Counter Culture Festival verhuist naar Julianapark

Het gratis toegankelijke openluchtfestival Counter Culture Festival wordt georganiseerd op zaterdag 1 juni in het Utrechtse Julianapark. Het park is voor de komende vier edities vastgelegd. Hoofdact tijdens de zesde editie is de negenkoppige skapunkbandDe Hardheid uit Amsterdam. In 2006 vond het festival voor het eerst plaats, uit protest tegen de ontruiming van kraakpanden de Vismarkt en de Dump, in Park lepelenburg.

Het festival wordt (bijna jaarlijks) georganiseerd door activisten van de kraakbeweging, in samenwerking met het politiek cultureel centrum ACU. Vanwege financiële problemen, bezuinigingen en geen geschikte locatie heeft het festival twee jaar moeten overslaan. Het werd door alle (veiligheids)regels bijna onmogelijk gemaakt om een nieuw Counter Culture Festival te organiseren, omdat overal een prijskaartje aan hangt, maar na gesprekken met de wethouder van cultuur heeft de organisatie besloten om door te gaan.

Counter Culture Festival heeft het Julianapark voor vier jaar kunnen vastleggen. Het festival is gratis toegankelijk en wordt enkel door vrijwilligers gedragen. Binnen- en buitenlandse bands en dj’s staan geprogrammeerd in het stadspark. Dit jaar is er naast het gebruikelijke hoofdpodium en DJ-stage ook een punkloods en een dubcorner. Verder kun je er vegetarisch eten en is er een D.I.Y.-markt.

Het festival heeft een gevarieerd programma met bijvoorbeeld rapact Kern Revolutionaire Zaken, akoestische folkgroep Shoe Eating Rabbits, skagroep Iedereen Zóôò Jotje, metalband Grasmoajer en punkband Radio Bikini uit Nederland. Ook acts uit België, Italië, Wit-Rusland, Amerika, Israël en Duitsland staan op het programma, waaronder de female fronted digital hardcore-groep Ambassador 21 uit Minsk. Met hun hun boodschap over power, rage en riot stonden ze eerder op o.a. Wave-Gotik-Treffen, Maschinenfest en GOGBOT.

De kraakscene bewijst regelmatig een energieke broedplek te zijn voor veel artiesten, kunstenaars, musici, theatermakers en initiatieven als weggeefwinkels en goedkope eetcafe’s. In het verleden stonden o.a. Aux Raus, Krause, Elle Bandita, Stuurbaard Bakkebaard geprogrammeerd op Counter Culture Festival. Het festival organiseert op vrijdag 24 mei een benefietfeest in ACU en heeft op zaterdag 1 juni een afterparty in dB’s.

De organisatie is voor de zesde editie een samenwerking aangegaan met Stichting Zuilen en Vecht. Zij organiseren op zondag 2 juni samen met Theater Zimihc, een plek voor amateurkunstenaars, een volksconcert in het Julianapark. Samen worden de kosten voor het podium, het geluid, de marktkramen, de bar en nog veel meer gedeeld.