CD van de Maand Januari/Februari 20145

 

DANKO JONES

Fire Music

(Bad Taste/Suburban)
Robert Haagsma
80

‘Fire Music’ is het eerste album van Danko Jones waar de nieuwe drummer Rich Knox op te horen is. De nieuwkomer is overgekomen uit de onbekende groep Flash Lightning, uit Toronto. Met een zevende drummer in een jaar of twintig lijkt de band rond de Canadese zanger en gitarist Danko Jones een Spinal Tap-achtig probleem te hebben. Het trekt echter opnieuw geen wissel op het geluid van het trio. Danko Jones staat sinds het prille begin voor een pakkende combinatie van rock en metal, die in gewapend beton is gegoten. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat de komst van de nieuwe slagwerker voor wat extra energie en bevlogenheid heeft gezorgd. Terwijl ‘Fire Music’ voor Danko Jones-begrippen behoorlijk afwisselend is, staat er geen slecht nummer op. Toch nog een paar hoogtepunten: het ongelofelijk catchy „I Will Break Your Heart”, het geestige „Getting Into Drugs” en het spijkerharde „Body Bags”. Er zijn momenten waarop nieuwe songs van Danko Jones me doen denken aan Volbeat („She Ain’t Coming Home”), terwijl de pakkende refreinen ook een bewondering voor Misfits verraden. Toch is ‘Fire Music’ vooral het album van een band die er steeds beter in slaagt de energie van de veelgeprezen concerten naar de albums te vertalen.