Aardschok November 2013

 

In de Aardschok van November 2013 lees je alles over:

AYREONEPYSODEMONSTER MAGNETSEPULTURAKORNTRIVIUMLALUSCAR THE MARTYREDEN’S CURSEDE KLASSIEKER: KATATONIACORONATUSSTRYPEREXLIBRISFILTERMONKEY3RED FANGPESTILENCESPIRALARMSKATAKLYSMIZEGRIMSATYRICONHAIL OF BULLETSIHSAHNKILL DIVISIONGWARWARBRINGER

AYREON

ALLES ANDERS

Ayreon heeft vijf jaar in de koelkast gestaan. In 2008 verschenen zowel ‘01011001’ als de verzamelboxset ‘Timeline’, waarmee Arjen Lucassen zijn verhaallijn rondom planeet Y en het alienras Forever afrondde. Het zag er toen naar uit dat zijn gecreëerde wereld lang uit beeld zou blijven. Ayreon kon immers alleen terugkeren als het nieuw leven werd ingeblazen met een frisse verhaallijn en natuurlijk verse zangers en zangeressen. Alles is van toepassing op het dubbelalbum ‘The Theory Of Everything’. Geen aliens meer, maar wel een wonderkind, zijn ouders, een leraar, een meisje, een psychiater, een rivaal en een vuurtoren. Welkom in het nieuwe universum van Ayreon.

Patrick Lamberts

EPYSODE

MET VOORBEDACHTE RADE

Twee jaar geleden schopte Epysode met zijn debuut ‘Obsessions’ het in één keer tot Eremetaal. Het progmetalproject, onder leiding van de Belgische gitarist Samuel Arkan (ex-Virus IV), doet dit met de opvolger ‘Fantasmagoria’ gewoon nog een keer. De trotse Walloniër strikte wederom een aantal interessante muzikanten om zijn gedachtegoed om te zetten in muziek.

Renée van der Ster

MONSTER MAGNET

BIJ LANGE NA NIET UITGERAASD

Wanneer Monster Magnet in 1992 zijn intrede maakt, wijst niets erop dat dit zooitje ongeregeld veel potten zal gaan breken. De vierde plaat ‘Dopes To Infinity’ maakt pas korte metten met die gedachte. Het album slaat namelijk in als een bom en groeit gestaag uit tot een genreklassieker. Onder aanvoering van de charismatische antiheld Dave Wyndorf wordt de verworven status met een aantal ijzersterke platen uitgebouwd. Drugsverheerlijking en geflirt met het buitenaardse levert de muziek al snel het predicaat spacerock op. Dat zanger/gitarist Wyndorf met zijn buitensporige gedrag de daad meer dan eens bij het woord voegt, zorgt enkel voor extra cachet. Ten tijde van het ‘4 Way Diablo’-album, we schrijven 2006, gaat het echter mis wanneer Wyndorf een overdosis neemt. Deze bijna-doodervaring blijkt echter een keerpunt in ‘s mans leven en sindsdien staat hij een stuk nuchterder op zijn benen. Na het onderhoudende maar niet bijster spannende ‘Mastermind’ valt de bandleider voor de tiende studioplaat ‘Last Patrol’ terug in een oude gewoonte. Welke dat is, lees je terug in onderstaand stuk.

Stan Novak

SEPULTURA

MET HET VOLLE VERSTAND

Sepultura is op dreef. Amper bekomen van het toeren na het verschijnen van ‘Kairos’ (2011) doken de drie Brazilianen en één Amerikaan alweer de studio in voor het volgende album. Gedreven door een drummachine van nauwelijks 22 jaar oud, is de voormalige band van de gebroeders Cavalera aan zijn zoveelste opleving begonnen, gestalte gegeven met het nieuwe ‘The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart’. Een hele mond vol. Gitarist Andreas Kisser heeft er dan ook het nodige over te vertellen.

Justin Erkens

KORN

HET NIEUWE OUDE

Vorig jaar speelde verloren zoon Brian ‘Head’ Welch een nummer met Korn mee op het Carolina Rebellion-festival in North Carolina. Het leidde uiteindelijk tot de terugkeer van de gitarist en mede-oprichter, die de band in 2004 verliet vanwege zijn verslaving aan speed en bekering tot het christendom. Het nieuwe, elfde studioalbum ‘The Paradigm Shift’ klinkt dan ook als de oude Korn, maar dan met een nieuwe, frisse elektronische twist.

Rob Broere

TRIVIUM

VERLOREN ONSCHULD

Twee jaar na ‘In Waves’ is Trivium terug met een nieuw album. ‘Vengeance Falls’ klinkt in muzikaal opzicht vertrouwd, maar de sfeer is somber. Daar is ook een duidelijke reden voor, want niet zo heel lang geleden werden enkele bandleden op klaarlichte dag aangevallen door een bende. Er vielen geen slachtoffers, maar dat was vooral een kwestie van geluk, aldus zanger Matt Heavy.

Robert Haagsma

LALU

GETALENTEERDE DIERENVRIEND

Hij is Fransoos, componist, producer en toetsenist en werkzaam in de game-industrie, maar het liefst maakt Vivien Lalu albums. Begrijpelijk, want voor ‘Atomic Ark’ kreeg hij bijstand van collega-muzikanten als toetsenist Jordan Rudess van Dream Theater, drummer Virgil Donati van Planet X en bassist Mike LePond van Symphony X. Er is ook een directe link met Nederland, want Joop Wolters is Lalu’s vaste gitarist. Al deze ‘gastmuzikanten’ dragen – wellicht zonder dat ze het weten – een steentje bij aan een goed doel. Een deel van de opbrengsten van ‘Atomic Ark’ gaat namelijk naar de instantie Animal Rescue in Parijs.

Patrick Lamberts

SCAR THE MARTYR

TUSSEN KRACHT EN MELODIE

Het nieuwe album van Slipknot zal er ooit komen, maar de mannen nemen er ruimschoots de tijd voor. Dat geeft de individuele leden alle gelegenheid om zich op allerlei eigen projecten te richten. Zo stelt Joey Jordison, die we natuurlijk ook kennen van Murderdolls, dit najaar zijn nieuwe band Scar The Martyr voor. Het debuut werd opgenomen met voormalige leden van Strapping Young Lad en Nine Inch Nails. Een gesprek met de veelzijdige muzikant.

Robert Haagsma

EDEN’S CURSE

ONBREEKBARE EENHEID

Toen het multinationale melodieuze metalgezelschap Eden’s Curse in 2011 het derde studioalbum ‘Trinity’ uitbracht, leek het allemaal van een leien dakje te gaan. Er lag een ijzersterk album op tafel, waaraan ook James LaBrie (Dream Theater) en Andy Deris (Helloween) hun vocale medewerking hadden verleend. Achter de schermen bleek het echter flink te rommelen tussen de Amerikaanse zanger Michael Eden en de rest van de band. Een geldkwestie en een lijst met belachelijke eisen, zo legt bassist Paul Loque uit wanneer Aardschok vraagt waarom op het nieuwe prima album ‘Symphony Of Sin’ niet Michael Eden, maar de Servische Nikola Mijic te horen is.

Liselotte Hegt

DE KLASSIEKER: KATATONIA

VIVA EMPTINESS

De recensies waren goed. De verkoopcijfers lieten niets te wensen over. Veel fans zien het in 2003 verschenen ‘Viva Emptiness’ nog altijd als de beste plaat van Katatonia. Toch is de Zweedse band er nooit helemaal tevreden over geweest. Het geluid was de muzikanten altijd een doorn in het oog. Om die reden ziet in dit jubileumjaar een drastisch nieuwe versie het licht. Tijdens de komende tournee zal het album ook nog eens integraal uitgevoerd worden.

Robert Haagsma

CORONATUS

BACK TO THE ROOTS

‘Recreatio Carminis’ is het vijfde album van de symfonische gothic metalband Coronatus. Nog nooit eerder deed Aardschok een interview met deze Duitsers. Best vreemd, want de kwaliteit die geleverd wordt, is altijd dik in orde. Hoog tijd dus voor een praatje. We hebben het genoegen met Mats Kurth, oprichter, drummer en bandleider van Coronatus.

Anita Boel

STRYPER

METALEN MISSIONARESSEN

Sinds de reünie in 2003 timmeren de mannen van Stryper al weer langer aan de weg dan tijdens hun gloriejaren. De twee studioplaten die ze sinds de hereniging maakten herinneren echter amper aan die hoogtijdagen. Wellicht is het te danken aan de recentelijke uitgaven ‘The Covering’ (vol covers) en ‘The Second Coming’ (met heropnamen) dat ‘No More Hell To Pay’ weer geelzwarte glans afgeeft. Het is acht jaar geleden dat Aardschok de band nog polste. In de tussentijd is er veel gebeurd. Zanger/gitarist Michael Sweet neemt plaats op de praatstoel.

Bastiaan Tuenter

EXLIBRIS

POWERPASSIE

Waar Polen met bands als Behemoth, Vader en Decapitated sterk scoort in het zwaardere segment, is traditionele heavy metal bij de oosterburen van onze oosterburen een ondergeschoven kindje. Met Exlibris gaat daar verandering in komen. In 2006 bracht dit vijfkoppige gezelschap uit Warschau nog in alle anonimiteit het debuutalbum ‘Skyward’ uit, maar zeven jaar later weet het de aandacht wel op zich gevestigd. En terecht. Hoewel het gezelschap er geen originaliteitsprijzen mee zal winnen, is het gloednieuwe ‘Humagination’ een sterk staaltje heavy metal geworden, waarmee de heren zich meten met de Bloodbounds, Dream Evils en Orden Ogans van deze wereld. Aardschok spreekt erover met toetsenist Piotr.

Justin Erkens

FILTER

HEAVY KINDERLIEDJES

Filter-bandbaas Richard Patrick is een cliché-Amerikaan met slechts oog voor vrouwelijk schoon, auto’s, aantallen en hoeveelheden. Omgevingsbewust is hij echter niet. Loop je honderd meter met hem over de Amsterdamse gracht, dan wordt hij vijf keer bijna aangereden door fietsers en automobilisten. Ongeschonden haalt hij de Melkweg voor een interview met Aardschok.

René Vanes

MONKEY3

ZE SMELTEN DE KAZEN!

Zwitserland staat niet bepaald bekend om zijn florerende metalscene; de scene leeft er nauwelijks en actieve bands zijn dun gezaaid. Een uitzondering is het uit Lausanne afkomstige Monkey3. Deze instrumentale formatie – deels geïnspireerd door ons eigen 35007 – mocht al twee keer de kunsten vertonen op Roadburn, maar kon via kleine labels nooit echt een groot publiek bereiken. Daar gaat nu verandering in komen. Met een contract bij Napalm Records en het ijzersterke nieuwe album ‘The 5th Sun’ staat weinig de verspreiding van Zwitserse psychedelica nog in de weg.

Justin Erkens

RED FANG

SUCCESVERHAAL

Net als Foo Fighters in de jaren negentig verovert Red Fang nu de wereld met absurd-komische videoclips. Het balletje ging na het verschijnen van „Prehistoric Dog” hard rollen. Het kwartet uit Portland, Oregon maakte daar goed gebruik van door daarna op ‘Murder The Mountains’ een sterk staaltje stonerrock te vertonen, goed voor in totaal twee jaar aan optredens. ‘Whales And Leeches’ is de nieuwe langspeler. Zanger/bassist Aaron Beam vertelt.

Bastiaan Tuenter

PESTILENCE

ZELFVERZEKERD

Na de heroprichting in 2008 heeft het Nederlandse death metalmonster Pestilence de smaak aardig te pakken. In 2009 verscheen het sterke comebackalbum ‘Resurrection Macabre’ uit, waarna opvolger ‘Doctrine’ slechts twee jaar op zich liet wachten. Weer twee jaar later is het tijd voor ‘Obsideo’, dat niet onderdoet voor klassiekers als ‘Malleus Maleficarum’, ‘Consuming Impulse’ en ‘Testimony Of The Ancients’. Aardschok legt een uitgebreid vragenpakket voor aan de enthousiaste bandleider Patrick Mameli.

Leon van Rijnsbergen

SPIRALARMS

VRIJHEID BLIJHEID

Ondanks het prima debuutalbum ‘Highest Society’ (2009) kwam de carrière van de Californische neo-grunge/stonerband Spiralarms niet van de grond. Gitarist Craig Locicero steekt de hand in eigen boezem en wijt dat vooral aan zijn drukke bestaan naast Spiralarms. Sinds het verschijnen van ‘Highest Society’ maakte hij platen met Forbidden (‘Omega Wave’, 2010), Demonica (‘Demonstrous’, 2011) en Geoff Tates versie van Queensrÿche (‘Frequency Unknown’, 2013). Vanaf nu richt hij echter al zijn pijlen op Spiralarms. Het op 4 oktober verschenen ‘Freedom’ is het eerste tastbare bewijs.

Robert Haagsma

KATAKLYSM

OUDERWETS MODERN

Er verschijnt geen Kataklysm-album zonder dat Aardschok er een interview aan spendeert. Normaliter is zanger Mauricio Iacono dan onze gesprekspartner. Ditmaal neemt gitarist Jean Francois Dagenais echter de honneurs waar. Op zich geen probleem, want Dagenais – JF voor vrienden – heeft genoeg te vertellen en maakt net als de frontman ook deel uit van het zijproject Ex Deo. Aanleiding voor het interview is echter ‘Waiting For The End To Come’, het nieuwe album van het Canadese death metalgezelschap Kataklysm.

Stephan Gebédi

IZEGRIM

FREAKSHOW

De death-thrashgroep Izegrim heeft op de vierde langspeler ‘Congress Of The Insane’ de sound en stijl flink aangescherpt. Het nieuwbakken materiaal klinkt een slag bruter, grauwer en zelfverzekerder. Daar hebben de heren en dame goed over nagedacht. Alles moest wijken om het vorige werk te doen verbleken. Het artwork werd in Argentinië gevonden, de fotografen uit België en Duitsland gehaald, de opnamen ook gedaan in ons oostelijke buurland. Het schrijven van de muziek en het tekstuele concept werd echter in thuishaven Zutphen afgewikkeld. Een gesprek met zangeres/bassiste Marloes en gitarist Jeroen in de Apeldoornse rockkroeg Ozzy.

Bastiaan Tuenter

SATYRICON

ANALOGE DYNAMIEK

Op het nieuwe album, simpelweg getiteld ‘Satyricon’, laat de band horen nog altijd een van de beste exponenten van de Noorse black metal te zijn. Toch is er iets veranderd bij Satyricon. Het duo Satyr en Frost heeft niet langer de ambitie de luisteraar uit te putten met een spervuur van overstuurde gitaren en ratelende drums. „Wat ooit vanzelfsprekend was, hebben we zoveel mogelijk losgelaten.”

Robert Haagsma

HAIL OF BULLETS

ROMMELMAKERS

Het verleden blijft een belangrijke rol spelen in het werk van de Nederlandse death metalband Hail Of Bullets. Na twee conceptalbums over belangrijke episodes uit de Tweede Wereldoorlog, wordt op de derde plaat het vizier opnieuw op dat tijdperk gericht. Alleen is de aanpak anders. Zoals de titel ‘III: The Rommel Chronicles’ al aangeeft, draait het ditmaal niet om een veldslag, maar om een heel mensenleven: het verhaal van een Duitse militair die deel uitmaakte van een gruwelijk regime, maar zelfs bij zijn directe tegenstanders toch bewondering afdwong: Erwin Rommel.

Robert Haagsma

IHSAHN

MOORD EN BRAND

Het is bijzonder dat Ihsahn krap een jaar na ‘Eremita’ al met de opvolger ‘Das Seelenbrechen’ komt. Dat heugelijke feit valt echter in het niet bij het nieuws dat Emperor in 2014 weer gaat toeren. Ter ere van het dan twintigjarige bestaan van het debuutalbum ‘In The Nightside Eclipse’ werkt de band met de originele drummer Bård Guldbik Eithun toe naar slechts een handvol exclusieve optredens. Dat is opmerkelijk want Eithun, beter bekend als Faust, heeft vastgezeten voor moord.

Patrick Lamberts

KILL DIVISION

VETERANEN TERUG AAN HET FRONT

Kill Division is weliswaar een nieuwe speler aan het metalen front, maar alles behalve nat achter de oren. Op het cv van de drie leden prijken namen als God Dethroned, Inhume en Legion Of The Damned. Aanhangers van die bands kunnen hun gading vinden in het debuutalbum ‘Destructive Force’, een authentieke plaat bomvol old-school death metal en grindcore. Met het ontstaan van Kill Division gaat er een langgekoesterde wens in vervulling van Richard Ebisch, de voormalige snarenplukker van Occult en Legion Of The Damned.

Bastiaan Tuenter

GWAR

BULLSHIT MAXIMUS

‘Battle Maximus’, het dertiende album van de onaardse shockrockgroep GWAR, staat in het teken van de overleden gitarist Cory Smoot, alias Flattus Maximus. Daar wordt vandaag echter amper over gesproken. Zanger Oderus Urungus annex zijn ‘menselijke slaaf’ Dave Brockie is namelijk stomdronken. Binnen dertig minuten klokt hij drie flessen bier weg. Het is zijn achtste interview van de dag.

Bastiaan Tuenter

WARBRINGER

LANG LEVE DE RIFF!

Doorgewinterde thrash metalliefhebbers kennen Warbringer al van hun debuutalbum ‘War Without End’ uit 2008. De opvolgers ‘Waking Into Nightmares’ (2009) en ‘Worlds Torn Asunder’ (2011) deden daar niet voor onder, maar ondanks goede recensies en uitgebreide tournees was van een echte doorbraak nog geen sprake. Dat heeft de mannen er niet van weerhouden om opnieuw de studio in te duiken. John Kevill, zanger en bandlid van het eerste uur, vertelt over hoe het in 2004 allemaal begon, wat we van het nieuwe album ‘IV: Empires Collapse’ kunnen verwachten en zijn passie voor toeren.

Gerrit Mesker