Aardschok Maart 2016

 

In de Aardschok van Maart 2016 lees je alles over:

METAL CHURCHCIRCUS MAXIMUSANTHRAXTHE CULTANVILREDEMPTIONHEADSPACEMAGNUMROBBY VALENTINESINBREEDGREENLEAFNEW KEEPERS OF THE WATER TOWERSTHE NEW ROSESTHE NEW BLACKMONSTER TRUCKTHE TREATMENTWOLFMOTHERACCU§ERMIASMALOCEANS OF SLUMBERDISQUIETBESEECHBOMBUSTOOTHGRINDERGEHENNAHENTOMBED A.D.THE UNGUIDEDCIRITH GORGORJON ZAZULA70000 TONS OF METALPERSISTENCE TOUR

 

METAL CHURCH

HERBOREN

In de achterliggende jaren sloot Metal Church al twee keer eerder de deuren. Na het plotselinge vertrek van zanger Ronny Munroe in 2014 stond gitarist en bandleider Kurdt Vanderhoof opnieuw op het punt om de band op te heffen, alleen deze keer voor eens en voor altijd. De terugkeer van zanger Mike Howe, na afwezigheid van ruim twintig jaar, bracht hem toch weer op andere ideeën. Dus is er twee jaar later gewoon weer een steengoed nieuw album van de Amerikaanse band: ‘XI’. Een gesprek met Kurdt Vanderhoof en de teruggekeerde verloren zoon Mike Howe.

Robert Haagsma

 

CIRCUS MAXIMUS

MELODIEMETAL

Catchy progmetal bestaat wel degelijk. Het Noorse Circus Maximus behoort tot de top van deze muziekstroming, die melodieus spel en een gelikt geluid als belangrijkste elementen heeft. Na het goed ontvangen, opgewekt klinkende ‘Nine’ uit 2012 keren de Noren nu terug met ‘Havoc’, een plaat over de duistere kanten van het leven. Zanger Michael Eriksen praat over de invloed van Marilyn Manson, de muisarm van gitarist Mats Haugen en meer.

Patrick Lamberts

 

ANTHRAX

DE KONING TE RIJK

Anthrax telt weer helemaal mee. Geen land ter wereld of de band stond er in de afgelopen vier jaar op het podium. Ook in Nederland is er niets te klagen, met alleen al afgelopen herfst drie clubshows. De beschamende perikelen met zangers lijken voorgoed verleden tijd. En nu ligt er in de vorm van ‘For All Kings’ zowaar weer eens een nieuw studioalbum in de schappen. Het eerste in bijna vijf jaar. Gitaristen Scott Ian en Jonathan Donais doen er in Amsterdam hun zegje over en mogen zich verantwoorden voor voorspelbare setlists en een gebrek aan headlinertournees.

Bastiaan Tuenter

 

THE CULT

DE NIEUWE CLASSIC ROCK

Ondanks dertig jaar op de teller zal The Cult voor eeuwig worden herinnerd om de successen in de jaren tachtig, met name het trio miljoenenklappers ‘Love’, ‘Electric’ en ‘Sonic Temple’. Dat de Britse rockband in artistiek opzicht nog altijd meetelt, willen gitarist Billy Duffy en zanger Ian Astbury bewijzen met ‘Hidden City’, dat met ‘Born Into This’ (2007) en ‘Choice Of Weapon’ (2012) een drieluik completeert. Een openhartig gesprek met bandleider Duffy.

Bastiaan Tuenter

 

ANVIL

EERLIJK IS EERLIJK

Na jarenlang in de marge aangemodderd te hebben, lag in 2008 dankzij de succesvolle documentaire ‘Anvil! The Story Of Anvil’ de naam van het Canadese trio opeens op ieders lippen. De rust is inmiddels teruggekeerd rond zanger-gitarist Steve ‘Lips’ Kudlow en drummer Rob Reiner, boezemvrienden sinds de vroege jaren zeventig. De onverwachte erkenning is de band niet naar het hoofd gestegen, zo blijkt uit de geruststellende titel van het nieuwe album: ‘Anvil Is Anvil’. Ruim baan voor spraakwaterval Lips.

Robert Haagsma

 

REDEMPTION

VERLIESKUNDIGEN

Het mag een klein wonder heten dat Redemption nog bestaat. Eerst moest bandleider en hoofdcomponist Nick van Dyk een ingrijpende chemokuur ondergaan en onlangs geraakte gitarist Bernie Versailles plotseling in coma. Inmiddels is Van Dyk genezen en Versailles uit zijn diepe bewusteloosheid ontwaakt. En er verschijnt doodleuk een nieuwe plaat, ‘The Art Of Loss’, alsof er niets aan de hand is. Van Dyk staat Aardschok te woord.

Patrick Lamberts

 

HEADSPACE

DRUKTEMAKERS

‘All That You Fear Is Gone’ is het tweede deel van een conceptalbumtrilogie die Headspace wil realiseren. Toetsenist en gitarist Adam Wakeman, zoon van de legendarische Yes-toetsentovenaar Rick Wakeman, richtte de ambitieuze Britse supergroep op. Hij zit daarnaast in de livebands van Ozzy Osbourne en Black Sabbath. Ook de andere bandleden hebben het druk. Daardoor moet Headspace met tijd jongleren om een album te kunnen maken. Wakeman vertelt hoe het ook deze keer weer is gelukt.

Patrick Lamberts

 

MAGNUM

GOUDEN JAREN

De eerste contouren van het latere Magnum werden al in de vroege jaren zeventig zichtbaar. In het daaropvolgende decennium groeide de band rond zanger Bob Catley en gitarist en componist Tony Clarkin uit tot een van de meest succesvolle Britse rockbands. De rit was echter niet zonder hobbels en in 1995 ging de band gedesillusioneerd uit elkaar. Sinds 2001 is Magnum echter weer terug en de laatste jaren zijn zelfs heel vruchtbaar voor de vijf veteranen. Het is dan ook een ouderwets bevlogen groep muzikanten die de nieuwe plaat ‘Sacred Blood “Devine” Lies’ aflevert.

Robert Haagsma

 

ROBBY VALENTINE

ALIEN OP DE WERELD

Robby Valentine’s album ‘Bizarro World’ verscheen anderhalf jaar geleden, maar er zit nog altijd muziek in. In combinatie met een album vol gloedvolle Queen-covers komt het alsnog uit in Japan, er is belangstelling van een Britse partij en de plaat is nu ook uit op vinyl. De flamboyante zanger, componist en multi-instrumentalist treedt bovendien regelmatig op, zowel in Nederland als in ons omringende landen. En dit jaar is het een kwart eeuw geleden dat zijn eerste single „Over And Over Again” uitkwam. Tijd voor een feestje? Robby Valentine twijfelt nog.

Robert Haagsma

 

SINBREED

MEESTERWERK

Van de duizend-en-één power metalbands die Duitsland rijk is, is het uit Wiesbaden afkomstige SinBreed een van de interessantere. ‘When Worlds Collide’ (2010) was een aardig debuut, maar met ‘Shadows’ (2014) kwam de band van gitarist Flo Laurin pas echt op stoom. Met onder meer gitarist Marcus Siepen en drummer Frederik Ehmke (beiden ook Blind Guardian) in de gelederen maakte de formatie indruk met een tomeloze energie en melodisch vakmanschap. Twee jaar later – maar inmiddels zonder Siepen – is SinBreed toe aan nummer drei: ‘Master Creator’. Aardschok spreekt met Flo Laurin.

Justin Erkens

 

GREENLEAF

DOZER 2.0

Het Zweedse Greenleaf beleeft een merkwaardige carrière. Stond het in de eerste jaren vooral bekend als aftreksel van Dozer (driekwart van die band stond aan de wieg van Greenleaf), de laatste jaren is het steeds meer Greenleaf dat de klok slaat. Zanger Arvid Johnson hangt aan de lijn om uit te leggen dat Greenleaf inmiddels de allerhoogste prioriteit geniet. Het moddervette zesde album ‘Rise Above The Meadow’ laat daar geen misverstand over bestaan.

Stan Novak

 

NEW KEEPERS OF THE WATER TOWERS

DE JUISTE NAAM VOOR DE JUISTE BAND

Er is genoeg te melden over ‘Infernal Machine’, het nieuwe album van New Keepers Of The Water Towers, de Zweedse psychedelische rockformatie waarvan ‘Cosmic Child’ in maart 2013 Aardschoks CD van de Maand werd. De nieuwe albumtitel is gekozen om een conflict met regisseur Ridley Scott te voorkomen, de muziek is onder invloed van marijuana geschreven en tijdens het proces werd eens te meer de eigenzinnige en ellenlange bandnaam ter discussie geteld. Bandleider Rasmus Booberg is onze gesprekspartner.

Bastiaan Tuenter

 

THE NEW ROSES

DE AANHOUDER WINT

In 2007 wordt de basis gelegd voor het huidige The New Roses. Drummer Urban Berz en zanger/gitarist Timmy Rough beginnen een coverband die langzaam uitgroeit tot een band die ook eigen materiaal speelt. In 2012 verandert de naam in The New Roses en gaat het met de carrière van het Duitse kwartet bergopwaarts. Eind 2012 wordt in eigen beheer het album ‘Without A Trace’ uitgebracht. Nu is er met ‘Dead Man’s Voice’ de tweede volwaardige plaat. Timmy Rough vertelt hoe toeval en doorzettingsvermogen een grote rol spelen in zijn leven.

Ron Willemsen

 

THE NEW BLACK

GO GO GODZILLA!

AC/DC, Alter Bridge, Black Label Society en Volbeat, stuk voor stuk bands met wie The New Black ooit het podium heeft gedeeld. Deze Duitse vertegenwoordiging in de groovemetalwereld bouwt al acht jaar aan een solide reputatie, ondersteund door drie zelfgeproduceerde albums. Voor album nummer vier hebben de heren uit Würzburg de zaken omgegooid. Kosten noch moeite werden gespaard om van ‘A Monster’s Life’ een absolute topplaat te maken. Met wat hulp van buitenaf is die missie geslaagd. Gitarist Fabian Schwarz vertelt er alles over.

Justin Erkens

 

MONSTER TRUCK

VIERWIELAANDRIJVING

De loopbaan van Monster Truck loopt als gesmeerd. Sinds de oprichting in 2009 maakte de band twee EP’s en het enerverende full-length debuut ‘Furiosity’ (2013). De afgelopen jaren is het viertal uit het oosten van Canada vrijwel onafgebroken onderweg om zijn gospel te verspreiden. In Nederland was Monster Truck onder meer te zien op Speedfest en als support-act van Slash. Via het Nederlandse Mascot Records verschijnt eind februari ‘Sittin’ Heavy’. Stan Novak spreekt in hartje Keulen met gitarist Jeremy Widerman.

Stan Novak

 

THE TREATMENT

NIET KLEIN TE KRIJGEN

The Treatment wordt in 2008 opgericht door de dan pas 15-jarige drummer Dhani Mansworth. Het doel is om de wereld te veroveren en na de release van het debuut ‘This Might Hurt’ in 2011 lijkt de sky the limit. De band toert met grootheden als Alice Cooper, Mötley Crüe, Kiss, Status Quo, Slash en legio anderen. In 2013 verschijnt de tweede CD ‘Running With The Dogs’ en hoewel de reacties verdeeld zijn blijft The Treatment uitgebreid spelen. Barsten worden niet lang daarna zichtbaar wat resulteert in het vertrek van gitarist Ben Brookland en in 2015 zanger Matt Jones. The Treatment zit echter niet bij de pakken neer, tekent een platendeal bij een nieuw label (Frontiers) en vindt in Mitchel Emms een geweldige nieuwe zanger. De derde CD ‘Generation Me’, de eerste met Emms en nieuwe gitarist Tao Grey, staat op het punt van uitkomen dus is het de hoogste tijd om bij te praten met ‘oudgediende’ maar toch pas 23 jarige Dhani Mansworth.

Ron Willemsen

 

WOLFMOTHER

BAND VAN EEN SOLIST

Zeven jaar na ‘Cosmic Egg’ is er eindelijk weer een regulier album van de Australische band Wolfmother. Hoewel, band? Is het ondertussen geen veredeld soloproject van zanger, componist en multi-instrumentalist Andrew Stockdale geworden? En hoe zit het met ‘New Crown’, het album dat in 2014 alleen digitaal en in piepkleine oplage op vinyl verscheen? Kortom, vragen genoeg voor de sympathieke muzikant.

Robert Haagsma

 

ACCU§ER

DE AANHOUDER WINT

Hoewel het Duitse Accu§er vanaf de start in 1986 kon rekenen op veel belangstelling uit eigen land is de thashband nooit internationaal doorgebroken. Het uitblijven van buitenlands succes deed de band in 1996 besluiten het bijltje er bij neer te gooien en de aandacht te richten op andere muziek. Gedurende vier jaar traden ze op onder de naam Scartribe, maar ook dat bleek geen succes. Toen de fans bleven vragen om de terugkeer van Accu§er werd Scartribe opgeheven en maakte Accu§er in 2008 een doorstart. Door de jaren heen had de band te maken met veel bezettingswijzigingen. Het laatste bandlid dat is aangetrokken, is gitarist Dennis Rybakowski. Hij was weliswaar nog niet geboren toen Accu§er is opgericht, maar weet desondanks drommels goed hoe het allemaal begon.

Gerrit Mesker

 

MIASMAL

MEER VAN ALLES!

Gotenburg en metal, het is van oudsher een goede combinatie. At The Gates en In Flames hebben er hun roots en sinds negen jaar kunnen we Miasmal ook tot de muzikale export van de Zweedse havenstad rekenen. Minder melodieus dan de genoemde stadgenoten en ook weer niet zo old-school als Grave of Entombed. Zanger/gitarist Pontus Redig voorziet het in maart te verschijnen derde studioalbum ‘Tides Of Omniscience’ van een toelichting.

Ype TVS

 

OCEANS OF SLUMBER

VOORTVARENDE NIEUWKOMER

Met invloeden van uiteenlopende bands als Alice In Chains, The Gathering, Morbid Angel, King Crimson en Pink Floyd, maar ook een jazzartiest als Wes Montgomery, biedt Oceans Of Slumber voor ieder wat wils. En daar houdt het niet bij op. Want dankzij de geweldige stembanden van zangeres Cammie Gilbert hebben we hier zelfs te maken met een van de meest veelbelovende aanstormende metalbands van dit moment. Drummer en songwriter Dobber Beverly stelt de groep voor.

Patrick Lamberts

 

DISQUIET

GROETEN UIT PARAMARIBO

Disquiet, gewoon uit Nederland, schopte het al tot Wacken en Suriname. Onlangs was er de release van ‘The Condemnation’, album nummer twee voor de band. Duurzaamheid troef is het bij Disquiet. Twee platen in zestien jaar is geen hoge score, maar daar staat een kwalitatief hoogstaand album tegenover. De gitaartandem Fabian Verweij en Menno Ruijzendaal staat Aardschok te woord.

Ype TVS

 

BESEECH

TERUG VAN WEGGEWEEST

De wederopstanding van Beseech mag gerust een verrassing heten. Na een bestaan van bijna vijftien jaar gooide de Zweedse gothic metalband in 2006 de handdoek in de ring. Klas Bohlin en Robert Vintervind, respectievelijk zanger en gitarist en oprichters van de band, hebben de band eind 2013 echter weer officieel heropgericht en begin maand maart komt het nieuwe album ‘My Darkness, Darkness’ uit. Een comebackalbum om trots op te zijn. Wij spreken dan ook met een tevreden Klas Bohlin.

Anita Boel

 

BOMBUS

DE DRANG NAAR HET ONBEKENDE

Motörhead dat door de modder wordt gesleept. Zo wordt Bombus omschreven. Met ‘The Poet And The Parrot’ gooide het Zweedse kwartet twee jaar geleden hoge ogen. Op het nieuwe ‘Repeat Until Death’ klinkt Bombus een slag anders, maar niet minder indrukwekkend. Bandleider Fredrik ‘Feffe’ Berglund vertelt over vernieuwing, het artwork en een langlopende familieruzie.

Bastiaan Tuenter

 

TOOTHGRINDER

HAAR OP DE TANDEN

Toothgrinder uit New Jersey is een veelzijdige band. Progressief, zo noem(d)en ze het zelf, maar dan in de context van vernieuwend en experimenteel. Hard is het in ieder geval, zoals de bandnaam en mammoet op de hoes ook suggereren. Mastodon, Periphery, zelfs een Korn-riff en groove; ‘Nocturnal Masquerade’ heeft een hoop te bieden. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Aardschok voelt zanger Justin Matthews aan de tand.

Ype TVS

 

GEHENNAH

STREET METAL

Gehennah – uit Zweden – schoot eind vorige eeuw uit de startblokken met drie volwaardige albums in drie jaar, maar het duurde tot 2016 eer de band met nummer vier op de proppen is gekomen. Aan de formule van de ‘street metal’ is weinig tot niet getornd: Venom is nog immer de voornaamste inspiratiebron en de tekstuele content laat zich met de albumtitel ‘Too Loud To Live, Too Drunk To Die’ wederom gemakkelijk raden. Om te beginnen zie ik graag het negentienjarige gat tussen twee albums verklaard. Zanger Stefan alias Mr. Violence aan het woord.

Ype TVS

 

ENTOMBED A.D.

ROCK ‘N’ ROLL DESTRUCTION

Door een geschil tussen gitarist Alex Hellid en de rest van de band hield Entombed in 2014 in oude vorm op te bestaan. Als Entombed A.D. brachten zanger L.G. Petrov, gitarist Nico Elgstrand, drummer Olle Dahlstedt en bassist Victor Brandt nog datzelfde jaar met enige vertraging het album ‘Back To The Front’ uit. Met de lucht grotendeels geklaard, keert de Zweedse groep met opvolger ‘Dead Dawn’ terug naar zijn death metalbeginselen en levert een rauwe plaat af die bol staat van energie, spontaniteit en spelplezier.

Wouter Dielesen

 

THE UNGUIDED

PROFESSIONELE HOBBYBAND

Ooit vormden de broertjes Richard (zanger) en Roger (gitarist/toetsenist) Sjunnesson en Roland Johansson (zanger/gitarist) de harde kern van de Zweedse melodieuze death metalband Sonic Syndicate. Maar toen de muzikale koers een onbevredigende richting op ging, besloten de drie muzikanten één voor één op te stappen om vervolgens verder te gaan als The Unguided. De drie musketiers hebben het heft dus weer volledig in eigen hand en varen weer een hardere koers. Binnenkort komt hun derde album ‘Lust And Loathing’ uit, tevens de finale van een trilogie. Richard Sjunnesson legt aan Aardschok uit hoe de vork in de steel zit.

Liselotte Hegt

 

CIRITH GORGOR

OPRECHT

Het is dit jaar al twintig jaar geleden dat de Nederlandse black metalband Cirith Gorgor werd opgericht. Met ‘Onwards To The Spectral Defile’ en ‘Unveiling The Essence’ brachten de heren net vóór en net ná de eeuwwisseling twee albums uit op het roemruchte Osmose-label. Na die vliegende start belandde de band op een kleiner label, waardoor de aandacht wat minder leek te worden. In de underground bleef het vuur echter altijd branden voor Cirith Gorgor. Inmiddels zijn de heren met ‘Visions Of Exalted Lucifer’ toe aan het zesde volledige album.

Leon van Rijnsbergen

 

JON ZAZULA

TRENDSETTER IN DE METAL

Jon Zazula (63), alias Jonny Z, bestierde rond 1980 samen met zijn vrouw Marsha een kleine platenwinkel op een dagelijkse vlooienmarkt in Old Bridge, New Jersey, genaamd Rock ‘N Roll Heaven. Door het grote aanbod aan metaldemo’s, -singles en -LP’s was het een waar bedevaartsoord voor Amerikaanse metalheads die Europese imports en in het bijzonder NWOBHM-spul wilden kopen. Zazula organiseerde daarnaast concerten en richtte in 1982 een platenlabel op, het legendarische Megaforce Records. Hij stond aan de wieg van de carrières van bands als Metallica, Anthrax en Overkill en introduceerde twee crossoverstijlen in de metalwereld. Wie is die Zazula en waar is hij nu? Aardschok spoort hem op in Davenport, Florida.

Metal Mike

 

70000 TONS OF METAL

4 – 8 FEBRUARI – FLORIDA – JAMAICA – FLORIDA

Van de 70000 Tons Of Metal-cruise wordt gezegd dat het een evenement is dat je als metalhead een keer mee moet maken. Tijdens deze zevende editie zijn Stan Novak en Leon van Rijnsbergen uitverkoren om namens Aardschok een hut te delen en verslag doen van dit unieke metalfestijn op open zee. Niet geheel zonder slag of stoot arriveren beide heren in Ft. Lauderdale om in Port Everglades de ‘Independence Of The Seas’ te boarden; het majestueuze cruiseschip dat vier dagen lang als volpension zal dienen. De Aardschokdelegatie wordt gecompleteerd door het echtpaar van Rijswijk en fotografentrio Eus Straver, Bianca Berger en Frans Lahaye.

Stan Novak & Leon van Rijnsbergen

 

PERSISTENCE TOUR

24 JANUARI – TIVOLIVREDENBURG – UTRECHT

Het jaarlijkse rondreizende hardcorecircus strijkt net als vorig jaar neer in de Ronda-zaal van TivoliVredenburg. Ditmaal helaas zonder Nederlandse inbreng, sowieso slechts één Europese band, maar dat mag de pret niet drukken, de afwisselende lineup biedt genoeg leuks om flink wat volk naar Utrecht te trekken. De toer beslaat dit jaar twaalf shows, waarvan het merendeel in Duitsland, die van vandaag is de laatste. Hierdoor heerst er een uitgelaten stemming onder de bands en worden er tijdens een aantal van de optredens traditiegetrouw onderling de nodige flauwe grappen uitgehaald.

Matthijs Kropff