Aardschok Juni 2017

 

In de Aardschok van Juni 2017 lees je alles over:

ADRENALINE MOBALESTORMANATHEMA7 MILES TO PITTSBURGHAVATARIUMBELOWCARACH ANGRENCREEPERDANZIGDREAM EVILEND OF THE DREAMICED EARTHJONAS ÅKERLUNDGROEZROCKROADBURNMAGNACULTTHE MONOLITH DEATHCULTNIGHT DEMONORDEN OGANPAPA ROACHSEETHERSIKTHSÓLSTAFIRSUFFOCATIONULSECTUNLEASH THE ARCHERSVALLENFYREVOIVOD

 

ADRENALINE MOB

DOOR ELLENDE GESTERKT

Na een aantal tegenslagen en de nodige bezettingswisselingen lijkt het tij voor de Amerikaanse metalband Adrenaline Mob eindelijk te keren. De komst van een nieuw ritmetandem zorgt alvast voor de nodige aandacht en een frisse wind in het bandgeluid, te horen op het nieuwe, derde studioalbum ‘We The People’. Zanger ‘Sir’ Russell Allen praat Aardschok bij over de ontberingen en ontwikkelingen van de band waar op dit moment al zijn energie naar uitgaat.

Patrick Lamberts

 

ALESTORM

PRETTIG GESTOORD

Geruchten dat ‘Sunset On The Golden Age’ (2014) het einde van Alestorm zou aankondigen blijken drie jaar later schromelijk overdreven. Toer op toer op toer, een nieuw album én een volgende reeks shows bewijzen dat de vaandeldrager van de Bacon Powered Pirate Core nog altijd springlevend is. Sterker nog: Alestorm neemt zichzelf tegenwoordig (deels) serieus. Voor het nieuwe ‘No Grave But The Sea’ werden zowaar demo’s opgenomen én zegde de band shows (waaronder Into The Grave) af om aan het album te werken. Dat laatste blijkt echter niet helemaal waar… Aardschok treft Alestorm in Hamburg en zoekt het uit.

Justin Erkens

 

ANATHEMA

ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE

Op 9 juni verschijnt het nieuwe album van Anathema: ‘The Optimist’. Volgens Vincent Cavanagh bijna het perfecte album. Bijna. Maar niet helemaal. We spreken de zanger/gitarist begin mei tijdens een persdag in Amsterdam.

Anita Boel

 

7 MILES TO PITTSBURGH

SPINTAAN EN ONGEDWONGEN

Het Nederlandse 7 Miles To Pittsburgh bestaat uit zanger Andrew Elt (ex-Sleeze Beez), bassist Martin Helmantel (ex-Elegy) en Joris Lindner (Komatsu), die drums én gitaar voor zijn rekening neemt. Drie muzikanten met een totaal verschillende muzikale achtergrond. Na jaren van voorbereiding is er nu een debuutalbum. Andrew Elt zoekt contact met Aardschok vanuit Glasgow.

Ron Willemsen

 

AVATARIUM

OP SAFE SPELEN IS GEEN OPTIE

Driemaal is scheepsrecht. De eerste twee platen van Avatarium – het titelloze debuut (2013) en ‘The Girl With The Raven Mask’ (2015) – eindigden beide als tweede in onze Soundcheck. Het gloednieuwe ‘Hurricanes And Halos’ is CD Van De Maand geworden. Op het derde album kiezen de Zweden er echter niet voor om klakkeloos voort te borduren op het beproefde recept. Daarvoor reiken de artistieke ambities te ver. Het vier mannen en één vrouw tellende doomensemble roept het vertrouwde geluid weliswaar bij vlagen nog op, maar er worden vooral nieuwe wegen ingeslagen. Betekent dit dat de input van de teruggetreden bandoprichter Leif Edling aan het vervagen is? Aan het woord is gitarist Marcus Jidell, Edlings partner van het eerste uur en echtgenoot van zangeres Jennie-Ann Smith. Aan Jidell de taak om de werkwijze en onderlinge verhoudingen binnen het Avatarium-kamp toe te lichten.

Stan Novak

 

BELOW

INGELOSTE BELOFTE

Vier jaar geleden kwam het Zweedse Below voor de dag met het debuut ‘Across The Dark River’, dat omarmd werd door iedereen met een zwak voor Candlemass-achtige doom metal. In de jaren die volgden, speelde het leven van Below zich vooral af op de internationale podia, waarbij ook Nederland een paar keer werd bezocht. Nu is er dan het tweede album, ‘Upon A Pale Horse’. Het lost de verwachting vlekkeloos is. Terwijl het geluid van Below nog altijd is gestoeld op statige, trage metal, biedt het album een stuk meer variatie. Ook de songs zitten vergeleken bij het debuut een stuk beter in elkaar. Een gesprek met gitarist Micke Berg.

Robert Haagsma

 

CARACH ANGREN

SO YOU THINK YOU CAN DANCE

Met het vijfde album ‘Dance And Laugh Amongst The Rotten’ levert Carach Angren op 16 juni zijn grootste productie tot nu toe af. Het Limburgse horrormetaltrio koos ditmaal voor een meer songgerichte aanpak, met minder hectiek, een wat eenvoudigere opbouw en meer herkenning. Of zoals frontman Dennis ‘Seregor’ Droomers het in klare taal verwoordt: „De nieuwe nummers pakken je meer bij de strot.”

Wouter Dielesen

 

CREEPER

GRIEZELIG GOED

Nieuw, jong en Brits. Zomaar enkele woorden die de goth/horrorpunkband Creeper omschrijven. Sinds de oprichting in 2014 bracht de band drie EP’s uit. In die tijd wisselde Creeper van het kleine label Palm Reader naar het grote Roadrunner. In april verscheen het langverwachte debuutalbum: ‘Eternity, In Your Arms’. Het werd alom lovend ontvangen. Ook bij Aardschok ontving het album een grootse score: 90 punten. Reden genoeg voor een introductie.

Midas Maas

 

DANZIG

GEKROONDE KONING

Zijn coveralbum ‘Skeletons’ uit 2015 ontmoette niet al te veel enthousiasme, maar dat weerhield zanger Glenn Danzig er niet van om zijn tanden gretig in het oeuvre van de legendarische Elvis Presley te zetten. Alvorens die ode het levenslicht ziet, mogen we het doen met een regulier album: ‘Black Laden Crown’. Het laat horen dat de zanger toch echt beter tot zijn recht komt als hij louter eigen werk vertolkt. De voormalige Misfit over dit nieuwe werkstuk en zijn toekomstplannen.

Robert Haagsma

 

DREAM EVIL

MET EEN SLAKKENGANG

Het begon ooit zo voorspoedig voor Dream Evil. Op het debuut ‘DragonSlayer’ (2002) volgden drie albums in vier jaar, waaronder het – vooral om zijn kenmerkende titelnummer – befaamde ‘The Book Of Heavy Metal’ (2004). Met het vertrek van drummer Snowy Shaw in 2006 kwam de klad er echter in. En wie dacht dat vier jaar tussen ‘United’ (2006) en ‘In The Night’ (2010) lang wachten was, moet zich de afgelopen jaren achter de oren hebben gekrabd. Komt er nog iets? Het antwoord heeft de kort maar krachtige titel ‘SIX’ meegekregen. Aardschok belt erover met drummer Pat Power.

Justin Erkens

 

END OF THE DREAM

EEN DROOM VERVULD

Het is best een wonderlijk verhaal. Je begint als Children Of Bodom-coverband en een paar jaar later lever je zelf een geweldig album af. Armen Shamelian, de 24-jarige gitarist, toetsenist en songwriter van End Of The Dream was tot een paar jaar geleden zelfs nog onbekend met bands als Epica, Nightwish en Within Temptation. Bovendien schrijft hij pas sinds de start van End Of The Dream in 2013 zelf nummers. ‘Until You Break’ maakt los daarvan al indruk, maar met bovengenoemde in het achterhoofd is het helemaal een knappe prestatie. Dat vraagt om een uitgebreid vraaggesprek.

Anita Boel

 

ICED EARTH

EEN NIEUWE REALITEIT

De Amerikaanse band Iced Earth debuteerde in 1990 met een album op het Duitse Century Media-label. In de tussentijd ging de formatie rond gitarist Jon Schaffer nog even vreemd bij het eveneens Duitse SPV, waarna toch het vertrouwde nest weer werd opgezocht. Zoals het er nu uitziet, zal het nieuwe ‘Incorruptible’ het laatste album zijn dat via Century Media gaat verschijnen, op 16 juni om precies te zijn. Het is daarmee het einde van een tijdperk. De band maakt zich op voor een toekomst waarin alles veel meer in eigen hand gehouden zal worden. Over één ding mag echter geen misverstand bestaan, benadrukt de bandleider. Het zal geen enkele invloed hebben op de muziek. Iced Earth is immers ‘Incorruptible’.

Robert Haagsma

 

JONAS ÅKERLUND

FILMPJE!

Grote kans dat de naam Jonas Åkerlund je niets zegt en je toch bekend bent met zijn werk. De voormalige drummer van Bathory regisseerde namelijk videoclips voor Rammstein, The Prodigy en Metallica, maar ook voor Madonna en Lady Gaga. Zijn meest bewerkelijke klus klaarde hij onlangs: de met speciale effecten doorspekte concertfilm ‘Paris’ van Rammstein. Een lang en intensief project, waar de beste man met duizelingwekkende gedachten aan terugdenkt.

Patrick Lamberts

 

GROEZROCK

29 & 30 APRIL – MEERHOUT (B)

Met de hete adem van vergelijkbare festivals als Jera On Air (Nederland), Punk Rock Holiday (Slovenië), Brakrock Ecofest en Sjock (België) in de nek lijkt Groezrock zijn soevereine status als hét punk- en hardcorefestival van Europa langzaam te verliezen. Dat merk je aan de inperking van het aantal podia (van vier naar drie), de ietwat teruggelopen bezoekersaantallen (ditmaal 10.000 op zaterdag en 11.500 op zondag) en de programmering, met twee metalbands als headliners. En dan wijkt merchandisebedrijf en metalcoreleverancier Impericon (normaliter goed voor een extra podium) dit weekend ook nog eens uit naar München. Toch is de sfeer in het Belgische Meerhout tijdens de zesentwintigste editie twee dagen lang opperbest.

Wouter Dielesen

 

ROADBURN

20 – 23 APRIL – TILBURG

Roadburn blijft de standaard zetten als festival voor vooruitstrevende heavy bands, ook al telt het affiche dit jaar minder namen uit de stoner- en sludgewereld. Het is een ontwikkeling die vanwege de vele kloonfestivalletjes noodzakelijk is, maar ook de editie van 2017 – vier dagen, vijf podia, ruim honderd optredens – vliegt om. Omdat het ondoenlijk is met slechts twee paar ogen alles te zien, heeft Aardschok de krenten eruit gepikt.

Bastiaan Tuenter

 

MAGNACULT

EENDRACHT MAAKT MACHT

Het heeft ruim vier jaar geduurd, maar de Nederlandse groovende death metalband MagnaCult is nu alsnog terug met ‘Infinitum’. De weg naar dit nieuwe album toe was niet zonder hobbels. Zanger Seb en drummer Bionic vertellen over persoonlijk leed, muzikale groei en de wens tot cultvorming in de metalscene.

Patrick Lamberts

 

THE MONOLITH DEATHCULT

LANCEERT V1

De verkoopcijfers van het vorige album ‘Tetragrammaton’ voldeden niet aan de verwachtingen, wat voor de platenmaatschappij van dienst – Season Of Mist – reden was om The Monolith Deathcult vriendelijk doch beslist de deur te wijzen. Wie in stilte hoopte dat daarmee ook definitief het doek zou vallen voor de schrik van Kampen en wijde om­streken, wacht een bittere teleurstelling. De band is nog altijd springlevend, heeft zowaar onderdak gevonden bij een nieuwe platenmaatschappij en brengt met ‘Versus 1’ ook nog eens het eerste deel uit van een beoogd drieluik. Gitarist en zanger Michiel Dekker over uiteenlopende kwesties als Ghost, de Metal Factory, pay to play en vanzelfsprekend het nieuwe album.

Robert Haagsma

 

NIGHT DEMON

OUDE WIJN IN NIEUWE ZAKKEN

Night Demon is een jonge band met een traditionele geest. Het nieuwe, tweede album ‘Darkness Remains’ ademt heavy metal zoals die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig veelvuldig werd gemaakt. Ook de weg naar succes loopt langs de klassieke route. Bassist en zanger Jarvis Leatherby, sinds kort ook bij Cirith Ungol, zweert vooral bij een goede liveshow. Waar en voor hoeveel mensen, dat is bijzaak. Vanuit thuishaven Ventura, een klein uur rijden van Los Angeles, doet de praatgrage Leatherby de filosofie van Night Demon uit de doeken.

Bastiaan Tuenter

 

ORDEN OGAN

WILD WEST THUIS BEST

De betiteling ‘nieuwe Blind Guardian’ is misschien wat voorbarig, maar Orden Ogan is onmiskenbaar aan een opmars bezig. Het vierde album ‘To The End’ (2012) bewerkstelligde een heuse doorbraak voor de Duitse power metalformatie, waarna Orden Ogan het succes drie jaar later verder wist uit te bouwen met het illustere ‘Ravenhead’. Na het tussenjaar 2016 en de live-DVD/documentaire ‘The Book Of Ogan’ komen de vier heren deze zomer met een nieuw kunststukje: ‘Gunmen’. Aardschok reist naar Fort Fun Abenteuerland in het Duitse Bestwig voor een voorproefje.

Justin Erkens

 

PAPA ROACH

BEUGELBEKKIES

Bij Papa Roach is het telkens weer afwachten hoe een nieuw album zal klinken. De groep volgt graag trends. Het nieuwe ‘Crooked Teeth’ is daar met overvloedige invloeden uit de hiphop- en elektronicawereld wederom een bewijs van. Jacoby Shaddix, Toby L’Esperance en Jerry Horton mochten al vaker hun zegje doen in Aardschok, wat een mooie gelegenheid is om eens Tony Palermo aan de tand te voelen. De drummer draait al zo’n tien jaar mee bij P-Roach, blijft vaak op de achtergrond, maar praat nu openhartig over onder meer het aparte ‘Crooked Teeth’.

Bastiaan Tuenter

 

SEETHER

ALLES SAL REG KOM

Zes studioalbums en een livealbum heeft Seether sinds de oprichting in 1999 afgeleverd. Onlangs verscheen het zevende wapenfeit ‘Poison The Parish’. Waar de van oorsprong Zuid-Afrikaanse post-grungeband de laatste jaren een steeds poppier geluid liet horen, keert Seether op de nieuwe plaat terug naar zijn roots. ‘Poison The Parish’ is het meest rauwe, grungy album dat de band in jaren heeft gemaakt. Aardschok praat erover met bassist Dale Steward.

Marlous de Jonge

 

SIKTH

REÜNIE IN ROERIGE TIJDEN

SikTh is met de komst van het op 2 juni te verschijnen studioalbum ‘The Future In Whose Eyes?’ weer helemaal terug van weggeweest. De Britse band, die zo’n tien jaar geleden uit elkaar klapte, wordt vaak in één adem genoemd met Meshuggah als pionier van een moderne vorm van progressieve metal, ook wel bekend als djent. Zonder SikTh geen bands als Periphery en Protest The Hero, die op hun beurt SikTh deden besluiten om in 2013 het bijltje weer op te pakken. Zanger Mikee Goodman legt uit hoe dat zit.

Patrick Lamberts

 

SÓLSTAFIR

TOEKOMSTDROMERS

Het is per album steeds iets beter gegaan met de carrière van Sólstafir, maar sinds de release van ‘Ótta’ en de kleine driehonderd shows die volgden, hangt er serieus succes in de lucht voor de IJslandse formatie. Op Roadburn kregen fans voor het eerst de kans om het nieuwe ‘Berdreyminn’ te beluisteren. Ook was zanger en gitarist Adalbjörn ‘Addi’ Tryggvason aanwezig om met Aardschok van gedachten te wisselen.

Bastiaan Tuenter

 

SUFFOCATION

ZOEK DE VERSCHILLEN!

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat het vorige Suffocation-album ‘Pinnacle Of Bedlam’ uitkwam. Op 9 juni verschijnt met ‘…Of The Dark Light’ het achtste studioalbum van de death metalveteranen uit New York. Naast twee nieuwe bandleden is dit ook het eerste album waarop interimzanger Kevin Muller te horen is. Reden genoeg om bij te praten met gitarist Terrance Hobbs. Allereerst vragen we hem waarom ‘…Of The Dark Light’ zo lang op zich heeft laten wachten.

Stephan Gebédi

 

ULSECT

STUDIOKUNST

Ineens was daar Ulsect, een (stiekem niet zo) nieuwe band uit de Tilburgse scene. Extreme en experimentele death metal staat centraal op het titelloze debuutalbum. Maar er is meer aan de hand. De detailrijke sound van de plaat, het overtuigende muzikantschap en vooral de bedrukkende sfeer – de plaat grijpt je bij de keel – doen de truc voor mij. Gitarist Arno introduceert zijn band en licht toe hoe Ulsect tot zijn debuutplaat is gekomen.

Ype TVS

 

UNLEASH THE ARCHERS

VOL GAS DOORGAAN!

Het derde album ‘Time Stands Still’ (2015) bezorgde het Canadese metalgezelschap Unleash The Archers een ware doorbraak. Het bracht frontvrouwe Brittney Slayes en haar mannen eind vorig jaar zelfs naar Europa – met vier shows in de Benelux – als support van Sirenia. Stilzitten was er echter niet bij. Direct na de toer gingen de dame en heren de studio in voor wat inmiddels de naam ‘Apex’ heeft gekregen. Hoog tijd om bij te praten met Miss Slayes.

Justin Erkens

 

VALLENFYRE

STEEN EN BEEN

Vallenfyre’s debuutalbum ‘A Fragile King’ (2010) was voor Paradise Lost-gitarist Greg Mackintosh een eenmalig eerbetoon aan het verleden. Een ode aan zijn destijds zojuist overleden vader, begeleid door de muziek die hem als muzikant vormde. Dat er een opvolger kwam (‘Splinters’, 2014) had vooral te maken met het plezier dat Mackintosh – ondanks de trieste aanleiding – vond in het spelen van de ruwe mix van oude grindcore, punk en doom. Dat plezier is ook de motor achter het gitzwarte nieuwe album ‘Fear Those Who Fear Him’. Aardschok belt erover met een drukbezette Mackintosh.

Justin Erkens

 

VOIVOD

‘DIMENSION HATRöSS’

Het waren hectische tijden. Voivod bracht in het midden van de jaren tachtig kort na elkaar drie albums uit, terwijl de Canadese band vrijwel onafgebroken op tournee was. Toch legde het kwartet met die platen – ‘Rrröööaaarrr’ (1986), ‘Killing Technology’ (1987) en ‘Dimension Hatröss’ (1988) – de basis voor het unieke, dwarse geluid waarop het nog altijd voortbouwt. Ze verschenen destijds via het roemruchte Duitse platenlabel Noise Records. Aangevuld met een weelde aan extra’s – demo’s en live-opnamen – komen ze nu opnieuw uit. Samen met drummer Michel Langevin, alias Away, blikken we terug op de ultieme klassieker van de drie: ‘Dimension Hatröss’.

Robert Haagsma