Aardschok Januari/Februari 2015

 

In de Aardschok van Januari/Februari 2015 lees je alles over:

AC/DCARMAGEDDONTHUNDERU.D.O.GUNS N’ ROSESDANKO JONESALPHA TIGERBLIND GUARDIANPAPA ROACHTHULCANDRAORDEN OGANVENOMULI JON ROTHANGRADE KLASSIEKER: ANATHEMAANGELUS APATRIDABEARDFISHTHE CROWNENGELEXLIBRISSWEET & LYNCHPERIPHERYHATEVISIGOTHSYLOSISNAPALM DEATHMARDUKEINDHOVEN METAL MEETING

 

AC/DC

NIET TE STOPPEN

Sinds de dood van Bon Scott is er niet zoveel rumoer rondom AC/DC geweest als het laatste halfjaar. En het leek eerst nog wel zo mooi te worden. De band bestond in 2013 veertig jaar en kondigde het zestiende album aan, ‘Rock Or Bust’, een perfect excuus voor een nieuwe zegetocht langs uitpuilende stadions. Maar dat scenario kreeg een aantal onverwachte wendingen te verduren. Gitarist Malcolm Young blijkt dementie te hebben en is uit de band moeten stappen, terwijl drummer Phil Rudd drie rechtszaken tegen zich heeft lopen en een onzekere factor is. Omdat AC/DC ditmaal geen interviews aan Nederlandse tijdschriften geeft is het gesprek met Brian Johnson en Angus Young samengesteld uit verschillende televisie- en radiointerviews. Wat is er toch allemaal aan de hand bij AC/DC?

Bastiaan Tuenter

 

ARMAGEDDON

ZEG ‘NS AAA

Voormalig Arch Enemy-gitarist Christopher Amott woont tegenwoordig in New York en heeft voor het eerst in zijn leven de prioriteit bij zijn Armageddon liggen. De band bracht ruim tien jaar geleden in constant wisselende formaties al drie sterk uiteenlopende platen uit. Het succes van Arch Enemy’s ‘Wages Of Sin’ reed dat avontuur echter in de wielen. Als Amott ons over het nieuwe album ‘Captivity & Devourment’ komt vertellen maakt hij een bijzonder nukkige en onbegrepen indruk en verliest hij zelfs even zijn zelfbeheersing.

Bastiaan Tuenter

 

THUNDER

BLIKSEMSE BRITTEN

De Britse rockband Thunder nam in de achterliggende decennia al twee keer afscheid van het podium. Toch blijkt de roep van het hondstrouwe publiek elke keer weer te sterk. In 2009 leek het einde nabij, maar in 2011 werd toch weer een show gedaan, op het High Voltage-festival. Een tournee als opener voor Journey en Whitesnake in 2013 gaf echter de doorslag: er bleek nog altijd een aanzienlijk publiek te bestaan voor Thunder. De band realiseerde zich dat de comeback pas compleet zou zijn met een nieuwe studioplaat. Onder de naam ‘Wonder Days’ zal deze medio februari uitkomen. Deze maand het eerste deel van een tweeluik over de Britse band rond zanger Danny Bowes en Luke Morley.

Robert Haagsma

 

U.D.O.

VAN PENSIOEN GEEN SPRAKE

Terugkijken op zijn weinig amicale vertrek bij Accept doet Udo Dirkschneider niet meer. Toch zal zijn naam voor altijd verbonden blijven aan het Duitse metalinstituut. De man met de roestvrijstalen strot heeft daar vrede mee, maar liever kijkt bij vooruit, bijvoorbeeld naar opnieuw een jaar vol optredens met zijn U.D.O. 2015 zou wel eens het drukste jaar uit zijn lange loopbaan kunnen worden. De aanvragen blijven binnenstromen en dat doet de vitale zestiger hoorbaar goed. De nieuwe studioplaat ‘Decadent’ (de vijftiende inmiddels) is er dan ook naar. Het biedt alles wat een U.D.O.-fan zich kan wensen en enkele geslaagde experimentele uitstapjes zorgen zowaar voor nieuwe impulsen.

Stan Novak

 

GUNS N’ ROSES

VIVA LAS VEGAS

In de vorm van ‘Appetite For Democracy’ verscheen eindelijk weer een teken van leven van Guns N’ Roses. De DVD biedt een verslag van een optreden in Las Vegas uit 2012, toen de Amerikaanse rockband daar enkele weken achter elkaar optrad in het Hard Rock Casino. Kosten noch moeite zijn gespaard om van de registratie iets moois te maken. Het geluid is geweldig. De beelden – in 3D voor wie de apparatuur heeft – zijn imposant. Het spektakel smaakt naar meer. Een nieuw album bijvoorbeeld. Wanneer kunnen we dat verwachten? We vroegen het toetsenist Dizzy Reed.

Robert Haagsma

 

DANKO JONES

HOKJESVRIJ EN ALCOHOLVRIJ

‘Fire Music’, de nieuwe en zevende langspeler van het Canadese rocktrio Danko Jones laat weinig nieuws onder de zon horen, maar is wel erg goed en samenhangend. De band die evenveel drummers versleet als studioalbums op zijn naam heeft staan, geeft dat als eerste toe. We spreken zanger/gitarist Danko Jones en bassist John Calabrese over hun helden, de vooroordelen in rock-‘n-roll, het Amsterdamse Backstage Hotel en de Twitterruzie met auteur Nico Dijkshoorn.

Patrick Lamberts

 

ALPHA TIGER

OPROEP TOT SOLIDARITEIT

Ooit begon Alpha Tiger als thrash metalband, maar inmiddels behoort het tot de nieuwe lichting ‘retro heavy metal’-bands. Of toch niet? De formatie presenteerde zich op het debuut ‘Man Or Machine’(2011) nog als het Duitse antwoord op Steel Panther, maar op het nieuwe ‘iDentity’ waait er een andere wind. Reden om gitarist Peter Langforth aan de tand te voelen over Alpha Tiger anno 2015.

Justin Erkens

 

BLIND GUARDIAN

BRUG NAAR DE TOEKOMST

De afgelopen jaren meldden leden van Blind Guardian meermaals dat de band druk bezig was met een volledig orkestraal album. Hoewel op het splinternieuwe ‘Beyond The Red Mirror’ koren en orkesten zeker een hoofdrol vervullen, is dit echter nog niet het beloofde epos. Volgens zanger Hansi Kürsch is dit album een aanloop daar naartoe en tegelijkertijd een vervolg op ‘Imaginations From The Other Side’, dat precies twintig jaar geleden verscheen.

Robert Haagsma

 

PAPA ROACH

DE PRODUCER’S WIL IS WET

Papa Roach heeft opmerkelijke concessies gedaan om met de gewilde producer Kevin Churko te werken. Alles voor het resultaat, lijkt de achterliggende gedachte. Op ‘F.E.A.R.’, de achtste langspeler, maakt de rock/metalband zich nadrukkelijk een moderne sound en stijl meester. Dat is na periodes van nu-metal en glam annex emo niet verwonderlijk, de groep beroept zich altijd al op modernisering. ADHD-uithangbord en zanger Jacoby Shaddix en de kalme gitarist Jerry Horton geven tekst en uitleg.

Bastiaan Tuenter

 

THULCANDRA

EERBETOON ALS HOBBY

Voor sommige muzikanten is muziek een lastig gespreksonderwerp. Alsof er niets valt toe te voegen aan hetgeen ze maken en uitbrengen. Ik hoor het Steffen Kummerer, gitarist en zanger van zowel Thulcandra als Obscura, af en toe denken: ‘wat moet ik hier nu weer over zeggen? Ik speel alleen maar in een band’. Zijn bescheidenheid en nuchtere instelling staan gelukkig geen gezellig en informatief gesprek in de weg. Thulcandra is zijn eerbetoon aan jarennegentig-black/death metal en ‘Ascension Lost’ is de titel van het zojuist voltooide derde album.

Ype TVS

 

ORDEN OGAN

ORDE OP ZAKEN

Het in 2012 verschenen ‘To The End’ was voor Orden Ogan bepaald geen bescheiden succesje. Ruim 1,2 miljoen views voor de single ‘Things We Believe In’, talloze grote Europese shows en een zeer succesvol optreden op ProgPower USA hebben het power metalgezelschap uit Duitsland in korte tijd tot een gevestigde naam gemaakt. Dit jaar willen de heren die status verder uitbouwen met het gloednieuwe ‘Ravenhead’. Aardschok spreekt erover met frontman Saab Levermann.

Justin Erkens

 

VENOM

FUCK DE BLACK METALPOLITIE!

Zeggen dat Conrad Lant, alias Cronos, een uitgesproken mening heeft, is een understatement van jewelste. Of hij het nu heeft over zijn voormalige mede-bandleden, de Noorse black metalscene of Venom-fans van het eerste uur, over iedereen heeft hij wel iets te zeggen. Dat betekent overigens niet dat de zanger/bassist van Venom anno 2014 een oude, bittere man is. Integendeel. Cronos is zeer in zijn nopjes met de huidige lineup en status van zijn band. Hij steekt dan ook meteen van wal over het nieuwe album ‘From The Very Depths’.

Stephan Gebédi

 

ULI JON ROTH

TERUG IN DE TIJD

Uli Jon Roth verliet Scorpions in 1978, maar zijn naam zal altijd verbonden blijven met die roemruchte Duitse hardrockband. Hij lijkt zich daar zelf nu ook bij neergelegd te hebben. Het afgelopen jaar trok hij de wereld rond met een speciale 40-jarige Scorpions Anniversary Tour. Tussen de bedrijven door nam hij een dubbel-CD op, met daarop nieuwe versies van oude Scorpions-songs. Als het aan de oude meester ligt, staat er nog veel meer op stapel. Een gesprek met een man die vrede met zijn verleden heeft.

Robert Haagsma

 

ANGRA

ITALIAAN IN BRAZILIAANSE DIENST

Angra is een van oorsprong Braziliaanse power metalband die inclusief verschillende pauzes al vanaf 1991 bestaat. Sinds begin 2013 heeft Angra een Italiaanse zanger in de persoon van Fabio Lione (tevens Rhapsody Of Fire). Het zojuist verschenen ‘Secret Garden’ is de eerste studioplaat van Angra waarop Lione te horen is. Aardschok belt hem op.

Ron Willemsen

 

DE KLASSIEKER: ANATHEMA

‘THE SILENT ENIGMA’

Anathema’s ‘The Silent Enigma’ verscheen in 1995, binnenkort precies twintig jaar geleden. Het was een sleutelalbum binnen het oeuvre van de band uit Liverpool. Zo nam Vincent Cavanagh noodgedwongen de rol van zanger Darren White over en improviseerde de band, en met name gitarist Danny Cavanagh, bijna alle muziek live in de studio. Met een carrièreomvattend optreden op het Roadburn-festival in het verschiet lichten de broers toe waarom ze met trots op dit ontdekkingsalbum terugkijken.

Patrick Lamberts

 

ANGELUS APATRIDA

RECHT UIT HET HART

Financieel gaat het niet goed met Spanje. Zanger-gitarist Guillermo Izquierda heeft mede daarom een gezonde obsessie voor geld ontwikkeld. Angelus Aprida’s vijfde langspeler ‘Hidden Evolution’ staat vol met teksten die onder meer laten zien dat geld de belangrijkste drijfveer in de huidige maatschappij is. Het maakt van Angelus Apatrida meer dan de zoveelste thrashgroep. De blonde Izquierda vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

BEARDFISH

DORPSLIEDEN MET WERELDVISIE

Van 2006 tot en met 2012 leverde het Zweedse progrockensemble Beardfish maar liefst zes platen af. In die periode is er dus bijna elk jaar een nieuw album verschenen, maar tussen ‘The Void’ (2012) en het eind januari te verschijnen nieuwe studioalbum zat ineens een tijdspanne van maar liefst twee en een half jaar. Die langere periode van toeren en schrijven heeft zijn vruchten echter afgeworpen. ‘+4626-COMFORTZONE’ mag gerust een meesterwerk worden genoemd. We bellen met multi-instrumentalist en zanger Rikard Sjöblom.

Patrick Lamberts

 

THE CROWN

KROON OP HET WERK

Ruim vier jaar na ‘Doomsday King’ presenteert de Zweedse death metalband The Crown het nieuwe album ‘Death Is Not Dead’. Voormalig frontman Johan Lindstrand is teruggekeerd, net op tijd om het 25-jarig jubileum van de band mee te vieren. Aardschok spreekt met de enthousiaste gitarist Marko Tervonen.

Anita Boel

 

ENGEL

MEER DAN EEN BIJBAAN

Gitarist Niclas Engelin toert al jaren de wereld rond met In Flames. Daarnaast werkt de Zweed echter ook hard aan een carrière met zijn melodieuze death metalband Engel. Dat heeft hem tot nu toe drie prima albums een één EP, maar ook de nodige tegenslagen opgeleverd. Na een kleine interne reorganisatie ligt inmiddels het nieuwe album ‘Raven Kings’ in de schappen. Engel staat weer stevig in zijn schoenen en is klaar voor een verse start. Allereerst legt Engelin aan Aardschok uit waarom de microfoon en drumkruk zijn overgenomen door respectievelijk Mikael Sehlin en Oscar Nilsson.

Liselotte Hegt

 

EXLIBRIS

POOLSE REALISTEN

In 2003 besluiten toetsenist Piotr Sikora en gitarist Daniel Lechmanski een heavy metalband op te richten, Exlibris genaamd. De Polen slagen erin om in 2006 op kleine schaal ‘Skyward’ uit te brengen, maar dan duurt het, vanwege talrijke bezettingswisselingen, tot eind 2013 voordat het uitstekende tweede album volgt: ‘Humagination’. Amper een jaar later volgt al ‘Aftereal’. Alle problemen lijken opgelost. Songschrijver en toetsenist Piotr Sikora vertelt over de moeilijke aanloop.

Ron Willemsen

 

SWEET & LYNCH

DE GELOVIGE EN DE ONGELOVIGE

Sinds gitarist George Lynch niet meer bij Dokken speelt grijpt hij elke gelegenheid aan om met anderen samen te werken. Liefst zeven bands en projecten heeft hij momenteel lopen. Sweet & Lynch is er daar één van. Stryper-zanger Michael Sweet heeft naast zijn solocarrière juist géén behoefte om andere avonturen aan te gaan. Voor iemand uit zijn persoonlijke top vijf van hardrock- en metalgitaristen maakte hij echter graag een uitzondering. Sweet over het debuutalbum ‘Only To Rise’.

Bastiaan Tuenter

 

PERIPHERY

TO DJENT OR NOT TO DJENT

In vier jaar is Periphery uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van het djentgenre. De Amerikaanse formatie forceerde met ‘Periphery’ (2010), ‘Periphery II’ (2012) en twee EP’s een internationale doorbraak waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Integendeel. Met de gelijktijdig te verschijnen dubbelklapper ‘Juggernaut: Alpha’ en ‘Juggernaut: Omega’ geeft het sextet opnieuw een ongekend sterk visitekaartje af. Aardschok spreekt erover met gitarist Mark Holcomb.

Justin Erkens

 

HATE

ROUWVERWERKING

De Europese toer die het Poolse death metalheerschap Hate in 2013 deed ter ondersteuning van het album ‘Solarflesh: A Gospel Of Radiant Divinity’ kwam op 6 april tot een abrupt einde. Bassist Mortifier werd die ochtend dood aangetroffen in zijn hotelkamer in het Duitse Münchberg. Een combinatie van hartritmestoornissen, een milde vorm van astma en slaapapneu was hem fataal geworden. Na een periode van rouw en contemplatie zette de groep zijn carrière voort, met een nieuwe drummer en afgeslankt tot trio. In die bezetting kwam negende langspeler ‘Crusade: Zero’ tot stand; een intens eerbetoon met een sterk therapeutische waarde. En een apocalyptische boodschap.

Wouter Dielesen

 

VISIGOTH

HEAVY METAL ZONDER FRATSEN

Visigoth bestaat pas sinds 2010, maar de Amerikaanse band is aan een rappe opmars bezig. Na een handjevol demo’s werd de formatie uit Salt Lake City opgepikt door Metal Blade Records, met het debuutalbum ‘The Revenant King’ als eerste tastbare resultaat. Aardschok spreekt erover met zanger Jake Rogers.

Justin Erkens

 

SYLOSIS

RUST ROEST

Het is druk in kamp Sylosis. Met de releases van ‘Edge Of The Earth’ (2011) en ‘Monolith’ (2012), daaropvolgende toers met onder meer Lamb Of God en Slayer en een busongeluk in 2013 heeft het Britse thrash/death metalgezelschap roerige tijden achter de rug. En de mannen blijven voorlopig nog wel even bezig. Medio januari verschijnt namelijk het gloednieuwe ‘Dormant Heart’. Aardschok spreekt erover met zanger-gitarist Josh Middleton.

Justin Erkens

 

NAPALM DEATH

BOODSCHAPPENJONGENS

Allesverwoestende blastbeats, riffs als spervuren en geschreeuw waar je oren van af vallen. Het primaire element van de Britse grindcoreband Napalm Death is extremiteit. Er is ruimte voor experiment, zolang ook daar maar de grenzen in worden opgezocht. ‘Aphex Predator – Easy Meat’, Napalm Deaths vijftiende studioalbum, bewijst dat de band na 34 jaar geen greintje aan daadkracht en oprechtheid heeft ingeboet. Zanger Mark ‘Barney’ Greenway heeft nog steeds een boodschap te verkondigen. Maar raakt zijn zegje niet ondergesneeuwd in al het muzikale geweld?

Patrick Lamberts

 

MARDUK

ONDERWEG NAAR MORGEN

Het Zweedse Marduk heeft zich langzaamaan ontwikkeld tot de Bolt Thrower van de black metalscene. De trage openingstonen van het nieuwe album ‘Frontschwein’ klinken zelfs als een knipoog naar de Britse ‘war death metaliconen’, maar daarna gaat het gas alweer snel op de plank. We vroegen bandleider Morgan Håkansson allereerst naar de titel van alweer het dertiende studioalbum van de Zweden.

Stephan Gebédi

 

EINDHOVEN METAL MEETING

12 & 13 DECEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN

Voor het eerst in het bestaan van de Eindhoven Metal Meeting zijn beide dagen stijf uitverkocht. Uit meer dan 20 verschillende landen zijn maar liefst 1600 bezoekers per dag van de partij. Noemenswaardige problemen zijn er ditmaal niet, al zullen de twee personen die op vrijdag keihard van de trap tussen grote en kleine zaal donderen die mening niet delen. O ja, Blasphemy krijgt op het vliegveld te horen dat ze hun kogelriemen en andere ijzerwaren – war metal hè – niet mee mogen nemen. Gelukkig voorziet Harm Noort van Goddess Of Desire de Canadezen geheel belangeloos van nieuw hang-en sluitwerk. Leon van Rijnsbergen en Wouter Dielesen zijn er namens Aardschok getuige van.

Leon van Rijnsbergen en Wouter Dielesen