CD van de Maand Januari/Februari 2014

MAYAN

Antagonise

(Nuclear Blast/PIAS Rough Trade)
Metal Mike
90

Ondanks alle drukte vanwege het tienjarige jubileum van Epica heeft Mark Jansen toch de tijd gevonden om een opvolger van het in 2011 verschenen ‘Quarterpast’ bij elkaar te pennen. ‘Antagonise’ overtreft het debuut op alle fronten: de muur van geluid die toetsenist Jack Driessen optrekt is nóg bombastischer, het soleerwerk van Frank Schiphorst indrukwekkend en de ritmesectie bestaande uit voormalig Delain-bassist Rob van der Loo en Ariën van Weesenbeek zorgt voor een alles dichtplamurende ondergrond. Luister maar eens naar de exploderende opener „Bloodline For­feit”. Zó dient symfonische death metal gespeeld te worden. Opvallendste muzikant is voor mij echter Henning Basse, die op dit album eindelijk uit zijn schulp kruipt en zijn potentie ten volle laat horen, wat een geweldenaar. Hij is met zangeres Laura Macrì (die op het album het Italiaans gezongen „Insano” vertolkt) inmiddels tot de vaste line-up van MaYan toegetreden. Je hoort duidelijk dat MaYan van een veredeld project met gastzangers en -zangeressen is uitgegroeid tot een hechte band, iets dat waarschijnlijk ontstaan is tijdens de vele gezamelijke optredens. De opvallend goede productie komt ditmaal niet uit de Gate Studio’s in Wolfsburg. Voor het eerst werkte Jansen níet aan een album met Sascha Paeth, maar met voormalig After Forever-toetsenist Joost van den Broek. Hij heeft ‘Antagonise’ van het nodige verse bloed voorzien. Ik ben daarom benieuwd of Jansen voor een volgend Epica-album ook met hem (of iemand anders) durft te werken. Wie dacht dat de bandleider zich na zijn verhuizing naar Sicilië een zonniger gemoedsrust had aangemeten komt bedrogen uit. Nog steeds maakt hij zich druk over ‘big brother’ die ons aan het ‘watchen’ is, getuige songtitels als „Enemies Of Freedom” (is dat de stem van Edward Snow­den die ik daar hoor?), „Paladins Of Deceit” en „Faceless Spies – Natio­nal Security Extre­mism”, waar maar liefst twee hoofdstukken van ‘An­ta­gonise’ aan zijn gewijd. Gastbijdrages zijn er op dit album van Stream Of Passion-zangeres Marcela Bovio op „Capital Punishment” en Floor Jansen in „Redemption – The Democracy Illusion”. Zal zij de band nog live kunnen bijstaan nu ze zowel met ReVamp als Night­wish druk in de weer is? Ach, dat zijn problemen voor later. Laten we nu eerst maar genieten van dit indrukwekkende album.