Aardschok Juli 2015

In de Aardschok van Juli 2015 lees je alles over:

EPICA SLAYERSLAYERGRAVEWORMCRADLE OF FILTHNEAL SCHONBITERSLUCA TURILLI’S RHAPSODYPOWERWOLFCUT UPHEVILANTRIXTERUNLEASH THE ARCHERSART OF ANARCHYTHE DEAD DAISIESBEAUVOIR/FREEBOREALISVIRGIN STEELEPRO-PAINKAMCHATKAHIGH ON FIREDEW-SCENTEDKING PARROTVATTNET VISKARSKINLESSBABYMETALBETWEEN THE BURIED AND MEFORTAROCK

 

EPICA 

ONTVANGT AWARD EN START EIGEN FESTIVAL

Epica heeft uit handen van Buma Cultuur-directeur Frank Helmink de Buma ROCKS! Export Award gekregen. De award werd voor de tweede keer uitgereikt tijdens Buma ROCKS, de internationale conferentie voor ‘heavy muziek’ die op vrijdag 5 juni in Doornroosje in Nijmegen plaatsvond. Epica treedt hiermee in de voetsporen van Adje Vandenberg die deze award vorig jaar als eerste kreeg. Een dag eerder maakte Epica bekend een eigen festival te gaan organiseren op 22 november in het Eindhovense Klokgebouw onder de naam Epic Metal Fest. De eerste namen voor dat feest zijn inmiddels vrijgegeven. Naast Epica zelf, zullen onder andere Eluveitie, Fear Factory, Moonspell, Delain en Periphery te zien zijn.

Aardschok

 

SLAYER

EUROPE AWAITS

Op de kop af dertig jaar geleden toerde Slayer voor het eerst door Europa, van 26 mei tot en met 24 juni 1985. Het grootste gedeelte van de tournee speelde zich af in Nederland. Maar liefst zeven van de in totaal negentien shows vonden in ons kikkerlandje plaats. Het reisgezelschap bestond uit acht personen: Tom Araya (zang, bas), Dave Lombardo (drums), Jeff Hanneman (gitaar), Kerry King (gitaar), John Araya (geluidsman), Doug Goodman (tourmanger), KJ Doughton (merchandise) en onze eigen André Verhuysen als toergids, lichtman en verslaggever voor Aardschok. Samen met Tom Araya haalt hij herinneringen op.

André Verhuysen

 

SLAYER

NERGENS SPIJT VAN!

Zeggen dat Slayer in recente jaren enige turbulentie heeft meegemaakt is een understement van jewelste. Eerst was er de absentie van gitarist Jeff Hanneman vanwege een mysterieuze spinnenbeet, in 2011. Begin 2013 werd drummer Dave Lombardo ineens de wacht aangezegd. Hij gaf aan graag meer te willen verdienen en hoefde niet meer terug te komen. Op 2 mei 2013 kwam Hanneman te overlijden aan leverfalen, te wijten aan zijn alcoholverslaving. Al die tijd is Slayer onverstoorbaar doorgegaan, met nieuwe rekruten Gary Holt (gitaar) en Paul Bostaph (drums). En vanaf 11 september ligt er ‘gewoon’ een nieuw album in de schappen: ‘Repentless’. Kerry King heeft een en ander uit te leggen.

André Verhuysen

 

GRAVEWORM

DE CIRKEL IS ROND

De fans van Graveworm moesten even geduld hebben, maar vanaf medio juni is het nieuwe album ‘Ascending Hate’ verkrijgbaar. Meest opvallend is dat de voormalige gitarist/songwriter Stefan Unterpertinger weer is teruggekeerd in de gelederen. Een goede zet. Hij heeft niet alleen ijzersterk materiaal geschreven, maar ook de sfeer van de eerste paar albums weten te pakken. Zanger van het eerste uur Stefan Fiori legt uit.

Anita Boel

 

CRADLE OF FILTH

EEN NIEUW BEGIN

Het blijft nooit lang rustig rond Cradle Of Filth. Na een historie die toch al geteisterd werd door talloze bezettingswisselingen, verlieten begin vorig jaar de beide gitaristen vrijwel gelijktijdig de band. Eén van hen was Paul Allender, die er vrijwel vanaf het begin bij was geweest. Hun vervangers, Richard Shaw en Marek ‘Ashok’ Šmerda, waren in 2014 al te bewonderen toen Cradle Of Filth samen met Behemoth door Europa toerde. Het tweetal drukt nu hun stempel op het splinternieuwe album ‘Hammer Of The Witches’, dat bedoeld is als een terugkeer naar het vertrouwde geluid van de vroege albums. Een gesprek met Dani Filth over het reilen en zeilen van Cradle Of Filth. En ook nog even over zijn andere bezigheid, Devilment.

Robert Haagsma

 

NEAL SCHON

SOLOAVONTUUR VANUIT HET HART

Journey-gitarist Neal Schon is de laatste jaren productiever dan ooit. Nog geen jaar na ‘So U’ komt de Amerikaan met het nieuwe ‘Vortex’, een instrumentale dubbelplaat die precies bewerkstelligt wat de titel belooft: door het onweerstaanbare zangerige gitaargeluid van Schon wordt de luisteraar de avontuurlijke composities ingezogen. Een trotse Schon vertelt over ‘Vortex’ en de toekomstplannen van Journey en… Santana.

Bastiaan Tuenter

 

BITERS

UNDERDOGS MET STIJL

‘Electric Blood’ mag dan wel het officiële debuut van het Amerikaanse rockgezelschap Biters zijn, het kwartet bracht al een handvol vinylreleases uit en is in het clubcircuit al jaren geliefd. De mannen van Mastodon en Danko Jones behoren tot hun fans. Zanger en gitarist Tuk over geldbeluste labels, zijn invloeden, goede doelen en levendige shows. Aan het woord is een man met een mening.

Bastiaan Tuenter

 

LUCA TURILLI’S RHAPSODY

ALLES IS LIEFDE

Ondanks de split tussen Rhapsody-grondleggers Luca Turilli (Luca Turilli’s Rhapsody) en Alex Staropoli (Rhapsody Of Fire) in 2011, is er opmerkelijk weinig veranderd in het Rhapsody-universum. Turilli liet met ‘Ascending To Infinity’ (2012) al zien het prima alleen af te kunnen, Staropoli en consorten deden dat een jaar later met ‘Dark Wings Of Steel’. Eerstgenoemde is nu terug om met ‘Prometheus, Symphonia Ignis Divinus’ de nieuwe saga vervolg te geven. Voor het eerst heeft er drie jaar tussen Luca Turilli’s releases gezeten, maar dat blijk niet zonder reden. Aardschok spreekt met de neoklassieke gitaarmaestro.

Justin Erkens

 

POWERWOLF

ALLES VOOR DE ILLUSIE

Het vorige album ‘Preachers Of The Night’ schoot door naar de eerste plaats van de Duitse albumlijst. Het nieuwe album van Powerwolf wordt dan ook omgeven met hooggespannen verwachtingen. Slaagt de Duitse power metalformatie er met het zesde album ‘Blessed & Possessed’ in om het succes nog verder te vergroten? Krijgt het vijftal eindelijk poot aan de grond in Amerika? Gitarist Matthew Greywolf over het bijzondere verhaal van deze ambitieuze band.

Robert Haagsma

 

CUT UP

VOMITORY 2.0

Cut Up is een nieuwe band met oude bekenden. De line-up herbergt twee leden van het in 2013 gestopte Vomitory en één van Coldworker, dat er in hetzelfde jaar de brui aan gaf. De bandnaam en de albumtitel ‘Forensic Nightmares’ laten weinig aan de verbeelding over; Cut Up speelt death metal. Groovy, catchy en voorzien van een massieve, Zweedse sound. Allereerst ben ik benieuwd waarom drummer Tobias ‘Tobben’ Gustafsson na 24 jaar zijn band vaarwel zegt, maar zo’n anderhalf jaar later alweer met erg vergelijkbare muziek op de proppen komt.

Ype TVS

 

HEVILAN

EEN NIEUW BEGIN VOOR HET EINDE DER TIJDEN

Metalbands zijn er genoeg in Brazilië, maar slechts bij uitzondering kan zo’n band een succesvolle oversteek maken naar Europa. Hevilan is zo’n uitzondering. De band uit Sao Paulo bracht in 2013 in eigen beheer het debuutalbum ‘The End Of Time’ uit, creëerde een sterke lokale fanschare en wil nu onder de vlag van Massacre Records hetzelfde trucje flikken in de ‘oude wereld’. Met een gepimpte versie van ‘The End Of Time’ en de vocale hulp van niemand minder dan Sanctuary-zanger Warrel Dane. Aardschok spreekt met Hevilan-gitarist/oprichter Johnny Moraes.

Justin Erkens

 

TRIXTER

Trixter is een schoolvoorbeeld van een Amerikaanse hairmetalband die in het thuisland miljoenen platen verkocht, maar in Europa nooit voet aan de grond kreeg. Grunge deed de band in 1995 de handdoek in de ring gooien, om hem er zo’n twaalf jaar later weer uit te halen. Gitarist en oprichter Steve Brown heeft een interessant jaar achter de rug. Eerst verving hij Vivian Campbell in Def Leppard, vervolgens nam hij de plaats in van Joel Hoekstra tijdens de Rock Of Ages-shows op Broadway. Ten tijde van dit interview is hij hard aan studeren voor een toer met voormalig Styx-frontman Dennis DeYoung. En dan is er natuurlijk ook nog het eind juni te verschijnen nieuwe album van Trixter, ‘Human Era’.

Ron Willemsen

 

UNLEASH THE ARCHERS

ONTKETEND

In Europa doet Unleash The Archers nog weinig belletjes rinkelen, maar dat is aan de andere kant van de oceaan wel anders. Het Canadese power metalgezelschap onder leiding van frontvrouwe Brittney ‘Slayes’ heeft met de albums ‘Behold The Devastation’ (2009) en ‘Demons Of The AstroWaste’ (2011) een ijzersterke reputatie opgebouwd in het thuisland en de Verenigde Staten. De band richt de pijlen nu ook op Europa. Met het nieuwe ‘Time Stands Still’ vuurt de band zijn eerste overzeese salvo af. Aardschok spreekt met Miss Slayes.

Justin Erkens

 

ART OF ANARCHY

BAND ZONDER BOEGBEELD

Een supergroep waarmee het niet super gaat. Het Amerikaanse rockgezelschap Art Of Anarchy adverteert met de klinkende namen van Guns N’ Roses’ gitaarvirtuoos Ron ‘Bumblefoot’ Thal, Disturbeds en ex-Adrenaline Mobs bassist John Moyer en voormalig Stone Temple Pilot- en Velvet Revolver-frontman Scott Weiland. De zanger beweert zelf echter dat hij helemaal niet bij de groep zit, maar dat hij voor zijn prestaties is betaald zonder dat hij wist wie er wél in de band zit. De videoclip van „Til The Dust” en de bandfoto’s spreken hem wat dat betreft tegen. John Moyer heldert de heikele situatie op.

Bastiaan Tuenter

 

THE DEAD DAISIES

WAT GOED IS KOMT SNEL

Zijn avontuur met Mötley Crüe in de jaren negentig duurde kort en eindigde teleurstellend. Zanger John Corabi heeft daarna alles behalve stilgezeten, maar zo’n grote kans heeft hij nooit meer gekregen. Met The Dead Daisies en hun aanstaande tournees met Kiss en Whitesnake keert hij alsnog terug op het hoogste podium. De seventieshardrockband bracht onlangs ‘Revolución’ uit met een ware sterrencast: bassist Marco Mendoza, drummer Brian Tichy, toetsenist Dizzy Reed en het gitaartandem Richard Fortus en David Lowy. Corabi zit middenin een oefensessie als hij aan de telefoon komt.

Bastiaan Tuenter

 

BEAUVOIR/FREE

DE STRIJDBIJL BEGRAVEN

De naam Jean Beauvoir zal bij het grote publiek niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch was hij ooit lid van de roemruchte formatie The Plasmatics, werkte hij met uiteenlopende artiesten als Lionel Richie, The Pretenders, Ramones en Kiss. Zelf had hij succes met de formaties Voodoo X en Crown Of Thorns. En hij was betrokken bij allerlei muziekuitgeverijen en productiemaatschappijen. Zijn nieuwste creatie ‘American Trash’ komt als Beauvoir/Free ter wereld. Zoals de bandnaam al suggereert wordt hij daarop herenigt met Micki Free, de gitarist waar hij ooit Crown Of Thorns mee oprichtte.

Robert Haagsma

 

BOREALIS

DUIKT HET VAGEVUUR IN

Borealis is een van de best bewaarde muzikale geheimen van Canada. In 2011 maakten we kennis met hun stoere melodieus gesausde metal in de vorm van het tweede album ‘Fall From Grace’, maar al snel raakte de band in de vergetelheid. Eind juni doorbreekt het vijftal eindelijk de lange stilte met hun nieuwe wapenfeit ‘Purgatory’. Zanger-gitarist Matt Marinelli praat ons bij over die lange afwezigheid, het nieuwe album en de aankomende toer met Evergrey.

Liselotte Hegt

 

VIRGIN STEELE

HOGE NOTEN, DIEPE TEKSTEN

‘Nocturnes Of Hellfire & Damnation’ is de titel van het nieuwe album van Virgin Steele. Het officiële deel van het album telt 14 songs. Op de bonusschijf staan er nog eens 15. Het mag duidelijk zijn: een kleine 35 jaar na het prille begin van de band ontbreekt het David DeFeis bepaald nog niet aan inspiratie. Er staan ook alweer twee nieuwe albums in de stijgers. De zanger over zijn productieve Amerikaanse power metalband.

Robert Haagsma

 

PRO-PAIN

NOG ALTIJD PISSED-OFF

Het nieuwe album van Pro-Pain heet ‘Voice Of Rebellion’. Het wordt afgesloten met het nummer „Fuck This Life”. Wie bang is dat de Amerikaanse hardcoreband met de jaren wat milder dreigt te worden, kan dus gerust zijn. Zanger en bassist Gary Meskil heeft klaarblijkelijk nog altijd genoeg reden om boos te zijn en hij heeft het weer allemaal van zich afgeschreven. Het resultaat is een even energieke als agressieve plaat, die de naam van Pro-Pain meer dan waard is. Gary Meskil over ‘Voice Of Rebellion’.

Robert Haagsma

 

KAMCHATKA

VEELZIJDIG EN GEDREVEN

Sinds Per Wiberg toetrad tot Kamchatka gaat het de Zweedse jamrockers voor de wind. ‘The Search Goes On’, waarop de multi-instrumentalist begin 2014 zijn debuut maakte, kreeg jubelende recensies en de toers die volgden wierpen eveneens hun vruchten af. Ondanks de gezonde drukte wist het trio er onlangs ook nog ‘Long Road Made Of Gold’ uit te persen, het zesde album inmiddels. Nu Wiberg volledig is ingeburgerd, is hij de perfecte gesprekspartner om het nieuwste huzarenstukje toe te lichten.

Stan Novak

 

HIGH ON FIRE

MET MELK MEER MANS

Het gaat goed met High On Fire. Heel goed zelfs. De opmars van de band uit Californië is de laatste jaren niet te stuiten, een ontwikkeling waar ook het laatste wapenfeit ‘De Vermis Mysteriis’ (2012) sterk aan heeft bijgedragen. Tel daar nog eens de zeer geslaagde reünie van het legendarische Sleep – de pre-High On Fire-band van frontman Matt Pike – bij op en je zou alleen maar positieve berichten verwachten uit Oakland. Toch blijft de wispelturige Pike een zorgenkindje. Bassist Jeff Matz praat ons bij over de hectische laatste drie jaar richting het nieuwe ‘Luminiferous’.

Justin Erkens

 

DEW-SCENTED

VIER DUTCHIES EN EEN DUITSER

Dew-scented is een Duitse thrash metalband, aldus Wikipedia. Maar deze Duitse band heeft inmiddels wel mooi vier Hagenezen in de gelederen. Alleen oosterbuur en bandleider Leif Jensen heeft sinds de oprichting in 1992 de ontelbare bandwisselingen overleefd. Laten we echter eens niet met hem praten, maar met gitarist Marvin Vriesde en

Patrick Lamberts

 

KING PARROT

VREEMDE VOGELS

King Parrot uit Melbourne is een band om in de gaten te houden. De grind metalband maakt furore met een mix van snoeiharde muziek, vette grooves en piepvocalen. Maar ook de wervelende liveshows en komische videoclips schieten hun doel niet voorbij. Het Britse magazine Metal Hammer nomineerde King Parrot al voor een Golden God Award in de categorie Best New Band. De goedlachse zanger Matt(hew) Young vindt het allemaal prachtig.

Patrick Lamberts

 

VATTNET VISKAR

BLACK METAL MET EEN TWIST

Binnen twee jaar een platendeal scoren. Het is weinig bands gegund, maar het overkwam Vattnet Viskar. Century Media was er als de kippen bij om samen te werken met de Amerikaanse black metalband met de Zweedse naam die zich laat vertalen naar ‘het water fluistert’. Het nieuwe studioalbum ‘Settler’ is de tweede vrucht van deze samenwerking. Hoog tijd om zanger-gitarist Nicholas Thornbury aan de tand te voelen.

Patrick Lamberts

 

SKINLESS

HET GEZIN GAAT VOOR!

Negen jaar na ‘Trample The Weak, Hurdle The Dead’ verschijnt er met ‘Only The Ruthless Remain’ eindelijk weer nieuw werk van de Amerikaanse death metalformatie Skinless. Aardschok spreekt met zanger Sherwood Adams Webber IV, die de band reeds twee keer verliet, maar nu toch definitief op het oude nest lijkt te zijn teruggekeerd.

Stephan Gebédi

 

BABYMETAL

K3 VAN DE METAL

Het Japanse internetfenomeen BabyMetal is ook buiten eigen land een carrière aan het opbouwen. Drie schattige schoolmeisjes die dansen en over chocola zingen met zware en snelle gitaren à la DragonForce en beukende drums à la Slipknot op de achtergrond. Vernieuwend is het zeker. Apart ook, getuige de menige ‘what the fuck’-reacties op de groep. Een interview opzetten is ook bepaald geen sinecure, maar het is gelukt.

Patrick Lamberts

 

BETWEEN THE BURIED AND ME

COMA ALS CONCEPT

Je band nieuw leven inblazen met een conceptalbum over een comapatiënt. Paradoxaal, maar juist daardoor heel erg Between The Buried And Me. De Amerikaanse progressieve metalband doet het namelijk graag altijd net even anders. Daardoor voelt het vijftal zich verwant met tegendraadse progressieve rockbands uit de jaren zeventig, een muzikaal tijdperk dat een flinke stempel drukt op het nieuwe studioalbum ‘Coma Ecliptic’. Bassist en songwriter Dan Briggs: „We zijn van nature een beetje raar, maar daardoor wel onderscheidend.”

Patrick Lamberts

 

FORTAROCK

6 JUNI – GOFFERTPARK – NIJMEGEN

Ook in 2015 is FortaRock weer het grootste metalfestival van Nederland. Dat er ‘slechts’ een kleine 15.000 bezoekers zijn mag de pret dan ook niet drukken. Integendeel, een kleinschaliger FortaRock is véél leuker dan het massieve FortaRock XL van twee jaar geleden, zo klinkt het unaniem uit de monden van de bezoekers. Wij sluiten ons daar helemaal bij aan.

Namens Aardschok doen Leon van Rijnsbergen, Bastiaan Tuenter en Jordan Stael verslag. De begeleidende plaatjes zijn van Bianca Berger, Eugene Straver en Andrea Beckers.