Aardschok April 2015

 

In de Aardschok van April 2015 lees je alles over:

NIGHTWISHHALESTORMTHE POODLESLIKE A STORMMAGIC KINGDOMTHERAPY?TOTOMICHAEL SCHENKER’S TEMPLE OF ROCKVIPER SOLFAARCANESANTA CRUZSMASH INTO PIECESPRONGMICHAEL ‘ELVIS’ BASKETTEMEREL BECHTOLDAGNOSTIC FRONTRED VULTURESSCOTT WEILAND & THE WILDABOUTSOCEANOSORCERERRANGERHEIDEVOLKBARREN EARTHMORGOTHAPOPHYSTHEORIES

 

NIGHTWISH

DE SCHOONHEID VAN DE EVOLUTIE

Op 27 maart verschijnt het nieuwe Nightwish-album ‘Endless Forms Most Beautiful’. Na een indrukwekkende luistersessie eind januari in Finland, kreeg Aardschok de gelegenheid om zangeres Floor Jansen en bassist-zanger Marco Hietala uitgebreid aan de tand te voelen. Drie weken later was Nightwish-mastermind Tuomas Holopainen in Amsterdam om het nieuwe album van tekst en uitleg te voorzien. Ook daar waren we bij. Een interview in twee delen.

Anita Boel & Magda Dullemond

 

HALESTORM

STILTE VOOR DE STORM

Op 10 april ligt ‘Into The Wild Life’ in de schappen. Het is het derde album van het uit Pennsylvania afkomstige Halestorm. De heren en dame verkennen hierop nieuwe muzikale paden, waardoor met name de zang van Lzzy Hale nog sterker voor de dag komt. Aardschok belt met de 31-jarige frontvrouw.

Metal Mike

 

THE POODLES

VAN ALLE MARKTEN THUIS

Vergeef ze de bandnaam. Verder doet het Zweedse The Poodles op marketingtechnisch niveau namelijk vrijwel alles goed. De muziek van de melodieuze hardrockers kwam onder meer terecht bij de Zweedse voorrondes van het Eurovisie Songfestival, de Olympische Spelen in Beijng en het Zweedse ijshockeyteam. Zanger Jakob Samuel, die regelmatig met de beste songwriters op aarde musiceert, vertelt naar aanleiding van het nieuwe studioalbum ‘Devil In The Details’ hoe dat in zijn werk gaat.

Patrick Lamberts

 

LIKE A STORM

DIDGERIDOO-IT-YOURSELF

Like A Storm heeft onlangs een Amerikaanse tournee met HellYeah afgesloten en doorkruist wanneer je dit leest Europa met Steel Panther en Black Veil Brides. De band van de gebroeders Brooks is graag op pad. Niet alleen om shows te spelen, maar ook om nummers te schrijven. Zo ontstond het nieuwe album ‘Awaken The Fire’ deels op hotelkamers. „Voor ons werkt het blijkbaar goed om uit onze omgeving te stappen”, aldus de sympathieke gitarist/zanger Matt Brooks.

Patrick Lamberts

 

MAGIC KINGDOM

GITAARTRAGEDIE

Na jaren waarin zijn andere band Iron Mask de boventoon voerde, heeft Dushan Petrossi anno 2015 eindelijk weer tijd gevonden voor zijn oude liefde Magic Kingdom. Vijf jaar na ‘Symphony Of War’ is er wederom sprake van een nieuwe line-up, maar de passie van de Belgische gitarist blijkt nog altijd onverminderd sterk. Het is af te horen aan het gloednieuwe album ‘Savage Requiem’. Aardschok spreekt met de Belgische snarenplukker.

Justin Erkens

 

THERAPY?

BEPROEFDE AANPAK

De commerciële hoogtijdagen van Therapy? zijn achter de horizon verdwenen. Het trio uit Noord-Ierland brengt echter nog altijd albums uit die zeer de moeite waard zijn. ‘Disquiet’ is daar een nieuw voorbeeld van. Het roept zelfs de toptijd van Therapy? in herinnering, met het album ‘Troublegum’ als belangrijkste referentie. En dat heeft een reden, vertelt zanger-gitarist Andy Cairns.

Robert Haagsma

 

TOTO

COMEBACK VAN HET JAAR

Als enig overgebleven bandlid zag gitarist Steve Lukather zich in 2008 genoodzaakt om Toto op te doeken. Maar toen het noodlot bassist Mike Porcaro trof, sloegen de originele leden de handen weer ineen. Het heeft geleid tot de eerste langspeler in bijna tien jaar, ‘Toto XIV’. Lukather draait er zijn hand niet voor om om grote woorden aan de comeback te spenderen – „Toto kan en wil niet sterven” – maar hoe trots hij en de teruggekeerde toetsenist Steve Porcaro ook op het nieuwe werkstuk zijn, de erbarmelijke toestand van Mike Porcaro weegt zwaar op het gesprek.

Bastiaan Tuenter

 

MICHAEL SCHENKER’S TEMPLE OF ROCK

GELUK BIJ EEN ONGELUK

Halverwege de sessies voor een nieuw album van Michael Schenker en zijn Temple Of Rock werd er ingebroken in de studio in Münster. De onverlaten gingen er vandoor met gitaren, apparatuur en de eerste opnamen. Die immense tegenslag kreeg de band niet klein. Nadat de heftigste emoties gezakt waren, gingen de gitarist en zijn band er juist extra gemotiveerd tegenaan. „Wat ons op had kunnen breken, leverde uiteindelijk een veel beter album op”, aldus Michael Schenker.

Robert Haagsma

 

VIPER SOLFA

MAYHEM-LIGHT

Het Noorse Viper Solfa is een nieuwe ster aan het metalfirmament. De formatie bestaat uit bekende namen, zoals Ronny Thorsen (zang, ex-Trail Of Tears), Morfeus (gitaar en toetsen, ex-Mayhem, ex-Limbonic Art) en Miriam ‘Sphinx’ Renvåg (zang, Ram-Zet, ex-Eternal Tears Of Sorrow). Onder de naam ‘Carving An Icon’ heeft de band vorige maand een verrassend goed en origineel debuutalbum uitgebracht.

Anita Boel

 

ARCANE

PROGFUNDING

Te veel muziek voor één CD, maar te weinig geld om een dubbelalbum te maken. Dat bracht het Australische Arcane ertoe zich tot crowdfunding te wenden. Het streefbedrag van 10.000 dollar werd binnen drie dagen verzameld en zo zag ‘Known/Learned’ alsnog het levenslicht. Zanger Jim Grey vertelt over deze aanpak en de twijfels daarbij.

Patrick Lamberts

 

SANTA CRUZ

FINSE BUITENBEENTJES

Hoewel het Finse Santa Cruz al in 2007 is opgericht, is het nu pas toe aan het tweede album. ‘Santa Cruz’ klinkt als een geslaagde mix van Guns N’ Roses, Skid Row, Poison en zelfs een beetje 30 Seconds To Mars. De jongelingen hebben de tijd genomen om zich te ontwikkelen en de pas 22-jarige zanger Arttu ‘Archie’ Kuosmanen laat geen onduidelijkheid bestaan over de plannen van Santa Cruz.

Ron Willemsen

 

SMASH INTO PIECES

SPIERBALLENROCK

In 2009 deed Smash Into Pieces mee aan Sweden’s Got Talent en schopte het tot de semi-finale. Daarna zorgde een slechte platendeal voor frustratie en zakelijke conflicten, maar een intensief toerschema hield de band op de been. In 2013 kwam het langverwachte debuut ‘Unbreakable’ alsnog uit en scoorde de band in eigen land de nodige hitsingles met nummers in het straatje van Nickelback, Creed en Alter Bridge. Op het nieuwe album ‘The Apocalypse DJ’ trekt Smash Into Pieces die muzikale lijn door, maar klinken de nummers gedrevener en energieker. Zanger Chris Adam Hedman legt aan Aardschok uit waarom.

Liselotte Hegt

 

PRONG

DE KLASSIEKER: ‘CLEANSING’

Het was het album dat Prong de status van supersterren had moeten bezorgen. Maar hoe goed het ook was, het werd de Amerikaanse band uiteindelijk fataal. Ruim twintig jaar na dato blikt zanger-gitarist Tommy Victor terug op het belangrijkste en beste album dat zijn band ooit uitbracht: ‘Cleansing’.

Robert Haagsma

 

MICHAEL ‘ELVIS’ BASKETTE

MET  LIEFDE VOOR HET VAK

Hij wordt het vijfde bandlid van Alter Bridge genoemd, produceerde hun laatste drie albums en de beide soloalbums van gitarist Mark Tremonti, maar werkte ook met talloze andere Amerikaanse bands, zoals Incubus en Slash Featuring Myles Kennedy And The Conspirators. Wie is die Michael ‘Elvis’ Baskette eigenlijk? Aardschok zocht hem op in studio Barbarosa, net buiten Orlando, in Florida.

Metal Mike

 

MEREL BECHTOLD

METALMEISJE UIT ’T GOOI

Met haar lengte van 1 meter 58, helderblauwe ogen en lange blonde haren is de 23-jarige Merel Bechtold een opvallende verschijning op de metalpodia. Dat de in Huizen geboren en in Rotterdam wonende metalchick ook nog eens gitaar kan spelen als een vent, maakt haar uitzonderlijk. Geen wonder dat MaYaN, Delain en The Gentle Storm haar hebben omarmd. Daardoor heeft ze nauwelijks nog tijd voor haar eigen band, Purest Of Pain.

Patrick Lamberts

 

AGNOSTIC FRONT

VERSLAG VAN EEN NACHTMERRIE

‘The American Dream Died’ is de veelzeggende titel van het nieuwe album van de Amerikaanse hardcoreband Agnostic Front. Roger Miret laat luid en duidelijk horen dat er 35 jaar na het prille begin nog altijd genoeg is om woedend en verontwaardigd over te worden. Het resultaat is een album vol korte, harde en venijnige songs, gemaakt in de als altijd herkenbare stijl van Agnostic Front. Een gesprek met de zanger.

Robert Haagsma

 

RED VULTURES

MET LIEFDE EN PLEZIER

De bandleden van het Nederlandse Red Vultures hebben een factsheet om trots op te zijn. Zanger Tony de Bruijn (ex-Vals Licht), bassist Patrick de Kok (ex-Vals Licht, ex-My Favorite Scar) en drummer Mike Coolen (Within Temptation) vormen de kern van de band waar ook gitarist Daan Janzing (ex-My Favorite Scar, ex-Kingfisher Sky) en voor de live-optredens Jarno van Osch (drummer) deel van uitmaken. Al met al een ervaren gezelschap en dat hoor je op de eerste volwaardige album ‘Damn Pretty’. Patrick de Kok praat ons bij over Red Vultures.

Ron Willemsen

 

SCOTT WEILAND & THE WILDABOUTS

TERUG NAAR DE GARAGE

De Amerikaanse rockzanger Scott Weiland heeft heel wat schepen achter zich verbrand. Stone Temple Pilots is verdergegaan met een vervanger. Velvet Revolver staat al een tijd op non-actief en niemand lijkt daar op zijn terugkeer te wachten. Dus rest de brokkenpiloot niets anders dan zich te concentreren op een eigen loopbaan als frontman van The Wildabouts. Het stel debuteert met het energieke rockalbum ‘Blaster’. „Het album markeert een nieuwe stap in mijn artistieke ontwikkeling”, aldus een optimistische Scott Weiland.

Robert Haagsma

 

OCEANO

ZIEK, ZIEKER, ZIEKST

Sinds Whitechapel een grote naam is, doet niemand meer neerbuigend over deathcore. Een minder bekende band in het genre die volgens ons veel potentie heeft, is Oceano. Op het vierde album ‘Ascendants’ van het kwartet uit Chicago zorgt de combinatie van meedogenloze riffs, grooves en breakdowns, extreme vocalen en atmosferische, vervreemdende geluiden voor een nieuwe sound. Frontman Adam Warren over experimenteerlust, passie en woede.

Rob Broere

 

SORCERER

GEDULD IS EEN SCHONE ZAAK

Zevenentwintig jaar geleden richt bassist Johnny Hagel samen met zanger Anders Engberg in Stockholm de doomband Sorcerer op. Twee optredens en paar demo’s later gaat een ieder zijn eigen weg. Hagel duikt op bij Tiamat, Engberg bij Lion’s Share. En zo lijkt Sorcerer een naam voor de geschiedenisboeken. Een uitnodiging van een Duitse festivalorganisator zorgt in 2010 voor een tweede leven van de band, met als voorlopig hoogtepunt het kakelverse debuutalbum ‘In The Shadow Of The Inverted Cross’. Johnny Hagel is dan ook een tevreden mens.

Ron Willemsen

 

RANGER

TERUG NAAR DE ESSENTIE

De naam van de Finse formatie Ranger zingt al een tijdje rond in kringen van traditionele metalfans. Het uur van de waarheid is definitief aangebroken met het uitkomen van het debuutalbum ‘Where Evil Dwells’. Drummer Miko Sipilä over deze belang­rijke nieuwe fase in de loopbaan van de band.

Robert Haagsma

 

HEIDEVOLK

BIER EN BIKINI’S

Tien jaar na het verschijnen van het debuutalbum ‘De Strijdlust Is Geboren’, is de Geldersche Heidevolk-horde nog altijd niet uitgeraasd. Sterker nog, de band staat er beter voor dan ooit. Gestaag werd er in het afgelopen decennium een ijzersterke (live)reputatie opgebouwd die de Nederlandstalige band inmiddels – na Europa al driedubbel veroverd te hebben – zelfs tot Mexico en de Verenigde Staten heeft gebracht. Met het nieuwe album ‘Velua’ begint ook 2015 weer veelbelovend voor de Oost-Nederlandse strijders. Aardschok spreekt erover met gitarist Reamon ‘Bomenbreker’ Bloem en bassist Rowan ‘Roodbaert’ Middelwijk.

Justin Erkens

 

BARREN EARTH

FINSE FINESSE

De Finnen van Barren Earth hebben volgens toetsenist Kasper Mårtensson hun derde langspeler ‘On Lonely Towers’ lang in de ijskast gehouden om meer te experimenteren en hun stijl uit te diepen. De aangetrokken zanger Jon Aldaro, weggeplukt van de Faeröer-eilanden, is de grootste vooruitgang, maar zijn zang bij de avontuurlijke en melodieuze metalmix van doom, prog en folk is niet de enige verandering. Nieuw management, boekingskantoor en label moeten de groep naar een hoger plan tillen. De voormalige Amorphis-toetsenist neemt het woord.

Bastiaan Tuenter

 

MORGOTH

TERUG NAAR DE ROOTS

Toen Morgoth in 1985 werd opgericht, werd de band al snel als het Duitse antwoord op Death gezien. Met het verschijnen van het debuutalbum ‘Cursed’, dat sterk in de lijn van de Death-klassieker ‘Leprosy’ lag, werd dat beeld alleen nog maar versterkt. Morgoth probeerde zich vervolgens opnieuw uit te vinden en iets meer een eigen smoelwerk te creëren. Door wat industriële klanken toe te voegen, slaagde het daarin gedeeltelijk op de tweede langspeler ‘Odium’. De bandleden kregen langzaamaan genoeg van death metal en dat resulteerde in 1996 in het misbaksel ‘Feel Sorry For The Fanatic’. Kort daarop viel de band uit elkaar. In 2010 maakte Morgoth een comeback op de podia. Bij die optredens lag de nadruk op het ‘Cursed’-album. Het is dus niet echt verwonderlijk dat het nieuwe Morgoth-album ‘Ungod’ bijna naadloos aansluit op het debuutalbum. Wat wel verwonderlijk is, is het vertrek van zanger en uithangbord Marc Grewe. Gitarist Harry Busse licht de reden van het vertrek van Grewe toe. Of eigenlijk ook weer niet.

Stephan Gebédi

 

APOPHYS

AARDSCHEERDERS

Apophys is behalve een rondcirkelend hemellichaam ook een metalband met enkele ervaren muzikanten uit onze vaderlandse scene in de gelederen. ‘Prime Incursion’ is de naam van de eerste dreun die de band uitdeelt en bevat donkere, op Amerikaanse leest geschoeide death metal. Zanger Kevin Quilligan introduceert Apophys.

Ype TVS

 

THEORIES

BIG BANG THEORY

Het had niet veel gescheeld of de uit Seattle afkomstige death/grindband Theories had debuutalbum ‘Regression’ moeten opnemen zonder zanger Rick Powell. Hij werd twee jaar geleden drie maal in zijn borst geschoten tijdens een poging tot overval. Gelukkig herstelde hij volledig. De eerste plaat van de groep laat zich nu beluisteren als een therapeutische uiting van woede, met extremiteit als hoogste doel. Of zoals de frontman het formuleert: „We zijn deze band niet begonnen om het wiel opnieuw uit te vinden, wel om een zo hard mogelijk wiel te creëren.”

Wouter Dielesen