katatonia klinkt op sommige momenten heel klein en kwetsbaar, maar komt op dit album ook wat agressiever uit de bus. Misschien klinkt het geheel daardoor wat minder druilerig dan op ‘Night Is The New Day’, maar het maakt ‘Dead End Kings’ wel interessanter. Uiteraard is de productie van de schijf ook dik in orde. Gitarist Anders Nyström en zanger Jonas Renkse hebben deze klus zelf geklaard en de mix is weer verzorgd door David Castillo. Kortom: het is puur genieten van deze nieuwe Katatonia-CD. Enkel het nummer ”Lethean“ maakt de aankoop van dit album al de moeite waard. Neem de tijd voor deze CD en je beseft dat Katatonia er wederom in geslaagd is om een dikke melancholische metalparel af te leveren.