CD van de Maand Juni 2017

 

AVATARIUM

Hurricanes And Halos

(Nuclear Blast/PIAS)
Robert Haagsma
80

De glans van de combinatie zangeres plus jarenzeventigrock plus occulte teksten is er wel weer een beetje af. Het gat dat The Devil’s Blood achterliet was ook wel erg groot om te vullen. Het zullen dan ook alleen de echt goede bands zijn die ook na het verdampen van de hype een mooie toekomst zullen hebben. Avatarium lijkt me een van de kanshebbers. De band werd in 2012 opgericht door Candlemass-bassist Leif Edling. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ook Mikael Åkerfeldt zou participeren, maar vanwege alle drukte rond zijn eigen Opeth kwam daar niets van. De band werd gecompleteerd met zangeres Jennie-Ann Smith, plus leden uit Krux en Tiamat. De van Candlemass bekende doom was nog altijd een bestanddeel in het geluid van de band, maar werd verpakt in een broeierige jarenzeventigsound met een belangrijke rol voor de bezwerende zang van Jennie-Ann Smith. Zoals bekend treedt Edling vanwege een ernstige burn-out niet meer op met Avatarium, maar is hij achter de schermen nog wel bij de band betrokken als mentor en songschrijver. Hij tekende voor zes van de acht nieuwe songs. Smith zingt opnieuw de sterren van de hemel en het gitaarwerk van Marcus Jidell is van een Blackmore-achtige schoonheid. De jaren zeventig komen weer tot leven in een nummer als „The Sky At The Bot­tom Of The Sea”, dat heel erg aan de vroege Uriah Heep doet denken. Het breekbare „A Kiss (From The End Of The World)” laat een andere, meer melodieuze kant van Avatarium horen. Variatie, geweldige songs, heerlijke vocalen – kortom, een ijzersterk derde album.