Aardschok November 2014

 

In de Aardschok van November 2014 lees je alles over:

PAIN OF SALVATIONSLIPKNOTSISTER SINDEVIN TOWNSENDEXODUSSCAR SYMMETRYCAVALERA CONSPIRACYRIOT VMIKE LEPONDTHE TEA PARTYSCORPIONSILL NIÑOAMARANTHELIV KRISTINETHE SIXXISGHOST BRIGADEAUDREY HORNECROBOTALLEN/LANDEBODY COUNTSIXX: A.M.LORDIVESANIAHDKREVOCATIONWHILE HEAVEN WEPTOBITUARYDARK FORTRESSABYSMAL DAWNANAAL NATHRAKHUNEARTHDEVILMENTFEMME: FEMALE METAL EVENT

 

PAIN OF SALVATION

KOMT MET TUSSENDOORTJE

Pain Of Salvation laat drie jaar na ‘Road Salt Two’ weer eens van zich horen op albumgebied. ‘Falling Home’, dat medio november zal verschijnen, bestaat echter niet uit nieuw materiaal, maar is een verzameling semi-akoestische versies van oude nummers, vergezeld door de covers „Holy Diver” (Dio) en „Perfect Day” (Lou Reed). Het moest een snel tussendoortje worden, maar dat verliep net even anders. Zanger-gitarist Daniel Gildenlöw vertelt.

Patrick Lamberts

 

SLIPKNOT

DE EEUWIGE WORSTELING

De plotselinge dood van bassist Paul Gray in 2010 leek Slipknot ook beroofd te hebben van de ambitie om ooit nog een album te maken. De Amerikaanse band ging uiteindelijk wel weer op tournee, maar die nieuwe plaat bleef iets waar onze gemaskerde vrienden handenwringend omheen bleven lopen. De pijn was te diep, was het verhaal. Nu de stofwolken langzaam gaan liggen, blijkt dat toch iets anders te liggen. De individuele ambities waren te groot, vooral van zanger Corey Taylor. De comebackplaat is er toch gekomen en heeft de veelzeggende titel: ‘.5: The Gray Chapter’. Gitarist Jim Root over het turbulente leven als onderdeel van circus Slipknot.

Robert Haagsma

 

SISTER SIN

AGRESSIE, ATTITUDE EN ENERGIE

Sister Sin begon aanvankelijk als een sleazeband, maar langzaam schoof het Zweedse gezelschap meer in de richting van de traditionele metal. Drummer van het eerste uur en belangrijkste songschrijver Dave Sunderberg legt uit hoe dat zo gekomen is en vertelt meteen waarom Sister Sin vaak in een verkeerd hokje wordt geplaatst.

Ron Willemsen

 

DEVIN TOWNSEND

TOPPUNT VAN VERWARRING

Ziltoid is terug! De alienpop van de gestoorde progressieve metalprofessor Devin Townsend keert terug naar Aarde om de boel op z’n kop te zetten. Waar ‘Ziltoid The Omniscient’ nog een kleinschalige productie was, is ‘Z2’ (spreek uit: ‘Ziltoid Squared’) buitenproportioneel. Het nu al uitverkochte concert op 13 april 2015 in de Londense Royal Albert Hall zal Townsends vorige spectaculaire show, ‘The Retinal Circus’, op alle fronten overtreffen.

Patrick Lamberts

 

EXODUS

ZONDER BLOEDVERGIETEN

Het grootste transfernieuws van afgelopen zomer werd op 8 juni wereldkundig gemaakt. Vanuit het niets, zo leek het. Als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel. ‘Exodus parts ways with singer Rob Dukes, welcomes back Steve ‘Zetro’ Souza’. Niemand die de personeelswisseling bij Exodus had zien aankomen. De hele procedure is ook opvallend geruisloos verlopen. Geen slaande deuren. Met modder is niet gegooid. Inmiddels ligt er zelfs al een nieuw album in de winkel, met de toepasselijke titel ‘Blood In Blood Out’. Bandbaas Gary Holt heeft het een en ander uit te leggen.

André Verhuysen

 

SCAR SYMMETRY

EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST

De melodieuze en technische death metallers van Scar Symmetry profileren zich graag als een vooruitstrevende formatie, muziekaal en tekstueel. Op ‘Phase 1: Neohumanity’, de aftrap van het drieluik ‘The Singularity’, werpen de Zweedse muzikanten de volgende vraag op: wat is het effect van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie op de mensheid? Mastermind Per Nilsson is de gesprekspartner.

Bastiaan Tuenter

 

CAVALERA CONSPIRACY

HOE OUDER, HOE HARDER, HOE BETER

Max Cavalera, de zanger/gitarist die in de jaren negentig furore maakte met Sepultura, is inmiddels 45 jaar. Er is echter nog geen sprankje metaalmoeheid te bespeuren. Geïnspireerd door grindcorebands als Aborted, Full Of Hell en Pig Destroyer maakte Max met zijn drummende broer Iggor zelfs zijn bruutste album tot nu toe. Een conversatie over de nieuwe koers van Cavalera Conspiracy.

Patrick Lamberts

 

RIOT V

FAMILIEBAND

Het Amerikaanse Riot is een band die in de loop van z’n bijna 40-jarige bestaan de nodige tegenslagen te verwerken heeft gehad. Wat leden betreft leek het wel een duiventil, met één constante factor: oprichter en gitarist Mark Reale. Tot deze 25 januari 2012 overleed aan de gevolgen van de ziekte van Crohn, slechts 56 jaar jong. Sinds 1977 bracht Riot veertien albums uit. Op 27 oktober verschijnt het vijftiende, ‘Unleash The Fire’, maar nu onder de naam Riot V. Bassist Don Van Stavern legt uit waarom en vertelt over het in stand houden van de erfenis van Mark Reale.

Ron Willemsen

 

MIKE LEPOND

SOLO-TUSSENDOORTJE

Symphony X-bassist Mike LePond laat met zijn eerste soloalbum ‘Mike LePond’s Silent Assassins’ horen dat hij niet alleen van progressieve metal houdt, maar ook van klassieke heavy metal. Met hulp van zanger Alan Tecchio en gitaristen Metal Mike Chlasciak en Michael Romeo maakte hij negen stampende rocknummers, die voortkomen uit zijn liefde voor Iron Maiden, Judas Priest, Manowar en Rainbow. LePond vertelt over zijn soloavontuur.

Patrick Lamberts

 

THE TEA PARTY

¡ THREE AMIGOS !

The Tea Party is altijd een buitenbeentje in de rockscene geweest. Na de oprichting in 1990 werd het Canadese trio al snel omringd door een trouwe fanschare en ook menig collega-muzikant wist hun mystieke, exotische sound te waarderen. Na acht albums werd The Tea Party in 2005 plotseling ontbonden. Zanger Jeff Martin vertrok naar Ierland, bassist/toetsenist Stuart Chatwood componeerde met succes muziek voor videospelletjes en drummer Jeff Burrows bracht twee albums uit met zijn nieuwe band Crash Karma. In 2011 sijpelden de eerste berichten door dat het powertrio weer bij elkaar zou komen. Een nieuwe studioalbum, ‘The Ocean At The End’ getiteld, ligt inmiddels in de winkel en de bandleden zijn weer dikke maatjes. Jeff Burrows praat Aardschok bij.

Liselotte Hegt

 

SCORPIONS

HET EEUWIGE AFSCHEID

Vijf jaar geleden maakte de Duitse formatie Scorpions bekend dat het einde nabij was. Er zou nog een laatste album uitkomen. Het vijftal zou vervolgens nog een keer op tournee gaan. Daarna zou het doek vallen. Schluss! Voor altijd. Het bleek echter lastig om afscheid van het podium te nemen, want anno 2014 toert Scorpions nog naar hartenlust. Op 27 november staat de band in Ahoy in Rotterdam. Over een afscheid rept niemand meer. Wat is er in de achterliggende jaren veranderd in de band? Gitarist Matthias Jabs geeft uitsluitsel.

Robert Haagsma

 

ILL NIÑO

TERUG NAAR DE KRAAMKAMER

De Amerikaanse latin metalband Ill Niño bestaat alweer bijna vijftien jaar. Drummer, songschrijver, producer en manager Dave Chavarri kreeg het gevoel dat de spontaniteit van weleer wat verdwenen was. De band ging het nieuwe werkstuk ‘Till Death, La Familia’ daarom te lijf alsof het het debuut was. Het album is daarnaast een ode aan de familie en de fans van de band die Ill Niño door de jaren heen steunden.

Robert Haagsma

 

AMARANTHE

VOLWASSEN VERSLAVING

Amaranthe, de ‘supergroep’ bestaande uit voormalige leden van Dragonland, Dreamland en Scarpoint maakte met het titelloze debuut in 2011 behoorlijk de tongen los en herhaalde dat kunstje twee jaar later met ‘Nexus’ (2013). Nauwelijks anderhalf jaar later is de zeskoppige Zweedse popmetalformatie toe aan zijn derde langspeler, ‘Massive Addictive’ getiteld. Aardschok spreekt erover met maestro Olof Mörck

Justin Erkens

 

LIV KRISTINE

THEATRE OF TRAGEDY HERLEEFT

Vier jaar geleden kwam er definitief een einde aan de Noorse band Theatre Of Tragedy. Zo’n zeven jaar eerder werd Liv Kristine al uit de band gezet. Waar Theatre Of Tragedy instortte, ging de zangeres succesvol verder met de nieuwe formatie Leaves’ Eyes en daarnaast nog een solocarrière. Op 24 oktober verschijnt haar vijfde soloalbum. Het is de ultieme wraak. Op ‘Vervain’ laat zij namelijk Theatre Of Tragedy op een sublieme manier herleven. Zo had de band tien jaar geleden verder moeten gaan! Waar haar oud-collega’s het hebben laten liggen, weet Liv Kristine het gemis van Theatre Of Tragedy in haar eentje te verzachten.

Anita Boel

 

THE SIXXIS

DE WIND IN DE RUG

De uit Atlanta afkomstige hardrockband The Sixxis was in korte tijd twee keer in ons land te zien, als openingsact voor respectievelijk The Winery Dogs en Spock’s Beard. Onlangs verscheen het tweede studioalbum ‘Hollow Shrine’. In de Boederij in Zoetermeer maken we kennis met de band.

Patrick Lamberts

 

GHOST BRIGADE

ZWARE BEVALLING

Vanaf 7 november is de vierde plaat van het Finse Ghost Brigade verkrijgbaar. Na drie ijzersterke voorgangers zijn de heren er zowaar in geslaagd zichzelf te overtreffen. Ge makkelijk was dat niet. Gitarist Tommi Kiviniemi beschrijft de totstandkoming van ‘IV – One With The Storm’ als de moeilijkste periode uit de geschiedenis van de band.

Anita Boel

 

AUDREY HORNE

VOLGENS BEPROEFD RECEPT

De stijlbreuk die Audrey Horne toepaste op ‘Youngblood’ (2013) luidde de meest succesvolle periode van de classic rockers in. Het noopte de Noorse muzikanten om het ijzer te smeden nu het nog heet is. Logisch ook dat ze zich op ‘Pure Heavy’ van dezelfde ingrediënten en werkwijze als bij ‘Youngblood’ bedienen. Gitarist Arve ‘Ice Dale’ Isdal, bekend van Enslaved, beantwoordt de vragen.

Bastiaan Tuenter

 

CROBOT

MUZIEK VAN ALLE TIJDEN

Ze schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond: bands die muzikaal met twee benen stevig in de jaren zeventig staan, maar met jeugdig enthousiasme nieuwe impulsen toevoegen. Een band die binnen die context niet onbesproken mag blijven is Crobot. Met het eind oktober te verschijnen debuutalbum ‘Something Supernatural’ lijkt het viertal namelijk serieus stappen te gaan zetten. Zanger Brandon Yeagley stelt de band voor vanuit zijn woonplaats Pottsville, Pennsylvania; een toepasselijk genaamd stadje voor een band die niet op een jointje meer of minder kijkt.

Stan Novak

 

ALLEN/LANDE

MUZIKALE HANDELSREIZIGER

Vanaf 17 oktober ligt er een nieuwe plaat van Russell Allen en Jorn Lande in de winkels. ‘The Great Divide’ is in tegenstelling tot z’n drie voorgangers niet geschreven en geproduceerd door de Zweed Magnus Karlsson, maar door ex-Stratovarius-opperhoofd Timo Tolkki. Russell Allen praat over het nieuwe album, de kunst van het zingen, Adrenaline Mob, Trans-Siberian Orchestra en vanzelfsprekend Symphony X.

Ron Willemsen

 

BODY COUNT

MOORD EN DOODSLAG

Overleden bandleden, een alcoholverslaving en een acteercarrière hebben Body Count ernstig in toom gehouden. Met ‘Manslaughter’ meldde de groep rond gitarist Ernie C. en rapper Ice-T zich in augustus weer eens. Hun overleden kameraden hebben plaats gemaakt voor bassist Vincent Price en gitarist Juan Of The Dead, respectievelijk Vince Dennis en Juan Garcia van de heavy metalbands Steel Prophet en Agent Steel. Ernie C. en Price zijn het erover eens: ‘Manslaughter’ is het beste Body Count-album ooit.

Bastiaan Tuenter

 

SIXX: A.M.

OUDERWETS MODERN

Reikhalzend is er uitgekeken naar de opvolger van die twee machtige albums: ‘The Heroin Diaries’ en ‘This Is Gonna Hurt’. Sixx: A.M., het hobbybandje van Mötley Crüe-bassist Nikki Sixx, Guns N’ Roses-gitarist DJ Ashba en befaamd producer en zanger James Michael, heeft sinds de lancering van het debuut in 2007 snel naam gemaakt. De boeken die beide albums vergezelden werden ook nog eens bestsellers. Het derde album ‘Modern Vintage’ is voor de verandering niet gekoppeld aan persoonlijke pennenstreken of illustraties. Het is een opmerkelijke hommage aan de rockgeschiedenis geworden. James Michael belt met Aardschok om de feiten door te nemen, op zijn verjaardag nota bene.

Liselotte Hegt

 

LORDI

MONSTERS MET DIEPGANG

Nadat Lordi in 2006 met klinkende cijfers het Eurovisie Songfestival won, wist iedereen opeens wie die kleurrijke, gemaskerde en vooral heel erg lawaaierige band uit Finland was. Alle commotie is inmiddels overgewaaid, maar zanger Mr. Lordi heeft nog altijd het gevoel dat zijn band niet helemaal serieus genomen wordt. Ondertussen blijven de monsters nieuwe albums uitbrengen, met als laatste wapenfeit ‘Scare Force One’. We laten de piloot aan het woord.

Robert Haagsma

 

VESANIA

TWEEDE JEUGD

In de luwte van andere Poolse bands als Behemoth, Vader en Decapitated draait de symfonische black metalband Vesania ook een hele tijd mee. Hoewel de band al sinds 1997 bestaat, is het nieuwe album ‘Deus Ex Machina’ pas het vierde volledige album van het vijftal. Aan het woord is gitarist/zanger Orion, die we voornamelijk kennen van zijn andere band Behemoth. We vragen hem eerst toe te lichten waarom het zeven jaar heeft geduurd voordat er een opvolger is gekomen van het album ‘Distractive Killusions’.

Leon van Rijnsbergen

 

HDK

EEN MOOIE BIJNA-DOODERVARING

Begin 2009 verscheen ‘System Overload’, het debuut van HDK (Hate Death Kill), waarop gitarist Sander Gommans muziek zette die hij in zijn vorige band After Forever niet wist te plaatsen. Het album kreeg overwegend positieve reacties, maar omdat HDK niet op de podia te zien was raakte de band snel in de vergeethoek. Nu, dik vijf jaar later, is er een tweede album, ‘Serenades Of The Netherworld’ getiteld. Het album is ontstaan uit een samenwerking van Gommans met zanger Geert Kroes (Dead Man’s Curse, Blind Sight) en zangeres Amanda Somerville, die zingt bij Trillium en Kiske/Somerville, maar ook op het podium staat bij Avantasia en Rock Meets Classic en koortjes heeft ingezongen voor bands als Kamelot en Epica. Met dit drietal praat Aardschok in HDK’s thuishaven The Rock Station, een studio en concertzaal in het Limburgse Reuver.

Metal Mike

 

REVOCATION

GRENSVERLEGGERS

Na vier smaakvolle extreme metalplaten maakt Revocation de overstapvan Relapse naar het grotere Metal Blade. Het kwartet onder leiding van gitarist David Davidson laat er geen gras over groeien, want een jaar na ‘Revocation’ verschijnt ‘Deathless’ al. De mannen uit Boston kennen geen twijfels: het is hun beste album. Davidson neemt plaats aan de gesprekstafel.

Bastiaan Tuenter

 

WHILE HEAVEN WEPT

HET PERFECTE ALBUM!

Ze behoren niet tot de meest productieve bands, maar als er dan een nieuw album van While Heaven Wept verschijnt is het wel meteen raak. Dat geldt ook voor het nieuwe ‘Suspended At Aphelion’, het pas vijfde album in de 25-jarige (!) geschiedenis van het Amerikaanse progressieve doomgezelschap. Na het veelbesproken ‘Fear Of Infinity’ (2011) heeft de band alle registers opgetrokken om een kwart eeuw While Heaven Wept op gepaste wijze te vieren. Aardschok spreekt erover met mastermind Tom Phillips.

Justin Erkens

 

OBITUARY

DEATH METAL ZONDER FRATSEN

Ofschoon Obituary al tientallen jaren garant staat voor onvervalste old-school death metal, is het nieuwe album ‘Inked In Blood’ op een allerminst ouderwetse manier tot stand gekomen. Met behulp van het crowdfundingplatform Kickstarter haalde de band geld op bij hun fans om de opnames van ‘Inked In Blood’ te bekostigen. Niets nieuws voor de huidige generatie jonge muzikanten, maar niet bepaald iets dat je zou verwachten van een stel oude rotten als Obituary. Gitarist Trevor Peres en bassist Terry Butler vertellen er meer over.

Stephan Gebédi

 

DARK FORTRESS

KOSMISCHE HORRORMETAL

Van het debuutalbum ‘Tales From Eternal Dusk’ (2001) tot ‘Ylem’ (2010) zat er nooit langer dan twee jaar tussen de releases van Dark Fortress. Met het toenemende succes van de band groeide echter ook de verwachtingen. Gecombineerd met andere verplichtingen van de heren leidde dat uiteindelijk tot een periode van vier jaar tussen ‘Ylem’ en het gloednieuwe ‘Venereal Dawn’. Het is het wachten meer dan waard geweest. Met ‘Venereal Dawn’ zet het Duits-Nederlandse gezelschap een traditie van meesterwerken voort; opnieuw ver voorbij de grenzen van traditionele black metal. Aardschok spreekt erover met brulboei en tekstschijver Morean.

Justin Erkens

 

ABYSMAL DAWN

DEATH METAL ANNO NU

‘Obsolescence’ kwam langzaam en moeizaam tot stand, maar het vierde album van Abysmal Dawn mag er wezen. De band uit Los Angeles heeft een snoeiharde, afwisselende death metalplaat afgeleverd die modern en fris klinkt, maar ook eer bewijst aan de helden van weleer. Bobby Koelble van Death speelt zelfs in een paar nummers mee. Hij is de jeugdheld van zanger/gitarist Charles Elliott.

Rob Broere

 

ANAAL NATHRAKH

MISANTROPIE OP MUZIEK

De opvallende bandnaam ontleende Anaal Nathrakh aan een toverspreuk die Merlijn uitsprak in de film ‘Excalibur’ uit 1981. Inspiratie voor hun muziek halen de Britse heren Dave Hunt (V.I.T.R.I.O.L.) en Mick Kenney (Irrumator) al acht albums en ruim vijftien bestaansjaren uit black metal, grindcore, death metal, industrial en elektronische muziek. Op het nieuwe ‘Desideratum’ is dat laatste element prominenter aanwezig dan ooit, gecombineerd met ongebreidelde woede, muzikaal geweld en een liefde voor taal.

Wouter Dielesen

 

UNEARTH

VOOR EEUWIG ONDERWEG

Unearth reist al vijftien jaar van stad naar stad en beschouwt het podium als hun thuis. Met de komst van het bikkelharde zesde album ‘Watchers Of Rule’, dat na anderhalf jaar vertraging verschijnt, verzekert de metalband zich weer van talloze nieuwe tournees. Frontman Trevor Phipps schuift voor aanvang van de show in de Rotterdamse Baroeg aan voor een prettig gesprek.

Bastiaan Tuenter

 

DEVILMENT

DE DONKERE KANT VAN DANI FILTH

De naam van Dani Filth zal natuurlijk altijd verbonden blijven aan Cradle Of Filth. Ook al dendert die trein op volle snelheid voort, de zanger heeft toch de tijd gevonden om zijn herkenbare stem te lenen aan een nieuwe band: Devilment. Het Britse gezelschap debuteert met het album ‘The Great And Secret Show’. De decadente sfeer herinnert aan zijn oude band, maar muzikaal liggen de accenten net wat anders. Dani Filth over zijn nieuwe avontuur.

Robert Haagsma

 

FEMME: FEMALE METAL EVENT

28 SEPTEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN

Op het nieuwe evenement FemME (Female Metal Event) in de Effenaar in Eindhoven komen slechts zo’n 200 betalende bezoekers af. Verbazingwekkend, zeker met een headliner als MaYan en leuke extra’s als een modeshow van Ingeborg Steenhorst en een preview van het project Karmaflow. De 61-jarige organisator Ton Dekkers laat zich echter niet kisten. „Volgend jaar doen we het zeker weer. Ik denk wel dat we dan verhuizen naar een zaterdag.”

Magda Dullemond & Anita Boel