Aardschok April 2013

In de Aardschok van April 2013 lees je alles over:

DAVE LOMBARDOONNO CRO-MAGVOLBEATANTHRAXSTRATOVARIUSPRETTY MAIDSDEVICELORDISEBASTIAN BACHDE LA CRUZFINNTROLLVISIONS OF ATLANTISKILLSWITCH ENGAGEINTRONAUTGINGERPIGJOHN LAWTONSPOCK’S BEARDSTEAK NUMBER EIGHTMEMORY GARDENFLOTSAM AND JETSAMKOMATSUKADAVARWARBEASTCLUTCHAVANTASIAJUNGLE ROTTERRORAMARANTHETHE NEW BLACKBLEED FROM WITHINHYPOCRISYBLIKSEMKVELERTAKROTTING CHRIST

DAVE LOMBARDO

NIET TE PHILMEN!

Wat is er toch allemaal aan de hand bij Slayer? Van gitarist Jeff Hanneman is al bijna twee jaar taal noch teken vernomen. Volgens de officiële lezing zou hij recuperen van een spinnenbeet. Kennissen van de band vertellen ons echter ‘off the record’ dat zijn absentie te wijten is aan een alcoholverslaving. In februari wordt ook drummer van het eerste uur Dave Lombardo de wacht aangezegd. Toch maar even bellen om te vragen hoe het met hem gaat.

André Verhuysen

ONNO CRO-MAG

19 JUNI 1963 – 25 FEBRUARI 2013

Met grote verslagenheid hebben wij op 25 februari vernomen dat Onno van Ravesteijn is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand.
Het was eind 1987 dat Onno van Ravesteijn het Aardschokkantoor binnenliep. Een imposante verschijning die voor ons wilde gaan schrijven. Het was naar aanleiding van de S.O.D.-plaat ‘Stormtroopers Of Death’, die er immers voor zorgde dat hardrockers naar punk gingen luisteren en punkers naar hardrock. Onno vertelde honderduit over talloze bands waar wij maar vaag van hadden gehoord. We hadden ook raakvlakken: we vonden beiden ‘Best Wishes’ van Cro-Mags de beste plaat in het genre dat toen nog geen naam had, maar later hardcore zou heten. In de jaren die volgden werd Onno Cro-Mag, zijn alias, de belangrijkste spin in het hardcoreweb. Talloze bands bracht hij onder de aandacht bij liefhebbers en platenlabels als Noize, I Scream, Century Media en GSR. Ook gaf hij ze de kans zich live aan het publiek te presenteren tijdens de halfjaarlijkse European Hardcore Party’s in Maastricht, die hij onlangs weer opstartte in het Belgische Hamme. Tevens richtte hij vorige jaar nog een eigen platenlabel op: Strength Re­cords. 25 jaar lang bracht hij de Aardschoklezers op de hoogte van het wel en in wee in hardcoreland. Een hartaanval werd hem maandag in alle vroegte noodlottig.
Wij wensen zijn vrouw Judith, kinderen Sem en Steve, verdere familie en vrienden veel sterkte toe bij het dragen van dit grote verlies.

Metal Mike namens het complete Aardschokteam

VOLBEAT

TIJD VOOR VERANDERING

‘Outlaw Gentlemen & Shady Ladies’ is op het eerste gehoor weer zo’n album zoals alleen Volbeat dat kan maken. Nog altijd brouwt de populairste Deense rockband van dit moment een heel aangename cocktail van stoere metal en authentieke rock-‘n-roll, op smaak gebracht met een vleugje country. De titel is een mondvol, net als die van eerdere platen. Toch is de afgelopen jaren de bezem door Volbeat gegaan. Het nieuwe album laat horen dat dit ook muzikale consequenties had.

Robert Haagsma

ANTHRAX

ODE AAN DE JAREN ZEVENTIG

Het is de laatste jaren altijd wat bij Anthrax. Zangers die met slaande deuren vertrekken, om later weer liefdevol in de armen gesloten te worden, om maar wat te noemen. Juist nu het op dat vlak rustig is geworden, rommelt het elders in de band. Ondertussen probeert Anthrax ook in het nieuws te blijven met het maken van muziek. Het nieuwste werkstuk heet ‘Anthems’ en is een mini-album vol covers van grote rockbands uit de jaren zeventig. Een gesprek met drummer Charlie Benante.

Robert Haagsma

STRATOVARIUS

EEN NIEUW BEGIN

Vijf jaar geleden leek Stratovarius ten onder te gaan aan intern gekrakeel. De Finse band redde het echter en probeert sinds die tijd het verloren gegane terrein te herwinnen. Het nieuwste wapen in die strijd is het album ‘Nemesis’, waarop alle kwaliteiten van de band weer volop aanwezig zijn.

Robert Haagsma

PRETTY MAIDS

OUD EN WIJS

En ineens waren ze er weer, terug van eigenlijk nooit weggeweest. Na de successen begin jaren negentig volgden er een aantal magere jaren, maar in 2010 liet Pretty Maids met het ijzersterke ‘Pandemonium’ horen dat ze hun bestaansrecht zeker niet verspeeld hadden. De (her)opleving van de Deense formatie bleef niet onopgemerkt en het dertiende album werd een daverend succes. Er stond dus wel enige druk op het veertiende album. Maar maak je je daar nog echt druk om na dertig jaar? Zanger Ronnie Atkins vertelt.

Justin Erkens

DEVICE

BRUG NAAR EEN ONZEKERE TOEKOMST

De succesvolle Amerikaanse rockband Disturbed geniet van een vakantie van onbepaalde tijd. Zanger David Draiman is er de man niet naar om op zijn ongetwijfeld uitgestrekte landgoed de vergaarde miljoenen te gaan tellen. In afwachting van de herrijzenis van Disturbed heeft hij een nieuwe band in het leven geroepen: Device. Op het titelloze debuut speelt verder de voormalige Filter-gitarist Geno Lenardo een belangrijke rol. Het album is een ode aan de muzikale jeugdliefde van de zanger: old-school industriële metal.

Robert Haagsma

LORDI

BEESTENBOEL

Zes albums is het Finse Lordi inmiddels onderweg. Het commerciële hoogtepunt bereikte de band natuurlijk in 2006 met het winnen van het Eurovisie Songfestival. Aardschok belt met de oprichter van het gezelschap, een uiterst vriendelijke Mr. Lordi, om te praten over zijn leven als gemaskerde muzikant, de vooroordelen die daar bij horen en vanzelfsprekend het gloednieuwe album ‘To Beast Or Not To Beast’.

Ron Willemsen

SEBASTIAN BACH

TO HELL AND BACH AGAIN

Voormalig Skid Row-voorman Sebastian Bach meldde zich in 2007 weer aan het hardrockfront. Na jaren gevuld met acteerklussen maakte hij twee soloalbums: ‘Angel Down’ en ‘Kicking & Screaming’. Om te illustreren dat de boomlange zanger ook live nog steeds meetelt is zojuist de dubbel-CD/DVD ‘ABachalypse Now’ verschenen. Drie liveshows (Hellfest, Graspop, Club Nokia) op DVD, en twee daarvan op CD. Van een terugkeer naar Skid Row wil de Canadees vooralsnog niets weten. Skid Row, met Johnny Solinger als zanger, komt binnenkort met een nieuwe plaat. Net als Sebastian Bach zelf overigens. De goedgemutste zanger praat Aardschok bij.

Bastiaan Tuenter

DE LA CRUZ

IEDER HUISJE ZIJN KRUISJE

De Australische glamband De La Cruz debuteerde onlangs met ‘Street Level’. De groep is het geesteskind van gitarist Casey Jones, die op social media als MySpace en YouTube al jarenlang de blits maakt met zijn flitsende gitaarspel. Frontiers tekende zijn band maar al te graag, want de titelloze debuut-EP werd al ruim 100.000 keer gedownload. Het is dan ook geen wonder dat de De La Cruz als een grote belofte geldt. Aardschok spreekt Jones over de voordelen van Pfeiffer, de Jagger/Richards-verhoudingen tussen hem en zijn zanger, en over het voorkomen van een mogelijke zelfmoord.

Bastiaan Tuenter

FINNTROLL

BLOED, ZWEET EN HOEMPA

Finntroll bestaat inmiddels vijftien jaar. In deze periode hebben de Finnen hun eigenzinnige hoempametal overal ter wereld op de kaart weten te zetten. Niet alleen in Europa hebben de trollen veel aanhangers, maar ook in landen als Amerika, Canada en Australië groeit het aantal fans gestaag. “We kunnen nog steeds niet volledig rondkomen van Finntroll, maar dat maakt niet uit. Het plezier, dat telt”, aldus gitarist Routa.

Anita Boel

VISIONS OF ATLANTIS

TEAMWERK

Twaalf jaar geleden werd in Oostenrijk de symfonische metalband Visions Of Atlantis opgericht. Door de jaren heen is de line-up erg vaak veranderd. Zo pakten in 2011 bassist Mario Lochert en gitarist Werner Fiedler nog hun biezen. Toch lijkt de situatie in 2013 eindelijk stabiel. “Als een echte eenheid hebben we aan het nieuwe album ‘Ethera’ gewerkt”, meldt de Griekse frontvrouw Maxi Nil tevreden. De nieuwe CD ligt sinds een paar dagen in de winkels.

Anita Boel

KILLSWITCH ENGAGE

BACK TO THE FUTURE

Het wachten op de nieuwe plaat ‘Disarm The Descent’ duurde lang, te wijten aan het vertrek van frontman Howard Jones en de terugkeer van verloren zoon Jesse Leach. De originele zanger verliet de groep elf jaar geleden. Pas getrouwd was hij liever bij zijn vrouw. Onervaren schreeuwde hij zijn stem kapot. Groen achter de oren viel het toerleven hem zwaar. Na het succesalbum ‘Alive Or Just Breathing’ verliet hij de groep verward en depressief, maar hij knokte zich terug. Van The Seemless via The Empire Shall Fall tot uiteindelijke winnaar van de auditie bij Killswitch Engage. En de band? Die klinkt als vanouds: hard en pakkend. Een gesprek met Jesse Leach en gitarist Joel Stroetzel.

Bastiaan Tuenter

INTRONAUT

KAN DE RIJVAARDIGHEID BEÏNVLOEDEN!

In Amerika is Intronaut al een gevestigde naam. De in Los Angeles gestationeerde band met invloeden uit sludge, psychedelica, prog- en postrock krijgt ook steeds meer voet aan de grond in Europa. Nederland wordt dit jaar twee keer aangedaan. Op 6 april speelt de band in Baroeg te Rotterdam en op 18 april is Roadburn aan de beurt. Met ‘Habitual Levitations’ als nieuw wapenfeit des te meer een band om naar uit te kijken. Aardschok spreekt zanger/gitarist Sacha Dunable.

Patrick Lamberts

GINGERPIG

POWERTRIO

Met ‘March Of The Gingerpig’ bewees voormalig Gorefest-gitarist Boudewijn Bonebakker twee jaar geleden meer in z’n mars te hebben dan je op basis van zijn death metalverleden zou vermoeden. Samen met een aantal opgeleide muzikanten leverde hij een album af waarop op vrij unieke wijze hardrock, prog en jazz samenvloeiden. Het vertrek van de sfeerbepalende toetsenist Jarno van Es dwong de achterblijvers echter tot ingrijpende muzikale keuzes. ‘Hidden From View’ klinkt hierdoor anders dan verwacht. Bonebakker heeft dus wat uit te leggen.

Stan Novak

JOHN LAWTON

AMBASSADEUR VAN BULGARIJE

De naam van John Lawton zal altijd verbonden blijven aan Uriah Heep, de hardrockband waarvan hij in de tweede helft van de jaren zeventig lid was. De zanger is nog altijd actief, zij het de laatste jaren vooral op het podium. Onlangs kwam hij toch voor de dag met een behoorlijk gewichtig conceptalbum: ‘The Power Of The Mind’, een Bulgaarse productie. Als het aan hem ligt, zit er meer in het vat.

Robert Haagsma

SPOCK’S BEARD

BAARD IN DE KEEL

Al twintig jaar domineert Spock’s Beard ‘the new wave of progressive rock’. Met een rijke discografie op zak en een reputatie als energieke en humorvolle liveband, hebben deze Amerikanen door de jaren heen een grote schare trouwe fans aan zich weten te binden. Spock’s Beard is dan ook niet van plan om binnenkort de handdoek in de ring te gooien. Zelfs toen leadzanger/toetsenist en belangrijkste songschrijver Neal Morse in 2002 opstapte om een solocarrière te beginnen, liet The Beard zich niet uit het veld slaan. Drummer Nick D’Virgilio nam de microfoon over en Spock’s Beard herpakte zich met het uitstekende ‘Feel Euphoria’ (2003), gevolgd door de al net zo goede albums ‘Octane’ (2005), ‘Spock’s Beard’ (2006) en ‘X’ (2010). Het spiksplinternieuwe ‘Brief Nocturnes And Dreamless Sleep’ luidt met een nieuwe line-up en de terugkeer van een oude vriend wederom een nieuw hoofdstuk in. Aardschok praat bij met gitarist/zanger Alan Morse.

Liselotte Hegt

STEAK NUMBER EIGHT

KOOIGEVECHT

Zanger Brent Vanneste van Steak Number Eight groeit op tussen de muziek. Van zijn vader krijgt hij Pink Floyd en The Doors mee. Van zijn moeder(!) Godspeed You! Black Emperor, Esoteric, My Dying Bride en Sunn O))). De bandnaam Steak Number Eight houdt hij over aan de band van zijn broer, die in een nacht van 2007 op mysterieuze wijze van een hoge kraan valt en komt te overlijden. Een last die zwaar op Brents schouders drukt. Hij voelt zich er nog altijd door gekooid. Dat gevoel heeft hij vertaald naar ‘The Hutch’, een snoeiharde, donkere plaat met enkele opvallende rustpunten. België op zijn best.

Patrick Lamberts

MEMORY GARDEN

TERUG OP HET OUDE NEST

Het komt niet vaak voor dat een band weggaat bij een platenmaatschappij om er jaren later weer aan te spoelen. Toch is dat precies wat gebeurde met Memory Garden. De Zweedse formatie keerde terug bij Metal Blade en bracht daar onlangs het indrukwekkende ‘Doomain’ uit, een album dat geen enkele fan van typisch Zweedse doom mag laten liggen. De band moet alleen niets hebben van de vele puristen die zich in deze donkere uithoek van de metal roeren. “Ik heb maling aan die bekrompen opvattingen”, aldus gitarist Simon Johansson.

Robert Haagsma

FLOTSAM AND JETSAM

HOE LELIJK MOOI KAN ZIJN

Het vorige, aanvankelijk alleen in Amerika uitgebrachte Flotsam And Jetsam-album ‘The Cold’ werd in Aardschok verkozen tot beste album van 2010, waardoor Nuclear Blast alsnog besloot om het album in 2011 ook in Europa uit te brengen. Daarna toerde de band met de teruggekeerde gitarist Michael Gilbert. Op zich geen ramp ware het niet dat hij Mark Simpson verving, degene die zowat in zijn eentje ‘The Cold’ had geschreven. Op het nieuwe ‘Ugly Noise’ hebben de heren het dus weer zelf moeten doen. Aardschok praat tijdens 70000 Tons Of Metal niet alleen met zanger Erik A.K. en Michael Gilbert, maar ook met de teruggekeerde gitarist Ed Carlson en het na een ‘pauze’ van veertien jaar opgegraven enige, originele bandlid: drummer Kelly Davis Smith.

Metal Mike

KOMATSU

BULLDOZERROCK

Met ‘Manu Armata’ levert het uit formaties als Repomen, SQY en God Choosen Dealer voortgekomen Komatsu een album af met een beangstigende monstersound. Een google op de bandnaam leidt tot een veelheid aan hits, onder meer naar een aantal internationaal opererende bedrijven. Daar blijkt echter ook de link met de band uit Eindhoven te liggen. Bassist Martijn Mansvelders legt uit hoe het zit.

Stan Novak

KADAVAR

SABBRA KADABRA

Op de golf van retrorockbands surft ook een Berlijns trio mee. Kadavar eert de jaren zeventig en is bezig met een indrukwekkende opmars. Zo staat in april bijvoorbeeld ‘ons eigen’ Roadburnfestival op het programma. Speciaal daarvoor werd in rap tempo ‘Abra Kadavar’ geschreven, dat op 12 april verschijnt. Hoog tijd om kennis te maken.

Patrick Lamberts

WARBEAST

DROOMSTART

De droom van veel bands: door een grootheid op sleeptouw worden gelopen en in een stroomversnelling belanden. Het overkwam Warbeast uit Dallas. Phil Anselmo loopt weg met deze thrashers. Hij nam ze met Down mee op toer door zowel Europa als de Verenigde Staten, gaf ze een plek op zijn Housecore-label, leende ze zijn Nosferatu Lair-studio en nam meteen maar plaats in de producerstoel. Het resultaat is ‘Destroy’, een rauw en tumultueus thrashalbum van oude snit. Zanger Bruce Corbitt, die in de jaren tachtig furore maakte met Rigor Mortis, staat Aardschok te woord.

.

CLUTCH

VAN BUITENBEENTJE TOT TRENDSETTER

‘Earth Rocker’ is alweer het tiende studioalbum van Clutch, het eigenzinnige groovecollectief uit Germantown, in de Amerikaanse staat Maryland. De verschillen met voorgaande albums zijn groot, maar wat wil je ook met een band die constant zoekt naar nieuwe invalshoeken. Tijdens een korte Europese tournee doet de band in januari ook Nederland aan en dat vormt een ideale gelegenheid om de mannen eens grondig aan de tand te voelen. Stan Novak reist af naar Amsterdam en treft in drummer Jean-Paul Gaster en zanger Neil Fallon uiterst sympathieke gesprekspartners.

Stan Novak

AVANTASIA

VAN TIJD TOT TIJD

Behalve zanger van Edguy is Tobias Sammet ook de grote man achter het Avantasia-project. Drie jaar geleden bracht hij gelijktijdig twee CD’s uit, ditmaal is het er slechts één: ‘The Mystery Of Time’. Desondanks heeft hij ook nu weer een aantal gerenommeerde gasten weten te strikken, zoals de zangers Joe Lynn Turner, Biff Byford, Bob Catley, Michael Kiske, Ronnie Atkins en Eric Martin. Geen wonder dat Sammet ons blij en tevreden te woord staat.

Ron Willemsen

JUNGLE ROT

ONVERZETTELIJK

Halverwege februari verscheen een heruitgave van ‘Skin The Living’, de debuutdemo van Jungle Rot uit 1995. Precies een maand later bracht de old-school death metalband uit Wisconsin zijn zevende studioalbum ‘Terror Regime’ uit. Als de twee releases iets duidelijk maken, is het wel hoe de groep trouw is gebleven aan zijn oorspronkelijke stijl. De vraag of die grote mate van standvastigheid niet gaat vervelen, draait zanger/gitarist Dave Matrise graag om.

Wouter Dielesen

TERROR

MEER DAN MUZIEK

Scott Vogel ergert zich steeds meer aan jonge bands die hardcore spelen, maar weinig op hebben met de manier van leven die daar bij hoort. Volgens hem is hardcore geen hip jasje dat je even aantrekt, om het weer in een hoek te gooien als het zo uitkomt. De titel van de nieuwe plaat van de Amerikaanse band zegt dan ook veel: ‘Live By The Code’. “Hardcore bepaalt hoe ik tegen de wereld aankijk.”

Robert Haagsma

AMARANTHE

DE NIEUWE METAL

Het komende jaar is zangeres Elize Ryd niet meer met Kamelot te zien, want dat laat Amaranthe niet toe. Het illustreert de stijgende populariteit van het zestal. Met ‘The Nexus’ zijn de Zweden toegekomen aan de tweede langspeler. Op het album wordt de basisinstrumentaire wederom gedomineerd door electro-achtige toetsenpartijen, en opnieuw baart de wisselwerking tussen cleane vrouwelijke zang, cleane mannelijke zang en grunts opzien. Als je het de band vraagt is het de volgende stap in Gothenborg-metal. Maar hoe die heet? Elize Ryd vindt er later in dit interview een naam voor. Een gesprek over ‘The Nexus’, nevenactiviteiten bij Kamelot en een plotselinge invalbeurt bij Nightwish.

Bastiaan Tuenter

THE NEW BLACK

ZWARTWERKERS

The New Black bestaat pas sinds 2009 maar is inmiddels al aan z’n derde album toe: ‘III: Cut Loose’. Hoewel nog niet heel erg bekend bij het grote publiek timmert het Duitse moderne metalgezelschap vooral in eigen land behoorlijk aan de weg. Voorprogramma’s voor onder meer AC/DC, Volbeat, Black Label Society, Alter Bridge en recentelijk nog Tremonti hebben ervoor gezorgd dat het met de naamsbekendheid de goede kant op gaat. Zanger Markus Müller alias Fludid stelt de band voor.

Ron Willemsen

BLEED FROM WITHIN

GEWOON EEN METALBAND

Ze hadden een platencontract waar ze vanaf wilden, maar niet onderuit konden. Het kostte ze tweeënhalf jaar om het ontbonden te krijgen. In die periode focusten ze zich volledig op het schrijven, opnemen en produceren van het beste album dat ze konden maken. Met een nieuw label en een dijk van een derde plaat zijn de mannen van het Schotse Bleed From Within er weer helemaal klaar voor.

Rob Broere

HYPOCRISY

PARANOIA EN SIMPELE RIFFS

Peter Tägtgren is de eigenaar van het Zweedse dorp Pärlby, maar is onder de Aardschoklezers ook wel bekend als de frontman van Hypocrisy en Pain. Met eerstgenoemde band levert hij binnenkort het twaalfde album ‘End Of Disclosure’ af: een mooie terugkeer naar het pakkende, sfeervolle geluid van midden jaren negentig. En ook naar de onderwerpen waar Peter in die tijd over schreef.

Rudi Engel

BLIKSEM

HET DONDERT IN ANTWERPEN

Op zaterdag 2 maart jongstleden presenteerde Bliksem zijn debuutplaat ‘Face The Evil’ aan het thuispubliek in zaal Trix te Antwerpen. Voorafgaand aan de show was Aardschok te gast in de kleedkamer om onder genot van enkele Maes-pinten van gedachten te wisselen met zangeres Peggy Meeussen en drummer Rob Martin.

Stan Novak

KVELERTAK

VAN HET VERLEDEN NAAR HET HEDEN

Gooi metal, punk en een ferme dosis rock-‘n-roll in de blender en je krijgt het geluid waarmee Kvelertak de wereld overrompelde. Het is een opvallend succesverhaal, want de Noorse band bedient zich van de moedertaal. Het ijzersterke debuut uit 2010 en de opwindende optredens slechtten echter elke taalbarrière. Nu is er de belangrijke tweede plaat: ‘Meir’. Een gesprek met bassist Marvin Nygaard.

Robert Haagsma

ROTTING CHRIST

LEVENDE LEGENDE

Majestueus, bombastisch en orkestraal. Zomaar wat omschrijvingen die van toepassing zijn op de muziek van Rotting Christ. Legendarisch kunnen we de melodieuze black metalband ondertussen ook wel noemen, want het is niet veel soortgelijke bands gegeven om na ruim vijfentwintig jaar nog steeds springlevend te zijn. De laatste keer dat Aardschok met de Grieken sprak, was in 2007, naar aanleiding van het ‘Theogonia’-album. We vragen zanger/gitarist Sakis allereerst om een korte update.

Leon van Rijnsbergen