CD van de Maand November 2017

VUUR

In This Moment We Are Free – Cities

.
(InsideOut/Sony Music)
Diederick RR9660
85

VUUR wordt alom gepresenteerd als de nieuwe band van Anneke van Giersbergen. In de band draait het echter zeker niet alleen om de frontvrouw met de inmiddels legendarische status. VUUR bestaat uitsluitend uit toppers uit onze laaglandmetalscene. Wat te denken van drumbeest Ed Warby die al heel wat klassiekers van eigen bodem heeft ingedrumd. Of gitarist Jord Otto, die indruk maakte bij ReVamp en MaYaN. En last but not least bassist Johan van Stratum en gitarist Ferry Duijsens, die de laatste jaren naam maakten met The Gentle Storm, waarin Anneke ook actief was. Samen met Joost van den Broek als producer en songwriter werd dit debuut opgenomen. Een album met een afwijkende stijl als je de catalogus van de zangeres bekijkt. Nog niet eerder was Van Giersbergen te horen op een album met zo’n moderne en progressieve metalsound. En dat is ook zo mooi: Anneke zingt onderhand binnen elk genre dat ze leuk vindt, maar haar metalhart brengt haar telkens terug naar onze favoriete stijl. Op ‘In This Moment…’ neemt ze je mee op reis langs elf steden. VUUR geeft elke stad een eigen soundtrack, zoals in „The Fire – San Francisco”, een krachtig nummer waarin Anneke je geruststelt met haar engelachtige stem, terwijl ze tegelijkertijd uithaalt als een sirene die je lijkt te waarschuwen voor het naderende vuur. Of zoals in „Save Me – Istanbul”, dat doorspekt is met oosterse melodieën en powerdrumwerk van Warby. Wat verder opvalt is de enorm open sound, waardoor je ook het heerlijke baswerk prima kan onderscheiden. Dit geluid heeft ook een keerzijde, het album klinkt namelijk iets te klinisch. Daardoor mis ik de warmte die ervoor had kunnen zorgen dat de zang en de beschouwende, weemoedige en tegelijk toch hoopvolle teksten nog beter uit de verf zouden komen. De prachtige solo’s van Otto hadden van mij ook best langer mogen duren. Voorop staat echter dat dit een release is met veel geweldige songs. De hoogtepunten „Your Glorious Light Will Shine – Helsinki” en „Days Gone By – London” drijven op het originele riffwerk van Duijsens en Otto, op inventieve ritmes en kennen de beste zangprestaties van de plaat. De reis eindigt tenslotte in Parijs met „Reunite”. Van Giersbergen zet hierin je hart open met een prachtige tekst en sluit het album hiermee op fraaie wijze af.