Aardschok Juni 2016

 

In de Aardschok van Juni 2016 lees je alles over:

VOLBEATPURSONRIVAL SONSDEATH ANGELLACUNA COILFROST*WITHEMFLOTSAM AND JETSAMSUIDAKRATHE JELLY JAMJIM BREUERSUICIDAL ANGELSKATATONIAVARDISNOISE RECORDSSCORPION CHILDDARK FUNERALMIKKEY DEERAGETHE ORDER OF ISRAFELJORNILLDISPOSEDPARADOXAFTER ALLABNORMALITYASSASSINROADBURNKEEP IT TRUE XIXSTONEHENGE INDOOR

 

VOLBEAT

ROCK-’N-ROLL-ROMANTICI

Volbeat is de komende zomer hoofdact op prestigieuze festivals als Rock Am Ring, FortaRock en Graspop. Het is duidelijk dat het Deense viertal in Europa wel zo’n beetje aan zijn plafond zit. Wat doe je in zo’n geval? Inderdaad, je richt de ambitieuze blik op het beloofde muziekland: Amerika. Met het zesde album in aantocht tekende Volbeat onlangs bij Q-Prime, het managementkantoor dat sinds jaar en dag de zaken bestiert van Metallica. Zanger Michael Poulsen bezweert echter dat hij Europa en vooral zijn geliefde Denemarken niet zal vergeten.

Robert Haagsma

 

PURSON

EENVROUWSBAND

De vernuftige wijze waarop Purson invloeden uit prog, rock, folk en psychedelica vermengt, doet vermoeden dat het een stel doorgewinterde muziekveteranen betreft. Niets is echter minder waar; de gemiddelde leeftijd van het Britse gezelschap is 26 jaar. Het feit dat het nieuwe, tweede album ‘Desire’s Magic Theater’ wezenlijk verschilt van debuut ‘The Circle And The Blue Door’ (2013) mag eveneens opmerkelijk worden genoemd. Het woord is aan Rosalie Cunningham, de creatieve mastermind van Purson.

Stan Novak

 

RIVAL SONS

KLASSIEKER IN WORDING?

Met het vijfde studioalbum ‘Hollow Bones’ geeft Rival Sons op 10 juni het heavy rockgenre opnieuw een ferme trap onder de kont. De bewierookte mix van hardrock, blues en psychedelica is andermaal om van te smullen. Wat ook geen verbazing wekt: de mannen hadden wederom weinig tijd, er werd keihard gewerkt en ze zijn bijzonder trots op het resultaat. Gitarist Scott Holiday staat Aardschok te woord vanuit zijn woonplaats Huntington Beach in Californië.

Stan Novak

 

DEATH ANGEL

DE EEUWIGE UNDERDOGS

Je kunt de klok er op gelijk zetten: elke drie jaar verschijnt er een nieuw album van Death Angel. En nog zo’n zekerheidje: telkens wordt dat album Aardschoks ‘CD van de Maand’. Dat is het geval geweest met het comebackalbum ‘The Art Of Dying’ (2004) en de opvolgers ‘Killing Season’ (2007) en ‘Relentless Retribution’ (2010). ‘The Dream Calls For Blood’ (2013) is de enige uitzondering op de regel, dat album eindigde op de derde plek in onze Soundcheck. Eind mei verschijnt het inmiddels achtste studioalbum van Death Angel. Oude gewoontes worden daarmee in ere hersteld. ‘The Evil Divide’ heeft alle concurrentie weer afgetroefd. Gitarist Rob Cavestany is er blij mee.

André Verhuysen

 

LACUNA COIL

WORSTELEN MET WAANZIN

‘Delirium’ is de titel van het achtste album dat Lacuna Coil op de mensheid loslaat. Waanzin en psychische problemen vormen een rode draad op het album, dat daarmee harder en grimmiger van toon is, vergeleken met het voorgaande werk. Toch is het vooral een vertrouwde plaat, dankzij de als altijd hemelse zang van Cristina Scabbia en de grommende vocalen van Andrea Ferro. Het vertrek van liefst drie bandleden in de achterliggende twee jaar lijkt de Italiaanse band dan ook nauwelijks te raken. De zangeres over veranderingen, het verhaal achter ‘Delirium’ en haar gedroomde gastbijdragen.

Robert Haagsma

 

FROST*

‘T KAN VRIEZEN, ‘T KAN DOOIEN

Het is maar moeilijk bijhouden wat de status is van Frost*. De Britse progrockgroep is sinds zijn oprichting in 2004 al meermaals in de koelkast gezet. Maar in mei 2015 kwam het hoge woord eruit: Frost* herleeft! Het nieuwe studioalbum ‘Falling Satellites’ laat de meest zonnige kant van de band horen.

Patrick Lamberts

 

WITHEM

PLEZIERPROG

De melodieuze progmetalband Withem past naadloos in een rijtje met Pagan’s Mind en Circus Maximus. Eveneens Noorse groepen die zich tegoed doen aan power metal-achtige vocalen, gelikte producties, sterk muzikantschap en catchy melodieën. Deze elementen staan ook op Withems nieuwe album ‘The Unforgiving Road’, een typisch Noors product dus. De in Portugal geboren bassist Miguel Pereira is eigenlijk het enige niet-Noorse aan Withem. Juist hij mag de band introduceren.

Patrick Lamberts

 

FLOTSAM AND JETSAM

EROP OF ERONDER!

Met het twaalfde studioalbum, simpelweg ‘Flotsam And Jetsam’ genaamd, tovert de Amerikaanse melo-thrash metalformatie andermaal een wit konijn uit de hoge hoed. Het album is namelijk zo sterk, dat de wrange nasmaak van de flauwe voorganger ‘Ugly Noise’ in één teug wordt weggespoeld. Met de wetenschap dat van de oorspronkelijke lineup enkel nog gitarist Michael Gilbert en zanger Erik ‘A.K.’ Knutson van de partij zijn, is het des te opmerkelijker dat het album zo zwaar teruggrijpt op de sound die de eerste platen ‘Doomsday For The Deceiver’ en ‘No Place For Disgrace’ tot zulke monumenten maakte. Na twee gemiste interviewafspraken met A.K. is het bij de derde poging wel raak. Het is echter niet A.K. maar ‘nieuwe’ drummer Jason Bittner die via Skype contact legt.

Stan Novak

 

SUIDAKRA

TRILOGIE IN WORDING

In 2014 bracht Suidakra-frontman Arkadius Atonik samen met ‘metaltekenaar’ Kris Verwimp het instrumentale album ‘Realms Of Odoric’ uit. Eerstgenoemde was verantwoordelijk voor de muziek, laatstgenoemde voor het concept en artwork. Op 20 mei bracht diezelfde Arkadius – opnieuw in samenwerking met Verwimp – een Suidakra-album genaamd ‘Realms Of Odoric’ uit. Toeval? Niet echt. ‘Mr. Suidakra’ legt aan Aardschok uit het zit met het twaalfde album van de Duitse melodeath/folkmetallers.

Justin Erkens

 

THE JELLY JAM

TOTALE VRIJHEID

Een nieuw album van The Jelly Jam, een nieuw soloalbum, en plannen voor een nieuwe King’s X-plaat. Gitarist Ty Tabor heeft het er op zijn 54e maar druk mee. Twee releases verschijnen dit jaar al. Om te beginnen The Jelly Jams ‘Profit’, een conceptalbum van Ty’s supergroep met John Myung (Dream Theater) en Rod Morgenstein (Winger, The Dixie Dregs). Een feest voor de liefhebbers van hardrock­grooves.

Patrick Lamberts

 

JIM BREUER

STAND UP AND SING!

Metalfans met humor kennen Jim Breuer wel. De Amerikaanse komiek/acteur/radiopresentator maakte naam bij Saturday Night Live en staat vooral bekend om zijn imitaties van bekende personen. De laatste jaren grijpt de diehard metalfan in zijn stand-up comedyshows veelvuldig terug op de helden uit zijn jeugdjaren: James Hetfield, Brian Johnson en Ozzy Osbourne. Het bracht hem onder meer naar de speciale clubshows ter ere van het dertigjarig jubileum van Metallica en Wacken Open Air. Als Jim Breüer And The Loud And Rowdy’s debuteert de komediant nu met een heus metalalbum, ‘Songs From The Garage’.

Bastiaan Tuenter

 

SUICIDAL ANGELS

SPELEN OF DOODVALLEN

Thrash, thrash, thrash; iets anders kennen de heren van Suidicial Angels niet. De Griekse vertegenwoordiging in ‘the new wave of thrash metal’ brak op vrij jonge leeftijd door en sindsdien leeft het viertal voor de stokken, de snaren en de microfoon. Het is dus niet zo verrassend dat ‘Division Of Blood’ alweer het zesde album in dik negen jaar is. Qua passie hebben de Grieken echter niets ingeboet. De compromisloze old-school thrash knalt ook op het nieuwe album weer vol overgave uit je speakers. Aardschok spreekt erover met frontman Nick Melissourgos.

Justin Erkens

 

KATATONIA

DE PERFECTE PROGRESSIE

Katatonia-zanger Jonas Renkse vindt dat het wel welletjes is geweest met de stortvloed aan bijzondere releases die de meesters van de melancholische metal de afgelopen jaren uitbrachten. Na ‘Dead End Kings’, uit 2012, verschenen verzamelaars (‘Introducing’, ‘Kocytean’), livealbums (‘Last Fair Day Gone Night’, ‘Sanctitude’) en een semi-akoestische verzameling herbewerkingen (‘Dethroned & Uncrowned’). Vier jaar verder schuift de frontman aan om te vertellen over studioalbum nummer tien, het opvallend progressieve ‘The Fall Of Hearts’.

Bastiaan Tuenter

 

VARDIS

DOORSTART VOL DRAMA

Vardis debuteerde in 1980 met het spectaculaire livealbum ‘100 M.P.H.’, waarop het Engelse trio klonk als een opgevoerde versie van Status Quo. De band werd dan ook al snel gezien als één van de smaakmakers van de New Wave Of British Heavy Metal die in dat magische jaar de wereld overspoelde. De belofte werd echter nooit ingelost, de studioplaten die volgden stelden steevast teleur. Al in 1986 viel het doek voor Vardis. Sinds 2014 wordt er gewerkt aan een comeback, maar nog altijd laat het noodlot de band niet met rust. Nu is er dan toch een nieuw werkstuk: ‘Red Eye’. Een gesprek met zanger en gitarist Steve Zodiac.

Robert Haagsma

 

NOISE RECORDS

LEGENDARISCH LABEL HERLEEFT

Hellhammer, Helloween, Running Wild, Voivod, Coroner, Sabbat, Kreator, Tankard, Grave Digger, Celtic Frost – het is bepaald niet overdreven om te stellen dat zonder de Duitse platenmaatschappij Noise Records de wereld van de metal er heel wat minder opwindend had uitgezien. De afgelopen jaren was het echter erg stil rond het ooit zo baanbrekende label. Twee jaar geleden werd de inventaris overgenomen door muziekgigant BMG, die van plan is al het oude werk opnieuw uit te brengen. De voorzet bestaat uit een reeks compilaties van de belangrijkste bands van destijds. Een goed moment om eens terug te blikken met de toenmalige eigenaar Karl-Ulrich Walterbach, de man met de scherpe neus voor al dat jonge talent.

Robert Haagsma

 

SCORPION CHILD

TRIP AT THE BRAIN

Een droom over een LSD-spel, daar is Scorpion Childs tweede studioalbum ‘Acid Roulette’ mee begonnen. Het verhalende album, dat op 10 juni verschijnt, is het eerste studiowerk met de nieuwe lineup en brengt net even wat meer smaakjes dan de gemiddelde retrorockplaat. Liefhebbers van Led Zeppelin, Soundgarden, Rainbow en Deep Purple kunnen zich opmaken voor een heerlijke trip.

Patrick Lamberts

 

DARK FUNERAL

TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

Na een zeer lange afwezigheid levert de Zweedse black metalband Dark Funeral met ‘Where Shadows Forever Reign’ eindelijk weer eens een nieuw album af. Bandleider en gitarist Micke ‘Lord Ahriman’ Svanberg legt uit waarom het maar liefst zeven jaar heeft geduurd en wat er in die lange tijd allemaal is gebeurd. Allereerst was er natuurlijk het definitieve vertrek van zanger Masse Broberg, alias Emperor Magus Caligula. In 2010 vertoonde de toenmalige lineup al de eerste scheurtjes en een jaar of twee geleden wierp Broberg definitief de handdoek in de ring. Waarom eigenlijk?

Stephan Gebédi

 

MIKKEY DEE

LEVEN NA MOTÖRHEAD

Op 11 december 2015 klonk in de Max Schmeling Halle in Berlijn het slotakkoord van de Europese tournee van Motörhead. De allerlaatste, weten we inmiddels. Luttele weken later stierf bandleider Lemmy, waarmee het lot van Motörhead definitief bezegeld was. De concertregistratie ‘Clean Your Clock’, opgenomen op 20 en 21 mei 2015 in München, laat zien hoe zelfs een ernstig verzwakte band zich nog een keer helemaal geeft. In welke vorm zal Motörhead voortleven? We vragen het aan drummer Mikkey Dee.

Robert Haagsma

 

RAGE

WEER OP HET JUISTE PAD

Rage stopt ermee. Ten minste, daar leek het een jaar geleden even op. Met de dubbelzinnige titel ‘Rage announce the end of current line-up!’ en een dito nieuwsbericht slingerde het label een geruchtenmachine aan die het ergste deed vermoeden. Wat blijkt? Frontman Peter ‘Peavy’ Wagner maakt inderdaad een einde aan de huidige line-up, maar híj gaat wél door. Met oude bekenden Marcos Rodríguez (gitaar) en Vassilios ‘Lucky’ Maniatopoulos (drum) heeft Wagner de 30 jaar oude formatie nieuw leven in geblazen. Het bewijs heet ‘The Devil Strikes Again’. Aardschok spreekt met de grote man achter Rage.

Justin Erkens

 

THE ORDER OF ISRAFEL

WERELDBURGER IN ZWEDEN

De Australische gitarist Tom Sutton is na zijn Japanse avontuur met Church Of Misery neergestreken in Zweden. Hij heeft er liefst drie nieuwe bands gevonden: Night Viper, The Order Of Israfel en Horisont. Hoewel, de laatstgenoemde heeft hij onlangs verlaten, verklapt hij tijdens ons gesprek. Zijn eigen doomband The Order Of Israfel, met Sutton zelf tegen wil en dank als zanger, is met de release van het tweede album ‘Red Robes’ echter volop in leven.

Bastiaan Tuenter

 

JORN

EERLIJK DUURT HET LANGST

Jorn Lande behoort al jaren tot de top van de hedendaagse rockzangers. De Noor is een veelgevraagde gast voor allerlei projecten, maar brengt ook platen uit onder z’n eigen naam Jorn. ‘Heavy Rock Radio’ is z’n nieuwste werkstuk en bestaat uit een twaalftal covers die allemaal de Jorn-behandeling hebben gekregen. ‘s Mans karakteristieke stem maakt elk nummer zíjn nummer. Hoewel het nieuwe album de reden van het gesprek is, geeft Jorn desgevraagd ook zijn ongezouten mening over de stand van zaken in de muziekbusiness en het gebruik van opnametechniek.

Ron Willemsen

 

ILLDISPOSED

VAN DONKER NAAR BLACK

Om originaliteit draait het allang niet meer bij Illdisposed. De formatie uit Aarhus (Denemarken) gooit het al sinds jaar en dag over een andere boeg: regelmatig solide releases uitbrengen die de naam Illdisposed waardig zijn. En toch staat de muziek nooit helemaal stil. Het nieuwe ‘Grey Sky Over Black Town’ heeft naast een sombere titel en een dito cover, ook een donkerder geluid dan we van de Denen gewend zijn. Illdisposed goes black metal? Wellicht. Gitarist Jacob Hansen praat ons bij.

Justin Erkens

 

PARADOX

HART VOOR MUZIEK

Hoeveel onheil kan een man verdragen? Gitarist en zanger Charly Steinhauer had vier jaar geleden met Paradox zijn beste album in 25 jaar afgeleverd, ‘Tales Of The Weird’, maar door liefst vier bypassoperaties zag hij zijn leven in rook opgaan. Van promotie was geen sprake meer. De voltallige band verloor belangstelling en vertrok. Persoonlijk verging het de Duitser al niet beter. Naast langdurige fysieke en psychologische kwellingen liep na tien jaar zijn relatie op de klippen. Lang zag het ernaar uit dat het was gedaan met Steinhauer en Paradox. Getuige de komst van ‘Pandea’ heeft de bandleider zich echter knap terug geknokt.

Bastiaan Tuenter

 

AFTER ALL

STERKER DAN OOIT

Met ‘Dawn Of The Enforcer’ (2012) blies After All alles en iedereen weg. Niet alleen was het hun beste plaat tot dan toe, ook stond er een handtekening onder een contract met het prestigieuze Roadrunner Records. Niet eerder zag de toekomst er zo zonnig uit voor de Vlaamse thrashgroep, maar het liep heel anders dan gepland. Vier jaar later heeft After All zich herpakt en trekt het de sterke muzikale koers door met het negende album ‘Waves Of Annihilation’. Gitarist en man van het eerste uur Dries van Damme geeft tekst en uitleg.

Bastiaan Tuenter

 

ABNORMALITY

DOE MAAR NORMAAL, DAN DOE JE AL GEK GENOEG

De Verenigde Staten van Amerika grossieren al jaren in het maken van brute death metal op topsnelheid. Neem Abnormality. De band bestaat sinds 2005 en is met ‘Mechanisms Of Omniscience’ (pas) toe aan zijn tweede album. Snel, complex en technisch is het, maar nergens overgeproduceerd of onnatuurlijk. Wie gaat kijken naar een show van deze band, zal iets opvallen wat je op basis van alleen de muziek waarschijnlijk niet zult ontdekken: het diepe gegrom is afkomstig uit de keel van de fijngebouwde vocaliste Mallika Sundaramurthy. De frontvrouw vertelt over het nieuwe album en de recente ontwikkelingen van haar band.

Ype TVS

 

ASSASSIN

VERS BLOED DOET GOED

Het Duitse Assassin kent een verleden met hindernissen. Vooral in de beginjaren zat het de thrash metalband uit Düsseldorf niet mee. Zes jaar na de start in 1983 werden de activiteiten stopgezet. Het verhaal gaat dat de spullen van de band uit de oefenruimte waren gestolen en omdat er geen geld was voor nieuw materiaal moesten de mannen noodgedwongen stoppen. Bassist Joachim Kremer legt uit dat het in werkelijkheid iets ingewikkelder lag.

Gerrit Mesker

 

ROADBURN

14 T/M 17 APRIL – TILBURG

De 18e editie van Roadburn is de eerste die, naast de vertrouwde kleinere locaties in het centrum van Tilburg, plaatsvindt in het vorig jaar verbouwde en vergrote 013. Desondanks is het wederom op voorhand uitverkocht met 4.300 bezoekers uit bijna vijftig verschillende landen. Het zegt alles over de reputatie die het trendsettende festival internationaal geniet. Bastiaan Tuenter, Matthijs Kropff, Stan Novak en Robert Haagsma zijn ter plaatse om de Aardschokkende krenten uit de pap te aanschouwen.

 

KEEP IT TRUE XIX

29 & 30 APRIL – TAUBERFRANKENHALLE – LAUDA-KöNIGSHOFEN (D)

De 19e editie van Keep It True was al uitverkocht voordat de 18e begon. Ticket­hande­laren hadden de voorraad kaarten in de ochtend al opgekocht. Om een grote groep vaste bezoekers alsnog de kans te geven er dit jaar bij te zijn is de Metal Market dit keer naar een tent verplaatst, zodat dik 2.000 man een plaatsje kunnen vinden in de sporthal van Lauda-Königshofen. Zij komen onder andere om de ‘Awaken The Guardian’ lineup van Fates Warning aan het werk te zien en zijn nieuwsgierig wie de ‘secret band’ op het affiche is.

 

STONEHENGE INDOOR

17 APRIL – IDUNA – DRACHTEN

Voor de eerste editie van Stonehenge Indoor heeft de organisatie het vernieuwde Iduna in Drachten als gastlocatie gekozen. Het is een prachtig poppodium, waar zich vandaag op het hoogtepunt rond de 300 liefhebbers verzamelen. Daarmee is op het op dat moment gezellig druk, maar tegen de tijd dat headliner Gorguts op het podium verschijnt, is het al aanzienlijk rustiger. Te rustig. De kleinschalige omvang van dit festival betekent dat je uitsluitend hotdogs kunt eten, maar ook dat je je bier mee naar buiten kunt nemen tijdens een rookpauze. Plussen en minnen dus.