CD van de Maand Maart 2013

NEW KEEPERS OF THE WATER TOWERS

The Cosmic Child

(Listenable/Suburban)
André Verhuysen
85

Het derde album van New Keepers Of The Water Towers mag gerust een verrassing van jewelste genoemd worden. De eerste twee vormden namelijk absoluut geen indicatie dat het met de band met de vreemde naam zo’n vlucht zou nemen. Een korte terugblik lijkt me geen overbodige luxe, aangezien haast niemand ooit van de band heeft gehoord. Het viertal is ontstaan in 2006 en ging de eerste drie jaar als New Keepers door het leven. In die tijd maakten de Zweden (uit Stockholm) in eigen beheer twee EP’s: ‘Chronicles Of The Massive Boar’ en ‘Chronicles Of The Iceman’. In 2009 werden die gebundeld tot één CD en vormden ze het debuutalbum van New Keepers Of The Water Towers, zoals de band inmiddels heette. Bijzonder indrukwekkend was die plaat echter niet, met doorsnee stonerrock zoals zovele bands die maken. Aardschok beloonde het album destijds met 72 punten. Opvolger ‘The Calydonian Hunt’ (2011) was eigenlijk gewoon meer van hetzelfde; leuk, maar verre van spectaculair. Welnu, op ‘The Cosmic Child’ heeft het kwartet het muzikale roer drastisch omgegooid. Stonerrock is in geen velden of wegen meer te bekennen. In plaats daarvan krijgen we uitgesponnen tracks, met een gemiddelde lengte van negen minuten, die het midden houden tussen psychedelische en progressieve rock, met de nadruk op róck. Ik zeg met opzet geen progmetal, want dan denk je al snel aan Dream Theater-achtige krachtpatserij die alle kanten op stuitert. Daar is bij NKOTWT geen sprake van. Op ‘The Cosmic Child’ draait het niet om muzikaal spierballenvertoon, maar om sfeer en dynamiek. Piano’s en akoestische gitaren contrasteren mooi met de pulserende basgitaar en bij vlagen venijnige riffs. Gezongen wordt er weinig, en als het al gebeurt is dat meestal op een gedragen, haast gesproken wijze. Vergelijkingen met andere bands (van Pink Floyd tot Mastodon) liggen voortdurend op de loer, maar duren gelukkig nooit lang genoeg om NKOTWT in één bepaald hokje te kunnen duwen. We zouden de band er ook tekort mee doen, daarvoor is ‘The Cosmic Child’ namelijk te divers en te mooi. Zoals gezegd: een verrassing van jewelste. Wie haalt New Keepers Of The Water Towers naar Nederland?