CD van de Maand Juli 2015

BOREALIS

Purgatory

(AFM/Suburban)
Metal Mike
90

Midden 2011 verschijnt ‘Fall From Grace’. Het is het tweede album van het uit Orangeville (Ontario) afkomstige Borealis. Het album scoort maar liefst 96 punten in Aardschok. In 2012 maken de Canadezen voor het eerst de overstap naar Europa (PorgPower Europe). Door de geringe support van platenmaatschappij Lion Music staat de band lange tijd op een laag pitje. Pas na de uitnodiging op het Belgische PPM-fest in 2014 wordt het vuurtje weer aangewakkerd en wordt het nieuwe album voltooid. Met AFM Records wordt ook een groter label aan de haak geslagen. Eindelijk een kans voor het vijftal om zich in de kijker te spelen. Borealis maakt stevige progressieve power metal die vergelijkingen oproept met Evergrey, Kamelot en – door de Russell Allen-achtige zang van Matt Marinelli – vooral met Symphony X. Dat valt duidelijk op tijdens semi-ballads als „My Peace” en „Place Of Dark­ness”. Door het kamerbreed ingezette toetsenspel van Sean Werlick klinkt het allemaal bombastisch. Drummer Sean Dowell, in wiens studio het album een machtige productie heeft meegekregen, en bassist Jamie Smith, die alle teksten van het conceptalbum heeft geschreven, zorgen voor het krachtige fundament van Borealis. Naast de gitaarsolo’s van bandleider Marinelli valt nu ook het mooie gitaarspel van Mike Bri­gu­glio op. Hij kwam in 2011 immers pas bij de band toen het tweede album al opgenomen was. ‘Purgatory’ bevat geen slechte nummers. Jaarlijstmateriaal! Hopelijk dat de band nu bij een groter publiek bekend gaat worden. De aanstaande Noord-Amerikaanse toer als support van Evergrey, gefinancierd door Borealis-fans, is een hoopgevend teken.