CD van de maand Juni 2013

LEPROUS

Coal

(InsideOut Music/Universal)
Liselotte Hegt
90

In 2011 werden we meer dan aangenaam verrast door het internationale debuut ‘Bilateral’ van de progrockband Leprous. Het zelf gecreëerde muzikale universum klonk verrassend, verfrissend en avontuurlijk. Met de opvolger ‘Coal’ dwaalt het Noorse gezelschap nog altijd door die eigenzinnige kosmos, al houdt Leprous dit keer een meer melancholische en donkere koers aan, wat wederom een verrassende en vaak sfeervolle luisterervaring oplevert. Zanger Einar Solberg houdt het midden tussen Mike Patton, Devin Townsend en Matthew Bellamy van Muse, maar kenmerkt zichzelf toch met een eigen sound. Zijn bereik is indrukwekkend en soms akelig hoog, luister maar eens naar ”The Cloak“ of ”Salt“, en Solberg weet op ieder moment de nummers met de juiste toon en gevoel te bespelen. ‘Coal’ bevat in zijn geheel een fantastische drive, dynamiek en afwisseling en er hangt ook nog eens een heerlijke flow over het album. De melancholie en donkere sferen voeren totale macht uit en vooral een track als ”Echo“ heeft een hypnotiserende uitwerking. Leprous bewijst wederom een welkom fenomeen in progland te zijn.