Aardschok Augustus/September 2013

 

In de Aardschok van Augustus/September lees je alles over:

THE WINERY DOGSJAMES LABRIEMERCENARYPOWERWOLFREVAMPTARJATURISASANNIHILATORSOILTROUBLEHIMWITHERSCAPELINGUA MORTIS ORCHESTRAKING KOBRAVISTA CHINOMELTED SPACEARC ANGELCHIMAIRAMUSIC ON VINYLERIMHAREVOCATIONWATAINDEADLOCKEXHUMEDDEVILDRIVERGRASPOP METAL MEETINGBANG YOUR HEADDOKK’EM OPEN AIRIRON MAIDEN

THE WINERY DOGS

TRIO MET POWER

De naam van Mike Portnoy zal altijd wel verbonden blijven met die van Dream Theater, de band waarvan hij vijfentwintig jaar de motor was. De drummer was verder actief in talloze andere bands en projecten. Zijn nieuwste onderneming draagt de naam The Winery Dogs. Het lijkt niet zomaar een zoveelste uitstapje van de muzikant te zijn. Het is de bedoeling dat het monsterverbond met gitarist Richie Kotzen en bassist Billy Sheehan lang standhoudt. „Dit is in meer dan één opzicht een totaal nieuwe ervaring voor mij”, aldus de bevlogen workaholic.

Patrick Lamberts

JAMES LABRIE

ZELFVERZEKERD

Door de buitenwereld zal er altijd aan zanger James LaBrie getwijfeld worden. Is het niet vanwege zijn uitgesproken stemgeluid, dan wel vanwege zijn veelbesproken live-performances bij de progressieve metalband Dream Theater. En waren het niet de fans of critici die hem onzeker maakten, dan was hij het zelf wel. De Canadees heeft er zelfs depressieve periodes door gekend. Maar dat is verleden tijd. Op zijn eind juli te verschijnen nieuwe soloplaat ‘Impermanent Resonance’ heeft alle twijfel plaatsgemaakt voor zelfvertrouwen.

Patrick Lamberts

MERCENARY

GAAT DE STRIJD AAN

Mercenary levert eind juli met ‘Through Our Darkest Days’ een geweldige melodieuze death metalplaat af. Het is alweer het zevende studioalbum van dit Deense gezelschap sinds de oprichting in 1991, maar wel een plaat waarop het viertal in alle opzichten eindelijk zijn draai heeft gevonden. Nieuwbakken zanger/bassist René Pedersen is een blijvertje gebleken en de roerige tijden, waarin bandleden kwamen en gingen, lijken eindelijk voorbij te zijn. Gitarist Jakob Molbjerg licht het allemaal haarfijn toe.

Liselotte Hegt

POWERWOLF

DE OPMARS GAAT DOOR

Een kleine tien jaar terug begon Powerwolf als een illustere verzameling muzikanten die op vakantie een Roemeense zanger hadden gestrikt. Inmiddels behoort de Duitse band tot een van de smaakmakers van de hedendaagse power metal. Sinds het debuut ‘Return In Bloodred’ (2005) brengt de vijfkoppige formatie als een trouwe hond elke twee jaar een album uit en met elke release groeit de roedel gestaag verder. Twee jaar na het succesvolle ‘Blood Of The Saints’ verschijnt medio augustus het gloednieuwe ‘Preachers Of The Night’. Aardschok spreekt erover met mastermind Matthias Greywolf.

Justin Erkens

REVAMP

EEN STUKJE THERAPIE

Floor Jansen heeft een aantal bewogen jaren achter de rug. In 2009 gaat After Forever ter ziele. Een jaar later brengt de zangeres met haar nieuwe, eigen band ReVamp een uitstekend titelloos debuutalbum uit. Het lijkt haar voor de wind te gaan, maar een klein jaar later wordt ze getroffen door een flinke burn-out. Meer dan een jaar is Floor uitgeschakeld. Langzaam krabbelt ze uit het dal en start ze met de voorbereidingen van een tweede ReVamp-CD. En dan wordt ze in september van vorig jaar door Nightwish gevraagd om per direct Anette Olzon te vervangen. Een kans die de 32-jarige niet laat schieten. Het heeft wel tot gevolg dat het nieuwe ReVamp-album even moet wachten, maar op 23 augustus is het alsnog zover en zal ‘Wild Card’ het levenslicht zien. In haar bomvolle agenda vindt ‘onze Floor’ even de tijd om Aardschok te woord te staan.

Anita Boel

TARJA

BEKENT KLEUR

Sinds haar noodgedwongen vertrek uit Nightwish werkt zangeres Tarja Turunen stap voor stap aan haar solocarrière. De eerste jaren leek ze nog te zoeken naar haar ideale muzikale omgeving, maar met het nieuwe album ‘Colours In The Dark’ lijkt ze die gevonden te hebben. Het is ook nog eens haar stevigste album tot nu toe. De klassieke muziek is echter ook niet vergeten. Een gesprek met een gelukkig mens.

Robert Haagsma

TURISAS

DE BAND ANNO NU

Ondanks z’n clichématige titel was ‘Stand Up And Fight’ (2011) al een teken aan de wand dat de heren van Turisas meer in huis hadden dan doorsnee vikingmetal. De Finnen toonden lef en zochten de grenzen van het genre op, wat ze een handvol zure, maar bovenal zalen vol tevreden fans opleverde. Anno 2013 lijkt niets meer heilig en gaat het roer andermaal om. Turisas is een band anno nu. Vandaar de even vreemde als veelzeggende albumtitel ‘Turisas2013’. Tijd voor een kruisverhoor met gitarist Jussi Wickström.

Justin Erkens

ANNIHILATOR

LOON NAAR WERKEN

Daar waar het gros van de oudgedienden steeds minder albums wegzet, stijgt de laatste jaren Annihilators CD-verkoop. Voor het nieuwe album ‘Feast’ stelt de platnmaatschappij zich in op een evenaring van de verkoopcijfers van voorganger ‘Annihilator’. Het nieuwbakken materiaal van gitarist Jeff Waters en zijn kompanen klinkt voor de verandering eens níet exact hetzelfde als op de laatste platen. Sprake van een stijlbreuk is er geenszins, maar ‘Feast’ kent wel meer dynamiek, melodieën en uitstapjes naar andere genres – er is zelfs weer een heuse ballad! Het meest opmerkelijke aan de nieuwe release is echter het bonusalbum ‘Re-Kill’, waarop de band zestien klassiekers opnieuw in de verf zet. Aardschok spreekt Waters over tatoeages, de opgeleefde platenverkoop, gezonde financiën en ‘Feast’ en ‘Re-Kill’. Of, zoals dat met de Canadese spraakwaterval gaat, eigenlijk is het voornamelijk Waters die het woord heeft.

Bastiaan Tuenter

SOIL

GEHEELD

Het was jarenlang zo stil rond Soil dat ik mij eerlijk gezegd afvroeg of het ooit zo succesvolle gezelschap uit Chicago nog wel bestond. De band werd weliswaar nooit opgeheven, maar het vertrek van zanger Ryan McCombs in 2004 bleek een forse aderlating. Het nieuwe album ‘Whole’ laat horen dat Soil de weg naar boven weer gevonden heeft. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de terugkeer van de verloren zoon.

Robert Haagsma

TROUBLE

PROBLEEMLOOS

Wanneer deze Aardschok van de persen rolt ligt ‘The Distortion Field’ in de winkel. De werkzaamheden aan Trouble’s achtste album hebben alles bij elkaar maar liefst drie jaar geduurd. Zangersperikelen zorgden er voor dat de release keer op keer op de lange baan werd geschoven. Het humeur van gitarist Rick Wartell heeft er niet onder geleden. Hij is vooral erg tevreden met het eindresultaat en ziet de toekomst weer helemaal zitten.

André Verhuysen

HIM

METAL EN MELANCHOLIE

Een blessure van de drummer en de zoektocht naar een nieuwe platenmaatschappij hield de band een tijdje aan de kant. HIM is echter terug met ‘Tears On Tape’. Het is een opvallend stevig album, dat toch ook weer veel vertrouwde elementen bevat. Zoals zanger Ville Valo’s teksten vol melancholie.

Robert Haagsma

WITHERSCAPE

TUSSEN METAL EN PROG

Edge Of Sanity, Nightingale, Moontower, Bloodbath, Katatonia, Pan.Thy.Monium: de lijst van bands waar Dan Swanö bij betrokken is (geweest) lijkt eindeloos. Zijn rol in de metalscene is al even veelzijdig als zijn curriculum vitae. Maar hoewel de multi-instrumentalist, songwriter, producer, mixer en zanger bij de meeste mensen bekendstaat als death metalmuzikant, zweert hij even lief bij progressieve muziek. Bands als Genesis, Spock’s Beard en Marillion zouden zelfs deels het geluid van Witherscapes debuut ‘The Inheritance’ hebben beïnvloed. Maar ook voor degenen die de laatste Opeth te soft vonden, is er goed nieuws: Swanö duikt namelijk in het gat dat Mikael Åkerfeldt heeft achtergelaten. Even kennismaken.

Patrick Lamberts

LINGUA MORTIS ORCHESTRA

HET DUBBELLEVEN VAN RAGE

Het trio van Rage houdt er tegenwoordig een dubbelleven op na. Het 22e (!) album ‘LMO’ ziet op 2 augustus het levnslicht onder de naam Lingua Mortis Orchestra. Op deze vijfde georkestreerde plaat staat ‘featuring Rage’ summier in de kantlijn. De situatie van de Duitsers is vergelijkbaar met de erfenis van Savatage; enerzijds de metal van Jon Oliva’s Pain en anderzijds het klassieke van Trans-Siberian Orchestra. ‘LMO’ valt volgens Victor Smolski te categoriseren als een moderne metalmusical. De gitaarmaestro en producer, wiens uiterlijk een en al metal en klassieke muziek ademt, praat Aardschok bij.

Bastiaan Tuenter

KING KOBRA

TERUG NAAR DE BASIS

King Kobra is in 1984 opgericht door drummer Carmine Appice en toen nog onbekende muzikanten die later furore zouden maken in andere bands, te weten bassist Johnny Rod (W.A.S.P.), gitarist Mick Sweda (BulletBoys), gitarist David Michael-Philips (Icon, Keel, Lizzy Borden) en zanger Mark Free (inmiddels omgebouwd tot Marcie Free). Na een aantal albums komt er een eind aan het bestaan van King Kobra en pas in 2010 volgt er een reünie. De bezetting is grotendeels origineel, alleen Free is vervangen door Paul Shortino. Twee jaar na de titelloze reünieplaat brengt King Kobra z’n vijfde album uit, getiteld ‘II’. Aardschok zoekt deze keer contact met softwarespecialist, uitvinder en gitarist David Henzerling, beter bekend onder zijn artiestennaam David Michael-Philips.

Ron Willemsen

VISTA CHINO

DE GEEST VAN KYUSS

Kyuss, Garcia Plays Kyuss, Kyuss Lives!, Vista Chino. Zie hier de transformatie van de onbetwiste grondlegger van de woestijnsound. Als het aan drummer Brant Bjork had gelegen was hij wedergekeerd naar die eerste naam en had ‘Peace’ gewoon als vijfde Kyuss-album in de schappen gelegen, maar omdat enkele belanghebbenden daar niet aan wensten mee te werken mocht dat helaas niet zo zijn. Bjork zal moeten accepteren dat ‘Peace’ niet de vijfde Kyuss-plaat is, maar gewoon het ‘debuut’ van Vista Chino. Vanuit zijn woning in Californië praat hij Aardschok bij over de hele gang van zaken.

Stan Novak

MELTED SPACE

DE FRANSE AYREON?

In Nederland hebben we Arjen Lucassen, in Frankrijk hebben ze Pierre Le Pape. De beste man kan (nog) niet tippen aan onze multi-instrumentalist, maar doet met zijn Melted Space pogingen die absoluut de moeite waard zijn om te beluisteren. Ruim een jaar geleden bracht hij ‘From The Past’ uit en onlangs is de opvolger ‘Between’ verschenen. Tijd voor een introductie.

Anita Boel

ARC ANGEL

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

In prog- en AOR-kringen wordt het titelloze debuut van Arc Angel uit 1983 nog altijd gezien als een klassieker in het genre. Inmiddels zijn we dertig jaar verder en laat muzikale duizendpoot Jeff Cannata een nieuw Arc Angel-album op de mensheid los. De verwachtingen zijn hooggespannen, hoewel Cannata wel realistisch is wat betreft eventuele toerplannen.

Ron Willemsen

CHIMAIRA

HET SPOOKSCHIP WEER BEMAND

Chimaira’s sterk gereduceerde bezetting ten tijde van de vorige langspeler ‘The Age Of Hell’ brokkelde de afgelopen jaren nog verder af. Twee jaar geleden vertelde zanger Mark Hunter ons waarom drie bandleden hun biezen hadden gepakt. Nu ‘Crown Of Phantoms’ voor de deur staat zijn er nog meer oudgedienden vertrokken. Daarmee is Hunter het laatst overgebleven originele lid. Terwijl hij al bijna drie dagen in touw is om de laatste hand te leggen aan een bonus-DVD praat hij Aardschok bij over de bezettingswisselingen, dubbelzinnige teksten en de succesvolle crowdfundingcampagne rondom de zevende plaat.

Bastiaan Tuenter

MUSIC ON VINYL

OUDE ROCK IN NIEUWE GROEVEN

Toen in de jaren tachtig de CD werd geïntroduceerd, was vrijwel iedereen het er over eens: het vinyl had zijn beste tijd gehad. Een tijdlang leek dat ook het geval. Vooral begin jaren negentig waren nieuwe LP’s nauwelijks meer verkrijgbaar. De laatste jaren voltrekt zich echter een wonder. Terwijl de verkoopcijfers van CD’s naar beneden tuimelen, neemt de verkoop van vinyl weer toe. Een label dat daar van profiteert is het Nederlandse Music On Vinyl, dat gespecialiseerd is in het opnieuw uitbrengen van oude pop-, rock- en jazzklassiekers. Zwaar werk van groepen als Alice In Chains, Rage Against The Machine, Slayer, Alter Bridge en Suicidal Tendencies spelen een belangrijke rol in dit Hollandse succesverhaal.

Robert Haagsma

ERIMHA

KOMT TIJD KOMT RAAD

Erimha bestaat pas drie jaar. Toch leverde het Canadese black/death metalgezelschap met ‘Reign Through Immortality’ onlangs een uiterst volwassen tweede album af, waarmee het de Dimmu Borgirs, Behemoths en Keep Of Kalessins van deze wereld serieus naar de kroon steekt. Gitarist Khtien heeft dan ook hoge verwachtingen voor de komende jaren. Een gesprek met deze sympathieke Canadees.

Justin Erkens

REVOCATION

EXTREME EXPRESSIE

Bij Revocation neemt gitaarvirtuoos David Davidson de traditionele genres thrash, death en heavy metal als decor om beenhard maar melodierijke spel met jazz, fusion en progelementen op te voeren. De Amerikaan studeerde aan het prestigieuze Berklee College Of Music. Hij had voor een gemakkelijke toekomst en beter gevulde portemonnee kunnen gaan, maar verkoos een carrière in de extreme metal. Zijn band groeide in korte tijd uit tot het paradepaardje van het technisch-progressieve label Relapse en is toegekomen aan de vierde, titelloze langspeler. Een gesprek met Davidson.

Bastiaan Tuenter

WATAIN

PERSOONLIJKER EN GEVARIEERDER

Op 19 augustus verschijnt ‘The Wild Hunt’ van Watain. Het album bevat alles wat de Zweedse formatie de afgelopen jaren zo groot maakte: de zang is ijzingwekkend, het gitaargeluid is messcherp en de sfeer is onheilspellend. Tegelijkertijd laat het vijfde werkstuk horen dat de band niet stilgestaan heeft. Er is meer variatie dan ooit, terwijl de teksten persoonlijker dan voorheen zijn. Watain lijkt zich op te maken voor een nieuwe sprong voorwaarts. Een gesprek met zanger Erik Danielsson.

Robert Haagsma

DEADLOCK

IN VUUR EN VLAM

In het kielzog van landgenoten als Heaven Shall Burn, Maroon en Neaera, timmert het uit Beieren afkomstige Deadlock al jaren stevig aan de weg. Een internationale doorbraak hebben de Duitsers echter nog niet weten te forceren, maar daar zou met het gloednieuwe ‘The Arsonist’ wel eens verandering in kunnen komen. Hard doch melodisch en met een kraakheldere productie tonen de Duitsers op indrukwekkende wijze aan dat ze zich aan het ontwikkelen zijn tot een van de toekomstige smaakmakers van het metalcoregenre. Het woord is aan gitarist en bandbaas Sebastian Reichl.

Justin Erkens

EXHUMED

MELODIEUZE POKKEHERRIE

Ooit begonnen als een pure Carcass-kloon, heeft Exhumed zich langzaamaan ontwikkeld tot een vette death metalband met een eigen smoelwerk. Door het vele toeren is de band ook nog eens uitgegroeid tot een sterke live-act met een vermakelijke show. Binnenkort verschijnt het nieuwe album ‘Necrocracy’ waarmee de band verder afstand neemt van het goregrindgenre en zich meer richt op nog steeds keiharde death metal met verrassend melodieus gitaarwerk.

Stephan Gebédi

DEVILDRIVER

BOVENNATUURLIJKE INSPIRATIE

In de eerste helft van dit jaar was Dez Fafara op tournee met Coal Chamber. Dat was wat hem betreft een eenmalige reünie. De zanger concentreert zich vanaf nu weer helemaal op DevilDriver, waarvan eind augustus dan ook het nieuwe album ‘Winter Kills’ uitkomt. ,,We worden geïnspireerd door iets van buiten onszelf”, aldus de zanger. ,,Ik probeer dat ook niet te analyseren, omdat ik bang ben dat ik daarmee de ban breek.”

Robert Haagsma

GRASPOP METAL MEETING

28 – 30 JUNI STENEHEI – DESSEL (B)

Met een totaal van ruim 135.000 bezoekers over drie dagen boekte de Graspop Metal Meeting 2013 weliswaar geen nieuw record, maar een doorslaand succes was het desalniettemin. Wat heet, op de derde dag kon voor het eerst in de historie van Graspop zelfs het bordje ‘uitverkocht’ aan de kassa opgehangen worden. Het déja vû-gehalte was wederom hoog, maar hoe kan dat ook anders, met bijna tachtig optredende bands? Logisch dat er dan groepen tussen zitten die al eerder, in sommige gevallen zelfs al veel vaker op Graspop geprogrammeerd stonden. Saxon bijvoorbeeld, trad al voor de achtste (!) keer aan, en ook bands als Iron Maiden, Korn, Soulfly en Kreator weten de weg naar Dessel inmiddels wel zonder TomTom te vinden. Metal Mike en André Verhuysen waren ter plekke om de hoogte- en dieptepunten samen te vatten. Andrea Beckers en Eugene Straver zorgden voor de plaatjes.

André Verhuysen en Metal Mike

BANG YOUR HEAD

12 EN 13 JULI – MESSEGELäNDE – BALINGEN (D)

Het is een tijd geleden dat Aardschok op bezoek was in Balingen, mede door andere, gelijktijdig gehouden festivals, zoals de Zwarte Cross en Graspop. Ook in dit stralende weekend kan Aardschok kiezen uit een ruim aanbod (Bospop, Dong Open Air), maar besluit vanwege de leuke programmering voor Bang Your Head te kiezen, dik tachtig kilometer ten zuiden van Stuttgart gesitueerd.

Metal Mike

DOKK’EM OPEN AIR

21 & 22 JUNI – HIAUSTERDYK – DOKKUM

Juist in deze achtste editie van Dokk’em Open Air, waarin de organisatie zijn naam eer aandoet door een buitenpodium bij te plaatsen, komt de regen met bakken naar beneden zetten. Niettemin zal de organisatie met 3500 bezoekers verdeeld over twee dagen terugkijken op een geslaagde editie met veel goede optredens.

Bastiaan Tuenter

IRON MAIDEN

25 JUNI – ZIGGO DOME – AMSTERDAM

Dat Iron Maiden anno 2013 nog niets aan populariteit heeft ingeboet blijkt wel uit het feit dat de Ziggo Dome al wekenlang is uitverkocht, terwijl de Maiden England-toer in deze periode toch ook net buiten ’s lands grenzen (Graspop, Oberhausen) zijn tenten opslaat. Het ‘ijslandschap’ dat de Britten 25 jaar geleden ter promotie van het ‘Seventh Son Of A Seventh Son’- album door Europa zeulden is dus weer van stal gehaald. Het betekent tevens dat de setlist grotendeels zal bestaan uit nummers van dat album, afgewisseld met ‘golden oldies’.

Metal Mike