Aardschok November 2017

 

In de Aardschok van November 2017 lees je alles over:

MAIDEN UNITEDMARILYN MANSONEUROPECHANNEL ZEROSORCERERTRIVIUMENSLAVEDRADIO MOSCOWVANDENBERG’S MOONKINGSJARED JAMES NICHOLSTHEN COMES SILENCESONS OF TEXASNIGHT VIPERMOONSPELLREVOLUTION SAINTSPHANTOM 5SONS OF APOLLONOVELISTSBEAST IN BLACKWITHERFALL10 YEARSNOCTURNAL RITESL.A. GUNSSAMAELTHE BLACK DAHLIA MURDEREXHUMEDCOMMUNICCANNIBAL CORPSEAYREON UNIVERSECITYROCKBAROEG OPEN AIRFEMALE METAL EVENT

 

MAIDEN UNITED

THE SILVER GHOST: R101 – ‘THE FLIGHT TO CARRé’

Op 27 januari 2018 gaat Maiden uniteD optreden in ’s lands meest prestigieuze zaal: Koninklijk Theater Carré. Samen met Joey Bruers, bassist van Maiden uniteD vertellen we in etappes het verhaal achter deze show. Ter afsluiting verklapte Bruers vorige keer dat er sinds 2 oktober iedere maandag een nieuwe YouTube-aflevering te zien is over ‘The Flight To Carré’.

André Verhuysen

 

MARILYN MANSON

STORMACHTIGE SHOCKROCKER

De hele wereld is al in rep en roer, maar Marilyn Manson is nooit te beroerd om er nog wat chaos aan toe te voegen. Mede door de dood van zijn vader, die stierf tijdens de productie van ‘Heaven Upside Down’, werd de artiest echter zelf het slachtoffer van chaos. Hierdoor liep de release van zijn langverwachte tiende studioalbum vertraging op. Dit alles heeft Mansons toon in elk geval niet gematigd, zo merkt Aardschok wanneer we de zanger/songschrijver/acteur/schilder en voormalig muziekjournalist opzoeken.

Patrick Lamberts

 

EUROPE

NOG LANG NIET VERZADIGD

Met ‘Walk The Earth’ levert Europe op 20 oktober zijn elfde studioplaat af. Het is een album waarmee de levende legende uit Zweden de stabiele lijn van de prima serie voorgangers moeiteloos vasthoudt. ‘Walk The Earth’ herinnert namelijk geen seconde aan de aalgladde klanken van de millionsellers ‘The Final Countdown’ en ‘Out Of This World’. De kassa zal ‘Walk The Earth’ dan ook andermaal niet doen rinkelen, maar daar is het de band ook helemaal niet om te doen. Voorafgaand aan het optreden op CityRock in Eindhoven staat zanger Joey Tempest Aardschok uitgebreid te woord.

Stan Novak

 

CHANNEL ZERO

BELGISCH REALISME

Na een geslaagd akoestisch uitstapje keert het boegbeeld van de Belgische metalscene terug met een voluit elektrisch album: ‘Exit Humanity’. De gitaren ronken weer als vanouds, maar er is toch ook meer melodie in het geluid van Channel Zero geslopen. Gebleven zijn de ijzersterke riffs en de grimmige teksten. Zanger Franky De Smet-Van Damme – wiens naam doorgaans ingekort wordt tot een handzaam Franky DSVD – over het nieuwe album van de band die over drie jaar alweer dertig jaar bestaat.

Robert Haagsma

 

SORCERER

DE NIEUWE DOOMKONINGEN?

Na zevenentwintig (!) jaar bracht Sorcerer in 2015 ein-de-lijk een debuutalbum uit. De Zweedse epische doomdenkers waren eind jaren tachtig aan een veelbelovende opmars bezig, maar verder dan twee demo’s kwam het nooit. Bassist Johnny Hagel vertrok naar Tiamat en de overige leden hielden het voor gezien. Een (aanvankelijk) eenmalig optreden bracht in 2010 de vlam terug bij de formatie uit Stockholm. Vijf jaar later volgde met ‘In The Shadow Of The Inverted Cross’ het debuutalbum. Anno 2017 mogen we met ‘The Crowning Of The Fire King’ alweer een opvolger noteren. En wat voor eentje!

Justin Erkens

 

TRIVIUM

ALLES BIJ HET OUDE

Elke succesvolle band heeft wel een album waarop alle herkenbare elementen samenballen. Nu weet Trivium de schijnwerpers bij elke nieuwe release al op zich gericht, hetzij vanwege goede songwriting en hoogstaand gitaarwerk, maar ook omdat de groep gevoelig is voor trends. Op de achtste langspeler ‘The Sin And The Sentence’ speelt het kwartet echter heel bewust in op eigen successen. Gitarist Corey Beaulieu vertelt ons waarom.

Bastiaan Tuenter

 

ENSLAVED

MAN EN PAARD

‘E’ is de titel van het veertiende album van de Noorse formatie Enslaved. Het laat een inmiddels vertrouwde combinatie horen van extreme metal en progressieve invloeden. Het vertrek van toetsenist, zanger en gitarist Herbrand Larsen, die altijd verantwoordelijk gehouden werd voor het melodieuze aandeel in de muziek, had daar geen enkele invloed op. Wel nieuw is de toon van de teksten. Achter de korte titel gaat een grote gedachte schuil, vertelt gitarist Ivar Bjørnson. Samen met zanger-bassist Grutle Kjellson is hij Enslaved-lid van het eerste uur.

Robert Haagsma

 

RADIO MOSCOW

EEN NIEUWE FREQUENTIE

Radio Moscow heeft een roerige periode achter de rug. Na een bijna-burn-out bij alle leden verschoof de aandacht tijdelijk naar het gezinsleven, maar nu keren de psychedelische bluesrockers, musicerend in de geest van powertrio’s als Blue Cheer, Cream en The Jimi Hendrix Experience, terug met ‘New Beginnings’. Het is een symbolische titel in meerdere opzichten. Gitarist, zanger en songschrijver Parker Griggs vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

VANDENBERG’S MOONKINGS

HET AVONTUUR VAN ROCK-‘N-ROLL

In 2014 maakte gitarist en verloren zoon Adrian ‘Adje’ Vandenberg met zijn Moonkings een ijzersterke comeback. Het titelloze debuutalbum bevatte ijzersterke songs en zijn onbekende band bleek live ongemeen goed te zijn. Maar nog in hetzelfde jaar, toen het werk aan ‘MKII’ al was begonnen, werd de gitarist het slachtoffer van een uitputtende ziekte. Vandenberg vertelt hoe ‘MKII’ tot stand gekomen is.

Bastiaan Tuenter

 

JARED JAMES NICHOLS

POWERBLUES!

Sinds zijn verhuizing van het agrarische Wisconsin naar het dynamische Los Angeles gaat het Jared James Nichols voor de wind. Binnenkort verschijnt ‘Black Magic’, de tweede langspeler van de 28-jarige Amerikaanse zanger/gitarist. Na de release van debuut ‘Old Glory & The Wild Revival’ is Nichols veel op pad geweest met zijn Zweedse ritmesectie. Het heeft de drie er echter niet van weerhouden een opvolger te schrijven die het debuut op alle fronten overtreft.

Stan Novak

 

THEN COMES SILENCE

HET ZONNETJE IN HUIS

Bij de naam Then Comes Silence zal niet direct bij iedereen een bel rinkelen. Toch brengt de Zweedse postpunk/gothband met ‘Blood’ al zijn vierde album in vijf jaar tijd uit. Hoewel de roots van het viertal diepgeworteld zijn in oude new wave, voelen de heren zich prima thuis bij het metallabel Nuclear Blast. Aardschok voelt zanger, bassist en componist Alex Svenson aan de tand.

Lilo Hegt

 

SONS OF TEXAS

YEE-HAW!

Zoals de naam doet vermoeden komt Sons Of Texas uit Texas. Om precies te zijn uit het zuidelijkste puntje. Het stadje McAllen ligt namelijk ingeklemd tussen de Mexicaanse grens en de golf van Mexico. Het toepasselijk getitelde debuut ‘Baptized In The Rio Grande’ verscheen in 2015 en opende meteen de nodige deuren. Zo kon onder andere het vliegtuig naar Europa worden genomen. Opvolger ‘Forged By Fortitude’ verschijnt via Spinefarm, een label dat in staat moet zijn de jonge band verder te brengen. De vooruitzichten zijn dus goed, te meer daar de band de gave heeft om naast snoeiharde metal ook meer radiovriendelijke klanken te produceren. Aardschok spreekt met gitarist Jes De Hoyos.

Stan Novak

 

NIGHT VIPER

MET VROUWEN MEER MANS

Uit het niets verscheen twee jaar terug het titelloze debuut van Night Viper. Het gezelschap uit Gotenburg scoorde hoog met een klassieke heavy metalsound, maar bovenal met een bovengemiddeld speelplezier. Anno 2017 zijn de drie heren en twee dames beide niet verleerd. Het nieuwe ‘Exterminator’ staat vol met onheilspellende heavy metal, gespeeld met een dikke grijns. Gitarist Tom Sutton vertelt er meer over.

Justin Erkens

 

MOONSPELL

AARDSCHOKKEND!

Moonspell draait alweer vijfentwintig jaar mee. Gemiddeld wordt door het Portugese trio om het jaar een nieuw album uitgebracht. Ondanks dat straffe tempo blijft de gothic metalband verrassen. „Creativiteit is de sleutel tot succes”, aldus frontman Fernando Ribeiro. Hij praat ons uitgebreid bij over het nieuwste wapenfeit: ‘1755’. Dit overdonderende conceptalbum is vanaf begin november verkrijgbaar.

Anita Boel

 

REVOLUTION SAINTS

LICHT IN DE DUISTERNIS

Revolution Saints verrast in 2015 de wereld met z’n gelijknamige debuutalbum. De band bestaat uit een aantal gelouterde muzikanten die door platenlabel Frontiers bij elkaar zijn gezet: bassist/zanger Jack Blades (Night Ranger), gitarist Doug Aldrich (ex-Whitesnake, ex-Dio, The Dead Daisies) en drummer/zanger Deen Castronovo (ex-Bad English, ex-Journey). Na het prima debuut blijft het echter oorverdovend stil. Tot nu, want er is ineens een vervolg in de vorm van ‘Light In The Dark’. Reden voor Aardschok om contact te zoeken met Deen Castronovo.

Ron Willemsen

 

PHANTOM 5

MANUSJE-VAN-ALLES

Michael Voss is gitarist, bassist, zanger, producer en songschrijver. De Duitser speelt en speelde in bands als Mad Max, Casanova, Wolfpakk, Rock Wolves en Phantom 5. Aardschok nam contact op met de alleskunner om te praten over zijn nieuwste release, namelijk de tweede plaat van Phantom 5, getiteld ‘Play To Win’.

Ron Willemsen

 

SONS OF APOLLO

SPIERBALLENPRAAT

Toetsenist Derek Sherinian en drummer Mike Portnoy zijn herenigd in de supergroep Sons Of Apollo. De twee progmetalzwaargewichten waren jaren geleden al maatjes in Dream Theater. De beide ex-leden zijn nu terug om schoon schip te maken. Dat proberen ze samen met gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal, bassist Billy Sheehan en zanger Jeff Scott Soto. Met het bovenlijf van een afgetrainde Spartaanse krijger, de zelfverzekerdheid van een godenzoon en praatjes als Brugman legt Sherinian Sons Of Apollo’s doel haarfijn uit: „Wij komen de troon van de progressieve metalscene overnemen.”

Patrick Lamberts

 

NOVELISTS

ROCK-‘N’-ROUW!

Novelists is een Franse, moderne, progressieve metalband die indruk maakt met zijn tweede studioalbum ‘Noir’. Bassist Nicolas Delestrade heeft dan wel een op en top Franse naam, maar hij is internationaler ingesteld dan de gemiddelde Fransoos. Zo woont hij momenteel in Berlijn, waar hij een muziekstudio heeft, en spreekt hij vloeiend Engels. Delestrade is dus de ideale persoon om de band en het nieuwe studioalbum ‘Noir’ te introduceren.

Patrick Lamberts

 

BEAST IN BLACK

BATTLE BEAST 2.0

Met de release van ‘Unholy Savior’ stond ‘zijn’ Battle Beast in 2015 op de rand van de doorbraak. Maar na tien jaar, drie albums en talloze shows was geestelijk vader Anton Kabanen er niet bij om het mee te maken. Althans, niet direct. De Fin was in een revolte tegen zijn creatief leiderschap uit de heavy metalformatie geknikkerd en kon slechts toekijken hoe zijn landgenoten furore maakten. Gebroken was Kabanen echter allerminst. Twee jaar na de breuk maakt de snarenplukker uit Helsinki onder de naam Beast In Black zijn comeback.

Justin Erkens

 

WITHERFALL

ONVERHOOPT REQUIEM

Chemie. Gitarist Jake Dreyer (tevens Iced Earth) en zanger Joseph Michael kunnen er over meepraten. Een paar maanden na hun vertrek uit White Wizzard kwam het tweetal bij elkaar om te kijken of ze samen iets konden schrijven. Een paar uur later lag de basis er voor het Witherfall-debuutalbum ‘Nocturnes And Requiems’. Met een drummer in de persoon van Adam Sagan (ex-Into Eternity) leek de band op ramkoers voor een doorbraak te liggen. En toen sloeg het noodlot toe.

Justin Erkens

 

10 YEARS

WONDERLIJKE WEDEROPSTANDING

Met de gitaristen Brian Vodinh en Matt Wantland terug op het oude nest is de Amerikaanse hardrockband 10 Years aan een tweede leven begonnen. Maar voor hetzelfde geld was het nieuwe album ‘(How To Live) As Ghosts’ er helemaal nooit gekomen. Vodinh, tevens drummer, legt uit waarom.

Patrick Lamberts

 

NOCTURNAL RITES

UIT DE WINTERSLAAP ONTWAAKT

Na hun achtse album ‘The 8th Sin’ uit 2007 werd het oorverdovend stil rondom de Zweedse melodieuze power metalband Nocturnal Rites. Exact tien jaar later zijn de heren weer bij elkaar gekomen en hebben ze een nieuw album gemaakt: ‘Phoenix’. Bassist en songschrijver Nils Eriksson vertelt hoe de jaren voorbij zijn gevlogen.

Ron Willemsen

 

L.A. GUNS

ROZENGEUR EN MANESCHIJN

L.A. Guns was jarenlang synoniem voor rechtszaken, ruzies en een eindeloze reeks bezettingswisselingen. Op een bepaald moment toerden er zelfs twee versies van de band rond. Aan al dat drama is nu een eind gekomen. Zanger Phil Lewis en gitarist Tracii Guns, twee van de grootste kemphanen, stortten onlangs weer met vochtige ogen in elkaars armen. Het hart van de band is daarmee weer terug. Dat is te horen, want het nieuwe album ‘The Missing Peace’ – laat die titel maar eens op je inwerken – is de beste plaat van L.A. Guns sinds mensenheugenis. Een gesprek met de twee hoofdrolspelers.

Robert Haagsma

 

SAMAEL

DE DISTORTION BEPAALT!

Samael werd in 1987 opgericht door de gebroeders Alexandre Locher (alias Xy) en Michel Locher. Met laatstgenoemde, beter bekend onder de naam Vorphalack of kortweg Vorph, blikken we terug op de lange pauze sinds het laatst verschenen album en hebben we het uiteraard ook over het binnenkort te verschijnen album ‘Hegemony’. In de jaren negentig van de vorige eeuw was Samael één van de meest vooruitstrevende bands in het black metalgenre. De Zwitsers waren pioniers op het gebied van elektronica en orkestratie. Hun bombastische en industriële black metalsound kreeg veel navolging, bijvoorbeeld van bands als Dimmu Borgir en SepticFlesh. Ook in de huidige sound van Behemoth zijn de invloeden van Samael overduidelijk hoorbaar. Ik vraag de zanger/gitarist dan ook of hij het gevoel heeft dat hun stijl en sound enigszins gekaapt is door andere bands.

Stephan Gebédi

 

THE BLACK DAHLIA MURDER

VOORAL GEEN FRATSEN!

The Black Dahlia Murder is een band van uitersten. Extreme metal versus melodieuze lijnen. Diepe grunts tegenover hoge screams. Verhalen over lugubere moorden, maar toch altijd blijven relativeren. Ook het nieuwe ‘Nightbringers’ bevat de elementen die de groep nu zo’n vijftien jaar met gestaag stijgend succes uitvoert. Het heeft bovendien het record van meeste pre-orders in Metal Blade’s geschiedenis verbroken. Geen wonder dat frontman Trevor Strnad in een goede bui is. De man met de schizofrene zang, die graag in de hoofden van psychopaten verblijft, geeft ons een kijkje in zijn brein.

Bastiaan Tuenter

 

EXHUMED

BLOEDWRAAK

De cocktail van Carcass, Death en Repulsion die Exhumed heet, smaakt op het nieuwe album ‘Death Revenge’ op zijn best. Songs met kop en staart, beklijvende riffs en melodieën, de perfecte productie en een waterdichte speltechnische executie zorgen voor de ultieme Exhumed-ervaring. De vijfjarige sabbatical tussen 2005 en 2010 heeft voor hernieuwde levensenergie gezorgd. Gitarist/vocalist/bandbrein Matt Harvey maakt meer muziek dan ooit tevoren en vertelt vol overtuiging over het enthousiasme waarmee hij zich verdiept heeft in de oude Schotse moordzaken die centraal staan op het nieuwe album.

Ype TVS

 

COMMUNIC

GEEN KINDERSPEL

Een familie stichten en tegelijkertijd een band in de lucht houden is bepaald geen sinecure. De Noorse zanger/gitarist Oddleif Stensland weet er alles van. Met de komst van kinderen, kwam zijn progressieve power metalband Communic jarenlang op de tweede plek. Nu is er eindelijk het nieuwe studioalbum ‘Where Echoes Gather’. Stensland geeft uitleg.

Patrick Lamberts

 

CANNIBAL CORPSE

HOE OUDER, HOE LOMPER!

De sound van Cannibal Corpse is er het afgelopen decennium bepaald niet genuanceerder op geworden. Ook het nieuwe album ‘Red Before Black’ is daar weer een bewijs van. De gitaren zijn lager gestemd dan ooit en de stembanden van zanger George ‘Corpsegrinder’ Fisher lijken nog steeds niet rijp voor een welverdiend pensioen. Sterker nog, het speelse gemak waarmee hij op hoog volume zijn doodskist laat galmen is een van de grootste troeven van de band. In 2018 bestaat een van de meest succesvolle death metalbands die de wereld kent dertig jaar. Een gesprek over heden, verleden en toekomst met drummer Paul Mazurkiewicz.

Ype TVS

 

AYREON UNIVERSE

15, 16 EN 17 SEPTEMBER – 013 – TILBURG

Ayreon Universe is niet zomaar een drietal Ayreon-concerten in drie dagen, het is een heuse happening! Voor de Nederlandse muziekscene, voor de progrock- en metalscene in het bijzonder en natuurlijk voor alle Ayreon-fans op deze wereld. Het is zelfs zo’n succesvolle ervaring voor alle betrokkenen, dat Arjen Lucassen er een vervolg aan wil en gaat geven. Inderdaad, je leest het goed: Ayreon zal in de toekomst weer op een podium te zien zijn! Hoe, wat en waar is nog niet duidelijk, maar dat er een vervolg aan de Ayreon Universe-concerten wordt gegeven zullen Lucassen en co-producer/muzikaal leider/toetsenist Joost van den Broek binnenkort zelf bevestigen.

Patrick Lamberts

 

CITYROCK

8 SEPTEMBER – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

Je moet het maar aandurven in overdadige tijden als deze: op nog geen 250 kilometer van elkaar op opeenvolgende dagen twee festivals neerzetten met nagenoeg dezelfde lineup. De mannen van Loud Noise durven het. CityRock is ditmaal een tweedaags feestje: vrijdagavond in Eindhoven (binnen) en een dag later in Leeuwarden (buiten). Het programma is van degelijk kaliber, maar of het twee dagen storm zal lopen is maar de vraag. Met Navarone, Fischer Z, Living Colour, UFO en Europe staat in Eindhoven een zwaar op nostalgie drijvend programma op de planken, met Fischer Z als onbegrijpelijke eend in de bijt.

Stan Novak

 

BAROEG OPEN AIR

9 SEPTEMBER – ZUIDERPARK – ROTTERDAM

Het festivalseizoen loopt tegen het einde en de verzadiging is nabij, maar de tiende editie van Baroeg Open Air heeft een programma dat Aardschok niet kan negeren. BOA is een jaarlijks terugkerend gratis festival dat onder auspiciën van jongerencentrum Baroeg wordt georganiseerd. Vanwege Baroegs sterke verbondenheid met metal zal het niemand bevreemden dat het festival wordt gedomineerd door heavy klanken. Er is ook een apart podium voor elektronische klanken, maar vanwege allergie is dat voor ondergetekende ongewenst terrein.

Stan Novak

 

FEMALE METAL EVENT

21 T/M 24 SEPTEMBER – EINDHOVEN

Vier jaar geleden besloot Ton Dekkers om zijn eigen verjaardag eens groots te vieren met een metalfeestje. Het betekende het begin van het Female Metal Event, kortweg FemME. Anno 2017 bestaat het evenement nog steeds, maar is de boel een stuk uitgebreider opgezet. In samenwerking met Joey Bruers van JBM Events worden de bezoekers dit jaar maar liefst vier dagen lang op drie verschillende locaties getrakteerd op in totaal bijna dertig bands. Centraal daarbij staat het ontdekken van nieuw talent. „Wij willen een kraamkamer zijn”, aldus Dekkers, „Nieuw talent een kans geven, dat is eigenlijk de reden dat ik dit festival begonnen ben. Hier ligt de focus op.”

Anita Boel