Aardschok December 2014

 

In de Aardschok van December 2014 lees je alles over:

SERIOUS REQUESTMACHINE HEADAT THE GATESMESSIAH’S KISSBLACK VEIL BRIDESSKÁLMÖLDEINHERJERNIGHTINGALEBLOODBATHEMIGRATEDUTCH STEELRATED XIN THIS MOMENTKINGFISHER SKYSIN7SINSHARMONYDE KLASSIEKER: IN FLAMESHAREM SCAREMJOB FOR A COWBOYTRIOSPHERESOENBLOODBOUNDRAUNCHYBRANT BJORK & THE LOW DESERT PUNK BANDKROKODILSOULBURNPRIMORDIALMYSTICUMHELLISH OUTCASTCRETINCRIPPERTHANATOS

 

SERIOUS REQUEST

THE POWER OF METAL

Van 18 tot en met 24 december staat het Glazen Huis van 3FM op de Grote Markt in Haarlem. Om de Nederlandse metalscene bij het ‘grote publiek’ op een positieve manier onder de aandacht te brengen kwam My Propane-zanger Valerio Recenti met het idee om samen met producent Joost van den Broek een nummer op te nemen met de crème de la crème der nationale metalzangers en -zangeressen. Gekozen werd voor het radiovriendelijke Frankie Goes To Hollywood-nummer „The Power Of Love”. Aardschok spreekt beide heren in de studio te Rijen.

Metal Mike

 

MACHINE HEAD

EEN TIJD VAN VERANDERING

‘Bloodstone & Diamonds’ is in veel opzichten een ouderwets goed Machine Head-album. Hard en intens. Toch is er in en rond de band ook het nodige veranderd. Zo verliet vorig jaar bassist Adam Duce plotseling de band. En niet onder al te vriendelijke omstandigheden, bleek later. Machine Head zelf verhuisde na een dienstverband van twintig jaar van Roadrunner naar de Duitse metalgigant Nuclear Blast. De songs op het nieuwe album tonen meer variatie dan ooit. Kortom, genoeg onderwerpen voor een uitgebreid gesprek met zanger, gitarist en bandleider Robb Flynn.

Robert Haagsma

 

AT THE GATES

ZEG NOOIT NOOIT!

At The Gates heeft iets uit te leggen. De band ging in 1996 uit elkaar met als motivatie dat er niets meer was toe te voegen aan het een jaar eerder verschenen album ‘Slaughter Of The Soul’. In 2007 kwam de Gotenburgse formatie toch weer bij elkaar, zij het alleen voor optredens. Op vragen over een eventueel nieuw album volgde steevast hetzelfde antwoord: dat zou er niet komen. Nooit meer. At The Gates wilde ten koste van alles voorkomen dat de eigen muzikale erfenis bezoedeld zou worden met een werkstuk dat niet zou voldoen aan de torenhoge verwachtingen van de fans. Tot januari dit jaar. Via een cryptische boodschap kregen we te horen dat er toch een nieuw album uit zou komen. Het ligt inmiddels in de winkel. De titel: ‘At War With Reality’. Wat is het verhaal achter deze omslag? Zanger Tomas Lindberg legt uit.

Robert Haagsma

 

MESSIAH’S KISS

STIERENVECHTERS

De eerste albums van het multinationale Messiah’s Kiss staan vol power- en speed metal die vooral aan het oude Helloween doet denken. Daarna wordt de band getroffen door het noodlot. Gitarist en belangrijkste songschrijver Georg Kraft krijgt twee beroertes, terwijl de Amerikaanse zanger Mike Tirelli de onheilstijding van maagkanker, derde graad krijgt, dezelfde aandoening waar Ronnie James Dio aan is overleden. Tirelli overleeft gelukkig wel, na een jarenlange strijd, en heeft zich weer vol overgave op de muziek gestort, met ‘Get Your Bulls Out!’ als resultaat. Nu ook Kraft langzaam herstelt ziet de toekomst er weer zonnig uit voor Messiah’s Kiss.

Ron Willemsen

 

BLACK VEIL BRIDES

HET NIEUWE ZWART

Bob Rock is terug. De producer die Metallica (‘Metallica’), Mötley Crüe (Dr. Feelgood), Bon Jovi (‘Keep The Faith’) en The Cult (‘Sonic Temple’) eigenhandig nóg groter maakte dan ze al waren, meldt zich na jarenlange afwezigheid in de hardere muzieksector terug met ‘Black Veil Brides’, het titelloze vierde album van een van de meest opvallende hedendaagse metalbands. Zanger en tieneridool Andy Biersack vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

SKÁLMÖLD

ROCKEN OP EEN BROK LAVA

Het IJslandse Skálmöld heeft de laatste vijf jaar in rap tempo naam gemaakt. Met het debuutalbum ‘Baldur’ (2010) en opvolger ‘Börn Loka’ (2012) veroverden de folkmetallers allereerst de harten van bijna 300.000 landgenoten en werd daarna ook de rest van Europa voorzichtig opgewarmd. Complexe IJslandse teksten, authentieke composities en een grenzeloze liefde voor muziek tekenen ook het gloednieuwe ‘Með Vættum’, waarmee Skálmöld definitief de overzeese oversteek wil wagen. Aardschok spreekt erover met bassist Snæbjörn Ragnarsson.

Justin Erkens

 

EINHERJER

OSS ÜBER ALLES

Vanuit de semi-vergetelheid kwam Einherjer drie jaar geleden met het ijzersterke ‘Norrøn’ terug aan de frontlinies van de viking metal. Het Noorse gezelschap had aanvankelijk de bijlen aan de wilgen gehangen om vervolgens onder de naam Battered een nieuwe thrash metalkoers te varen, maar keerde in 2011 dus succesvol terug in het genre waarin het inmiddels tot één van de grondleggers wordt gerekend. Inmiddels is er een nieuwe viking-klassieker: ‘Av Oss, For Oss’. Aardschok spreekt met drummer Ulvar.

Justin Erkens

 

NIGHTINGALE

HAASTIGE SPOED IS BEST WEL GOED

Dan Swanö, bekend van onder meer Edge Of Sanity, Bloodbath en sinds kort Witherscape, heeft lang last gehad van een writer’s block. Hij stortte zich daarom tijdelijk in de wereld van het mixen. Sinds een jaar of twee barst de Zweed die in Duitsland woont echter uit z’n voegen van de nieuwe muzikale ideeën. Daarom verschijnt nu, krap een jaar na Witherscape’s debuutalbum, niet alleen de Witherscape-EP ‘The New Tomorrow’ met één nieuw nummer en vier covers, maar ook een compleet nieuw album van Nightingale, ‘Retribution’. En voor 2015 en 2016 ligt ook al een en ander klaar. De altijd spraakzame Swanö is ineens niet meer te stoppen!

Patrick Lamberts

 

BLOODBATH

GRIMMIGE GEWELDENAREN

Het enige bloedbad in de wereld waar reikhalzend naar wordt uitgekeken heet Bloodbath. Met bandleden uit Opeth, Katatonia en Paradise Lost mag je dan ook van een heuse death metal-supergroep spreken. Het is echter altijd maar weer de vraag wie in de band zit en hoe een nieuw album klinkt. Want het is een komen en gaan van bandleden, en wat ooit begon als een eerbetoon aan old-school death metal ging per album steeds meer richting de progressieve metal. Het nieuwe ‘Grand Morbid Funeral’ klinkt weer een stuk rauwer en directer dan zijn voorganger. Nick Holmes van Paradise Lost nam ervoor het zangstokje over van Opeths Mikael Åkerfeldt. Daarmee keert niet alleen Holmes, maar ook Bloodbath terug naar z’n roots. Tijd om de levensloopbaan van deze band in kaart te brengen. Gitarist Anders ‘Blakkheim’ Nyström neemt ons op sleeptouw.

Patrick Lamberts

 

EMIGRATE

EEN KWESTIE VAN BALANS

Zeven jaar na het debuut is er eindelijk weer een nieuw album van Emigrate, het toepasselijk getitelde ‘Silent So Long’. De belangrijkste man in de band is Rammstein-gitarist Richard Kruspe. Hij voelde zich niet te groot om een paar keer een stap opzij te doen voor een beroemde collega als Lemmy, Peaches of Korns Jonathan Davis. En van zijn andere band hoeven we voorlopig niets te verwachten. „Ik breng liever een aantal jaren geen nieuw album uit, dan dat we het publiek afschepen met een contractuele verplichting”, aldus de zanger-gitarist.

Robert Haagsma

 

DUTCH STEEL

Het was goed om in de vroege jaren tachtig een headbanger te zijn. Elke week verscheen er wel een nieuwe band aan de horizon met een geweldige single, demo of LP. In 1980 deed de New Wave Of British Heavy Metal zijn intrede en maakte de wereld kennis met Iron Maiden, Saxon, Diamond Head, Raven en talloze andere jonge honden. Het inspireerde ook hier te lande honderen aspirant-rocksterren tot het oprichten van een band. De Nederlandse heavy metalscene was daarmee geboren.

André Verhuysen

 

RATED X

RETRO MET EEN MODERN RANDJE

Opgericht op verzoek van een labelbaas met maar één opdracht: maak een traditionele hardrockplaat waarbij de zang optimaal tot zijn recht komt. Joe Lynn Turner ging op zoek naar gerenommeerde muzikanten en kwam op de proppen met Rated X, dat achtervolgd werd door tegenslagen, maar desondanks een prima plaat aflevert. De man die furore maakte als zanger bij Yngwie Malmsteen, Deep Purple en Rainbow zonk de moed een aantal keren in de schoenen, maar wilde van geen opgeven weten.

Ron Willemsen

 

IN THIS MOMENT

ARENAROCK IN DE DOP

De op ‘Blood’ (2012) toegepaste stijlwisseling heeft van In This Moment een toonaangevende band gemaakt. De nieuwe, elektronisch geladen koers bracht de band van zangeres Maria Brink en gitarist Chris Howorth succes in de charts, headlinershows en een contract bij het grote Atlantic-label. Alle reden dus om het prille succes met ‘Black Widow’ te prolongeren. De zelfverzekerde Howorth twijfelt er geen moment aan.

Bastiaan Tuenter

 

KINGFISHER SKY

RECHT UIT HET HART

Met ‘Hallway Of Dreams’ (2007) en ‘Skin Of The Earth’ (2010) heeft het Nederlandse Kingfisher Sky twee prima albums uitgebracht. Een echte doorbraak bleef tot nu toe echter uit. Maar drie keer is scheepsrecht en met het nieuwe, kwalitatief hoogstaande ‘Arms Of Morpheus’ moet het dan gaan lukken. Drummer Ivar de Graaf en zangeres Judith Rijnveld, de twee oprichters van de band, hebben er in ieder geval veel vertrouwen in.

Anita Boel

 

SIN7SINS

KNALLEN

Het kan nog strakker en harder, moet het Nederlandse Sin7sinS na het album ‘Carnival Of No Tomorrow’ gedacht hebben. Met ‘Purgatory Princess’ is de formatie aan zijn derde album toe. De band wilde knallen en is daar meer dan in geslaagd. „Dit is hoe female fronted metal volgens ons behoort te klinken”, aldus zangeres Lotus.

Anita Boel

 

HARMONY

DE AANDACHT VERDEELD

De 37-jarige gitarist Markus Sigfridsson uit het Zweedse Borås heeft vele ballen hoog te houden. Naast zijn fulltime baan als grafisch ontwerper zit hij in de bands Darkwater, 7 Days en Harmony. Die laatste komt na zes jaar eindelijk weer eens met een nieuw album, ‘Theatre Of Tragedy’. Sigfridsson vertelt hoe hij manoeuvreert tussen al zijn taken.

Patrick Lamberts

 

DE KLASSIEKER: IN FLAMES

THE JESTER RACE

In Flames stond midden jaren negentig aan de basis van zowel de melodieuze death metalscene als de befaamde Gotenburg-sound. Century Media brengt deze weken álle albums van de band, destijds door Nuclear Blast uitgegeven, opnieuw uit. Het is een mooie gelegenheid om met Björn Gelotte van gedachten te wisselen over ‘The Jester Race’ uit 1996. Het was de eerste plaat met hem en zanger Anders Fridén. De bebaarde gitarist, destijds drummer, herinnert het zich allemaal nog en zet zijn verhaal kracht bij met een aantal opmerkelijke uitspraken.

Bastiaan Tuenter

 

HAREM SCAREM

VERWARRENDE COMEBACK

Na een pauze, de heropnamen van ‘Mood Swings’ en een toer keert Harem Scarem nu écht terug met het dertiende album, gevat getiteld ‘Thirteen’. De melodieuze hardrockband rondom zanger Harry Hess en gitarist Pete Lesperance heeft een interessante constructie gevonden om de plaat aan de man te brengen. De Canadese band staat weliswaar onder contract bij Frontiers, maar heeft toch een crowdfundingcampagne gelanceerd. Een goedlachse Hess belt met Aardschok.

Bastiaan Tuenter

 

JOB FOR A COWBOY

TWEEVERDIENER

Voor de verandering eens geen interview met de zanger of het langstzittende bandlid: Job For A Cowboy laat bassist Nick Schendzielos het werk doen. Met een looptijd van bijna vier jaar is hij een relatief nieuw gezicht in de lineup. ‘Sun Eater’ is zijn tweede studioklus met de band en laat een vernieuwd geluid horen. De bassist, tevens bandlid van Cephalic Carnage, vertelt over het nieuwe album en zijn bestaan als lid van twee toerende bands.

Ype TVS

 

TRIOSPHERE

HART VOOR DE ZAAK

Het in 2010 verschenen ‘The Road Less Travelled’ van het Noorse Triosphere werd gevolgd door uitgebreide toers en in oktober 2013 met de aankondiging dat de band de studio ingaat om het derde album op te nemen. Toch duurde het ruim een jaar voor ‘The Heart Of The Matter’ uiteindelijk in de winkels kwam te liggen. Gitarist Marius Silver Bergesen heeft wat uit te leggen.

Ron Willemsen

 

SOEN

WOLF IN SCHAAPSKLEREN

Soen (spreek uit: so-èn) wordt vaak vergeleken met Tool. Niet erg, maar wel te kort door de bocht, vindt zanger Joel Ekelöf. Zeker in de onlangs uitgebrachte, tweede langspeler ‘Tellurian’ hoor je ook invloeden van drummer Martin Lopez’ oude werkgever Opeth, en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Ekelöf geeft inzicht in Soens achtergrond en inspiratiebronnen.

Patrick Lamberts

 

BLOODBOUND

ODE AAN EEN TV-SERIE

Heavy metal zit de heren van Bloodbound in het bloed. Los van het semi-progressieve ‘Tabula Rasa’ (2009) is het gezelschap uit Bollnäs (Zweden) de afgelopen jaren bezig geweest om de Dream Evils, Hammerfalls en zelfs Judas Priests van deze wereld naar de kroon te steken. ‘In The Name Of Metal’ (2012) gold als het voorlopige hoogtepunt, maar de nieuwe langspeler ‘Stormborn’ zou nóg beter zijn. Aardschok spreekt erover met zanger Patrik Johansson.

Justin Erkens

 

RAUNCHY

FAMILIEGEVOEL

Wanneer Nuclear Blast het debuutalbum ‘Velvet Noise’ in 2002 uitbrengt, lijkt Raunchy een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan. De Denen scoren lovende recensies met hun innovatieve metalsound, er wordt volop getoerd en ze maken nog vier prima albums in de jaren die volgen. Toch lukt het Raunchy niet om grootschalig door te breken. Met het uitstekende nieuwe album ‘Vices.Virtues.Visions’, ingezongen door de nieuwe frontman Mike Semesky, komt daar misschien verandering in. Gitarist Lars Christensen vertelt Aardschok wat er sinds ‘A Discord Electric’ (2010) allemaal is gebeurd.

Liselotte Hegt

 

BRANT BJORK & THE LOW DESERT PUNK BAND

HASTA LA VISTA

Eén van de meest markante figuren van de californische desertrockscene is zonder twijfel Brant Bjork. De man met het lange, zwarte krulhaar zat op de drumkruk bij legendarische bands als Kyuss en Fu Manchu, maar werkt als zanger /gitarist al vijftien jaar gestaag aan een solocarrière. Nu het Vista Chino-avontuur (de comeback van Kyuss, maar dan zonder John Homme) abrupt is vastgelopen, richt Bjork zijn pijlen weer op zijn eigen ding. En hoe! ‘Black Power Flower’, zijn tiende soloplaat inmiddels, is de stevigste tot op heden. Reden om uit te vissen waar deze gepeperde kost vandaan komt.

Stan Novak

 

KROKODIL

ONS KENT ONS

Wie had er tot voor kort ooit gehoord van Krokodil? De band is de laatste tijd volop in het nieuws vanwege Alessandro Venturella, de nog steeds niet officieel aangekondigde nieuwe bassist van Slipknot. Bandleider en gitarist Daniel P. Carter ziet de vele publiciteit glimlachend op zijn band en het debuutalbum ‘Nachash’ neerdalen. In Engeland wordt het zestal vanwege een piekfijn curriculum vitae (Sikth, Gallows, Hexes, Cry For Silence) sowieso al op handen gedragen. Het debuutoptreden vond plaats op Download en binnenkort volgt een Europese toer met Mastodon. Carter, in het dagelijkse leven presentator van BBC Radio 1’s ‘Rock Show’, over vriendjespolitiek en meer.

Bastiaan Tuenter

 

SOULBURN

DOOD EN DUISTERNIS

Bob Bagchus, in 1987 mede-oprichter van Asphyx, verliet die band eerder dit jaar. Samen met oud-Asphyx-bandmaat Eric Daniels duikt hij nu op in Soulburn, waarmee ze het tweede album ‘The Suffocating Darkness’ uitbrengen. De band was eerder al actief tussen 1996 en 1999, toen Asphyx even geen Asphyx heette, maar Soulburn. Volgt u? Drummer Bob legt uit. De nieuwe zanger Twan van Geel (bekend van Legion Of The Damned) licht de teksten toe.

Ype TVS

 

PRIMORDIAL

METAL MET DIEPGANG

Een interview met Primordial-zanger Alan Averill, alias A.A. Nemtheanga, gaat altijd een stap verder dan het standaard promopraatje over het opnameproces van de nieuwe plaat en de komende toerplannen. Averill is een geboren verteller en heeft bovendien een uitgesproken mening die hij graag ventileert, zowel op de social media als in interviews. Toch waakt hij ervoor om een interview voor zijn band te gebruiken als een vehikel voor zijn persoonlijke mening op politiek en sociaal vlak. Maar dat zijn kijk op de wereld doorschijnt in zijn teksten staat natuurlijk buiten kijf. Op het nieuwe ‘Where Greater Men Have Fallen’ is dat niet anders. Averill gaat uitgebreid in op de betekenis van de albumtitel en de inhoud van de teksten.

Stephan Gebédi

 

MYSTICUM

HET WACHTEN WAARD

Het zou een understatement zijn om te stellen dat we al een tijdje niets meer van Mysticum hebben gehoord. De legendarische Noorse industrial black metalband werd opgericht in 1993, maar ging een jaar of tien later in de ijskast. Ondertussen zijn Dr. Best, Prime Evil en Cerastes echter alweer een paar jaar met de band bezig. Zo serieus zelfs dat eind oktober een heus nieuw album is verschenen van de heren: ‘Planet Satan’. We interviewen de laatstgenoemde, die voluit ‘Herr General Cerastes’ heet, maar die we gelukkig ook Benny mogen noemen.

Leon van Rijnsbergen

 

HELLISH OUTCAST

OUDE NIEUWKOMERS

Hoewel Hellish Outcast al sinds 2001 actief is, is het moderne death/thrash metalgezelschap bij het grote publiek nog totaal onbekend. Vorige maand verrasten de Noren vriend en vijand met het uitstekende album ‘Stay Of Execution’. Drummer Mads Lilletvedt, tevens oprichter van de band, legt uit waarom we nooit eerder van zijn band hoorden en waarom vanaf nu alles gaat veranderen.

Gerrit Mesker

 

CRETIN

SPELLEN EN SPELEN

Cretin is een laatbloeier. De band bestaat al sinds 1992, maar brengt pas in 2006 zijn debuutalbum uit. Nu, acht jaar later, verschijnt de tweede plaat ‘Stranger’, een explosief mengsel van old-school grindcore en death metal. Gitariste/zangeres Marissa Martinez vertelt over haar transitie van man naar vrouw, die ten grondslag lag aan het lange wachten.

Rob Broere

 

CRIPPER

STAP VOOR STAP

Drie albums lang hield Cripper alle touwtjes strak in eigen handen, maar voor het vierde, ‘Hyena’, tekende de Duitse thrashband bij het gerenommeerde Metal Blade Records. Toch verzekeren gitarist Christian Bröhenhorst en drummer Dennis Weber ons dat er weinig zal veranderen en Cripper een eigen koers blijft varen: met kleine stappen voorwaarts.

Ron Willemsen

 

THANATOS

JONG GELEERD OUD GEDAAN

Het had niet veel gescheeld of ‘Justified Genocide’ (2003) was het laatste album geweest dat Thanatos ooit uitbracht. Een failliet label, gebrekkige promotie, bezettingsproblemen, de reünie van Asphyx en het onverwachte succes van Hail Of Bullets zorgden er voor dat de release onopgemerkt bleef. Het idee voor een vinylrelease van voorganger ‘Undead. Unholy. Undivine.’ leidde uiteindelijk tot een deal met Century Media en een nieuw studioalbum. Met ‘Global Purification’ levert de Rotterdamse death/thrashband niet alleen een nieuwe schijf af, ook vieren de heren met hun zesde langspeler het dertigjarige bestaan van de groep.

Wouter Dielesen