CD van de maand Januari/Februari 2016

MEGADETH

Dystopia

(Tradecraft/Universal)
Robbie Woning
82

De eerste minuten van een nieuw Megadeth-album zijn altijd even spannend. Lijkt de plaat op zijn voorganger? Of heeft bandleider Dave Mustaine weer eens een kronkel in zijn hoofd gehad en heeft hij het roer muzikaal flink omgegooid? Megadeth zal altijd als Megadeth klinken. Toch zijn er de afgelopen decennia geen twee navolgende platen geweest die echt vergelijkbaar waren. Na het vorige album ‘Super Collider’ zullen weinig mensen daar overigens rouwig om zijn. Dat album was bijna drie jaar geleden zo zanggericht en radiovriendelijk, dat de meeste oudere fans hem volgens mij gewoon voor kennisgeving hebben aangenomen. ‘Dystopia’ klinkt gelukkig weer een stuk venijniger en meer gitaargedreven dan zijn voorganger. De plaat heeft bovendien iets grimmigs en onbestemds, alsof de band de gekke wereld waarin wij momenteel leven in muziek heeft proberen te vangen. De teksten van nummers als „The Threat Is Real” en „Post American World” versterken dit effect nog eens. De meeste nummers zijn vanzelfsprekend veel te vlot en energiek om van een doomplaat te spreken, maar de melancholieke sfeer in een track als „Poisonous Shadows” is voor Megadeth-begrippen best bijzonder. Andere nummers, zoals „Conquer Or Die” en ook de titeltrack „Dystopia”, klinken juist weer opvallend open en explosief, en slaan muzikaal een duidelijke brug naar de dagen van het album ‘Rust In Peace’. Na alle fraaie eigen muziek klinkt het afsluitende, opstandige „Foreign Policy”, een cover van de hardcoreband Fear, behoorlijk twee-dimensionaal en overbodig. De uitstekende nieuwe gitarist Kiko Loureiro krijgt op de rest van de plaat voldoende de ruimte om te laten horen dat hij minstens zo goed bij de band past als een Marty Friedman of Chris Broderick. Het drumwerk van ‘invaller’ Chris Adler is degelijk en functioneel, zoals we dat al jaren van hem gewend zijn bij Lamb Of God. De oude, beproefde Dave Mustaine-truc werkt natuurlijk nog steeds: een stel verse muzikanten in de band maakt een nieuw album sowieso extra fris en interessant.