CD van de maand Maart 2016

HEADSPACE

All That You Fear Is Gone

(InsideOut/Sony Music)
Liselotte Hegt
90

Voor de liefhebbers van progressieve, (symfonische) metal is het smullen geblazen met ‘All That You Fear Is Gone’, het tweede en langverwachte album van het Engelse Headspace. In 2012 kwam het debuut ‘I Am Anonymous’ uit en beide albums zijn onderdeel van een trilogie, aan het derde album wordt ook al voorzichtig gewerkt. Adam Falkner heeft de drumkruk op deze re­lease overgenomen van Richard Brook, maar verder is de bezetting ongewijzigd gebleven en zo heeft de band met toetsenist Adam Wakeman (zoon van Rick Wake­man van Yes), zanger Damian Wilson (Threshold), gitarist Pete Rinaldi (Hot Leg) en bassist Lee Pomeroy (Rick Wakeman, It Bites, Take That) dus nog steeds een topbezetting. De twaalf tracks zijn dan ook op hoog muzikaal niveau gearrangeerd en uitgevoerd, maar ondanks de soms lange lengtes is hier geen sprake van onnodig muzikaal machtsvertoon en overbodige toevoegingen. Verre van eigenlijk, want alles gebeurt in dienst van het nummer en het conceptuele verhaal dat Wilson vertelt. Daar waar nodig klinkt Headspace uiterst klein of juist groot en imposant of heavy en complex. De nummers één voor één onder de loep nemen en ze tot in detail ontleden is ondoenlijk, ze zijn namelijk allemaal even prachtig. ‘All That You Fear Is Gone’ is afwisselend, mooi, spannend, dynamisch en gedreven, maar op gezette tijden ook heel gevoelig. Daarin is het virtuoze keyboardspel even zo boeiend als het kundige gitaarspel, en Damian Wilson weet zijn vocale magie op alle fronten over te brengen. Al met al een must voor de ware progmetalliefhebber!