Aardschok Januari/Februari 2013

In de Aardschok van Januari/Februari lees je alles over:

BLOOD OF THE SUNKING DIAMONDHATRIOTMOTÖRHEADHATEBREEDHELLOWEENPARADOXHOLY GRAILAUDREY HORNEVOIVODSHAKRAPINK CREAM 69DEATHSTEVE LUKATHERBLACK VEIL BRIDESCRASHDÏETALPHA TIGERDROPKICK MURPHYSBAD RELIGIONNEW MORALITYLIFELINESTRIFECULT OF LUNAHATEBORNHOLMNIGHTFALL

 

 

BLOOD OF THE SUN

TIJDLOOS VERMAAK

Het gepeperde ‘Burning On The Wings Of Desire’ van Blood Of The Sun werd in de vorige Aardschok verkozen tot Eremetaal. Een puike prestatie voor een formatie wiens eerst drie albums volkomen ‘do it yourself’ tot stand kwamen. Sinds het Franse Listenable-label zich over de band ontfermt is alles echter in een stroomversnelling gekomen. De vreugde in het Texaanse kamp over alle overzeese aandacht is dan ook enorm. Drummer/oprichter Henry Vasquez (tevens actief in Saint Vitus) hangt aan de lijn om zijn enthousiasme met ons te delen.

Stan Novak

KING DIAMOND

YOUNG AT HEART

Het is 7 december 2011 als Mercyful Fate het 30-jarige jubileumfeestje van Metallica in de Fillmore te San Francisco tot een hoogtepunt brengt door samen met die band de “Mercyful Fate Medley” te spelen. Het is het eerste teken van leven sinds lange tijd van Kim Bendix Petersen, beter bekend onder de naam King Diamond. In juni 2012 is hij met King Diamond – de band – zelfs op de Europese festivalpodia van Sweden Rock en Hellfest te bewonderen. Kings agenda van 2013 begint ook steeds voller te raken. Zo begint de band op 19 mei op het RockHard-festival in Gelsenkirchen een heuse festivaltournee. Hoogste tijd voor een gesprek met de enige echte ‘king ov metal’.

Metal Mike

HATRIOT

ZO VADER ZO ZOONS

In 2004 verliet schreeuwlelijk Steve ‘Zetro’ Souza met slaande deuren de Californische thrashgrootmacht Exodus aan de vooravond van een Zuid-Amerikaanse tournee. Enkele jaren later dook hij op als één van de twee zangers van Dublin Death Patrol, naast Testaments Chuck Billy, en probeerde hij het tevergeefs met een band genaamd Tenet. Beide bands staan inmiddels alweer op non-actief. Eind januari maakt hij echter een comeback van jewelste met het debuutalbum ‘Heroes Of Origin’ van zijn nieuwe band, waarin we ook twee van zijn zoons aantreffen: Hatriot. Dat vraagt om uitleg.

André Verhuysen

MOTÖRHEAD

NO SLEEP ‘TIL FORTAROCK

Lemmy Kilmister, oprichter en boegbeeld van een van de hardstwerkende bands in de rock-‘n-roll. Deze maand, 24 december om precies te zijn, behaalt hij de respectabele leeftijd van 67 jaar. Hij heeft een kleine vijftig jaar met optredens achter de rug, en het aantal interviews dat hij in z’n carrière gegeven heeft moet in de duizenden lopen. Niet zo verwonderlijk dat hij er nog slechts één per dag doet, en niet langer dan een minuut of tien. Maar eerst even het spel afmaken op de altijd in de kleedkamer aanwezige gokautomaat.

Eric van den Hurk

HATEBREED

TERUG NAAR DE EENVOUD

Het is bijna vier jaar sinds het titelloze vorige album. De Amerikaanse metalcoreband Hatebreed had dus genoeg tijd om goed na te denken over de opvolger daarvan. Dat gebeurde ook. Het resultaat ligt op 15 januari in de winkels en heet ‘The Divinity Of Purpose’. Het is een knuppelhard album, vol compacte, eenvoudige songs. “Het is goed om terug naar de basis te gaan”, vindt zanger Jamey Jasta. “We spiegelden ons aan het doeltreffende simplisme van de Ramones.”

Robert Haagsma

HELLOWEEN

MUZIEK VOOR NA DE APOCALYPS

Helloween is al bijna drie decennia een vaste waarde in de metalscene. Het Duitse metalinstituut houdt zich schijnbaar moeiteloos staande tussen trends die komen en gaan, hoewel de band zelf door de jaren heen ook niet vies is geweest van een experimentje. In 2010 lanceerde Helloween met ‘7 Sinners’ eindelijk weer eens een ouderwets harde plaat. Een koers die de band kennelijk bevalt en wil vasthouden, getuige het nieuwe album ‘Straight Out Of Hell’, dat begin januari verschijnt. Aardschok neemt de laatste stand van zaken door met gitarist Michael Weikath, een van de oprichters van Helloween.

Liselotte Hegt

PARADOX

UIT DE SCHADUW

Heel lang zag het er naar uit dat Paradox nooit meer zou worden dan een voetnoot in het dikke heavy metalboek. Het was immers een van de vele bands die in de jaren tachtig even vlamde, maar waarvan in de decennia die volgden nauwelijks meer iets vernomen werd. Groot is dan ook de verrassing toen de Duitse band medio december ‘Tales Of The Weird’ op de argeloze mensheid losliet. Het is namelijk een dijk van een metalplaat. Een gesprek met zanger, gitarist en enig overgebleven oorspronkelijke bandlid Charly Steinhauer.

Robert Haagsma

HOLY GRAIL

RIFFMONSTERS

Aanhangers van goudeerlijke heavy metal weten White Wizzard inmiddels wel te vinden. Enkele jaren geleden vond er bij de band echter een complete uittocht plaats. Onder aanvoering van zanger James-Paul Luna richtten die weglopers Holy Grail op. ‘Crisis In Utopia’ was daar drie jaar geleden het gevolg van. ‘Old school metal with new twists’. Met datzelfde credo presenteert de band op 18 januari de opvolger ‘Ride The Void’. De plaat valt vooral op door de sterke zang en het vlammende gitaarwerk. Luna praat Aardschok bij.

Bastiaan Tuenter

AUDREY HORNE

BACK TO THE FUTURE

In 2002 begonnen als een nevenproject van een aantal Noorse, overwegend black metalmuzikanten, levert de ‘classic hardrockband’ Audrey Horne met regelmaat puike platen af. Zo ook het in januari te verschijnen vierde album ‘Youngblood’. Zanger Torkjell ‘Toschie’ Rod praat de Aardschoklezer bij.

Ron Willemsen

VOIVOD

TUSSEN HEMEL EN AARDE

‘Target Earth’ is de eerste plaat met de nieuwe gitarist Daniel ‘Chewy’ Mongrain en de op het vertrouwde nest teruggekeerde bassist Jean-Yves ‘Blacky’ Theriault. Het is een nieuw begin voor de Canadese band die op de vorige twee albums nog werkte met de muzikale nalatenschap van de in 2005 overleden gitarist Denis ‘Piggy’ D’Amour. ‘Target Earth’ markeert tegelijkertijd het dertigjarige jubileum van het kwartet. Klinkt het album daarom als een soort samenvatting van Voivod tot nu toe? Drummer Michel ‘Away’ Langevin reageert.

Robert Haagsma

SHAKRA

ZWITSERS POSITIVISME

De classic hardrock van het Zwitserse Shakra mag zich verheugen op een langzaam groeiende schare fans. De voorlaatste plaat ‘Back On Track’ kwam uit in 2011, na een turbulente tijd waarin de band zanger Mark Fox noodgedwongen zag vertrekken en het de draad weer oppakte met de onbekende John Prakesh. Met succes, ‘Back On Track’ kwam tot plek twee in de Zwitserse albumlijsten. Inmiddels zijn we twee jaar verder, is Prakesh volledig geacclimatiseerd en ligt de elfde plaat in de winkel: ‘Powerplay’.

Ron Willemsen

PINK CREAM 69

CEREMONIEMEESTERS

Het Zuid-Duitse Pink Cream 69 is opgericht in 1987 en sinds het titelloze debuut uit 1989 een goede subtopper in het melodieuze rockcircuit. Met ‘Ceremonial’ is de band toe aan de elfde plaat. Gitarist van het eerste uur Alfred Koffler is de aangewezen persoon om ons bij te praten.

Ron Willemsen

DEATH

EINDELIJK ERKENNING

In de vroege jaren zeventig proberen drie zwarte broers uit Detroit het te maken met een soort muziek die later tot punk gedoopt wordt. Om het extra ingewikkeld te maken, noemen ze zichzelf Death. Het loopt allemaal op niets uit. De jongens zijn hun tijd ver vooruit, in meer dan één opzicht. Een kleine veertig jaar later is er dan toch erkenning voor het baanbrekende trio. De gitarist mag het allemaal niet meer meemaken, maar dat staat een wederopstanding van Death niet in de weg.

Robert Haagsma

STEVE LUKATHER

LUCKY LUKE

Steve Lukather ging de afgelopen jaren door een diep dal. De Amerikaanse zanger en gitarist is er sterker uit teruggekomen. Vandaar ook de titel van zijn nieuwe album: ‘Transition’. Zijn zevende soloplaat gaat over tegenslag en verlies, maar ook over de nieuwe kansen die het leven biedt. “Mijn leven ziet er fantastisch uit”, aldus de herboren muzikant.

Robert Haagsma

BLACK VEIL BRIDES

TEGEN DE REST VAN DE WERELD

De kans is groot dat je nog nooit van Black Veil Brides hebt gehoord. Toch is het succes van de Hollywoodse metalband gigantisch. Onder aanvoering van zanger Andy Biersack veroverde het in zwart-wit uitgedoste gezelschap de wereld in rap tempo. De eerste show in de Benelux vond plaats in 013 en verkocht meteen uit. Misschien wel dankzij het grote succes komt de band nu met een heuse conceptplaat. Een die zich als een rockopera moet laten beluisteren: ‘Wretched & Divine: The Story Of The Wild Ones’. Biersack vertelt Aardschok met een buitengewoon lage stem over verkleedpartijen, rolmodellen en succes.

Bastiaan Tuenter

CRASHDÏET

DOE-HET-ZELFBAND

CrashDïet ligt weer helemaal op koers. Nadat zanger Dave Lepard in 2006 zelfmoord pleegde en zijn opvolger Olli Herman twee jaar later alweer richting Reckless Love verkaste is Simon Cruz een blijvertje gebleken. Het is voor het eerst dat het Zweedse glam/sleazekwartet twee albums met dezelfde frontman heeft kunnen maken. ‘The Savage Playground’ laat een band vol bravoure horen, een die de toekomst zelfverzekerd tegemoet treedt. Aardschok laat zich bijpraten door drummer Eric Young.

Bastiaan Tuenter

ALPHA TIGER

OVERLEVEN MET FACEBOOK

Bandana’s en spandex. Alpha Tiger is onmiskenbaar van de oude stempel. Toch bestaat de band uit een stel jonge honden. ‘Beneath The Surface’ laat zich ook zo beluisteren: nostalgisch maar enthousiast. Het is weliswaar niet het debuutalbum van de Duitsers, maar wel het eerste dat internationaal verschijnt. Wanneer we gitarist en bandleider Peter Langsforth spreken heeft Alpha Tiger zojuist zijn eerste Europese toer achter de rug. Het is ook de allereerste keer dat de snarenplukker een interview over de landsgrenzen afgeeft. Aan Aardschok de eer.

Bastiaan Tuenter

DROPKICK MURPHYS

DOORSNEE BUURMANNEN

Even dacht ik dat het succes van Dropkick Murphys een halt was toegeroepen, maar het tegendeel blijkt waar. De Amerikanen spelen nog wekelijks in uitverkochte zalen en ook de albumverkoop is stijgende. Het in januari te verschijnen achtste album ‘Signed And Sealed In Blood’ is bovendien een van de betere uit de rijke historie van het folkpunkgezelschap uit Boston. Zanger/bassist Ken Casey blijft nuchter onder het succes.

Onno Cro-Mag

BAD RELIGION

NON-COMMERCIEEL EN KWAAD

Bad Religion is een fenomeen binnen de punkscene. Al sinds 1979 wordt de band bemind door liefhebbers van allerlei genres. De eigen stijl is hier debet aan, terwijl de herkenbaarheid hun kracht is. Het zestiende (!) album ‘True North’ zal het hart van zowel de oude als de nieuwe Bad Religion-fan doen ontvlammen. De agressie en energie spatten van het album af; het doet zelfs denken aan de beginjaren van de band. Gitarist/labeleigenaar Brett Gurewitz vertelt over het bewuste aanvalsoffensief van Bad Religion.

Onno Cro-Mag

NEW MORALITY

ALLES VOOR DE BAND!

New Morality liet in 2009 met debuutalbum ‘Fear Of Nothing’ al horen met kop en schouders boven de middenmoot uit te steken. De band ging vervolgens jarenlang op tournee. Nu, vier jaar na het debuutalbum, verschijnt eindelijk de opvolger. ‘No Morality’ is wederom een hardcoreplaat die bol staat van de klasse en eigenzinnigheid. Zanger Jonne, die op het moment van spreken op Europese tournee is met Slapshot, ziet opnieuw een droom uitkomen.

Onno Cro-Mag

LIFELINE

HOOP IN DONKERE DAGEN

De hardcore/punkband Lifeline is enige tijd geleden opgericht door zanger Don Foose (The Spudmonsters, Foose, Run Devil Run) en gitarist Robert Ehrenbrand (ex-Boysetsfire, New Recruits). De twee mannen hebben het eigenlijk al druk genoeg, maar Lifeline is wel degelijk meer dan een project. Foose legt uit.

Onno Cro-Mag

STRIFE

EX-SXE

Strife zette in 1994 de hardcorescene in vuur en vlam met debuutalbum ‘One Truth’, en ‘In This Defiance’ (1997) was een waardige opvolger. De band was het boegbeeld van de SXE-scene, maar liet die principes varen. Dat werd ze niet in dank afgenomen: de mannen werden flink afgezeikt en als verraders gezien. In 2006 brachten ze nog ‘Angermeans’ uit, maar het bracht Strife niet het succes van weleer. Nu, zes jaar later, verschijnt ‘Witness A Rebirth’, dat sterk doet denken aan de eerste twee albums. Gitarist Andrew Kline voelt zich, zoals de albumtitel al aangeeft, als herboren.

Onno Cro-Mag

CULT OF LUNA

DIT IS BULLSHIT!

Lang uitgesponnen tracks met zware grooves, basale riffs en een repeterende structuur. Op het zesde album ‘Vertikal’ heeft de Zweedse post-metalband Cult Of Luna een nieuwe manier gevonden om zijn verhaal te vertellen. En dit keer is het geen verzonnen verhaal. Dat iedereen de leugen van ‘Eternal Darkness’ (2008) voor zoete koek slikte, stelde zanger/gitarist en songschrijver Johannes Persson zo teleur dat hij op de nieuwe plaat ten strijde trekt tegen volgzaamheid en kritiekloosheid.

Rob Broere

HATE

RADICALE KOERSWIJZIGING?

Voorafgaand aan de release van het nieuwe Hate-album viel te lezen dat de Poolse death metalband rond frontman Adam The First Sinner de experimentele kant was opgegaan en zou flirten met genres als triphop, ambient en industrial. Na het beluisteren van ‘Solarflesh’ blijkt het echter allemaal reuze mee te vallen. Het is voor negentig procent heftige, bombastische death metal, die flink wat raakvlakken vertoont met de landgenoten van Behemoth. In het navolgende interview legt Adam echter uit dat er een addertje onder het gras zit en dat mijn promo-exemplaar de lading niet volledig dekt. Of Hate ons met ‘Solarflesh’ een ‘Illud-Divinum-Insanusje’ heeft geflikt zullen we dus pas na de daadwerkelijke release van het album ervaren.

Stephan Gebédi

BORNHOLM

NATUURKRACHTEN

“Sorry dat ik een beetje zat te hakkelen, dit was m’n eerste interview voor een groot magazine.” Een excuus uit beleefdheid, zo lijkt het, want met het Engels van Péter ‘Astaroth’ Sallai is weinig mis, zeker als je je bedenkt dat de beste man geboren is in een klein dorpje in Noord-Hongarije. En hij kan er maar beter snel aan wennen, want als zijn pagan/black metalband Bornholm zulke wereldplaten als ‘Inexorable Defiance’ blijft uitbrengen, zal de aandacht alleen maar toenemen.

Rudi Engel

NIGHTFALL

NIEUWE TIJDEN, OUDE WIJSHEID

Na zes jaar vol zakelijke tegenslagen en een interne herschikking keerde Nightfall in 2010 met ‘Astron Black?’ op herboren wijze terug in de metalscene. Met de steun van een nieuw label en vers bloed op verschillende posities, leverde de Griekse formatie onder leiding frontman Efthimis Karadimas een overtuigend comebackalbum af. In 2013 doen de heren dat trucje nog eens over en dat niet bepaald dunnetjes. Het nieuwe ‘Cassiopeia’ is een bijzonder solide schijfje geworden; er mag dan ook met recht gesproken worden over een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Nightfall. Aan zanger/bassist Karadimas de taak om het album verder toe te lichten.

Justin Erkens