Aardschok Oktober 2014

In de Aardschok van Oktober 2014 lees je alles over:

SANCTUARYSLASHTHRESHOLDSHAMAN’S HARVESTMR. BIG & PAUL GILBERTNEOPERAKISSIN’ DYNAMITEEVERGREYMONOMYTHELECTRIC WIZARDJOE BONAMASSASTRIKERHALCYON WAYFLYING COLORSAMPLIFIERSTATE OF SALAZARKIXSICK OF IT ALLINCITEPHILMTHE HAUNTEDDECAPITATEDANTROPOMORPHIACANNIBAL CORPSEKHOLDIRON REAGANIN FLAMESLOKERSE FEESTENSTONEHENGEINTO THE GRAVEMETAL DAYS 2014BANG YOUR HEADSUMMER BREEZEMASTERS@ROCKDONG OPEN AIRALCATRAZ METAL FESTIVAL

SANCTUARY

ZEG NOOIT NEVERMORE

Na twee uitstekende albums viel de Amerikaanse metalformatie Sanctuary in 1992 uit elkaar. Naar verluidt vanwege de opkomst van de grunge, een muziekstroming die uitgerekend afkomstig was uit de stad waar ook de wieg van Sanctuary stond: Seattle. Een aantal leden ging verder als Nevermore, waarmee het verhaal toch nog een mooi vervolg kreeg. Velen bleven echter treuren om het vroege einde van Sanctuary. Voor die fans is er goed nieuws. Nadat de band in 2010 al terugkwam voor een aantal shows, verschijnt eind september ook een nieuw studioalbum: ‘The Year The Sun Died’. Een gesprek met zanger Warrel Dane en gitarist Lenny Rutledge over het roerige bestaan van Sanctuary en de status van Nevermore.

Robert Haagsma

SLASH

SOLO ZONDER STRESS

Slash geniet van het leven in de luwte. De Amerikaanse meestergitarist levert op gezette tijden een soloplaat af. ‘World On Fire’ is de titel van zijn nieuwste werkstuk, met daarop wederom een glansrol voor zanger Myles Kennedy. Als de tijd het toelaat levert hij hier en daar een gastbijdrage. Dat is het wel zo’n beetje. Naar de hectiek van de dagen met Guns N’ Roses en Velvet Revolver verlangt hij in elk geval niet terug. „Het avontuur heeft een aantal coole songs opgeleverd”, zegt hij over die laatste band. „De rest was pure ellende.”

Robert Haagsma

THRESHOLD

EEN INTERESSANTE REIS

De huidige lineup van Threshold is zeven jaar bij elkaar, een bandrecord. Die stabiele bezetting werpt zijn vruchten af, want het Britse zestal klonk zelden zo gefocust en uitgebalanceerd als op het nieuwe, tiende studioalbum ‘For The Journey’. Toetsenist en tekstschrijver Richard West vertelt over het ontstaansproces ervan en de toekomstplannen van de progmetalband.

Patrick Lamberts

SHAMAN’S HARVEST

NIET KLEIN TE KRIJGEN

De song „Country As Fuck!”, afkomstig van ‘Smokin’ Hearts & Broken Guns’, spreekt boekdelen over de boerenmentaliteit van de southern hardrockband Shaman’s Harvest. De mannen uit Missouri zijn rechtdoorzee, weten wat tegenslag is en gaan noeste arbeid niet uit de weg. Daardoor staan ze doorgaans nuchter in het leven, zanger Nathan ‘Drake’ Hunt voorop. Hij werd onlangs weer eens hard met de neus op de feiten gedrukt. Gelukkig kan hij gezond en wel vertellen over zijn overwinning op kanker, het nieuwe album en een minder nuchtere worsteling met een alligator.

Patrick Lamberts

MR. BIG & PAUL GILBERT

TWEE VLIEGEN IN ééN KLAP

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat het album ‘What If…’ van Mr. Big verscheen. Op 19 september verschijnt eindelijk de langverwachte opvolger ‘…The Stories We Could Tell’. Sinds medio augustus ligt ook het nieuwe soloalbum ‘Stone Pushing Uphill Man’ van de gitarist van de band, Paul Gilbert, in de winkel. Twee goede aanleidingen om weer eens contact te zoeken met de gedreven muzikant.

Ron Willemsen

NEOPERA

DROOMBAND

Het symfonische metalgenre is een nieuwe band rijker: Neopera. De groep is opgericht door Dark Age-gitarist Jörn Schubert. Neopera is echt zijn kindje. De overige bandleden, zoals Gamma Ray-bassist Dirk Schlächter en sopraanzangeres Nina Jiers hebben slechts beperkt invloed op de ‘opvoeding’, maar kunnen zich daar prima in vinden. „Jörn is het brein achter Neopera. Het is echt zijn project en ik vind het een eer dat ik daar onderdeel van mag uitmaken”, aldus de frontvrouw. Jörn heeft aan haar de eer overgelaten om het debuutalbum ‘Destined Ways’ bij Aardschok te promoten.

Anita Boel

KISSIN’ DYNAMITE

DOORKNALLEN!

Ze gingen op jonge leeftijd door het leven als Blues Kids, maar inmiddels zijn ze beter bekend onder de naam Kissin’ Dynamite. Twee jaar geleden maakten deze jonge, Duitse honden met hun derde album ‘Money, Sex & Power’ een succesvolle overstap naar het sleaze-genre, waarna ze in rap tempo en met energieke liveshows een stevige reputatie vestigden. Het gloednieuwe album ‘Megalonia’ moet die verovering verder doorzetten. Aardschok spreekt erover met gitarist Jim Müller.

Justin Erkens

EVERGREY

TUSSEN LEVEN EN DOOD

Een jaar geleden speelde Tom Englund nog met de gedachte om zijn geesteskind Evergrey aan de wilgen te hangen. Het was vreemd genoeg Sabaton dat een belangrijke rol vervulde in het voortbestaan van de band. Inmiddels is de negende langspeler ‘Hymns For The Broken’ een feit. Englund claimt dat dit het eerste album is dat honderd procent naar zijn maatstaven klinkt.

Bastiaan Tuenter

MONOMYTH

SPRAKELOOS AVONTUUR

Het in Den Haag residerende Monomyth overrompelde in 2013 de Nederlandse muziekwereld met een debuut vol betoverende instrumentale muziek. Invloeden uit de stonerrock, psychedelica en Duitse elektronica vloeiden op een vanzelfsprekende manier in elkaar over. Dat gebeurt opnieuw op het mogelijk nog sterkere tweede album ‘Further’. Drummer Sander Evers over de trip die de band de luisteraar wil bezorgen.

Robert Haagsma

ELECTRIC WIZARD

DICTATORIALE DOOM

Voor een band met zo’n roerige geschiedenis is Electric Wizard altijd opmerkelijk productief geweest. Sinds de conceptie in 1993 bracht het Brits doominstituut immers niet minder dan zeven studioplaten en twee EP’s uit. Het waren stuk voor stuk epistels waarvan de kwaliteit nimmer ter discussie stond. Een gegeven dat zeker ook geldt voor het gloednieuwe ‘Time To Die’, een epische brok horrordoom die zich kan meten met het allerbeste werk van de band. Dat is opmerkelijk, aangezien het leven van de band aan een zijden draadje hing. Achter de titel van deze achtste gaat dan ook een duistere gedachte schuil. Bandleider Jus Osborn legt uit.

Stan Novak

JOE BONAMASSA

KONING VAN DE BLUES

Tien jaar geleden haalden we nog de schouders op bij het horen van zijn naam, maar inmiddels is Joe Bonamassa een gearriveerde superster. Het afgelopen decennium toerde de in 1977 geboren New Yorker zich helemaal suf en regende het studio- en liveregistraties. Het heeft er toe geleid dat Bonamassa anno 2014 te boek staat als de meest succesvolle en voor velen beste bluesgitarist ter wereld. Dat hij ook keihard kan rocken bewezen de drie platen die hij maakte met de ‘supergroep’ Black Country Communion. Omdat het gesprek is opgezet ter promotie van zijn nieuwe soloplaat ‘Different Shades Of Blue’ en de spreektijd beperkt is, staat het BCC-hoofdstuk op mijn reservelijst. Het is echter Joe zelf die er spontaan over begint. Alsof hij iets recht te zetten heeft…

Stan Novak

STRIKER

GELD SPEELT GEEN ROL

Striker heeft alles in zich om de nieuwe vaandeldrager van de Canadese heavy metalscene te worden. De productiviteit van de band is constant, het toerschema behoorlijk en het talent overtuigend. Gitarist Chris Segger en consorten moeten echter oppassen dat de band niet over de kop slaat. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen steken ze zich namelijk keer op keer in de schulden. In het kader van de derde langspeler ‘City Of God’ verklaart Segger waarom.

Bastiaan Tuenter

HALCYON WAY

OVERWINNINGSROUTE

Het nieuwe album van Halcyon Way heet ‘Conquer’. Of je nu wilt of niet, je kunt het bijna niet uitspreken zonder aan kanker te denken. Laat die verwoestende ziekte nou net de hoofdmotivatie en inspiratie zijn geweest voor de langspeler van de progressieve groovemetalband uit Atlanta. Want gitarist en grunter Jon Bodan kreeg, bestreed en overwon het woekerweefsel in zijn lichaam. En heeft in zijn leven nog veel meer tegenslag doorstaan. Zijn verhaal is er eentje van doorzetten.

Patrick Lamberts

FLYING COLORS

DE KLEURRIJKE TWEEDE

Als gitarist van Deep Purple, Dixie Dregs en de Steve Morse Band heeft Steve Morse de hele wereld al gezien en kent hij het klappen van de zweep. Toch moet hij bij Flying Colors in de hoogste versnelling om drummer Mike Portnoy en toetsenist/zanger Neal Morse bij te benen. Want waar die twee soms vliegensvlug langs de ideeën gaan, ligt het in Steve’s aard om juist wat gas terug te nemen en de liedjes van meerdere kleuren te voorzien. We bellen met de sympathieke rocker naar aanleiding van het tweede Flying Colors-album ‘Second Nature’, dat eind september verschijnt.

Patrick Lamberts

AMPLIFIER

BACK TO BASIC

‘The Octopus’ uit 2011 was een progrockproject dat zijn weerga niet kende. ‘Echo Street’ uit 2013 was een uit nood geboren, snel geschreven album met classic rock-invloeden. Het gloednieuwe ‘Mystoria’ is gelukkig weer een groovende rockplaat. Zanger/gitarist Sel Balamir wilde af van al het vet dat aan zijn Amplifier begon te groeien en keert terug naar de basis.

Patrick Lamberts

STATE OF SALAZAR

MUZIEK ALS INSPIRATIE

State Of Salazar is in het leven geroepen door vijf Zweedse muziekstudenten met een voorliefde voor AOR en dan vooral die van de Amerikaanse westkust. Na één EP worden de vijf uit Malmö opgepikt door Frontiers Records en direct de studio ingestuurd om een volledig album te maken. Het resultaat is ‘All The Way’ dat op 22 augustus verschijnt. Aardschok belt met zanger Marcus Nygren.

Ron Willemsen

KIX

NIEUW ELAN

Eigenlijk is Kix nooit een band van naam geweest in Europa. Kix richtte zich hoofdzakelijk op de Amerikaanse markt en was een tijdlang bijzonder succesvol. Nadat het derde album ‘Blow My Fuse’ in 1988 de platina status bereikte viel ook Kix ten prooi aan de grunge-opkomst en interne strubbelingen. In 1993 stopten de hairmetallers ermee om pas in 2003 te beginnen aan een voorzichtige doorstart. Na de live-CD/DVD ‘Live In Baltimore’ volgde onlangs eindelijk de zevende studioplaat ‘Rock Your Face Off’. Gitarist Brian ‘Damage’ Forsythe vertelt.

Ron Willemsen

SICK OF IT ALL

KERNGEZOND

Nadat de titel van het nieuwe album bekend werd gemaakt, reageerde een deel van de achterban van Sick Of It All ongerust. Was ‘Last Act Of Defiance’ het afscheidsalbum van de Amerikaanse hardcoreband? Gitarist Pete Koller stelt de fans gerust. Van stoppen is geen sprake. Zolang het lijf het nog wil en het publiek de concerten blijft bezoeken, gaat Sick Of It All door. „Mijn leven is onlosmakelijk verbonden met hardcore”, benadrukt de Amerikaan.

Robert Haagsma

INCITE

HOOPVOL GESTEMD

Ondanks zijn roemruchte achternaam heeft de carrière van Richie Cavalera bepaald geen vliegende start gekend. De stiefzoon van Max ‘Mr. Soulfly’ Cavalera startte een klein tien jaar geleden onder de naam Incite zijn eigen groove/thrash metalband. De wapenfeiten ‘The Slaughter’ (2009) en ‘All Out War’ (2012) leverde de formatie een bescheiden aantal volgelingen op. Anno 2014 is Richie echter gebrand om met het gloednieuwe Incite-album ‘Up In Hell’ zijn eigen reputatie te vestigen. Aardschok spreekt met de zanger over de Cavalera’s, ‘Up In Hell’ en de toekomst van Incite.

Justin Erkens

PHILM

HET LEVEN NA SLAYER

‘Fire From The Evening Sun’ is de betekenisvolle nieuwe titel van het tweede album van het Amerikaanse trio Philm. Volgens drummer Dave Lombardo duidt het op de mogelijkheid die wij als mensen hebben om elke dag opnieuw te beginnen. Het is een wijsheid die hij zelf hard nodig had nadat hij vorig jaar na een ruzie over geld uit Slayer werd gezet. De muzikant ziet niet om in wrok, maar omarmt de mogelijkheden die deze nieuwe fase van zijn leven hem biedt.

Robert Haagsma

THE HAUNTED

WEDERGEBOREN

Axl Rose die midden jaren negentig met Guns N’ Roses zonder originele leden achterbleef, Chimaira’s Mark Hunter die vijf leden zag vertrekken, Geoff Tate die zonder zijn Queensrÿche-kompanen verder moest; gitarist Patrik Jensen en bassist Anders Björler kregen met The Haunted een soortgelijke situatie op hun bord toen drie belangrijke leden opstapten. Jensen en ‘nieuwe’ zanger Marco Aro kruipen vanwege de bikkelharde nieuwe plaat ‘Exit Wounds’ op de praatstoel.

Bastiaan Tuenter

DECAPITATED

LEVENSWERK

Decapitated werd zeven jaar geleden bijna letterlijk onthoofd toen drummer Vitek het leven liet in een ongeval met de toerbus. Voormalig zanger Covan revalideert vandaag de dag nog steeds van die klap. Met ‘Blood Mantra’ is de band toe aan het tweede album sinds bandleider (en broer van) Vogg de band nieuw leven inblies. Het album klinkt vertrouwd, maar heeft nog meer groove dan zijn voorganger en is bijgevolg toegankelijker. Vanuit zijn ouderlijk huis in Zuid-Polen staat de gitarist me te woord alvorens zijn band de livecampagne voortzet op Wacken Open Air.

Ype TVS

ANTROPOMORPHIA

PIJN IS FIJN

Antropomorphia uit Tilburg en omstreken dateert al van 1989 en lijkt aan een tweede jeugd begonnen. ‘Rites Ov Perversion’ is het nieuwste wapenfeit van de band en verschijnt net als zijn voorganger ‘Evangelivm Nekromantia’ bij Metal Blade. Daarmee komt de albumteller op drie, waarvan twee in de laatste twee jaar. De band bevindt zich dus in een ongekend productieve fase. Zanger/gitarist Ferry Damen ligt de geschiedenis van Antropomorphia, zijn ambities en het nieuwe album toe.

Ype TVS

CANNIBAL CORPSE

EXPERIMENTEREN MET MATE

Vierentwintig jaar geleden werd er nogal lacherig gedaan over ‘Eaten Back To Life’, het debuutalbum van Cannibal Corpse. Het vijftal uit Buffalo ging in alle opzichten nét een stapje verder dan hun genregenoten en een groot aantal metalfans wist niet in hoeverre ze de band wel serieus moesten nemen. Anno 2014 twijfelt niemand meer aan de relevantie van Cannibal Corpse. Met ‘A Skeletal Domain’ is de band alweer toe aan zijn dertiende studioalbum. De plaat klinkt bijzonder fris – voor zover je daar bij death metal van kunt spreken – en geïnspireerd. Aardschok sprak met bassist Alex Webster vlak na de laatste show van de Rockstar Energy Drink Mayhem-festivaltoer, waar Cannibal Corpse het podium deelde met Korn, Emmure, Avenged Sevenfold, Asking Alexandria en Body Count! Een op zijn zachtst uitgedrukt gevarieerde package. Volgens Alex werkt dit soort combinaties in de Verenigde Staten echter prima.

Stephan Gebedi

KHOLD

IJSKOUD DE BESTE

Na een stilte van zes jaar komt het als een kleine verrassing dat er eind september een nieuw Khold-album verschijnt. Hoewel veel black metalbands een eigen geluid claimen, zijn er maar weinig bands die ook echt herkenbaar klinken. Khold behoort tot dit selecte groepje, dat bewijzen de Noren wederom op ‘Til Endes’. De groove in de nummers is typerend en de vocalen van zanger Gard herkennen we uit duizenden. We bellen met drummer Thomas Berglie, beter bekend als Sarke.

Leon van Rijnsbergen

IRON REAGAN

NET ALS VROEGER

In het voorjaar van 2013 verscheen hun debuut, een jaar later een EP en op 16 september ziet hun tweede album ‘The Tyranny Of Will’ het levenslicht. Iron Reagan is een productief bandje, kunnen we wel stellen. Het vijftal uit Virginia speelt een vlammende mix van hardcore, punk en thrash. De teksten van zanger Tony Foresta gaan, hoe kan het anders, over de politiek en andere misstanden in de wereld. Maar je hoeft van hem geen opgestoken vingers en preken te verwachten.

Rob Broere

IN FLAMES

EIN BISSCHEN FRIDÉN

Hoe blijft een band na twintig jaar en tien albums nog relevant? Anders Fridén, frontman van In Flames, ooit grondlegger van de melodieuze death metal, besloot in aanloop naar de elfde langspeler ‘Siren Charms’ voor het antwoorde in het diepe te springen. Hij loodste zijn band naar een onbekende omgeving, zette de bandleden voor het blok door de schrijf- en opnametijd te halveren en dompelde zichzelf in zwartgallige sferen om tot diepzinnige teksten te komen. De Zweedse zanger legt uit.

Bastiaan Tuenter

LOKERSE FEESTEN

3 AUGUSTUS – GROTE KAAI – LOKEREN (B)

Aangekomen op het festivalplein valt meteen het appartementencomplex op dat in de voormalige backstage-area opgetrokken is. Gelukkig heeft de organisatie van de gemeente desondanks groen licht gekregen om ook in 2014 op de Grote Kaai zijn Feesten te houden. Dit jaar al voor de 40ste (!) keer. De eerste zondag van dit tiendaagse festival is ook dit jaar voor de metalheads gereserveerd.

Metal Mike

STONEHENGE

26 JULI – DE BUZE – STEENWIJK

Op de twintigste editie pakt het Stonehenge-festival eens goed uit. Voor het eerst in de historie van het extreme metalfestival bij jongerencentrum de Buze worden er twee buitenpodia opgesteld. Het binnenpodium wordt niet meer gebruikt en de festivalmarkt is verhuisd naar een aangrenzende straat. De capaciteit van het festival wordt door deze ingrepen bijna verdubbeld: vijftienhonderd in plaats van achthonderd bezoekers. Desondanks is het festival opnieuw van tevoren al uitverkocht. Niet vreemd met zwaargewichten als Obituary, Possessed, Immolation en Impaled Nazarene op de bill.

Leon van Rijnsbergen

INTO THE GRAVE

Een leuk festival hoeft niet duur te zijn, zo bewijst Into The Grave voor de vierde keer. De eerste duizend kaarten gingen voor 6,66 euro over de toonbank, de rest voor 12,50 euro. Met een brede programmering en een puike headliner is het dan ook niet verwonderlijk dat dit de bestbezochte editie van dit festival is: bijna 6000 bezoekers weten het terrein met de scheve toren Oldehove te vinden. Het zorgt voor een gezellige drukte, hoewel het vlak voor het podium soms wel iets té druk wordt.

Gerrit Mesker

METAL DAYS 2014

De tweede editie van Metal Days, voorheen Metal Camp geheten, lokt dit jaar van 20 tot 26 juli maar liefst 12.000 metalheads naar het Sloveense Tolmin. Met onder meer 341 Nederlandse en 364 Belgische gasten is de combinatie van vakantie en festival uitverkocht. Aangezien de eerste bands elke dag pas na vieren in de middag het podium betreden is er tijd genoeg om aan het vakantievieren te denken. Zon is er volop, maar het water dat van de berghellingen naar de rivieren die het festivalterrein omzomen stroomt is dit jaar wel erg koud, zodat maar weinigen een duik wagen.

Marc Hansen

BANG YOUR HEAD

11 – 12 JULI – MESSEGELäNDE – BALINGEN

Bang your Head startte in 1996, toen Heavy Oder Was!?-uitgever Horst Odermatt in de Stefan Hartmann Halle te Tübingen een concert organiseerde om zich te presenteren aan potentiële adverteerders. Het festival werd uitgebreid tot een tweedaagse happening, in 1999 voor de eerste keer als open air-gebeuren in Balingen. In tien jaar tijd groeiden de bezoekersaantallen naar de 35.000. Qua muziek worden traditionele (lees oudere) hardrock- en metalbands geprogrammeerd met af en toe een leuke reünie als verrassing. Sinds 2006 organiseert hetzelfde team ook het driedaagse Rock Of Ages festival in Seebronn, waar bands als Barkley James Harvest, The Tubes en andere fossielen op het podium staan.

Metal Mike

SUMMER BREEZE

13 – 16 AUGUSTUS – FLUGPLATZ – DINKELSBüHL (D)

Het is voor het eerst dat Aardschok Summer Breeze bezoekt, een festival dat dit jaar zijn 17de editie beleeft. De eerste was in 1997 in Abtsgmünd. Sinds 2006 wordt het festival gehouden in Dinkels­bühl, of beter gezegd vijf kilometer ten oosten ervan op het vliegveld van Sinnbronn. Met 40.000 bezoekers is het festival ook dit jaar weer uitverkocht. In aanloop er naartoe heeft de organisatie onder leiding van Achim Ostertag een flink verlies te verwerken als Michael Trengert – de oprichter van Metal Blade Records in Duitsland was sinds 2002 medeorganisator – op 23 september op 45-jarige leeftijd overlijdt. In de grote tent staat om hem te eren de T-Stage, oftewel het Trengert-podium.

Metal Mike

MASTERS@ROCK

29 – 30 AUGUSTUS – TORHOUT (B)

Aardschok bezoekt op zaterdag 30 augustus voor het eerst het Masters@rock-festival. Op de vrijdag zijn zo’n 4.000 bezoekers aanwezig geweest om onder meer Papa Roach, Agnostic Front en Biohazard aan het werk te zien. Op de zaterdag zijn dat er duizend minder. 7.000 man over twee dagen, terwijl op 10.000 gehoopt was; da’s een zware dobber voor de organisatie. De toekomst zal moeten uitwijzen of een zesde editie nog wel door kan gaan.

Metal Mike

DONG OPEN AIR

17 – 19 JULI – MOUNT MOSHMORE – NEUKIRCHEN-VLUYN (D)

Een Duits onderzoeksbureau berekende dat er in Duitsland elk jaar maar liefst 2000 openluchtfestivals zijn. Eén van de gezelligste is zonder twijfel Dong Open Air, gesitueerd op een berg op zo’n 35 kilometer ten oosten van Venlo. Het driedaagse festival is met 50 euro inclusief camping een van de goedkopere, en met headliner Grave Digger op de donderdag en Annihilator op de vrijdag zijn de bands ook van een alleraardigst kaliber. Aardschok komt op de zaterdag op bezoek.

Metal Mike

ALCATRAZ METAL FESTIVAL

8 & 9 AUGUSTUS – VIVES – KORTRIJK (B)

Het affiche van Alcatraz Metal Festival ziet er prestigieuzer en smaakvoller uit dan ooit. Het noopt ruim 9.000 hardrockers om de trip naar Kortrijk te maken, waar verdeeld over twee dagen veertien bands van verschillende pluimage plus de headliners Marilyn Manson en Twisted Sister hun opwachting maken. Aardschok is vanzelfsprekend ook van de partij.

Bastiaan Tuenter