Aardschok Oktober 2016

 

In de Aardschok van Oktober 2016 lees je alles over:

EPICAPAINGIRAFFE TONGUE ORCHESTRAALTER BRIDGEMESHIAAKEVERGREYAIRBOURNESKILLETOPETHVICIOUS RUMORSLACRIMAS PROFUNDEREALLEGAEONNECROMANCING THE STONETHE AGONISTSOLUTION .45TARJAOPERATION: MINDCRIMECROBOTVOLAMOTOROWLKANSASMESHUGGAHHEAVENWOODMADAME MAYHEMSUMERLANDSINSOMNIUMDEVIN TOWNSEND PROJECTCANDLEMASSHEAVEN SHALL BURNBRUJERIAREVOCATIONRAVENEYESODOMALCATRAZBANG YOUR HEADMETAL DAYSSTONEHENGEINTO THE GRAVELOKERSE FEESTENDYNAMO METALFEST

 

EPICA

AMBACHT EN AMBITIE

Op het eerste gehoor is ‘The Holographic Principle’, het nieuwe album van Epica, een werkstuk dat alle vertrouwde ingrediënten bevat: complexe arrangementen, heftige grunts en loepzuivere zang, interessante teksten en een fikse dosis bombast. Wie goed luistert, hoort echter ook verschillen met de voorgaande zes albums. De Nederlandse formatie koos er bewust voor om echte instrumenten te gebruiken, waar voorheen nog weleens samples ingezet werden. Het leidde tot een nog rijker en meeslepender geluid, waarmee Epica laat horen nog lang niet uitgegroeid te zijn. Een gesprek met zangeres Simone Simons en zanger-gitarist Mark Jansen.

Robert Haagsma

 

PAIN

IN DE SCHADUW VAN DAVID BOWIE

Peter Tägtgren is alom aanwezig. De wereld leerde hem begin jaren negentig kennen als de zanger en gitarist van de Zweedse death metalband Hypocrisy. Hij was als gast te horen op albums van verschillende collega’s. Hij werd wellicht het meest bekend als veelgevraagd producer en technicus die in het pittoreske dorpje Parlby zijn eigen studio bestiert, The Abyss. In de loop der jaren werkte hij met uiteenlopende acts als Amon Amarth, Childen Of Bodom, Celtic Frost, Therion, Marduk, Heidevolk, Immortal en niet in de laatste plaats: Sabaton. Hij slaagt er op gezette tijden ook in zelf nog iets uit te brengen. Hypocrisy lijdt een wat sluimerend bestaan, maar ruim tien jaar geleden dook hij op in het death metalproject Bloodbath en vorig jaar maakte hij een album met Rammstein-zanger Till Lindemann. Op 9 september verschijnt een nieuwe plaat van zijn industriële soloproject Pain: het verrassend klinkende ‘Coming Home’. Een gesprek met een veelzijdige muzikant.

Robert Haagsma

 

GIRAFFE TONGUE ORCHESTRA

BEESTENBOEL

The Dillinger Escape Plan houdt in 2017 na twintig jaar pleurisruige dienst op te bestaan. Gitarist Benjamin Weinman heeft ondertussen zijn tanden in een nieuwe band gezet: Giraffe Tongue Orchestra. Het vriendenclubje met leden van Mastodon, Alice In Chains, The Mars Volta en Dethklok heeft na een lange aanloop het debuutalbum klaar: ‘Broken Lines’. Het zoveelste eenmalige zijproject van enkele sterspelers of een band voor de lange termijn? Weinman geeft antwoord.

Patrick Lamberts

 

ALTER BRIDGE

SUPERHELDEN

Op 7 oktober verschijnt het vijfde album van Alter Bridge. Wie denkt dat de belangrijkste componisten van de band door hun drukke toerschemas – gitarist Mark Tremonti met zijn eigen band, zanger Myles Kennedy met Slash – nauwelijks tijd zouden hebben om een nieuw werkje bij elkaar te pennen heeft het mis. ‘The Last Hero’ is het sterkste AB-album in jaren en komt dicht in de buurt van het meesterwerk ‘Blackbird’ (2007). De band heeft er 48 uur eerder een Amerikaanse toer met Disturbed op zitten als die lastpak uit Nederland beide heren thuis belt.

Metal Mike

 

MESHIAAK

THRASHNIEUWKOMER VAN HET JAAR!

De nieuwe Australische thrash metalband Meshiaak heeft met de Amerikaan Jon Dette een drummer van wereldformaat in huis. De slagwerker maakte vlieguren bij onder meer Iced Earth, Testament, Slayer en Anthrax. Nu is hij net zo volwaardig bandlid van Meshiaak als oprichters Dean Wells en Danny Camilleri. Gitarist Wells vertelt over deze opmerkelijke samenwerking en het spetterende debuutalbum ‘Alliance Of Thieves’, dat in de vorige Aardschok maar nipt geen CD Van De Maand werd.

Patrick Lamberts

 

EVERGREY

TUSSEN DE STERREN

Evergrey heeft het voor elkaar gekregen om in het 20-jarige jubileumjaar z’n tiende album ‘The Storm Within’ te presenteren. Speciaal voor de gelegenheid zijn Tom Englund en Jonas Ekdahl uit Zweden overgekomen om in Heerlen een luistersessie bij te wonen. Naderhand praten de muzikanten vrijuit over verleden, heden en toekomst. Over het meest beschamende optreden ooit, maar ook over de groei die de groep momenteel doormaakt en natuurlijk ‘The Storm Within’, dat verhaalt over een onmogelijke liefde.

Bastiaan Tuenter

 

AIRBOURNE

GEEN BALLADS, GEEN BULLSHIT!

Door puike platen, hard werken en het nonstop spelen van gedreven shows, heeft Airbourne zichzelf in minder dan tien jaar tijd opgewerkt tot topact op menig festival. Wie de affiches van Zwarte Cross, Into The Grave of Alcatraz heeft bekeken, zag de Australische act er hoog op staan. En wie de optredens heeft bijgewoond, hoorde al de titeltrack van het gloednieuwe ‘Breakin’ Outta Hell’ voorbijkomen. Het vierde album van de band kent geen enkele verrassing; de gebroeders O’Keeffe weigeren dan ook een haarbreed van hun door AC/DC geïnspireerde stijl af te wijken. Zanger Joel en drummer Ryan, vermoeid van het hectische toerschema en het nodige bier, nemen backstage op het Alcatraz-festival de tijd om ons bij te praten.

Bastiaan Tuenter

 

SKILLET

RELI-METAL ZONDER PREKEN

In Amerika is de christelijke rockband Skillet al jaren een gevestigde naam. Zo werd de band uit Memphis al twee keer genomineerd voor een Grammy. Met maar liefst twintig jaar ervaring en ruim vijf miljoen Facebook-likes is het kwartet echt geen nieuwkomer meer te noemen. Toch is er pas sinds kort de doorbraak in Nederland, wellicht dankzij het EO-Jongerendagoptreden in 2013. Aardschok spreekt zanger en oprichter John Cooper over religie, weerstand en acceptatie.

Patrick Lamberts

 

OPETH

WRANGE LIEFDESLIEDJES

Wie geld heeft, koopt tijdens een midlifecrisis een Harley Davidson. Wie geen geld heeft, kan liedjes over zijn misère schrijven. Dat deed Mikael Åkerfeldt. De zanger, gitarist en componist van Opeth heeft nog altijd weinig te makken, zeker sinds hij alimentatie moet betalen. Hij scheidde een aantal jaren geleden van zijn vrouw, tevens de moeder van zijn beide kinderen. Een pijnlijke periode, maar de Zweed voelt zich tegenwoordig weer een stuk beter. Dat komt mede door zijn aangepaste levensstijl. Een interview met Åkerfeldt over zijn recente, tumultueuze verleden en hoe dat het nieuwe album ‘Sorceress’ heeft beïnvloed.

Patrick Lamberts

 

VICIOUS RUMORS

HARDNEKKIGE KAKKERLAKKEN

Er zijn weinig bands die meer zangers versleten. Weinig bands die het eigen geluid door de jaren heen zo goed wisten te bewaken. Weinig bands ook die constanter zijn op het podium. Want of het nu een groot festival betreft of een kleine club, overtuigen doet het Amerikaanse Vicious Rumors altijd. Hoofdverantwoordelijke voor dit alles is bandleider Geoff Thorpe. De gitarist met de rusteloze ziel heeft het heilige vuur nooit verloren en levert met het twaalfde studioalbum ‘Concussion Protocol’ zowaar één van de beste platen uit zijn 35-jarige loopbaan af. Ere wie ere toekomt dus. Maar Thorpe staat er niet alleen voor. De huidige creatieve piek wordt namelijk mede vormgegeven door een heuse Nederlander. Thorpe is er maar wat trots op.

Stan Novak

 

LACRIMAS PROFUNDERE

HOOP DOET LEVEN

Al ruim twintig jaar timmert de Duitse band Lacrimas Profundere aan de weg. Tot nu bleef het echte succes, ondanks het harde werken, achterwege. Het nieuwe album ‘Hope Is Here’ zou daar wel eens verandering in kunnen gaan brengen. Met voorganger ‘The Antiadore’ had de band zichzelf al overtroffen en met dit nieuwe conceptalbum heeft Lacrimas Profundere een nog grotere stap voorwaarts gemaakt. „De reacties zijn tot nu toe super en dat geeft ons zeker de kracht om door te gaan”, aldus een positief gestemde Oliver Nikolas Schmid, gitarist en tevens oprichter van de band.

Anita Boel

 

ALLEGAEON

VEEG ONS VAN DEZE PLANEET!

Omdat ze nog nooit in Europa hebben getoerd is Allegaeon hier een nog vrij onbekende naam. Met hun vierde album kon daar wel eens verandering in gaan komen. De band uit Colorado heeft met ‘Proponent For Sentience’ namelijk een dijk van een progressieve, melodieuze death metalplaat met een actueel thema en een Europese sound afgeleverd.

Rob Broere

 

NECROMANCING THE STONE

BLOEDSERIEUS MET EEN KNIPOOG

Ondanks de ietwat gekunstelde bandnaam maakt Necromancing The Stone hoogwaardige muziek. Het Amerikaanse vijftal speelt namelijk melodieuze en technisch verfijnde metal die bol staat van verwijzingen naar bands als Helstar, (oude) Fates Warning en Psychotic Waltz. Techniek en gevoel gaan daarbij hand in hand. De enerverende debuutplaat ‘Jewel Of The Vile’ werd dan ook niet zomaar vierde in onze Soundcheck van juli. Drummer Jeramie Kling stelt zijn band nader voor.

Stan Novak

 

THE AGONIST

VENI, VIDI, VICKY

Het stiekeme vertrek van zangeres Alissa White-Gluz naar Arch Enemy heeft The Agonist uiteindelijk geen kwaad gedaan. Integendeel, de komst van de Griekse zangeres Vicky Psarsis heeft de moderne metalgroep uit Montreal vleugels gegeven. ‘Eye Of Providence’ heeft het meer dan uitstekend gedaan en waar er eerder vaak drie jaar tussen langspelers zat, meldden gitarist Danny Marino en consorten zich anderhalf jaar later al weer met ‘Five’. Het is opnieuw een spannende plaat waarop melodeath en velerlei aspecten uit het rock- en metalspectrum hand in hand gaan. Marino vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

SOLUTION .45

DUBBELE NACHTMERRIE

Na het veelbelovende debuut ‘For Aeons Past’ (2010) bleef het maar liefst vijf jaar lang stil rond Solution .45. Gitarist Jani Stefanovic (Essence Of Sorrow) en zanger Christian Älvestam (ex-Scar Symmetry) slaagden er door talloze persoonlijke tegenslagen niet in om een nieuw melodeathmeesterwerk af te leveren. Tot vorig jaar. ‘Nightmares In The Waking State – Part I’ toonde al een herboren Solution .45 en met het nieuwe ‘Nightmares In The Waking State – Part II’ is de comeback compleet. Aardschok spreekt met meestergeest Jani Stefanovic.

Justin Erkens

 

TARJA

SOMBER ZIJN IS OKÉ

Tien jaar na de start van de solocarrière van Tarja Turunen kunnen we maar één ding concluderen: het gaat goed met de voormalige frontvrouw van Nightwish. In eerste instantie was ze nog zoekende naar een eigen stijl en geluid, maar inmiddels heeft ze haar weg gevonden. Leverde ze met ‘Colours In The Dark’ (2013) al een fantastisch album af, het nieuwe album ‘The Shadow Self’ klinkt nóg overtuigender. De harde werker en doorzetter staat ons graag te woord.

Anita Boel

 

OPERATION: MINDCRIME

EN DAT IS TWEE!

Precies één jaar na de release van deel één van een trilogie (‘The Key’) verschijnt deel twee: ‘Resurrection’. Zanger Geoff Tate heeft een concept uitgesmeerd over drie platen en staat op het punt wederom de podia te beklimmen met zijn band Operation: Mindcrime. Voor het zover is staat de, in de afgelopen jaren danig op de proef gestelde muzikant, Aardschok te woord.

Ron Willemsen

 

CROBOT

BOTJE MET VET

Het bejubelde seventiesgezelschap Crobot bezingt op ‘Welcome To Fat City’ (release 23 september) een planeet waar alle steenrijke, volgevreten uitbuiters worden gedumpt. Het idee is ontsproten aan het excentrieke brein van cultauteur Hunter S. Thompson (o.a. ‘Fear And Loathing In Las Vegas’) die tijdens zijn kandidaatstelling voor sheriff voorstelde om zulke parasieten in het mondaine skioord Aspen te dumpen. Gekozen werd hij niet, maar zijn gedachtegoed is dus bewaard gebleven. De openhartige zanger, mondharmonicaspeler en stoner Brandon Yeagley staat ons te woord.

Bastiaan Tuenter

 

VOLA

VENI, VIDI, VICI?

Vola’s ‘Inmazes’ is een van de beste debuutalbums van dit jaar. ‘Inmazes’, dat op 16 september verschijnt, intrigeert dankzij een opvallende mix van polyritmische Meshuggah-metal, progressieve Pink Floyd-rock, melodieuze Depeche Mode-zang en enerverende, moderne elektro. Het Deense viertal lijkt vanuit het niets te komen. Zanger/gitarist, songwriter en mixer Asger Mygind stelt zichzelf en zijn band voor.

Patrick Lamberts

 

MOTOROWL

DOELLOOSHEID ALS TROEF

De heren van het psychedelische doomrockgezelschap Motorowl hebben de afgelopen vier jaar toegewerkt naar hun debuutalbum ‘Om Generator’. Anders dan menig genregenoot kiezen de Duitsers niet voor occultisme als inspiratiebron, maar grijpen ze terug op progressieve rockinvloeden van de jaren zeventig. Het resultaat is een gevarieerd album van een stel ambitieuze, jonge rockers. Aardschok spreekt met zanger Max Hemmann.

Justin Erkens

 

KANSAS

VERRASSENDE COMEBACK

Het zag er lang naar uit dat de Amerikaanse progressieve rockband Kansas tot de laatste snik zou ronddobberen in het warme bad van de nostalgie, zoals zoveel generatiegenoten dat doen. Teren op de successen uit een ver verleden. Maar opeens is er een splinternieuw studioalbum, het eerste in liefst zestien jaar: ‘The Prelude Implicit’, dat uitkomt via het alom gerespecteerde label Inside Out. Het is ook nog eens een zeer geslaagd werkstuk, dat een gretige, ambitieuze band laat horen. Een gesprek met één van de oorspronkelijke bandleden: de 66-jarige gitarist Rich Williams.

Robert Haagsma

 

MESHUGGAH

GRILLIGER DAN OOIT

De standaard zetten voor een compleet subgenre binnen het spectrum van de harde muziek. Wereldwijd volle zalen trekken met complexe, ontoegankelijke en extreme muziek. Album na album vullen met steeds weer diezelfde sobere muzikale ingrediënten en toch niet saai worden. Ruim vijfentwintig jaar in nagenoeg dezelfde samenstelling opereren en nog steeds groter groeien en relevant zijn. Het zijn de verdiensten van het fenomeen dat zich Meshuggah noemt. Nog niet overtuigd? Bezoek eens een show van ze. Of laat anders ‘The Violent Sleep Of Reason’ op je inwerken. Het achtste volledige album, dat op 7 oktober verschijnt, is onmiskenbaar Meshuggah, maar is volgens gitarist Mårten Hagström nóg ontoegankelijker dan eerder plaatwerk.

Ype TVS

 

HEAVENWOOD

KAARTLEGGERS

Zeg je Portugal en metal, dan zeg je Moonspell. Dat het land nog meer kwaliteit te bieden heeft, bewijst Heavenwood. De band bestaat al twintig jaar, maar is met het uitbrengen van vijf albums niet bijzonder productief geweest. Onlangs verscheen ‘The Tarot Of The Bohemians – Part 1’. De plaat is zo goed, dat we nu al smachten naar het tweede deel. Zanger Ernesto Guerra stelt ons gerust.

Anita Boel

 

MADAME MAYHEM

NIET WAT JE KUNT, MAAR WIE JE KENT

Iedere muzikant zal het beamen: zonder een goed netwerk bereik je niets. Het ultieme voorbeeld daarvan wordt geleverd door Madame Mayhem. De rockchick uit New York, geboren als Natalie Ann Cohen, is het gelukt om met Billy Sheehan, Ray Luzier, Corey Lowery, Ron ‘Bumblefoot’ Thal en Russ Parrish een groep om zich heen te formeren waar je u tegen zegt. Met het album ‘Now You Know’ hoopt ze niet alleen haar eigen land maar ook Europa te veroveren. Door de opvallende lineup is het in ieder geval al gelukt om onze aandacht te trekken.

Anita Boel

 

SUMERLANDS

IN THE SUMERTIME

De beste klassieke metalplaat van de maand komt van Sumerlands. Het titelloze debuut van de groep uit Philadelphia is opgetrokken uit heavy en power metal zoals die in de jaren zeventig, begin jaren tachtig werd gemaakt. Achter de microfoon staat bovendien de immer intrigerende frontman Phil Swanson, bekend van Hour Of 13 en Atlantean Kodex. De grote man achter Sumerlands, multi-instrumentalist, producer en muzikale veelvraat Arthur Rizk, zit voor Aardschok op de praatstoel.

Bastiaan Tuenter

 

INSOMNIUM

WINTER OP KOMST

Na het succesvolle zesde Insomnium-album ‘Shadows Of A Dying Sun’ (2014) brak er voor de melodieuze death metallers uit Joensuu (Finland) een drukke periode aan. Naast de gebruikelijke promotionele werkzaamheden, kregen zowel bassist/zanger Niilo Sevänen als gitarist/zanger Ville Friman vlak na de release te maken met persoonlijke beslommeringen. Daardoor zag Insomnium zich gedwongen de Amerikaanse tournee met twee vervangers af te werken. Het creatieve vuur bleef echter branden, met als resultaat het nieuwe ‘Winter’s Gate’, bestaande uit één aansluitend opus van maar liefst veertig minuten. Reden genoeg om Ville Friman eens aan de tand te voelen.

Justin Erkens

 

DEVIN TOWNSEND PROJECT

NOTHING BUT THE TRUTH

Het scheelde weinig of er was geen nieuw album van Devin Townsend Project gekomen. Het vat met ideeën bleek tot op de bodem leeggeschraapt. Een deels nieuwe manier van denken en werken bracht echter uitkomst. Vandaar dat er in de vorm van ‘Transcendence’ toch weer een album van de Canadese duivelskunstenaar uitkomt, met opnieuw een gastbijdrage van zangeres Anneke van Giersbergen. „Ik heb het mijzelf toegestaan dingen uit handen te geven”, aldus Devin Townsend.

Robert Haagsma

 

CANDLEMASS

A SIGN OF LEIF

Onlangs verscheen ‘Behind The Wall Of Doom’, een lijvig boekwerk – inclusief twee DVD’s en drie CD’s – dat de eerste dertig jaar uit het bestaan van Candlemass documenteert. De Zweedse doom metalformatie maakte twee jaar geleden bekend in de toekomst geen albums meer te zullen opnemen. Optreden doet de band nog wel, momenteel zelfs meer dan ooit. Bandbaas Leif Edling is er echter niet meer bij. Hij laat wegens ziekte al drie jaar verstek gaan. Al die tijd heeft Aardschok contact met de bassist gehouden. Inmiddels gaat het langzaam beter met hem. Voor het eerst is Leif Edling bereid te praten over de afgelopen drie jaar en hoe het er nu met hem voor staat.

Andre Verhuysen

 

HEAVEN SHALL BURN

GENUANCEERD BEUKEN

De ‘Iconoclast’-trilogie was niet voor iedereen weggelegd, maar met het in 2013 verschenen ‘VETO’ sloeg Heaven Shall Burn ouderwets terug. Bruut, compromisloos en zonder elektronische poespas; het was weer de oude vertrouwde metalcoreformatie die zich vol furie tegen ongelijkheid en onrecht keerde. Drie jaar later is het Duitse vijftal het trucje nog niet verleerd, zo bewijst ‘Wanderer’. Aardschok spreekt met gitarist Maik Weichert over de kunst van ingehouden woede.

Justin Erkens

 

BRUJERIA

FUCK TRUMP!

Als een donderslag bij heldere hemel is daar ineens ‘Pocho Aztlan’, het nieuwe album van Brujeria. De militante formatie rondom bandleider Juan Brujo had al zestien jaar geen volledig album meer uitgebracht, maar in 2016 is het toch ineens zover. Als vanouds worden de grindcore en death metal gecombineerd met staccato ritmes waarover Brujo in de Spaanse taal zijn gal spuwt over de onderwerpen die hem bezighouden. De zanger begint zijn verhaal bij het ontstaan van de band, maar komt al snel uit waar zijn hart ligt en waar zijn Mexicaanse bloed van overkookt: de politiek in zijn thuisland Amerika.

Leon van Rijnsbergen

 

REVOCATION

SUCCES SMAAKT ZOET

De tech-deathgroep Revocation begint langzamerhand de vruchten te plukken van het harde werk dat al tien jaar verzet wordt. De release van ‘Deathless’, in oktober 2014, lijkt het startpunt te zijn geweest voor iets moois. Met het zojuist verschenen zesde album ‘Great Is Our Sin’ hoopt de groep uit Boston het succes verder uit te bouwen. Het vingervlugge, virtuoze gitaarwerk van David Davidson zal tijdens die missie als vanouds de hoofdrol opeisen, maar bijzonder zijn ditmaal ook zijn samenhangende teksten. De bandleider voorziet ons van tekst en uitleg.

Bastiaan Tuenter

 

RAVENEYE

DE BLUES ONTGROEID

Hoewel RavenEye pas twee jaar bestaat, heeft gitarist- zanger Oli Brown al een lange en succesvolle carrière achter de rug. Als bluesartiest welteverstaan, waarbij hij meermaals gelouterd is met awards. De 27-jarige Engelsman richtte in 2014 RavenEye op om zijn hardrockambities te verwezenlijken. Inmiddels heeft RavenEye al getoerd met Joe Satriani, Blues Pills, Slash, The Darkness en Deep Purple en het einde is nog lang niet in zicht. Op 23 september verschijnt het debuutalbum ‘Nova’. Brown introduceert zijn band.

Ron Willemsen

 

SODOM

DE DERDE WERELDOORLOG

Met ‘Decision Day’ brengt het Duitse thrash-instituut Sodom één van zijn beste albums tot nu toe uit; sterke songs vol gave riffs, alles prima uitgevoerd en geproduceerd. Een felicitatie aan zanger/bassist/bandleider Thomas Such, alias Tom Angelripper, is daarom wel op zijn plaats. In eerste instantie geeft Onkel Tom aan dat ‘Decision Day’ gewoon het volgende Sodom-album in een lange rij is, maar er zijn wel degelijk verschillen met de voorgangers.

Stephan Gebédi

 

ALCATRAZ

13 & 14 AUGUSTUS – SPORT CAMPUS LANGE MUNTE – KORTRIJK (B)

Het is de organisatie van Alcatraz weer gelukt om een fiks aantal klinkende namen op het affiche te toveren, maar dat Twisted Sister na veertig jaar zijn allerlaatste Europese optreden in Kortrijk afwerkt is toch wel heel bijzonder – en dat hebben we geweten ook! Veel zon, bier, decibels en een bezoekersrecord maken het weekendje Alcatraz compleet.

Bastiaan Tuenter

 

BANG YOUR HEAD

14 T/M 16 JULI – MESSEGELäNDE – BALINGEN

De 21ste editie van Bang Your Head is de tweede die drie dagen duurt, tenminste als je de opwarmnacht op de woensdag niet meetelt. Het lijkt op het terrein wat minder druk dan vorig jaar, maar misschien zijn velen in het stralende weer nog eerst wat boodschappen aan het doen.

Metal Mike

 

METAL DAYS

25 T/M 29 JULI – TOLMIN – SLOVENIë

Er zijn festivals waar ‘het feestje’ belangrijker is dan de opsomming van de optredende bands. Zo bleef in het verleden een groot deel van de aanwezigen op Dynamo Open Air op de camping hangen zonder één band te gaan bekijken op het festivalterrein en verkocht Wacken al regelmatig uit voordat er ook maar één band bekend was gemaakt. Metal Days, toe aan de vierde editie sinds de naamswijziging van Metal Camp, is het volgende festival dat in de toekomst steevast uitverkocht zal zijn vanwege het gebeuren eromheen. De fotos van Kick Verhaegen, Metal Mike, Katja Born en Marc Hansen maken dat wel duidelijk.

Metal Mike

 

STONEHENGE

30 JULI – PARKEERTERREIN THEATER DE MEENTHE – STEENWIJK

Na het debacle van vorig jaar, toen het Stonehenge-festival door slecht weer halverwege werd afgebroken, moest de organisatie alle zeilen bijzetten om de editie van 2016 door te kunnen laten gaan. En dat is gelukt. Er staan zelfs meer bands dan ooit op de twee podia: vierentwintig. Het had er eigenlijk één meer moeten zijn, maar wegens persoonlijke omstandigheden heeft het Franse Benighted op het laatste zijn optreden moeten afzeggen.

Gerrit Mesker

 

INTO THE GRAVE

24 & 25 JUNI – HOLWERDERWEG – DOKKUM

Voor de zesde keer is het terrein onder de Oldehove omgetoverd tot een mekka voor metalfans. Dit keer, dankzij Slayer, zelfs twee dagen. Into The Grave legt luidruchtig beslag op het centrum van Leeuwarden. Met de nadruk op lúid, want op vrijdag regent het klachten wegens geluidsoverlast. Ook dit dankzij Slayer. Op straffe van een dwangsom van 10.000 euro blijft het volume op zaterdag binnen de perken. Op vrijdag zijn er 5.500 bezoekers. Op zaterdag nog duizend meer.

Anita Boel, Gerrit Mesker en Magda Dullemond zijn aanwezig om verslag te doen. Eus Straver en John Boel zorgen voor de plaatjes.

 

LOKERSE FEESTEN

7 AUGUSTUS – GROTE KAAI – LOKEREN

Gezien de geluidsbeperkingen waar veel concertorganisatoren tegenwoordig mee te maken hebben, is het bijna een wonder dat op de ‘zondag metaldag’ gewoon tot drie uur in de ochtend herrie gemaakt kan worden in de binnenstad van Lokeren. Sommige appartementen liggen immers direct aan het festivalplein. De organisatie heeft een afwisselende lineup bij elkaar gesprokkeld, en met succes. Het bordje ‘uitverkocht’ kan namelijk al vroeg op de poort gespijkerd worden.

Metal Mike

 

DYNAMO METALFEST

16 JULI – IJSSPORTCENTRUM – EINDHOVEN

De eerste editie van Dynamo Metal Fest was ondanks enkele kinderziektes zo succesvol dat een vervolg niet kon uitblijven. De locatie is dezelfde, de lange wachtrijen aan de bonnenverkoop blijven ditmaal achterwege en de toiletvoorzieningen zijn op orde. Er is duidelijk vooruitgang geboekt. Discutabel blijft echter het beleid om bezoekers te verbieden het terrein tussentijds te verlaten. Even iets uit de auto halen of elders iets eten is er niet bij. Met 7000 bezoekers is DMF weliswaar niet uitverkocht, maar het is precies goed zo: gezellig druk, maar niet té.

Stan Novak