Chemia het Interview

Dat er Poolse rockbands vanaf de jaren 80 tot ons komen is een feit. Dat dit misschien niet altijd de meest hoogstaande bands waren of zijn, is misschien ook wel weer een ander feit, maar als er dan eens een band boven het welbekende maaiveld uitsteekt dan pas maar op, dan gaan ze vaak als een speer. Denk maar aan fantastische bands als: Vader, Acid Drinkers, Turbo, Riverside, Behemoth en ga zo nog maar even door. Toen ik voor het eerst een nummer kon downloaden van het nieuwe album van Chemia: “The One Inside”, dacht ik, wouw een band met pit, met een lekkere drive, enige emotie is ze ook niet vreemd, tja een verfrissende band uit het land van de Kapusta, Piwo en grootheden als: Copernicus en Lech Walesa. Daar wilde ik wel eens wat meer over te weten komen.  Het interview werd afgenomen met twee leden van de band: Wojtek Balczun en Lukasz Drapala.

Chemia, The One Inside: Metal Mind Productions, Bertus

Info: www.chemiasound.com

 

Aardschok: Kun je in het kort uitleggen hoe de band is ontstaan?
Wojtek: Ik ben de band begonnen. In 2010 hadden we ons eerste concert. Het was toen eigenlijk niet meer dan een project. Maar samen met de band die ik om me heen heb geformeerd, ging de samenwerking erg goed en er ontstond een chemie tussen ons, daarbij de nodige energie en muzikale belangstelling. We gingen samen aan de slag en probeerden onze muzikale stijl te vormen wat het nu is. Eigenlijk ging alles vanzelf en zo ontstond Chemia.

Aardschok: Hoe kwamen jullie in contact met Ralph James van de Agency Group, of hoe kwam hij bij jullie terecht?  (The Agency Group ltd: Alice Cooper, All That Remains, Chemia, David Gilmour, DragonForce, Lacuna Coil, Nickelback, Iced Earth, Asia, Deep Purple etc).
Wojtek: We kwamen met Ralph in aanraking door toedoen van Marc LaFrance (producer, eigenaar platenmaatschappij, drummer, zanger, werkte met oa. Scorpions, Bon Jovi, The Cult, Alice Cooper etc) met wie we al twee jaar samenwerken.Hij begeleid ons door de jungle van de muziek-industrie. Samen proberen we Chemia op een hoger plan te krijgen.
Marc gebruikt zijn zangtalent ook op het album: “The One Inside” hij is te horen als achtergrond zanger.
We hebben trouwens ook nog contact gezocht met Jan Sikorski een belangrijke man van het hoofdkantoor van The Agency Group in London, hij adviseerde ons ook om met Ralph James in Canada te gaan samenwerken.

Allereerste hebben we Ralph een Demo-EP gestuurd van hetgeen we in de Warehouse studio hadden opgenomen. Nadat hij dit beluisterd had, was hij er zeer goed over te spreken. Hij besloot dat het tijd werd om ons live aan het werk te zien, omdat hij zo zou kunnen zien of we echt een band met talent zijn, of zoiets als een dertien in dozijn verhaal. Hij nodigde ons uit in Januari 2013 om naar Canada te komen voor een optredenin het legendarische Horseshoe Tavern (legendarische club, bestaat reeds vanaf 1947). We hebben daar een optreden van 45 minuten gedaan, eigenlijk speciaal voor Ralph. Na dit optreden was alles in kannen- en kruiken en was de samenwerking een feit.

Aardschok: Kun je iets over het album: ” The One Inside” vertellen en hoe het album is ontvangen door de fans en muziek pers?
Lukasz: Het album The One Inside is onze debuut cd, alles wat daarvoor is uitgekomen is zeg maar een voor-traject tot aan het eigenlijke eerste echte Chemia album, dat net het levenslicht ziet. Het voortraject zoals ik het wil noemen is toen we de eerste keer in de Warehouse studio kwamen, dat was in April 2012. Toen namen we de demo-ep op, die we oa naar Ralph hebben gestuurd. Toen is het allemaal gaan rollen. Het eindresultaat is dit album en zien we als het begin van de reis. De pers heeft het album erg goed ontvangen, zeer positief zelfs en dat niet alleen in Polen. In Engeland en Nederland kregen we goede recenties. In Engeland zijn we in een magazine al als beste rock band met het album van het jaar 2013 gekozen. We hopen natuurlijk dat dit zich voort gaat zetten en dat onze muziek overal ter wereld gehoord mag gaan worden. Maar we blijven er bovenal zeer bescheiden over, willen graag met beide benen op de grond blijven staan.

Aardschok: De band nam ook een song op voor de bekende voetbalploeg van BVB09. Hoe is de band hierin verzeild geraakt en zijn jullie voetballiefhebbers?
Wojtek: Van het begin af aan wilden we dat Chemia een internationaal bekende band zou gaan worden. Met dan k aan onze contacten konden we veel optreden in Duitsland en daarbij kwamen we op het idee om contact op te zoeken met de fanclub van Borossia Dortmund. Zij brengen namelijk elk jaar een fanclub cd uit, dat ” Echte Liebe” heet. We waren zeer verrast toen we groen licht van hun kregen om een song op te nemen voor dit album. Vooral omdat we zelf grote voetbal liefhebbers zijn. En daarbij is BVB09 een van onze favoriete clubs, omdat de grootste Poolse voetballers bij de BVB voetballen. Men zegt namelijk weleens dat de BVB09 eigenlijk Polonia Dortmund is, eigenlijk dus een Poolse club…

Aardschok: Het lijkt alemaal zeer voorspoedig te gaan met de band. Nadat de band in 2010 begonnen is en na een paar jaar reeds met de ” groten” der aarde opgetreden hebben waaronder Red Hot Chilli Peppers en Gun’s & Roses en met een aantal Poolse grootheden samenwerkte: Riverside en Behemoth en twee keer in de Warehouse studio’s mochten komen opdraven voor opnames. Wat is jullie verklaring voor dit toch reeds bescheiden succes?
Lukasz: Om eerlijk te zijn voelen we helemaal niet dat we enig succes hebben. Op dit ogenblik zijn we vooral druk en we werken hard voor de toekomst om te vechten voor enig succes met de band. Maar zoals Ralph het telkens weer benadrukt, is dat het hard werken is en we een lange weg te gaan hebben We leggen de lat hoog, we weten niet of we het zullen redden. Maar het is een droom en daar jagen we naar.

Aardschok: Zijn er nog toekomst plannen?
Lukasz: Natuurlijk, we zijn constant bezig om bijv. het album te promoten. We dromen van concerten en muziekfestivals binnen-en buiten Europa, maar dit zal vooral volgend jaar moeten gaan gebeuren. We werken ook aan nieuw materiaal voor een nieuwe cd.Begin volgend jaar of in ieder geval in het voorjaar van 2014 willen we weer de studio induiken. We hebben reeds nieuwe songs en onze creatieviteit kent op het ogenblik geen einde, dat resulteert in hetgeen we al een half album klaar hebben.

Aardschok: Hebben jullie nog een laatste woord voor de lezers van de Aardschok?
Wojtek: We willen graag de lezers van de Aardschok begroeten, we houden van Nederland en natuurlijk onze fans daar. We hopen spoedig in Holland te gaan optreden.