Aardschok Juli 2013

In de Aardschok van Juli 2013 lees je alles over:

PHILIP H. ANSELMODARKANEORPHANED LANDMASTERPLANAMON AMARTHQUEENSRŸCHEFIVE FINGER DEATH PUNCHHUNTRESSBLACK SABBATHJORNRIVAL SONSSCORPION CHILDANDREW STOCKDALEMAGNUS KARLSSON’S FREE FALLJOE SATRIANIVALIENT THORRSIRENIAEDENBRIDGEFORTAROCK XLBUMA ROCKS!BATTLECROSSDAGOBATHE DILLINGER ESCAPE PLANBLOODLIGHTSAUTOPSYSVART CROWN

PHILIP H. ANSELMO

SLAAPKAMERVERPULVERAAR

Philip Hansen Anselmo, die normaliter over de tong gaat als Phil Anselmo, staat bekend als een alfamannetje pur sang. Jarenlang werd de ex-Pantera-frontman gevreesd door zijn onvoorspelbare machogedrag. Regelmatig kwam het bij hem tot een handgemeen, op het podium en daarbuiten. De zanger, die een overdosis heroïne heeft overleefd, leidt tegenwoordig een teruggetrokken leven in Louisiana. Anselmo toont zijn tronie slechts voor tournees met Down en een enkel awardfeestje. Het beest komt nu echter weer eens uit zijn hol en brult deze keer harder dan ooit tevoren. Anselmo’s eerste soloalbum ‘Walk Through Exits Only’, dat medio juli verschijnt, bestaat namelijk uit snerpend harde sludge metal. Heeft de bullebak nog een greintje sentiment over?

Patrick Lamberts

DARKANE

TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

Vijf doodstille jaren zijn we inmiddels verder sinds de laatste Darkane-release ‘Demonic Art’ uit 2008. Links en rechts deden de Zweedse kunstenaars van de melodische death een paar shows, maar voor het merendeel van de tijd was de vijfkoppige formatie van de radar verdwenen. Die stilte is nu voorbij en met het nieuwe ‘The Sinister Supremacy’ staat de storm op het punt van losbreken. De muzikale bakens zijn verzet naar een agressievere, duistere sound en zanger van het eerste uur Lawrence Mackrory is weer terug op het oude nest. Aardschok praat bij met gitarist Klas Ideberg.

Justin Erkens

ORPHANED LAND

VREDESTRIJDERS

„In Israel kun je uit onvrede een poster van de minister-president verbranden, erop staan dansen en ermee wegkomen.” Maar Kobi Fahri, zanger van de oriëntaalse metalband Orphaned Land, weet ook maar al te goed dat er vlak buiten zijn leefgemeenschap heel anders over politiek en religie wordt gedacht. Hij hekelt die eeuwige strijd tussen (extremistische) christenen, moslims en joden, waar hij nog altijd dicht bovenop staat en waardoor nog steeds bloed wordt verspild. Fahri wil de rest van de wereld daar bewust van maken. Om meer mensen te kunnen bereiken is de boodschap op het nieuwe album ‘All Is One’ versimpeld, net als de muziek. „‘All Is One’ is een verhaal over hoop. Je moet wel heel dom zijn als je daar niet van houdt.”

Patrick Lamberts

MASTERPLAN

EEN NIEUW BEGIN

Tien jaar geleden schoot Masterplan voortvarend uit de startblokken. De supergroep met zwaargewichten als zanger Jorn Lande, gitarist Roland Grapow en drummer Uli Kusch nestelde zich in 2003 met het titelloze debuut in één klap in de voorhoede van de power metal. Het duurde niet lang of de opmars van Masterplan begon te haperen, met als belangrijkste oorzaak een schier eindeloze reeks bezettingswisselingen. Roland Grapow hoopt met de nieuwe plaat ‘Novum Initium’ de boel eindelijk op de rails te hebben. En te houden.

Robert Haagsma

AMON AMARTH

TUSSEN HOEFGETRAPPEL EN WAPENGEKLETTER

Na drie albums op min of meer dezelfde manier gemaakt te hebben, was Amon Amarth toe aan een nieuwe aanpak. De Zweedse band liet het geliefde vaderland achter zich en nam zijn intrek in de studio van de Britse producer Andy Sneap. Het resultaat is een rauw, hard en puur album: ‘Deceiver Of The Gods’. Sommige dingen zijn echter niet veranderd: de teksten druipen weer van het vers geronnen bloed. Een gesprek met twee wapenbroeders, zanger Johan Hegg en gitarist Olavi Mikkonen.

Robert Haagsma

QUEENSRŸCHE

DE KERN VAN DE ZAAK

Queensrÿche, een van de meest invloedrijke progressieve metalbands ooit, ontspoorde vorig jaar na jarenlang aanmodderen. Sindsdien zijn er twee versies van Queensrÿche actief. Bassist Eddie Jackson, drummer Scott Rockenfield, en de gitaristen Michael Wilton en Parker Lundgren verwelkomden frontman Todd La Torre (inmiddels ex-Crimson Glory) in hun kamp, terwijl zanger Geoff Tate met andere muzikanten zijn eigen Queensrÿche oprichtte. Op 18 november wordt het vonnis uitgesproken over wie de bandnaam definitief mag gebruiken. Tot die tijd doen beide koninkrijken hun stinkende best om fans en media te overtuigen van hun gelijk. De eerste zet was aan Geoff Tate, die vorige maand het verrassend sterke ‘Frequency Unknown’ lanceerde. Eind juni brengt de andere Queensrÿche zijn album uit, simpelweg genaamd ‘Queensrÿche’, en is het de beurt aan Todd La Torre en Scott Rockenfield om hun zegje in Aardschok te doen. Eén ding is direct duidelijk: beide heren kijken met een brede grijns terug op het afgelopen jaar.

Liselotte Hegt

FIVE FINGER DEATH PUNCH

VANUIT HET VAGEVUUR

Dankzij jaren van hard werken kent Five Finger Death Punch de luxe van een uitverkochte arena. Nu dat doel in de VS bereikt is moet Europa er ook aan gaan geloven. Wie Fortarock bezocht weet echter dat de band daar niet kwam opdagen. Een gemiste kans. Gitarist Zoltan Bathory en zanger Ivan Moody waren op dat moment echter wel in Nederland. Twee dagen eerder praten de heren in Amsterdam over twee langspelers met een buitengewoon lange naam: ‘The Wrong Side Of Heaven & The Rightious Side Of Hell’. Deel 1 verschijnt 30 juli, deel 2 later dit jaar. Het duo kibbelt erop los als een getrouwd stel.

Bastiaan Tuenter

HUNTRESS

ALLES OF NIETS

Opeens was daar vorig jaar Huntress. De Amerikaanse formatie debuteerde met ‘Spell Eater’, een album vol furieuze heavy metal, met felle uithalen richting thrash- en death metal. Een veelbelovend begin voor de band rond de flamboyante zangeres Jill Janus. Nauwelijks een jaar later meldt Huntress zich alweer met een nieuw werkstuk: ‘Starbound Beast’. Een gesprek met een ambitieuze dame.

Robert Haagsma

BLACK SABBATH

BACK IN BLACK

Vanaf het moment dat Black Sabbath de reünie aankondigde, sloeg het noodlot genadeloos toe. Gitarist Tony Iommi werd ernstig ziek. Slagwerker Bill Ward vertrok met slaande deuren. En onlangs werd bekend dat zanger Ozzy Osbourne zich te buiten ging aan drank en dope alsof het weer 1983 was. Het licht aan het eind van de tunnel lijkt echter in zicht te zijn. Het eerste deel van de wereldtournee verliep vlekkeloos en het nieuwe album ‘13’ is eindelijk uit. Later dit jaar gaat Black Sabbath opnieuw op tournee en zal daarbij natuurlijk ook Nederland aandoen. Tony Iommi is naar omstandigheden een gelukkig mens.

Robert Haagsma

JORN

TIJDREIZIGER

Met de regelmaat van de klok brengt de Noorse zanger Jorn Lande nieuwe albums uit. Steevast zijn ze van een hoog niveau. ‘Traveller’ is de titel van zijn nieuwe, inmiddels achtste studioplaat onder de naam Jorn. Aardschok spreekt met de nieuwbakken ‘prince of the sun’ over zijn passie voor en vernieuwde kijk op muziek.

Ron WIllemsen

RIVAL SONS

DE GEUR VAN SUCCES

Tot de grote succesverhalen van de afgelopen jaren behoort ongetwijfeld Rival Sons, het bluesy hardrockgezelschap uit Los Angeles. Voorprogramma’s van populaire acts als AC/DC, Judas Priest, Alice Cooper en Guns N’ Roses gaven de verkoopaantallen van ‘Pressure & Time’ (2011) en ‘Head Down’ (2012) een enorme impuls en inmiddels weet het viertal op eigen kracht volle zalen te trekken. De groeiende populariteit werd onderstreept tijdens een recente, stijf uitverkochte Europese tournee. De tussenstop in Utrecht vormde een uitgelezen mogelijkheid om bij te praten met zanger Jay Buchanan. De sympathieke frontman gunde Aardschok enkele uren voor de show een openhartige blik in de Rival Sons-keuken.

Stan Novak

SCORPION CHILD

MEER DAN EEN GEEST UIT HET VERLEDEN

De afgelopen jaren worden we overspoeld met nieuwe bands die het muzikale vizier op de jaren zeventig hebben gericht. Bluesy hardrock volgens ambachtelijk concept zit dermate in de lift dat zelfs van oudsher traditionele metallabels zich verdringen om de nieuwste smaakfavorieten in de markt te zetten. Daarbij ziet Aardschok het als taak om de kaf van het koren te scheiden. Een band die vanuit die gedachte absoluut onder de aandacht dient te worden gebracht is het uit Austin, Texas afkomstige Scorpion Child, wiens titelloze debuutplaat via Nuclear Blast zal verschijnen. Zanger Aryn Jonathan Black hangt aan de lijn om de band nader te introduceren.

Stan Novak

ANDREW STOCKDALE

EERST DOEN, DAN DENKEN

‘Wolfmother is dead, long live Andrew Stockdale’. Zo luidt de prominente kop op de luistersite waar ‘Keep Moving’, het solodebuut van Wolfmother-mastermind Andrew Stockdale, voor de pers beschikbaar is gesteld. Een verrassend en verwarrend statement, aangezien Wolfmother, met slechts twee albums op het conto en een groeiende reputatie zeker nog niet klaar leek te zijn. Als ik Stockdale met vernoemde stelling confronteer, hoor ik hem vijftienduizend kilometer verder aan de andere kant van de lijn zowat van zijn stoel vallen.

Stan Novak

MAGNUS KARLSSON’S FREE FALL

MAGNUSJE-VAN-ALLES

Hoewel de naam Magnus Karlsson nog niet al te bekend is, heeft de Zweedse muzikant en producer al een indrukwekkend curriculum vitae opgebouwd. Zo schreef en speelde hij bij Starbreaker (met Tony Harnell), bij The Codex (met Mark Boals), en produceerde hij albums voor Allen-Lande, Magnum-zanger Bob Catley, Kiske/Somerville en Ralf Scheepers. Sinds 2009 maakt hij ook deel uit van het Duitse Primal Fear. Ofschoon Karlsson dus al jaren actief is in de muziek, verschijnt nu pas zijn eerste soloalbum, getiteld ‘Magnus Karlsson’s Free Fall’. Hoog tijd om aandacht te besteden aan dit multitalent.

Ron Willemsen

JOE SATRIANI

DE MELODIEMEESTER

Al 43 jaar razen de pezige vingers van Joe Satriani over gitaarhalzen. Maar anders dan sommige buitenstaanders beweren, is ‘Satch’ helemaal geen fan van techniek en uitgedachte nummers. Melodie, groove en gevoel spelen veel grotere rollen in de carrière van de inmiddels 56-jarige Amerikaan. Dat leert ook Aardschok tijdens een ontmoeting met Satriani voorafgaand aan het concert in Tilburg.

Patrick Lamberts

VALIENT THORR

DE BAAS IN HUIS

Met rond de 250 optredens per jaar is Valient Thorr een van de hardst werkende bands van de planeet. Hun zesde album ‘Our Own Masters’ staat weer bomvol energieke hardrock in de geest van Thin Lizzy, AC/DC en MC5. Een interview met Valient Himself, de inspirerende aanvoerder van een club mannen met baarden.

Rob Broere

SIRENIA

HARDER, COMPLEXER, BOMBASTISCHER

In het twaalfjarig bestaan is ‘Perils Of The Deep Blue’ het zesde album van het Noorse Sirenia. Inmiddels weten we wel wat we ongeveer van bandleider Morten Veland, ooit de oprichter van Tristania, kunnen verwachten: een lekkere pot traditionele gothic metal. Toch wil hij er wel wat over kwijt.

Anita Boel

EDENBRIDGE

KLANTENBINDING

Wat doe je als je voor albumopnames met een groot orkest wilt werken, maar daar het geld niet voor hebt? Het Oostenrijkse Edenbridge heeft voor een creatieve oplossing gekozen. Ze hebben de boel laten sponsoren door fans. Door deze actie kwam niet alleen de financiering rond, het eindresultaat ‘The Bonding’ mag er ook zeker zijn. Bandleider/gitarist Lanvall praat ons bij.

Anita Boel

FORTAROCK XL

1 JUNI – GOFFERTPARK – NIJMEGEN

De eerste lustrumeditie van Fortarock beleeft een frisse dag. Tot regen komt het niet, maar de wind speelt een negatieve rol in meerdere opzichten. Niet alleen blijven truien en jassen aan, maar ook het geluid op de buitenpodia waait bij vlagen vervelend weg. Een domper, want de organisatie verliet park Brakkenstein na vier edities juist mede vanwege de beperkte mogelijkheden met betrekking tot het geluid. Het eveneens Nijmeegse Goffertpark is vandaag het decor. Deze festivalweide wordt eveneens omgeven door bomen, maar is een forse slag groter. Er zijn dan ook geen 8000 bezoekers, zoals vorig jaar, maar liefst 47000! Daarmee treedt Fortarock zowel wat betreft locatie als bezoekersaantallen in de voetsporen van gerenommeerde (en vergane) metalfestivals als Dynamo Open Air, Fields Of Rock en Ozzfest. En daarmee komen we tot de belangrijkste slotsom van vandaag: met Fortarock heeft Nederland voor het eerst in jaren weer een XL-feestje.

Bastiaan Tuenter en Patrick Lamberts

BUMA ROCKS!

TEXTURES, JOHN COFFEY, FROM EARTH, BLACK-BONE & THE CHARM THE FURY

31 mei, Doornroosje – Nijmegen
De dag voor Fortarock vindt Buma Rocks! plaats, een evenement ‘for and by lovers of the louder music scene’. In de avond spelen veelbelovende bands uit Nederland een showcase met de insteek: zijn we goed genoeg voor het buitenland? Overdag vindt er een kleine conferentie plaats. In een vraaggesprek met gitarist Adje Vandenberg komen we er achter hoe hij zijn succes heeft klaargespeeld. Daarna wordt de hamvraag onder de loep genomen in in een soort talkshow onder leiding van Eric Corton.

Bastiaan Tuenter

BATTLECROSS

KLAAR VOOR DE STRIJD

Battlecross debuteert in 2011 met ‘Pursuit Of Honor’. De band belooft Aardschok veel te gaan toeren. Het is de insteek van veel nieuwe bands, maar doorgaans blijkt het makkelijker gezegd dan gedaan. De vijf extreme metallers houden echter woord. Battlecross weet inmiddels hoe de Verenigde Staten van Amerika er van oost naar west bijliggen. Met het verschijnen van ‘War Of Will’ breekt er een nieuw hoofdstuk aan. Gitarist Tony Asta staat Aardschok te woord.

Bastiaan Tuenter

DAGOBA

WINTERSE INSPIRATIE

Dagoba kan als een van de weinige Franse metalbands leven van de muziek. De groep is in eigen land ongekend populair. Daarbuiten valt echter nog veel terrein te veroveren. In het kader van het laatste album ‘Poseidon’ deed Dagoba een kleine tweehonderd podia aan. Het zijn statistieken waarmee een band kan thuiskomen. Het nieuwe, door Logan Mader geproduceerde ‘Post Mortem Nihil Est’ is de volgende stap op weg naar wereldfaam. Zanger en bandleider Shawter – een alias voor schreeuwer – praat Aardschok vol vuur en passie bij.

Bastiaan Tuenter

THE DILLINGER ESCAPE PLAN

PSYCHOSOMAMETAL

Ben Weinman, gitarist, songschrijver en (mede)producer van The Dillinger Escape Plan, staat tijdens optredens te stuiteren als een kind met ADHD en houdt daar regelmatig wonden en kneuzingen aan over. Dat is bekend. Maar zijn drive gaat verder. Van het schrijven van het nieuwe, vijfde TDEP-album kreeg hij zelfs psychosomatische klachten. „Eigenlijk is het niet goed voor mij om deze muziek te maken.”

Rob Broere

BLOODLIGHTS

LEVEN NA GLUECIFER

Toen Gluecifer er in 2005 de brui aan gaf, zag de Noorse gitarist Captain Poon zich geconfronteerd met een nieuwe uitdaging. Met goede hoop begon hij Bloodlights om, naar eigen zeggen, een vette pot ‘straight up your face rock n’ roll’ te maken. De eerste platen braken echter geen potten, en de gitarist snapt dat wel, want hij vindt ze eigenlijk maar matigjes. Ook de aanloop naar het derde album ‘Stand Or Die’ verliep bijzonder moeizaam. Een gesprek met de gitarist, zanger, songschrijver en producer, oftewel: een echte kapitein.

Bastiaan Tuenter

AUTOPSY

DEATH TO FALSE METAL

Sinds de band in 2010 in de vorm van ‘The Tomb Within’ voor het eerst in jaren nieuw materiaal op de mensheid losliet, zit de vaart er goed in bij Autopsy. Niet alleen verscheen er in 2011 met ‘Macabre Eternal’ een sterk full-length album, maar de band was ook voor het eerst in lange tijd weer op diverse festivals in Amerika en Europa te zien. Enkele shows werden vastgelegd voor de ‘Born Undead’-DVD die vorig jaar verscheen en nu staat er in de vorm van ‘The Headless Ritual’ wederom een nieuw album op uitkomen.

Stephan Gebédi

SVART CROWN

GEEN WEGWERP BLACK / DEATH!

Voor de liefhebbers van heftige blackened death metal kan Svart Crown haast geen onbekende meer zijn. ‘Profane’, het derde volledige album van deze Fransen, is opnieuw geen hapklare brok geworden. De muziek is weliswaar extreem, maar ook allerminst toegankelijk. De essentie van de muziek ontvouwt zich pas na meerdere luisterbeurten. We beginnen dit interview met gitarist/zanger JB bij de oorsprong en vragen hem waarom hij ooit muzikant is geworden.

Leon van Rijnsbergen