Aardschok Juni 2014

 

In de Aardschok van Juni 2014 lees je alles over:

ARCH ENEMYRIVAL SONSPETER PAN SPEEDROCKKXMAVATAREQUILIBRIUMFALCONERDUST BOLTNIGHTMARECALIFORNIA BREEDANATHEMAELVENKINGBROTHER FIRETRIBEANUBIS GATENIGHT RANGERRIOT HORSEDEATHSTARSDIABLO BLVD21OCTAYNEANTI-MORTEMTIMO TOLKKI’S AVALONMAYHEMVADERCROWBARSINISTERBLACK ANVILROADBURNNEUROTIC DEATHFESTPAASPOPGROEZROCK

ARCH ENEMY

GEHEIME TOPTRANSFER

Als de Zweedse formatie Arch Enemy het afgelopen jaar iets bewezen heeft, dan is het dat het een geheim bewaren kan. Terwijl de buitenwacht leefde met de geruststellende gedachte dat de band een nieuw album opnam, was er achter de schermen heel wat meer aan de hand. Op 17 maart van dit jaar gaf Arch Enemy opening van zaken. Het nieuwe album ‘War Eternal’ was inderdaad klaar, maar was opgenomen met een nieuwe zangeres: de Canadese Alissa White-Gluz. Na meer dan tien jaar had haar voorganger Angela Gossow behoefte aan andere uitdagingen. Een gesprek met de nieuwe zangeres en het oorspronkelijk bandlid Michael Amott.

Robert Haagsma

RIVAL SONS

MUZIKANTENFAMILIE

Rival Sons behoort ongetwijfeld tot de hardstwerkende bands van de laatste jaren. Na doorbraakalbum ‘Pressure & Time’ uit 2011 is het bizar snel gegaan met het bluesy hardrockgezelschap uit Long Beach. De band die vanwege zijn eclectische aanpak veelvuldig wordt vergeleken met Led Zeppelin deelde reeds vroeg het podium met groten als Guns N’ Roses en Alice Cooper, maar staat al enkele jaren prima op eigen benen. Stijf uitverkochte clubshows en succesvolle festivaloptredens tonen bovendien aan dat de rek er nog niet uit is. Het toerschema ter promotie van ‘Head Down’ (2012) werd echter zo druk dat bassist Robin Everhart in augustus 2013 abrupt zijn vertrek aankondigde. Driekwart jaar later ligt evenwel de nieuwe plaat ‘Great Western Valkyrie’ in de schappen. Scott Holiday (gitaar) en Jay Buchanan (zang) bezoeken vijf Europese hoofdsteden om met de pers bij te praten. Aardschok spreekt de twee in Amsterdam.

Stan Novak

PETER PAN SPEEDROCK

ROCK-‘N-ROLLERCOASTER

Wie Peter Pan Speedrock niet kent is een kluizenaar of speelt dwarsfluit. De mannen uit Eindhoven Rock City zijn inmiddels in elke uithoek wel geweest. Daarnaast organiseren ze al jaren diverse festivals, waarvan Speedfest de bekendste is, maar met enige regelmaat wordt er ook een nieuwe plaat ingeblikt. Voor het eerst deed het krachttrio dat zelf, en wel in hun eigen studio. Zanger Peter van Elderen over opnemen, organiseren, ambities en het negende album ‘Buckle Up And Shove It!’.

Bastiaan Tuenter

KXM

PROJECT ZONDER PLANNEN

Korn, King’s X en Lynch Mob. Oftewel KXM. De Amerikaanse gitarist George Lynch heeft de hoop op een reünie van Dokken opgegeven en blijft vooruit kijken. Hij doet wat hij leuk vindt en KXM is daar het perfecte vehikel voor. Hij doet dat samen met zanger en bassist Dug Pinnick (van King’s X) en drummer Ray Luzier (van Korn). ‘Mr. Scary’ vertelt.

Bastiaan Tuenter

AVATAR

HAIL TO THE CLOWN

Heel soms loop je per ongeluk bands tegen het lijf wier albums je in de uitverkoopbak laat liggen, maar die je in een livesituatie compleet verrassen. Zo kregen we in 1986, op de kleine Aardschokdag, door een boekingsagent een band names Laaz Rockit in onze mik geduwd. Hun beide albums waren niet om aan te horen, maar live waren de Amerikanen zó geweldig dat ze daarna nog regelmatig op de Nederlandse podia stonden, onder andere op de Aardschokdag en Dynamo Open Air. Ik moest daaraan denken toen ik de afgelopen maanden Avatar aan het werk zag. Hun eerste vier albums zijn compleet aan mij voorbij gegaan, maar nu, met het nieuwe ‘Hail To The Apocalypse’ in de startblokken, hebben ze er een fan bij.

Metal Mike

EQUILIBRIUM

MEER PROJECT DAN BAND

Na drie succesvolle releases ligt de lat hoog voor het uit Duitsland afkomstige Equilibrium. Kwam het debuutalbum ‘Turis Fatyr’ (2005) nog in de relatieve obscuriteit uit, met de daaropvolgende platen ‘Sagas’ (2008) en ‘Rekreatur’ (2010) plaatste het pagan metalgezelschap zich vol in de schijnwerpers. Door de talloze shows, persoonlijke beslommeringen en de wil zichzelf te verbeteren liet het nieuwe album ‘Erdentempel’ even op zich wachten, maar deze zomer is het dan eindelijk zover. Aardschok spreekt erover met Equilibrium-mastermind René Berthiaume, die behalve de release van ‘Erdentempel’ ook nog andere zaken aan zijn hoofd heeft.

Justin Erkens

FALCONER

UIT DE DOOD OPGESTAAN

Na de release van ‘Armod’ (2011) bleef het angsvallig stil rond Falconer. Zo stil dat menigeen zelfs vermoedde dat het Zweedse folkmetalgezelschap na zijn zevende schijf de snaren aan de wilgen had gehangen. Het had weinig gescheeld of dat vermoeden was waarheid geworden, zo blijkt uit het gesprek met de geestelijk vader van Falconer: Stefan Weinerhall. Toch bestaat Falconer nog en meldt het zich met ‘Black Moon Rising’ terug aan het front. Aardschok spreekt met Weinerhall.

Justin Erkens

DUST BOLT

THRASH UIT DE BAY(ERN) AREA

Duitse thrash metal is er in grote overvloed en over het algemeen ook nog eens van uitstekende kwaliteit. Dat geldt ook voor het uit München en omgeving afkomstige Dust Bolt. Voor verniewing ben je bij Dust Bolt aan het verkeerde adres. Het viertal grijpt veelvuldig terug naar de hoogtijdagen van de Bay Area-thrash. Het tweede album ‘Awake The Riot’ laat dat wederom onmiskenbaar horen. Zanger/gitarist Lenny B. vertelt hoe dat zo is gekomen.

Gerrit Mesker

NIGHTMARE

TOUCH OF EVIL

Officieus bestaan ze al vijfendertig jaar: het Franse heavy metalgezelschap Nightmare. Na het prille begin in 1979 ging de formatie acht jaar en twee albums later uit elkaar om vervolgens vlak voor de eeuwwisseling in hernieuwende samenstelling terug te keren. Sinds het comebackalbum ‘Cosmovision’ (2001) leverde het kwintet vier ijzersterke albums af. Op 23 mei verschijnt nummer vijf: ‘The Aftermath’. Aardschok spreekt met gitarist Matt Asselberghs, in meervoudig opzicht het jonkie binnen Nightmare.

Justin Erkens

CALIFORNIA BREED

THE REAL DEAL

Zelfs met zijn 62 jaar en een uitvoerig drank- en drugsverleden klinkt Glenn Hughes’ stem nog altijd imposant. De zanger en bassist keert na zijn stukgelopen avontuur met Black Country Communion terug met California Breed. Het powertrio wordt naast Hughes gecompleteerd door drummer Jason Bonham en gitaartalent Andrew Watt. Hughes vertelt over het einde van Black Country Communion en zijn lange, bijna desperate zoektocht naar deze echte band.

Bastiaan Tuenter

ANATHEMA

NO PAIN NO GAIN!

‘Weather Systems’ is nog niet uit wanneer Anathema-zanger Vincent Cavanagh in 2012 aan Aardschok vertelt dat er al een beter album in de maak is. Dat is nu klaar en heet ‘Distant Satellites’. Het is echter niet het album geworden dat Vincent destijds voor ogen had. Persoonlijke strubbelingen van zijn broer Danny zorgen in 2013 voor moeilijke momenten, maar leveren ook onverwachte briljante muzikale ingevingen op die op de nieuwe plaat belanden. Een groot deel van het begin juni te verschijnen ‘Distant Satellites’ komt echter voort uit een vergeten liedje.

Patrick Lamberts

ELVENKING

DE CIRKEL IS ROND

Met het twee jaar geleden verschenen ‘Era’ leek de cirkel rond voor Elvenking. Het Italiaanse folk/power metalgezelschap keerde na een zwaar album, een luchtig akoestische schijfje en een van-alles-wat-plaatje terug naar een sound die meer gericht was op fans van het eerste uur. Het kon echter nog een stuk beter, zoals blijkt op het nieuwe album ‘The Pagan Manifesto’. Aardschok spreekt met zanger Damna.

Justin Erkens

BROTHER FIRETRIBE

DRIEMAAL IS SCHEEPSRECHT

Na een stilte van zes jaar slaat de Finse melodieuze hardrockband Brother Firetribe genadeloos toe met ‘Diamond In The Firepit’. Zanger Pekka Ansio Heino vertelt enthousiast over dat nieuwe album, mede-bandlid (en tevens Nightwish-gitarist) Emppu Vuorinen, mede-componist en toetsenist Tomppa Nikulainen en zijn ‘andere’ band Leverage.

Ron Willemsen

ANUBIS GATE

GODDELIJKE PROGMETAL

De balans tussen melodie en machtsvertoon is bij progressieve metalbands soms ver te zoeken. Zo niet bij Anubis Gate. De Deense band combineert meezingbare muziek met virtuoos vakmanschap en heeft dat tot een kunst verheven. Na het indrukwekkende ‘Anubis Gate’ (2011) onthaalt de prog(metal)gemeenschap ook het nieuwe ‘Horizons’ weer op warme wijze. Kim Olesen staat Aardschok graag te woord.

Patrick Lamberts

NIGHT RANGER

OP DE GOEDE WEG

Night Ranger is een echt Amerikaans succesverhaal. De band uit San Francisco maakte in de jaren tachtig precies de gepolijste hardrock waar miljoenen landgenoten op dat moment naar snakten. Vooral het album ‘Midnight Madness’ uit 1983 ging als warme broodjes over de toonbank en leverde in de vorm van “Sister Christian” en “(You Can Still) Rock In America” twee daverende hitsingles op. Ook al zijn de gloriedagen van Night Ranger voorgoed voorbij, de band is nog altijd springlevend. Het splinternieuwe ‘High Road’ is zelfs een erg goed album, vol krachtige rocksongs. Een gesprek met drummer en zanger Kelly Keagy.

Robert Haagsma

RIOT HORSE

WILD WEST IN ZWEDEN

Het artwork van ‘This Is Who We Are’ van het Zweedse Riot Horse laat weinig aan de verbeelding over: dit zijn cowboys van de hoge landen die zich uitleven in gepeperde hardrock met een stevig southern rockaccent. Zanger Andreas Sydoll, die jarenlang zijn zakgeld verdiende als frontman van thrashformatie Darkane, heeft dan ook wat uit te leggen. Ook mag hij verklaren waarom we nu pas van de band horen. De eerste zaadjes werden immers reeds in 2008 geplant. De goedgeluimde zanger geeft open en eerlijk uitleg.

Stan Novak

DEATHSTARS

HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED

De zelfverklaarde ‘kings of deathglam’ zijn terug. Vijf jaar na de release van ‘Night Electric Night’ schitteren de zwarte glitters weer helderder dan ooit op de beschminkte gezichten van het viertal dat onder de naam Deathstars seks, drugs, dood en verderf predikt. ‘The Perfect Cult’ verschijnt medio juni en is weer een kraker in het genre waar de Zweden zowel de bedenkers als alleenheersers van zijn. Het is weer smerig sleazy, overmatig seksistisch en door en door zwartgallig. Aardschok spreekt met zanger Andreas Bergh, beter bekend als Whiplasher Bernadotte.

Justin Erkens

DIABLO BLVD

METAL VOOR METALFANS

Er zijn veel muzikanten die hun werk opzeggen om voor de muziek te gaan. Meestal betreft het mensen met een simpele van-negen-tot-vijf-baan. In het geval van Alex Agnew ligt dat anders. De eerste Belgische cabaretier die ooit het Leids Cabaret Festival won nam vorig jaar afscheid van zijn loopbaan door vier (!) keer het Sportpaleis in Antwerpen uit te verkopen. De reden daarvoor is de rijzende ster van zijn metalband Diablo Blvd. De zanger kruipt op de praatstoel als het derde album ‘Follow The Deadlights’ aan bod komt.

Bastiaan Tuenter

21OCTAYNE

BAND VOOR DE TOEKOMST

Goede nieuwe bands bestaan vaak uit muzikanten die al jaren aan de weg timmeren. Zo ook het Duits-Amerikaanse 21Octayne, met zanger Hagen Grohe van The Joe Perry Project, drummer Alex Landenburg van Rhapsody (en inmiddels ook al weer enige tijd bij Axxis) en bassist Andrew Lauer die in Paul Gilberts begeidingsband speelde. Onze gesprekspartner Marco Wriedt begon zijn carriére als negentienjarige gitarist in de band van Jeff Scott Soto en zit al weer sinds 2007 bij Axxis.

Ron Willemsen

ANTI-MORTEM

ROCKLAHOMA

De mannen van Anti-Mortem bedienen zich op ‘New Southern’ van zowel oude en nieuwe elementen als zware en lichte passages. En na de toer met Texas Hippie Coalition staan achtereenvolgens tournees met Lacuna Coil en Machine Head op de agenda. Het is tekenend voor de verscheidenheid die de debuterende rednecks uit Oklahoma aanbrengen in een toch redelijk beperkt genre als southern rock. De man met de mooie naam, zanger Larado Romo, schuift aan.

Bastiaan Tuenter

TIMO TOLKKI’S AVALON

TERUG IN DE TOEKOMST

Gitarist Timo Tolkki verrief vanaf 1985 naam en faam met zijn band Stratovarius. Na zijn vertrek in 2008 vervolgde hij zijn carrière met achtereenvolgens Revolution Renaissance en Symfonia, waarna Tolkki de metalwereld tijdelijk de rug toekeerde. Vorig jaar kondigde de Finse muzikant met het metaloperaproject Timo Tolkki’s Avalon een nieuw muzikaal avontuur aan en op het eerste deel van een drieluik, ‘The Land Of New Hope’, schitterden bekende namen als Michael Kiske, Russell Allen en Sharon den Adel. Amper een jaar later is opvolger ‘Angel Of The Apocalypse’ in kannen en kruiken met een nieuwe muzikale en vocale cast. Tolkki legt uit.

Liselotte Hegt

MAYHEM

DRIE DECENNIA WAANZIN

2014 is een belangrijk jaar voor Mayhem. Zeven jaar na ‘Ordo Ad Chao’ verschijnt er eindelijk weer eens een nieuw album, met daarop een belangrijke rol voor de nieuwe gitarist Taloch. Hij schreef alle muziek voor ‘Esoteric Warfare’. Bovendien bestaat de Noorse black metalband precies dertig jaar. Zo rebels als de band nog altijd is, dat jubileum laat Mayhem niet ongemerkt voorbijgaan. Een gesprek met bassist Jørn ‘Necrobutcher’ Stubberud.

Robert Haagsma

VADER

NIET KAPOT TE KRIJGEN!

Een aantal jaren terug zag de toekomst er allerminst rooskleurig uit voor het eens zo trotse vlaggenschip van de Poolse metalscene. Kort na het 25-jarig jubileum keerde het grootste gedeelte van de toenmalige lineup bandleider Piotr Wiwczarek de rug toe. De frontman treurde niet lang en zette Vader voort met een stel huurlingen, maar de band leek zijn beste tijd te hebben gehad. Sinds een paar jaar heeft Vader echter weer een stabiele bezetting en de mannen waarmee Piotr de laatste jaren de Europese podia onveilig maakte, zijn nu ook allemaal te horen op het nieuwe album. En met dat nieuwe album heeft de band zichzelf overtroffen, want ‘Tibi Et Igni’ is zonder meer één van de beste platen in de omvangrijke discografie van Vader geworden. Uiteraard is Piotr het daar helemaal mee eens.

Stephan Gebédi

CROWBAR

ALLES IS FAMILIE

Het zat de fans van Crowbar de laatste jaren niet mee. In de afgelopen tien jaar verschenen er slechts twee studioplaten. Op die uit 2005, ‘Lifesblood For The Downthrodden’, was eigenlijk geen echte band aan het werk en aan die uit 2011, ‘Sever The Wicked Hand’, werd vrijwel geen aandacht besteed. De focus van bandleider Kirk Windstein lag op dat moment bij het succesvolle allstar-ensemble Down. Met zijn recente vertrek aldaar heeft de bebaarde zanger-gitarist een belangrijke knoop doorgehakt. Nu keert hij terug met het tiende studioalbum, ‘Symmetry In Black’, én de belofte dat Crowbar vanaf nu áltijd zijn onverdeelde aandacht krijgt.

Bastiaan Tuenter

SINISTER

DE LEUKSTE TIJDSBESTEDING DIE ER IS

Drie jaar geleden omringde frontman Aad Kloosterwaard zich met vier nieuwe muzikanten. In de nieuwe bezetting klonk Sinister harder en donkerder dan ooit. Het nieuwe album ‘The Post-Apocalyptic Servant’ trekt die harde lijn door, maar is gevarieerder en toegankelijker. De extreme death metalband die in de jaren negentig duchtig van zich deed spreken, is nog steeds groter in het buitenland dan op eigen bodem. Dat vinden de heren echter niet zo’n probleem. Op een festival in Brazilië spelen voor 2.500 uitzinnige metalheads is namelijk best leuk. Een gesprek met gitarist en songschrijver Bastiaan Brussaard.

Rob Broere

BLACK ANVIL

BLACK METAL MET EEN TWIST

Deze viermans black metalband uit New York bewijst met het nieuwe ‘Hail Death’ nog maar eens dat het een band is om rekening mee te houden. In categorieën als originaliteit en speltechniek gooit Black Anvil hoge ogen en bovendien durft de band nieuwe wegen in te slaan. Drie leden van Black Anvil hebben een gezamenlijk verleden in de hardcoreband Kill Your Idols, die helaas niet meer bestaat. Onze eerste vraag aan zanger/bassist Paul Delaney is waarom de heren met Black Anvil muzikaal een hele andere kant op zijn gegaan.

Leon van Rijnsbergen

ROADBURN

10 T/M 12 APRIL – 013 – TILBURG

In de loop der jaren is Roadburn uitgegroeid tot een fenomeen met verschillende gezichten. Zo is er opnieuw een platenmarkt, alleen nu wel voor het eerst in de openlucht. Het is voor herhaling vatbaar, al is het te hopen dat de weergoden ook de komende jaren een oogje dichtknijpen. Er zijn verschillende goedbezochte seminars, waarvan ondergetekende er zelf een paar mag voorzitten. Zo wordt op zaterdag onder het motto ‘The Myth Of Vinyl’ uitvoerig gesproken over wat nodig is om een goede LP te persen. In de kelder van de V39 worden het hele weekeinde films gedraaid. Ik geniet met name van de documentaire ‘À l’est De L’enfer’, een aandoenlijk portret van de black metalscene in Indonesië.

Robert Haagsma

NEUROTIC DEATHFEST

2 T/M 4 MEI – 013 – TILBURG

Op zondag vier mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. In hetzelfde weekend trekt death metalminnend Nederland massaal naar Tilburg. En niet alleen death metalminnend Nederland, want ook dit jaar wemelt het weer van de Belgen, Duitsers, Fransen, Italianen en Spanjaarden in 013. Stephan Gebédi (SG), Talitha Martijn (TM) en $teven $megma ($$) doen verslag. Vanwege de vele overlappingen in het tijdschema beperken we ons noodgedwongen tot de hoogtepunten.

Stephan Gebédi

PAASPOP

18 – 20 APRIL, DE MOLENHEIDE – SCHIJNDEL

Onder een mooie lentezon – het scheelt een jas of twee in vergelijking tot vorig jaar – start op vrijdag 18 april de 36ste editie van Paaspop net buiten het Brabantse dorp Schijndel. Dat het bordje uitverkocht op zaterdag en zondag op de deur hangt is logisch, getuige het contracteren van ‘Pinkpop-waardige afsluiters’ als The Prodigy en Kaiser Chiefs. Speciaal hiervoor is de grote Apollo-tent vijftig meter verlengd om de capaciteit tot 12.000 toeschouwers te vergroten. De aankleding van Paaspop heeft veel weg van de Zwarte Cross, maar dan in het kwadraat.

Metal Mike

GROEZROCK

2 & 3 MEI – VLESSENHOEVE – MEERHOUT (B)

Voor de 23e keer staat het Belgische dorpje Meerhout in het teken van punk en hardcore in al zijn verschijningsvormen. In de achterliggende jaren groeide Groezrock uit van een kleinschalig feestje met een paar honderd bezoekers tot de officiële opener van het Belgische festivalseizoen en een evenement van internationale allure. Dit jaar zien zo’n 35.000 toeschouwers in twee dagen tijd veertig optredende acts, verdeeld over vier podia.

Wouter Dielesen