METAL THEMAWEEK OP TV

Naar aanleiding van het heavy metalfestival FortaRock dat op 31 mei in Nijmegen zal plaatsvinden duikt NPO DOC een week langer onder in de wereld van snoeiharde gitaren en denderende drums. Maar zijn deze rauwe rockers wel zo woest als ze eruit zien. Zo zien we in Metropolis: Metalheads hoe stoere rockers ook graag kleine konijntjes knuffelen en ligt de band Metallica op de sofa bij de psycholoog in Some kind of monster. 

“Zonder Motörhead zou er geen Metallica zijn, geen Slayer. Er zou niks van de metal zijn zoals we die vandaag de dag kennen.”

Maak kennis met Lemmy, frontman van de band Motörhead. Zijn humor en eigenzinnigheid maken hem geliefd onder collega’s en een cultheld buiten de metalscene. In deze documentaire volgen we hem op het podium en backstage en nemen we een kijkje in de wereld van deze oude rot in het vak. Zelfs de allerbekendste metalband van de afgelopen decennia gaat wel eens door diepe dalen. In de documentaire Metallica: Some kind of monster gooit de band alle zielenroerselen op tafel en kijken de leden terug op de afgelopen dertig jaar – en de weerslag die de band en de roem hebben gehad op hun persoonlijke leven.Friesland, provincie van rust en ruimte – en van een bloeiende metalscene. De documentaire In hert foar hurd onderzoekt waarom dit genre juist in het Noorden zo floreert. Friese bands en programmeurs van festivals worden gevolgd in hun liefde voor de muziek. Is er internationaal ook ruimte voor Friese vrijbuiters? 

Botswana, Jemen en de Filippijnen. Plekken waar je niet meteen aan denkt wanneer je aan metal denkt. Toch zijn hier de wortels van deze muziek ook diep geslagen.

Maak in Metropolis: Metalheadskennis met Gunsmoke in Botswana, die behalve van metalmuziek ook van pluizige konijntjes houdt. Dat de zwarte kleding niet altijd even comfortabel is bij 39°C is een kleinigheid: een echte metalhead laat zich niet tegenhouden door een onbenulligheid als temperatuur.