Aardschok Januari/Februari 2016

In de Aardschok van Januari/Februari lees je alles over:

LEMMYMEGADETHPRIMAL FEARDREAM THEATERRHAPSODY OF FIREBRAINSTORMSHAKRAIGNITEAXEL RUDI PELLTOBIAS SAMMET’S AVANTASIASIMOINGLORIOUSVINNY APPICERITCHIE BLACKMORETHE MUTE GODSSERENITYTHE TEMPERANCE MOVEMENTWITCHCRAFTBRIMSTONE COVENBLACK TUSKTEXTURESOBSCURAKETZEREXUMERPRONGFLESHGOD APOCALYPSEBORKNAGARPRODUCT OF HATEVILLAINYSPEEDFESTEPIC METAL FESTEINDHOVEN METAL MEETING

 

LEMMY

1945 – 2015

Ian Fraser ‘Lemmy’ Kilmister is niet meer. Zijn dood kwam niet als een verrassing. De legendarische muzikant kwakkelde immers al jaren met zijn gezondheid. Toen het trieste bericht eind vorig jaar wereldkundig werd gemaakt, reageerden collega’s en fans toch nog geschokt. De man die lang oogde alsof hij als enige een nucleaire catastrofe zou overleven, was ons dan toch ontvallen. Het was het einde van een tijdperk. Lemmy was een man die leefde volgens zijn eigen regels. Het maakte hem ongrijpbaar en uniek. En juist daarmee zo eindeloos fascinerend. Met hem stierf de rock-‘n-roll, constateerden tallozen.

Robert Haagsma

 

MEGADETH

SPRINGLEVEND

De afgelopen jaren zat het noodlot Megadeth op de hielen. Zanger en gitarist Dave Mustaine kreeg ook nog eens privé het nodige voor de kiezen. Zijn band is echter terug met een sterke, deels nieuwe bezetting. ‘Dystopia’ is het beste en stevigste album van Megadeth in jaren, zo niet decennia. Het is daarmee de plaat die de roodharige Amerikaan ons al jaren belooft. Een gesprek met een muzikant die zowaar tot rust gekomen lijkt te zijn. „Voor het eerst in jaren heb ik weer het gevoel dat Megadeth een echte band is.”

Robert Haagsma

 

PRIMAL FEAR

KIPPENVEL

Onvermoeibaar zijn ze, de mannen van Primal Fear. De Duitse formatie brengt trouw elke twee jaar een nieuw album uit en daarnaast houdt elk lid er minstens één extra band (Kiske/Somerville, Voodoo Circle, Freefall…) op na. En toch blijven de heren, zes inmiddels, keer op keer kwaliteit leveren. ‘Unbreakable’ (2012) en ‘Delivering The Black’ (2014) kunnen al tot moderne klassiekers in het power metalgenre gerekend worden en ook het aanstaande ‘Rulebreaker’ dingt mee naar die status. Aardschok spreekt frontman Ralf Scheepers.

Justin Erkens

 

DREAM THEATER

PROGMONSTERKLUS

‘The Astonishing’ is met afstand het meest epische hoofdstuk uit de carrière van Dream Theater. Kon je bij de vorige albums de band nog betichten van herhaling van zetten of luiheid, het nieuwe dubbelconceptalbum klinkt fris en uitdagend. Daarvoor trekt de New Yorkse progmetalgroep alles uit de kast: een orkest, een koor, een marsband, zwaardgevechten, tangomuziek en zelfs een doedelzak. Gitarist John Petrucci en toetsenist Jordan Rudess hebben heel wat uit te leggen.

Patrick Lamberts

 

RHAPSODY OF FIRE

DRAAK VAN EEN BAND

Na Luca Turilli’s Rhapsody (met ‘Prometheus’, 2015) is nu ook Rhapsody Of Fire toe aan zijn tweede album sinds de creatieve breuk tussen de Rhapsody-grootmeesters Luca Turilli en Alex Staropoli. Aardschok spreekt met laatstgenoemde over het nieuwe meesterwerk ‘Into The Legend’.

Justin Erkens

 

BRAINSTORM

BETER TEN HALVE GEKEERD…

‘Firesoul’ (2014) betekende een heropleving voor het Duitse Brainstorm. Na een kwakkelende periode met de progressieve uitstapjes ‘Memorial Roots’ (2009) en ‘On The Spur Of The Moment’ (2011) keerde de band terug naar de beproefde power metalformule uit het verleden. En met succes. De punch, de power, de passie, ze waren na jaren van semi-afwezigheid allemaal weer terug te vinden op ‘Firesoul’. Op het nieuwe ‘Scary Creatures’ gaat het allemaal nog een stukje verder. Aardschok spreekt erover met een zeer contente zanger Andy B. Frank.

Justin Erkens

 

SHAKRA

TIJD HEELT ALLE WONDEN

Nadat Shakra twee succesvolle albums had gemaakt met zanger John Prakesh, ‘Back On Track’ (2011) en ‘Powerplay’ (2013), liep het spaak. Prakesh stapte op en de Zwitserse band wist even niet hoe verder te gaan. Gitarist Thomas Muster dacht er zelfs aan om helemaal met muziek te stoppen. Totdat het ondenkbare gebeurde: Shakra benaderde oude zanger Mark Fox, met wie de scheiding in 2009 verre van vriendelijk was verlopen. En zie daar, eind januari verschijnt ‘High Noon, mét Mark Fox. Muster heeft het een en ander uit te leggen.

Ron Willemsen

 

IGNITE

ZWAARBEVOCHTEN COMEBACK

Er gaapt een gat van precies tien jaar tussen het vorige album ‘Our Darkest Days’ en de zojuist verschenen nieuwe plaat ‘A War Against You’. De leden van de Amerikaanse hardcoreband Ignite hadden in de tussenliggende tijd de handen vol met allerlei eigen activiteiten. Dat gold ook voor zanger Zoltán ‘Zoli’ Téglás, die even inviel bij collega-band Pennywise en daar ook een album mee maakte. Ignite is nu dus weer terug. Bevlogen als altijd. Al viel het volgens de zanger niet mee om de boel weer in beweging te krijgen.

Robert Haagsma

 

AXEL RUDI PELL

30 JAAR DUITSE DEGELIJKHEID

In 1981 richtte hij de succesvolle heavy metalband Steeler op. Vanaf 1989 brengt de Duitse gitarist met z’n karakeristieke blonde kapsel en donkere snor echter alleen nog platen uit onder zijn eigen naam. Axel Rudi Pell is een begrip geworden. Fans weten wat ze van hem kunnen verwachten: kwalitatief hoogstaande classic hardrockplaten met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk. Aardschok praat met Pell over z’n carrière en het nieuwe, zeventiende (!) studioalbum ‘Game Of Sins’.

Ron Willemsen

 

TOBIAS SAMMET’S AVANTASIA

BELANGRIJKE LEVENSVRAGEN

Als zanger en belangrijkste songschrijver van de Duitse heavy metalband Edguy, begon Tobias Sammet rond de eeuwwisseling aan een eigen muzikaal avontuur. Inmiddels is zijn Avantasia uitgegroeid tot een waar rockopera-fenomeen. Deze maand verschijnt het zevende studioalbum ‘Ghostlights’, waarop naast Sammet onder anderen Dee Snider, Sharon den Adel, Geoff Tate, Jorn Lande en Marco Hietala schitteren. Aardschok neemt met de enthousiaste frontman de belangrijkste feiten door.

Liselotte Hegt

 

SIMO

DE NIEUWE ALLMAN BROTHERS?

Op 29 januari verschijnt ‘Let Love Show The Way’, het tweede album van het Amerikaanse powertrio SIMO. De band vond onderdak bij het Nederlandse Provoque, het platenlabel van bluesrockgroten als Joe Bonamassa, Warren Haynes en Walter Trout. Op ‘Let Love Show The Way’ wordt hardrock, blues en psychedelica samengekneed tot een bruisende brok heavy rock. Aardschok treft zanger-gitarist JD Simo vlak na SIMO’s optreden in de Ancienne Belgique te Brussel, zes dagen na het bloedbad in Parijs en luttele uren voordat Brussel op slot gaat. Naast het prachtige verhaal rond de conceptie van het album komt derhalve ook de opgevoerde staat van paraatheid ter sprake.

Stan Novak

 

INGLORIOUS

MET DANK AAN TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA

Nathan James is een gewild zanger. Trans-Siberian Orchestra en Uli Jon Roth maakten gretig gebruik van zijn kwaliteiten. De jonge Britse zanger gaat nu echter zijn jeugdliefde, classic rock, achterna en kiest voor een avontuur met zijn nieuwe band Inglorious. Met het titelloze debuut hoopt hij een voet tussen de deur te krijgen. De zegen van Brian May heeft hij alvast binnen. Een gesprek met een ambitieuze zanger.

Bastiaan Tuenter

 

VINNY APPICE

RESURRECTION KINGS/LAST IN LINE

GranDIOos De link tussen Vinny Appice’s nieuwe bands Resurrection Kings en Last In Line is Ronnie James Dio. Bij de eerste groep wordt de drummer herenigd met ‘Dream Evil’-gitarist Craig Goldy, bij laatstgenoemde band is zelfs de volledige bezetting van ‘Holy Diver’ en ‘The Last In Line’ weer intact, vanzelfsprekend zonder Dio zelf. En dan is de voormalige slagwerker van Black Sabbath, Heaven & Hell en Dio de afgelopen twee jaar ook actief (geweest) met Joel Hoekstra, Toehider, WAMI, Hollywood Monsters, Drum Wars (met broer Carmine) en Kill Devil Hill. Het lijkt erop dat Black Sabbath-gitarist Tony Iommi de enige is die Appice’s nummer kwijt is. Komt het er nog van?

Bastiaan Tuenter

 

RITCHIE BLACKMORE

ONVERWACHT SLOTAKKOORD

Groot was de verbazing toen enkele maanden geleden het nieuws wereldkundig werd dat Ritchie Blackmore in juni van 2016 zijn rentree zou gaan maken op het rockpodium. Een eenmalig avontuur dat wel, met een minimum aantal shows, maar toch. De man die na zijn bekering tot akoestische folkmuziek jarenlang geen mogelijkheid onbenut liet om zich negatief uit te laten over de inmiddels door hem zo vermaledijde wereld van zware versterkers en luidruchtige zangers. Diezelfde wereld die hem dankzij een baanbrekende carrière met achtereenvolgens Deep Purple en Rainbow naast eeuwige roem ook rijkdom en onafhankelijkheid heeft bezorgd. Het moet bij velen dan ook als een verlate 1 april-grap gevoeld hebben, maar aanstaande zomer staat Blackmore wel degelijk op de planken om er onder de noemer Ritchie Blackmore’s Rainbow & Guests nog eens volledig elektrisch tegenaan te gaan.

Stan Novak

 

THE MUTE GODS

KOEKENBAKKERS

The Mute Gods is een nieuw progrocktrio van bassist-zanger en songwriter Nick Beggs, drummer Marco Minnemann en toetsenist-gitarist Roger King. Debuutalbum ‘Do Nothing Till You Hear From Me’ is zojuist verschenen. Vooral Beggs, tegenwoordig ook vast lid van de bands van Steven Wilson en Steve Hackett, laat zich erop van zijn meest veelzijdige kant horen.

Patrick Lamberts

 

SERENITY

OPGERUIMD STAAT NETJES

Het Oostenrijkse Serenity heeft een roerige tijd achter de rug. Na flink wat discussies verliet zangeres Clémentine Delauney de band en ook gitarist Thomas Buchberger gooide na een periode van tien jaar de handdoek in de ring. Alle mineur heeft uiteindelijk wel tot mooie dingen geleid. Niet alleen is er nu een sterk, vijfde album in de vorm van ‘Codex Atlanticus’, maar zanger Georg Neuhauser had ook nog eens tijd voor het project Phantasma.

Anita Boel

 

THE TEMPERANCE MOVEMENT

ALLE REMMEN LOS

The Temperance Movement gaat als een speer. Amper vier jaar na de oprichting heeft het Engels-Schotse gezelschap er al een maandenlange toer door Amerika en supportshows met de Rolling Stones opzitten. Op gebied van bluesy hardrock is het vijftal in eigen land razendsnel toonaangevend geworden. Het tweede album ‘White Bear’ is van dermate klasse dat het de zaak ook buiten het Verenigd Koninkrijk in een stroomversnelling zou moeten kunnen brengen. Het vele toeren heeft echter ook zijn keerzijde, want gitarist en mede-oprichter Luke Potashnick is inmiddels niet meer van de partij. Bassist Nick Fyffe opent vanuit zijn woonkamer in Londen zijn Skype-account om Aardschok te woord te staan. Eerst mag hij zijn bevindingen over de eerste jaren met ons delen.

Stan Novak

 

WITCHCRAFT

VERLAAT HET PODIUM

„Mensen begrijpen Witchcraft niet”, aldus Magnus Pelander. De bandleider is op het nieuwe ‘Nucleus’ als enige originele lid overgebleven. Door het vertrek van bassist Ola Hendriksson verzorgt Pelander nu zelf de verbale promotie. Het valt hem zwaar, geeft hij toe. Het gesprek verloopt moeizaam, maar aan statements of nieuws geen gebrek: „Ik ben klaar met de muziekindustrie.” En: „Witchcraft geeft geen optredens meer.” Een gesprek met een onbegrepen muzikant.

Bastiaan Tuenter

 

BRIMSTONE COVEN

OCCULTE OPSTANDELINGEN

De Amerikaanse heavy rockband Brimstone Coven heeft zijn wortels diep in de occulte jaren zeventig zitten. De geesten van Led Zeppelin, Pentagram, maar vooral ook Black Sabbath klinken in de duistere, occulte rockliedjes door. Daar laat het tweede studioalbum ‘Black Magic’ geen twijfel over bestaan. Bassist Andrew D’Cagna is echter een andere mening toebedeeld. Een gesprek over Uriah Heep, hekserij en het ‘heilige gras’.

Patrick Lamberts

 

BLACK TUSK

ATHONS ERFENIS

De opnamen van Black Tusks ‘Pillars Of Ash’ zijn net achter de rug als bassist Jonathan Athon bij een zwaar motorongeluk betrokken raakt en aan zijn verwondingen overlijdt. Het is op dat moment eind 2014. Athons dood zet het voortbestaan van de band op losse schroeven, maar dat het album zou verschijnen, heeft altijd als een paal boven water gestaan. Nu keert de swampmetalband uit Savannah, Georgia eindelijk terug. Omdat Athons dood nog steeds pijnlijke herinneringen ophaalt, wordt vooraf gevraagd of er niet te veel vragen over hem gesteld kunnen worden, maar drummer James May praat uit zichzelf genoeg over zijn overleden vriend.

Bastiaan Tuenter

 

TEXTURES

TECHNISCH TWEELUIK

Met ‘Phenotype’ en ‘Genotype’ presenteert Textures eindelijk weer eens nieuw studiowerk. Voorloper ‘Dualism’ dateert alweer uit 2011. In de tussentijd toerde de Nederlandse metalband tot in India. Ook kwamen er kinderen, stopte producer/gitarist Jochem Jacobs als bandlid en maakte gitarist Joe Tal de groep juist weer compleet. Het zestal werkte vervolgens ruim twee jaar aan een bijzonder tweeluik.

Patrick Lamberts

 

OBSCURA

FUSIONMETALHEADS

Obscura’s nieuwe album ‘Akroasis’, het derde deel in een vierluik met de levenscyclus als thema, was duurder om te maken dan de vorige albums bij elkaar. Het werd dan ook volledig analoog opgenomen, compleet met echte strijkers, en de eindmix is driedimensionaal. De bijzondere, eclectische extreme metal van de Duitsers klinkt nu al geweldig. En ‘Akroasis’ is volgens zanger/gitarist Steffen Kummerer nog maar een voorproefje van wat komen gaat.

Rob Broere

 

KETZER

DUITSE DYNAMIEK

In hun thuisland staat de naam van Ketzer uit Keulen al jaren garant voor opwindende, rauwe metal, die het midden houdt tussen thrash en black metal. Het nog altijd jonge gezelschap draait al ruim tien jaar mee en is drie langspelers onderweg. De nieuwste heet ‘Starless’, dat de vraag opwerpt in hoeverre mythologie en religie tegenwoordig nog relevant is. De ‘ketters’ Sören (drums), Marius (gitaar) en David (bassist, tekstschrijver) doen hun verhaal.

Bastiaan Tuenter

 

EXUMER

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Met vier albums in krap drie decennia zal Exumer nooit de productiviteitsprijs winnen. De Duitse thrashers die ooit flitsend uit de startblokken schoten met ‘Possessed By Fire’ (1986) hebben het zich dan ook niet gemakkelijk gemaakt. Van 1991 tot 2001 stond de band zelfs helemaal op non-actief. ‘The Raging Tides’ is het tweede album sinds de reünie. Zanger/bassist Mem von Stein praat ons bij vanuit zijn huidige woonplaats New York.

Stan Novak

 

PRONG

WARS VAN NOSTALGIE

In maart 2015 verscheen nog de coverplaat ‘Songs From The Black Hole’. Minder dan een jaar later ligt er alweer een nieuw album van Prong in de winkel: ‘X (No Absolutes)’, met daarop louter eigen werk. Het is een ouderwets bevlogen album, waarop het Amerikaanse trio ook voorzichtig nieuwe wegen inslaat. Zanger en gitarist Tommy Victor over Ministry, Danzig en vanzelfsprekend zijn eigen band. „Ik voel mij zekerder over mijn stem.”

Robert Haagsma

 

FLESHGOD APOCALYPSE

ROMANTISCHE WERVELWIND

Fleshgod Apocalypse uit het Perugia heeft het druk. ‘King’ is alweer het derde album in vijf jaar, er wordt begin volgend jaar geheadlined in Amerika en de Italianen maken zich er muzikaal allerminst makkelijk vanaf. Orkestrale arrangementen, drums op lichtsnelheid en complexe gitaarriffs domineren ook het nieuwe album, waarop tegelijkertijd aan de ‘luisterbaarheidsfactor’ is gewerkt. De voorlichting komt van zanger/gitarist Tomasso, die een hobby deelt met James Hetfield.

Ype TVS

 

BORKNAGAR

NIET KLEIN TE KRIJGEN

Wat tot dan toe een voorspoedig schrijfproces voor het nieuwe Borknagar-album was geweest, komt eind 2014 met een ernstige val van zanger Andreas Hedlund bruut tot stilstand. Sindsdien werkt gitarist/oprichter Øystein Brun mondjesmaat door aan de opvolger van ‘Urd’ (2012). Met het voorzichtige herstel van Hedlunds gehoor in 2015, komt ook de voltooiing van het album in zicht. Eind januari is het dan zover. Na een lange, zware periode ziet ‘Winter Thrice’ eindelijk het levenslicht. Aardschok spreekt met Øystein Brun.

Justin Erkens

 

PRODUCT OF HATE

OOG OM OOG

De naam van het uit Wisconsin afkomstige Product Of Hate zingt al enige jaren rond in de Noord-Amerikaanse metalscene. De thrashformatie heeft een geduchte livereputatie en deelde de planken met menig gevestigde naam, waaronder Lamb Of God, Testament en Meshuggah. Onder de hoede van Napalm Records levert Product Of Hate nu het debuutalbum ‘Buried In Voilence’ af. Zanger Adam Gilley praat ons bij.

Bastiaan Tuenter

 

VILLAINY

ONGRIJPBAAR

Villainy is met ‘Dim’ toe aan zijn tweede album. De Eindhovense band rond Reinier Vrancken heeft bepaald geen hapklare brok festivalmetal afgeleverd. De zanger-gitarist houdt niet van categoriseren en heeft abstractie hoog in het vaandel staan. Zijn experimenteerdrift heeft ‘Dim’ tot zware luisterkost gemaakt, dat met zijn veelzijdige karakter tegelijkertijd ook een verscheidenheid aan harde muziekliefhebbers zal moeten kunnen bekoren. Voor uw gemak probeer ik eerst boven tafel te krijgen waar Villainy nu precies mee bezig is.

Ype TVS

 

SPEEDFEST

21 NOVEMBER – KLOKGEBOUW, EINDHOVEN

Speedfest. What’s in a name? Met speedrock heeft het in elk geval nog maar weinig van doen. Speedfest mag dan wel het geesteskind van Peter Pan Speedrock zijn, het modelleert zich al lang niet meer naar het genre waarin die band zich bevindt. Speedfest is namelijk verworden tot een festival in de brede zin des woords. Drie podia, een royaal bemeten foodcourt en tal van drankgelegenheden. Het festival heeft met het Peter Pan Lager zowaar een eigen brouwsel. Meer dan ooit tevoren heeft deze jubileumeditie een allround muzikaal karakter, want de eclectische affiche bevat een bonte lijst bands die uiteenlopende genres als rockabilly, punk, country, woestijnrock, hardrock en diverse soorten metal vertegenwoordigen. Dat de zaak tijdens deze tiende editie met 5.000 bezoekers stijf is uitverkocht mag dan ook niet verbazen. Het Speedfest-publiek laat zich namelijk niet bang maken. Geen Brusselse toestanden hier. In Eindhoven is het niet angst, maar levensvreugd die regeert.

Stan Novak

 

EPIC METAL FEST

22 NOVEMBER – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

In de Verenigde Staten kijken ze er al lang niet meer van op, daar is het de normaalste zaak van de wereld: bands die hun eigen festival organiseren en er zelf ook optreden. Denk aan Ozzy Osbourne’s Ozzfest, Slipknots Knotfest of Metallica’s Orion. In Nederland vervulde Peter Pan Speedrock een pioniersrol door tien jaar geleden Speedfest uit de grond te stampen. Op dezelfde locatie doet Epica het nu ook onder de naam Epic Metal Fest. Met bijna 3000 bezoekers vanuit alle windstreken kunnen we spreken van een succesvolle proloog.

Metal Mike

 

EINDHOVEN METAL MEETING

11 EN 12 DECEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN

Het is inmiddels traditie: kort voor de feestdagen sluit de Eindhoven Metal Meeting het festivalseizoen. In tegenstelling tot 2014 is het ditmaal niet helemaal uitverkocht, maar het scheelt bijzonder weinig: alleen op vrijdag blijven vijftig tickets aan de kassa liggen. De zaterdag is met 1600 bezoekers afgeladen. De programmatische tegenslagen blijven gelukkig binnen de perken. Loudblast moet vanwege ziekte van één van de bandleden verstek laten gaan. Gama Bomb annuleert vanwege soortgelijke omstandigheden, maar heeft al toegezegd dat dit jaar goed te zullen maken. Noteer de data maar vast: 16 en 17 december.

Jordan Stael