FEMME 2016 LINE-UP BIJNA COMPLEET!

femme2016

De succesvolle tweede editie is pas kort geleden geweest. Toch is het al tijd om aan de derde editie in 2016 te gaan denken. De formule met twee zalen is goed gebleken en dat zal dus blijven. Het gaat nu plaatsvinden op zaterdag 24 september en zondag 25 september 2016. Voor vrijdagavond 23 september 2016 hebben we een heel speciaal akoestisch programma in gedachten. Meer hierover later. 

Met dit alles blijft FemME het grootste Female Metal Event van Nederland en waarschijnlijk ook van Europa. Ook Eindhoven blijft zijn plek als metal city waarmaken want de locatie is weer de Effenaar.
Door het koppelen van (metal) lifestyle aan het festival onderscheid FemME zich van andere festivals. In ieder geval is op zondag de opening met een nieuw fashion spektakel van Ingeborg Steenhorst van “I Style Stars” geprogrammeerd. Ingeborg doet de band styling voor toppers als Lacuna Coil en Epica en kleedt Floor Jansen (Nightwish) en Dianne van Giersbergen (Xandria). Verder zullen er kleine shows en demo’s zijn van fashion, haarstyling, metal sieraden, tattoos en meer. 

Bij het Female Metal Event is het primaire criteria dat de band tenminste een vrouw in de gelederen heeft. Dat hoeft niet alleen een frontvrouw te zijn maar kan ook een gitariste of bassiste zijn. In de praktijk blijkt het ook deze keer vooral frontvrouwen op zang te zijn. Dat betekent niet dat er in de programmering maar een stijl aan bod komt. In de grote en kleine zaal is het hele scala, van operatic / symphonic tot death / trash metal te vinden.
De doelstelling van FemME is ook onbekendere en vernieuwende bands een kans te bieden. Daarom zullen er naast bekende zwaargewichten zullen ook kleine verrassingen op het podium staan.
De absolute topper is natuurlijk ARCH ENEMY. Deze Zweedse melodic deathmetalband was dit jaar ook al de headliner op Dynamo Metal Fest nu dus opnieuw te zien in Eindhoven. Op de andere avond staat de Canadese Gothic Rock- / Metalband THE BIRTHDAY MASSACRE als headliner. Op FemME zal de Europese releaseshow zijn van het album dat in september 2016 uitkomt. SIRENIA staat niet vaak op de planken. Nu de kans de dit jaar uitgekomen album“The Seventh Life Path” van de Noorse symfonische metalband live te horen. Na getourd te hebben met Kamelot staan de hard rock / metallers van KOBRA AND THE LOTUS uit Canada met een meer uitgebreide set op het FemME podium. Het Duitse XANDRIA brengt powermetal met de Nederlandse Dianne van Giersbergen in de gelederen. Dit jaar moesten ze door een blessure van de drummer afmelden. Ook Zuid Europa wordt niet vergeten. Uit Spanje komt DIABULUS IN MUSICA die symfonische metal brengen met toevoegingen van lokale (Baskische) elementen. ANCIENT BARDS (Italië) brengt mythische progressieve power metal van hoog niveau. In hetzelfde genre naar toch anders is het ook Italiaanse SLEEPING ROMENCE. Een andere bekende naam is het Franse NIGHTMARE. Zij komen met een recent album in de tas en de nieuwe frontvouw Maggy Luyten het podium op met stevige powermetal met death metal invloeden. Meer voor een bruut feestje komt trashmetalband BLIKSEM over uit België. 

Nederlandse inbreng komt van END OF THE DREAM. Dit jaar waren deze melodieuze metallers invaller en hebben ze een dermate goede indruk achtergelaten dat ze er nu officieel bij zullen zijn. Ander Nederlandse bijdragen komen van metalcoreband THE CHARM THE FURE en progressieve metal band EX LIBRIS (met Dianne van Giersbrgen). INFECTED RAIN uit Moldavië brengt zit aan de meer ruige kant. Het Belgische VALKYRE en het Engelse WINTER IN EDEN zitten weer meer in de melodic metal. HELL CITY (België) houdt het op een fusion van hard rock en metal. De electro metalband ELYOSE (Frankrijk) maakt het lijstje namen compleet.

Hiermee is de line-up voor zaterdag en zondag vrijwel compleet. Twee namen ontbreken nog in de line-up. Deze plekken zullen worden ingevuld door de twee winnaars van de FemME battles die begin volgend jaar plaatsvinden. Op de finale avond op 11 juni in PopEI (Eindhoven) worden de jurywinnaar en de publiekswinnaar bepaald. Bands kunnen zich daarvoor inschrijven vanaf 23 december 2015 via Vanilla Stage, www.vanillastage.com.
De speciaal voor FemME gemaakte tickets komen in de voorverkoop op zaterdag 19 december 2015. De ticketlink is www.jbmevents.com/tickets.