CD van de Maand April 2013

KILLSWITCH ENGAGE

Disarm The Descent

(Roadrunner/Warner Music)
Robbie Woning
80

Ik was best benieuwd hoe Killswitch Engage na tien erg succesvolle jaren het vertrek van zanger Howard Jones ging oplossen. Het terughalen van oorspronkelijk frontman Jesse Leach was voor de continuïteit alvast geen slechte zet en blijkt ook muzikaal prima uit te pakken. Niet alleen zingt de man minstens zo goed als vroeger, de band lijkt door zijn terugkeer ook serieus de spreekwoordelijke peper in zijn reet te hebben gekregen. De band strooit op ‘Disarm The Descent’ met vette riffs en beukende ritmes alsof er iets bewezen moet worden en de bandleden de laatste tijd flink naar wat oude thrashplaten hebben geluisterd. Vooral in tracks als ”In Due Time“, ”The Call“ en ”A Tribute To The Fallen“ werken de contrasten tussen het intensieve geram en de kenmerkende, meer melodieuze kant van Killswitch Engage erg goed. De muziek wordt zoals gebruikelijk feilloos uitgevoerd en met veel overtuiging neergezet. Als geheel is ‘Disarm The Descent’ een bovengemiddeld hedendaags metalcorealbum, met enkele mooie slepende tracks, een hoop gebeuk en veel smakelijk, melodieus gitaarwerk. De gecontroleerde, heldere mix van Andy Sneap werkt voor deze muziek uitstekend, al doen de beknotte gitaargeluiden en digitale drums het explosieve karakter van de muziek naar mijn persoonlijke smaak soms wel wat teniet. Door de variatie, energie en goede mix van melodie en agressie is ‘Disarm The Descent’ desondanks een goede CD en een overtuigende comeback van ‘verloren zoon’ Jesse Leach.