Aardschok Januari/Februari 2014

 

In de Aardschok van Januari/Februari 2014 lees je alles over:

EINDHOVEN METAL MEETINGINDIANRED DRAGON CARTELCALIBANCYNICBIRTH OF JOYTHE VINTAGE CARAVANBEHEMOTHDE KLASSIEKERTAD MOROSECHROME DIVISIONAXEL RUDI PELLSLOUGH FEGTHE UNGUIDEDMUSTASCHSISTERNASHVILLE PUSSYVAN CANTOSILENT FORCEGRAND MAGUSTRANSATLANTICMONTE PITTMANMAYANANETTE OLZONWITHIN TEMPTATIONSERIOUS

EINDHOVEN METAL MEETING

12, 13 & 14 DECEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN

Het is inmiddels een vaste waarde op de kalender: de Eindhoven Metal Meeting. Het festival dat ooit begon in Arnhem, maar daar al snel uit zijn jasje groeide, strijkt sinds 2009 elk jaar kort voor kerst neer in de Lichtstad. Dit jaar viert de EMM dus zijn eerste lustrumfeest in de Effenaar. In die vijf jaar is het festival uitgedijt van één naar drie dagen met maar liefst 45 bands op de affiche. Een ware uitputtingsslag dus. En dat ook nog eens gedeeltelijk op doodnormale werkdagen. Tussen die 45 bands zitten er bovendien verscheidene waarvan het sop de kool niet waard is. Vandaar dat we in deze terugblik lang niet alle bands de revue laten passeren, maar ons beperken tot de hoogte- en dieptepunten en wat ons verder zo opviel aan een overigens uiterst geslaagd evenement.

Gerrit Mesker, Wouter Dielesen, Stan Novak en André Verhuysen storten zich in het strijdgewoel. Eugene Straver en Stefan Schipper zorgen voor de plaatjes.

INDIAN

UNEASY LISTENING

Indians zwartgeblakerde sludge/doom met flarden elektronische noise vormt een fris begin van het nieuwe jaar. ‘From All Purity’ van het kwartet uit Chicago is een stevig staaltje tandenknarsende ‘uneasy listening’, zelfs binnen dit toch al extreme genre. Gitarist/zanger Will Lindsay, nieuwste lid van de tien jaar oude band, maar degene met het grootste cv (Middian, Wolves In The Throne Room, Mutilation Rites en Nachtmystium), staat Aardschok te woord over Indians kersverse vierde album.

Stan Novak

RED DRAGON CARTEL

JAKE E. LEE(FT)! DE TERUGKEER VAN EEN GITAARHELD

Hij verdween even plotseling als hij verscheen. Gitarist Jakey Lou Williams, beter bekend als Jake E. Lee, schitterde vier jaar lang met Ozzy Osbourne en nog korter met Badlands alvorens hij de muziekwereld via de achterdeur verliet. Hij zou zich zo’n twintig jaar in stilzwijgen hullen. Tot nu. Met zijn nieuwe groep Red Dragon Cartel keert de snarenvirtuoos terug. En dat niet alleen. Hij praat. Wat heet. Hij kletst ons de oren van het hoofd!

Bastiaan Tuenter

CALIBAN

GEESTDRIFTIG

Het nieuwe album ‘Ghost Empire’ van de Duitse metalcoreband Caliban gaat verder waar voorganger ‘I Am Nemesis’ gebleven was. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Waren screams en cleane vocalen voorheen strikt gescheiden, zanger Andy Dörner krijst nu op een melodieuze manier. De vocalen zijn daarnaast voor de verandering eens het eerst opgenomen. En gitarist, songschrijver en producer Marc Görtz heeft westerninvloeden aan de sound toegevoegd.

Rob Broere

CYNIC

DE NAAKTE ESSENTIE

‘Kindly Bent To Free Us’ is de titel van het nieuwe album van het Amerikaanse trio Cynic. Zanger/gitarist Paul Masvidal, drummer Sean Reinert en bassist Sean Malone leven zich uit op een mix van progressieve rock, metal en fusion, waarbij de speltechniek als altijd boven elke twijfel verheven is. Toch is dit een album waarop vooral de song centraal staat, benadrukt Paul Masvidal. Met hem een gesprek over het nieuw album, het roerige verleden van Cynic en de nalatenschap van Death.

Robert Haagsma

BIRTH OF JOY

SUPERTRIO

Als je na je debuutalbum meteen de wijde wereld wordt ingestuurd, moet er wel iets speciaals aan de hand zijn. Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië, Turkije, maar ook Scandinavië en het voormalig Oostblok sieren inmiddels het cv van Birth Of Joy. Klap op de vuurpijl is een serie optredens in Amerika. Het heeft de Nederlandse band goed gedaan, want op het tweede album ‘Prisoner’ is het muzikale blikveld verruimd, zonder dat de intensiteit daaronder lijdt. Toetsenist Gertjan Gutman (die tevens voor de basklanken tekent) kijkt terug op de afgelopen periode en blikt ook voorzichtig vooruit.

Stan Novak

THE VINTAGE CARAVAN

JE BENT JONG EN JE WILT WAT

The Vintage Caravan. Drie tieners uit Reijkjavik. Twaalf jaar waren ze toen ze de band werd oprichtten. Op hun vijftiende namen ze hun debuut op, en nu, vier jaar later kan opvolger ‘Voyage’ rekenen op een internationale release. Niemand minder dan Nuclear Blast was er als de kippen bij om het trio in te lijven. Sceptici zouden kunnen beweren dat het voormalig metalvlaggenschip daarmee het zoveelste retrobandje heeft binnengehaald. En daar is wat voor te zeggen, ware het niet dat The Vintage Caravan bovengemiddeld toekomstperspectief heeft. Bassist Alex Örn licht de ontwikkelingen toe via Skype.

Stan Novak

BEHEMOTH

SATANIST OP EEN SURFPLANK

De Poolse extreme metalband Behemoth doorbreekt met het nieuwe album ‘The Satanist’ een lange periode van stilte. In 2010 werd bij zanger, gitarist, toetsenist en creatief brein Adam ‘Nergal’ Darski leukemie geconstateerd. De prognoses van de artsen waren heel somber, maar de muzikant redde het. Nergal meldt nadrukkelijk dat hij als een beter mens uit die beproeving is teruggekomen. „Het is een ervaring die mij geleerd heeft dat ik mijn prioriteiten nog beter moet definiëren.”

Robert Haagsma

DE KLASSIEKER

REO SPEEDWAGON – HI INFIDELITY

Het grote publiek omarmde het album. Fans van het eerste uur vonden het een knieval voor de commercie. En de band zelf beschouwde het als een even gewaagd als persoonlijk werkstuk. Meer dan dertig jaar na dato geldt ‘Hi Infidelity’ nog altijd als het belangrijkste en meest succesvolle album van de Amerikaanse rockband REO Speedwagon. Naar aanleiding van de onlangs verschenen DVD ‘Live At Moondance Jam’ een gesprek met zanger Kevin Cronin over het album dat zijn band wereldfaam bezorgde.

Robert Haagsma

TAD MOROSE

DOORBREEKT DE STILTE

Het was al weer tien jaar geleden dat het laatste album van de Zweedse power metalband Tad Morose het levenslicht zag, maar sinds kort ligt eindelijk de achtste plaat ‘Revenant’ in de winkel. Gitarist Christer ‘Krunt’ Andersson vertelt over de moeilijke voorbije jaren en de vele bezettingswisselingen.

Ron Willemsen

CHROME DIVISION

SERIEUZE VRIENDENGROEP

Chrome Division is de hardrockgroep van enkele black metalmuzikanten die wat stoom willen afblazen. Samen met onder anderen drummer Tony White (ex-Old Man’s Child) en zanger Shady Blue (Susperia, ex-Borknagar) heeft Dimmu Borgirs zanger Shagrath een vierde schijf in kannen en kruiken: ‘Infernal Rock Eternal’. De vriendengroep beoogt twee dingen: ontspannen en ongedwongen musiceren, maar tegelijkertijd de zaken serieus aanpakken. Aardschok polst Shagrath, die bij Chrome Division gitaar speelt en de muzikale lijnen uitzet.

Bastiaan Tuenter

AXEL RUDI PELL

DUITSE DEGELIJKHEID

Twee boterhammen met dieetkaas en twee kopjes koffie. Als eten daadwerkelijk iets zegt over wie je bent, dan is Axel Rudi Pell (53) een man zonder kapsones, misschien zelfs een tikkie saai. Met zo’n oerdegelijk ontbijt als basis presteert de Duitse gitarist het echter wel om al meer dan dertig jaar in de schijnwerpers van de muziekwereld te staan. En hij gaat onverstoord verder. ‘Into The Storm’, zijn vijftiende soloplaat, verschijnt op 20 januari.

Patrick Lamberts

SLOUGH FEG

DEFENDERS OF THE FAITH

Mike Scalzi zag het begin jaren negentig niet meer zitten. Terwijl andere, alternatieve genres in opkomst waren, zakte de échte heavy metal weg in een moeras van mainstream en middelmatigheid. In een poging het tij te keren begon Scalzi zijn eigen band: (The Lord Weird) Slough Feg. Wars van alle ontwikkelingen in de metalscene vechten Scalzi en zijn ‘brothers in arms’ op haast Don Quichotiaanse wijze al acht releases lang voor het behoud van de originele NWOBHM-sound van drie decennia geleden. Het leverde de band een kleine, maar zeer trouwe fanschare op. Met het medio februari te verschijnen ‘Digital Resistance’ zijn de Amerikanen echter klaar voor een groter publiek.

Justin Erkens

THE UNGUIDED

EIND GOED AL GOED

Qua soapgehalte laat het zich niet meten met Nightwish of Queensrÿche, maar geheel onbesproken is de geschiedenis van het Zweedse The Unguided zeker niet. De rechtszaken zijn gevoerd, het contact tussen oude en huidige Sonic Syndicate-leden is volledig verbroken en de gebroeders Sjunnesson hebben hun geesteskind inmiddels ingeruild voor een nieuwe, verbeterde variant. The Unguided – alles wat Sonic Syndicate had moeten zijn – brengt eind januari zijn tweede langspeler uit. Aardschok spreekt erover met Richard Sjunnesson.

Justin Erkens

MUSTASCH

WERELDBAND UIT ZWEDEN

Hardrockcollectief Mustasch is een band van vele gezichten. Het viertal is nooit vast te pinnen geweest op een bepaalde stijl, is wereldberoemd in thuisland Zweden, maar stelt (behoudens enige faam in Duitsland) in de rest van Europa nog niet veel voor. Gezien de sterke serie platen die werd uitgebracht, zeven in totaal inmiddels, is dat opmerkelijk. En dan is er nog die rare bandnaam. Bassist en mede-oprichter Mats Johannson, alias Stam, is echter een tevreden mens . De reacties op het gloednieuwe ‘Thank You For The Demon’ zijn immers boven verwachting goed en wat hem betreft is de rek er zeker nog niet uit.

Stan Novak

SISTER

WOLVEN IN SCHAAPSKLEREN

Sister is inmiddels een vaste waarde in de Zweedse sleazerockscene. Ergens begin 2006 vond het illustere viertal uit Stockholm zijn oorsprong. Pas in 2011 verscheen het debuutalbum ‘Hated’, met daarop een mix van sleaze-, glam- en punkrock. Als support-act van onder andere het roemruchtige Crashdïet en recentelijk Wednesday 13 werd een kruistocht in leer en studs langs het Europese clubcircuit ingezet, terwijl er achter de schermen hard werd gewerkt aan de eind januari te verschijnen opvolger ‘Disguised Vultures’. Aardschok voelt bassist Rikki Riot aan de tand, om te beginnen over de tournee met Wednesday 13.

Liselotte Hegt

NASHVILLE PUSSY

ROCK UNTIL WE DROP

Ruyter Suys werd een paar jaar geleden door het vrouwenblad Elle uitgeroepen tot een van de beste vrouwelijke gitaristen ter wereld. En onlangs werd ze tweede in de lijst Most Rocking Females van de Amerikaanse tv-serie ‘That Metal Show’. Op het nieuwe Nashville Pussy-album ‘Up The Dosage’ blijkt ze echter nog meer in haar mars te hebben dan alleen maar flitsend gitaarspel. Suys blijkt ook overweg te kunnen met mandoline, orgel en piano.

Rob Broere

VAN CANTO

RAKKATAKKA MOTHERFUCKER!

Metal en gitaren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van Canto is echter een uitzondering op die regel. De Duitse a capella-metalband maakt alleen gebruik van drums, verder doen de stembanden van dit kwintet het zware werk.

Patrick Lamberts

SILENT FORCE

SCHOON SCHIP

Hoewel gitarist en oprichter Alex Beyrodt nog niet zo lang geleden riep dat hij Silent Force voorlopig in de ijskast zou laten staan om zich te concentreren op zijn andere bands, is daar na zeven jaar plotseling toch een nieuw album met de toepasselijke titel ‘Up From Ashes’. Beyrodt heeft wat uit te leggen en doet dat graag.

Ron Willemsen

GRAND MAGUS

HET GEVOEL VAN HET NOORDEN

Met ‘Triumph And Power’ levert Grand Magus het zevende studioalbum in een tijdsbestek van dertien jaar af. Omdat de kwaliteit daarvan nooit ter discussie stond, is het Zweedse trio gestaag uitgegroeid tot een stabiele factor binnen de Europese metalbeweging. De muzikale koers op ‘Triumph And Power’ is van bekende snit, waardoor het album naadloos aansluit bij het bestaande oeuvre. Het feit dat bandleider JB de stand van zaken toelicht, is al even vertrouwd. De zanger/gitarist maakt daarbij zoals gewoonlijk een bedachtzame en ietwat verveelde indruk, waarmee hij zijn stugge vikingimago in stand houdt. Ondergetekende weet echter wel beter.

Stan Novak

TRANSATLANTIC

VAN GOD LOS

Supergroep Transatlantic krijgt sinds de oprichting in 1999 bij elke nieuwe release de tongen los. Wat wil je ook met alom geprijsde progrockers als Mike Portnoy (Flying Colors, ex-Dream Theater), Roine Stolt (The Flower Kings) en Pete Trewavas (Marillion) in de gelederen. Iemand die nog maar zelden in Aardschok aan het woord kwam, maar een flinke stempel op het Transatlantic-geluid drukt en een al even indrukwekkende (solo)carrière heeft, is Neal Morse. Hij staat bekend als verlichte reli-rocker, maar heeft een behoorlijk duister verleden. Naar aanleiding van Transatlantics nieuwe album ‘Kaleidoscope’ houden we hem een spiegel voor.

Patrick Lamberts

MONTE PITTMAN

PRIMA(DONNA) GITARIST

Monte Pittman is al vijftien jaar de vaste gitarist van Madonna. Aardschoklezers kennen hem waarschijnlijk beter vanwege zijn knipperlichtrelatie met Prong. Nu meldt Pittman zich ook met een eigen metalplaat: ‘The Power Of Three’. De gitarist praat met Aardschok over opnemen met Flemming Rasmussen, haat en nijd met American Idol Adam Lambert, grappige taferelen met Spinal Tap en spelen met de Queen of pop.

Bastiaan Tuenter

MAYAN

GRENZELOOS WANTROUWEN

MaYaN werd begin 2010 opgericht door Mark Jansen van Epica en toetsenist Jack Driessen, ooit zijn collega bij After Forever. De kern van het gezelschap werd verder gecompleteerd met de komst van gitarist Frank Schiphorst, die zich al eerder bewezen had als gitarist van Symmetry en in de Christmas Metal Symphony. Het had aanvankelijk veel van een veredelde jongensclub die lekker muziek wilde maken, zonder dat het te maken had met allerlei concrete verwachtingen. Mark Jansen wilde er zelf daarnaast zijn liefde voor death metal in botvieren. Aldus geschiedde.

Robert Haagsma

ANETTE OLZON

NA DE NACHTMERRIE

‘Shine’ is de veelzeggende titel van het solodebuut van de Zweedse zangeres Anette Olzon. Met het eind februari te verschijnen album wil ze de wereld duidelijk maken dat het gedwongen vertrek uit Nightwish haar niet gebroken heeft. Overigens wordt er op het album nog niet teruggeblikt op de geruchtmakende scheiding van de Finse band. De verklaring daarvoor is heel praktisch: de songs dateren nog van voor dat drama.

Robert Haagsma

WITHIN TEMPTATION

ZONDER POESPAS

In de laatste week van januari verschijnt het nieuwe album van Within Temptation, getiteld ‘Hydra’. Eind oktober was Aardschok al te gast in de Wisseloord-studio’s voor een voorproefje. Dik een maand later zijn we er weer, ditmaal voor een interview met frontvrouw Sharon den Adel en gitarist/componist Robert Westerholt. Ze vertellen alles over de nieuwe plaat en de samenwerking met onder meer Tarja Turunen en rapper Xzibit.

Anita Boel

SERIOUS

CINEMATISCH DEBUUT

Alle rock en metal begint met een gitaar. In het geval van SeriouS gebeurt dat letterlijk wanneer voormalig Vengeance-bassist Jan Bijlsma geïntrigeerd raakt door de handgebouwde gitaar van Nick Polman. Het is dan 2008 en de twee raken aan de praat. SeriouS is geboren. In de loop der jaren krijgt de band vorm en schaaft het kwintet met hulp van toetsenist Joost van den Broek en producer Oscar Holleman aan hun stijl en sound. Het resultaat heet ‘Aware’. Het album verschijnt op 13 februari, maar is nu al gratis op www.aardschok.com te downloaden. Bijlsma praat ons bij.

Bastiaan Tuenter