Waarom is metal zo populair in Fryslân?

Fryslân DOK over de Friese metalscene

Extreme muziek is al jarenlang erg populair in Friesland, getuige de vele fans, bands en concerten in dit muziekgenre. Onder de naam ‘In hert foar hurd’ (‘Een hart voor hard’) zendt Omrop Fryslân op zondag 10 november een documentaire uit over de Friese metalscene.

Documentairemaker Douwe Talma ging op zoek naar een antwoord op de vraag hoe het toch kan dat metal zo populair is in Friesland. Wat is de stand van zaken in de Friese-, maar ook (inter-) nationale metalwereld?

Hoe ontwikkelt de scene zich en zit er toekomst in de metal? Op zoek naar antwoorden op al deze vragen sprak Talma met bandleden van Friese metalbands, met de Stichting Metalization, die de Friese metal onder andere promoot via het uitbrengen van de Frisian Metal Massacre verzamelplaten, en met metalmagazine Aardschok; al meer dan dertig jaar een belangrijk tijdschrift in de internationale metal. Daarnaast werd er gefilmd bij de recente edities van de beide Friese metalfestivals Dokk’ Em Open Air en Into The Grave en peilde Talma daar de meningen van organisatoren en festivalbezoekers. Ook de Britse band Paradise Lost, headliner van Into The Grave 2013, werd aan de tand gevoeld met betrekking tot de hedendaagse ontwikkelingen in de extreme muziek.

In ‘In hert foar hurd’ wordt duidelijk dat alle ‘metalheads’ die aan het woord komen misschien een ruig imago en uiterlijk hebben, maar eigenlijk ontzettend lieve mensen zijn.

Fryslân DOK: In hert foar hurd
Zondag 10 november om 17:10 uur en daarna vanaf 18:30 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie.
Zaterdag 9 november om 10:30 uur op Nederland 2. Nogmaals te zien op zondag 10 november om 15:30 uur op Nederland 2.