Aardschok maart 2018

In de Aardschok van maart 2018 lees je alles over:

JUDAS PRIESTANIMAL DRIVEMICHAEL SCHENKER FESTMYLES KENNEDYTAX THE HEATOCEANS OF SLUMBERFLEDDY MELCULYMINISTRYEARTHLESSARMORED DAWNLETTERS FROM THE COLONYREVERTIGOBIRTH OF JOYNIGHTWISHAURIMAGNUMPOP EVILMONSTER MAGNETLOUDNESSVISIONS OF ATLANTISBLACK WIZARDFEED THE RHINOTHE CROWNLIZZARDSUMMONINGCRESENTNECROPHOBICPESTILENCE70000 TONS OF METALMAIDEN UNITED

JUDAS PRIEST

HET HEILIGE VUUR IS TERUG!

Toen ik vorig jaar vernam dat Judas Priest in de studio zat voor de opnames van een nieuw album, werd ik daar eerlijk gezegd niet warm of koud van. De twee laatste studioalbums, ‘Nostradamus’ en ‘Redeemer Of Souls’, waren nu niet bepaald hoogtepunten in de indrukwekkende discografie van het Britse heavy metalvlaggenschip. Maar met het achttiende studioalbum ‘Firepower’ levert Judas Priest begin maart een prima werkstuk af. De nummers zitten boordevol sterke riffs, flitsende solo’s en krachtige, herkenbare melodielijnen en refreinen, die zich al na één of twee luisterbeurten in je hoofd nestelen. Reden genoeg om vol goede zin te bellen met zanger Rob Halford.

Stephan Gebedi

ANIMAL DRIVE

BEEST VAN EEN BAND

Op zijn tiende stond Dino Jelusic al te zingen op een internationaal podium: het Junior Songfestival. Vijftien jaar later liggen de kaarten er anders voor. Zingen doen Jelusic nog altijd, maar dan wel op harder niveau: bij zijn eigen hardrockband Animal Drive én als gastzanger bij Trans-Siberian Orchestra. Dat laatste bleek van te pas komen. Via de vlugge babbel van mede-gastzanger Jeff Scott Soto belandde Animal Drive op de radar van Frontier Records. Enkele maanden later komt het debuutalbum ‘Bite!’ van de band wereldwijd uit. We spreken Jelusic over de rappe opmars van Animal Drive.

Justin Erkens

MICHAEL SCHENKER FEST

DE PODIUMVREES VOORBIJ

Een graatmagere gitarist die met stoïcijnse blik naar de op zijn licht gebogen knieën steunende Gibson Flying V tuurt. Het is deze iconische pose die decennia lang het in zichzelf gekeerde karakter van Michael Schenker typeerde. In de nadagen van zijn grillige carrière zijn de kaarten echter opnieuw geschud. Schenkers podiumsangst en mensenvrees lijken tot het verleden te behoren en Duitslands meest geroemde gitarist aller tijden profileert zich steeds nadrukkelijker naar de buitenwereld. Ook op het podium is hij letterlijk los gekomen en heeft hij inmiddels menig standje van zijn extraverte broeder Rudolf overgenomen. Het is een opmerkelijke ommezwaai die wordt bevestigd tijdens een persdag, waarbij Aardschok ook van de partij is. Aanleiding is zijn nieuwe album, het eerste onder de vlag van Michael Schenker Fest.

Stan Novak

MYLES KENNEDY

WARS VAN FRATSEN

Je zou zeggen dat iemand na ontelbare shows met Alter Bridge, optrekken met Slash en jammen met de nog levende leden van Led Zeppelin eens toe is aan rust. Voor Myles Kennedy is dat echter geen optie. Met Alter Bridge tussen twee platen in, Slash elders bezoldigd en het Zeppelin-avontuur een stille dood gestorven, had de zanger één doel voor ogen: een soloalbum uitbrengen. Eindelijk. Het materiaal lag al jaren op de plank. De plaat was zelfs al af. Toch is dat niet wat we op ‘Year Of The Tiger’ te horen krijgen. Myles legt het uit.

Justin Erkens

TAX THE HEAT

NA EUROPE DE WERELD

In 2013 richten drummer Jack Taylor en zanger-gitarist Alex Veale in het Engelse Bristol een band op. Na een aantal jamsessies is de muzikale koers bepaald en duikt men met Chris Goss van Masters Of Reality de studio in om een eerste EP op te nemen. Vrij kort daarna wordt de band opgemerkt en getekend door Nuclear Blast waarna het debuutalbum ‘Fed To The Lions’ verschijnt. Inmiddels hebben de mannen hun tweede plaat ‘Change Your Position’ af en maakt Aardschok met Jack Taylor de balans op.

Ron Willemsen

OCEANS OF SLUMBER

SOULMETAL

Je bent vrouw, Afro-Amerikaans en zangeres in een metalband. Dan val je wel op. Dat geldt dan ook zeker voor Oceans Of Slumber-zangeres Cammie Gilbert. Ze combineert haar zuidelijke wortels en soulstem graag met progressieve death metal. Niet iedereen waardeert dat. „Sommige mensen vinden dat ik geen metal mag zingen omdat ik zwart ben.”

Patrick Lamberts

FLEDDY MELCULY

DE SERIEUZE GRAP

Het begon als een grap van Jeroen Camerlynck en zijn maten ergens in een kroeg: de band Fleddy Melculy. De eerste single, „T-shirt van Metallica”, kwam in 2016 online en ging in een rap tempo viral. Het werd opgepikt door de grote media uit Vlaanderen. Wat volgde was een niet te stoppen zegetocht: debuutalbum ‘Helgië’, Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, Pukkelpop en optredens in Nederland. Deze maand komt het vervolg uit: ‘De Kerk Van Melculy’.

Midas Maas

MINISTRY

DE NIEUWE TERUGKKKEER

In 1992 sloeg de vlam in de pan in enkele grote Amerikaanse steden, vooral in Los Angeles. Geen album weerspiegelde de sfeer van rellen, plunderingen en brandstichtingen zo goed als ‘Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs’ van Ministry, dat midden in die bloedhete zomer verscheen. Het is sinds Donald J. Trump president werd weer onrustig in Amerika. Opnieuw is het Ministry dat de soundtrack levert met het album ‘AmeriKKKant’. Een gesprek met Al Jourgensen, gezicht van de industriële metalband.

Robert Haagsma

EARTHLESS

WOESTIJNMAGIE

Powertrio Earthless uit San Diego was tot nu toe altijd een grotendeels instrumentale psychedelische spacerock/stonerband, maar op het nieuwe ‘Black Heaven’ staat gitarist Isaiah Mitchell ook voor de microfoon. „Het is een grote verandering”, zegt drummer Mario Rubalcaba. „Ik kan me voorstellen dat sommige fans er moeite mee hebben, maar het was een noodzakelijke zet”. De slagwerker praat ons bij.

Bastiaan Tuenter

ARMORED DAWN

SAMBAVIKINGEN

Zijn de vikingen ooit in Brazilïë aangekomen? Het zal de heren van Armored Dawn een zorg zijn. Dit zestal uit Sao Paolo startte in 2011 een vikingmetalband en heeft daar ondanks de hoge temperaturen, gebrek aan historische grondslag en een minuscule afzetmarkt aan vastgehouden. De band wist zelfs een Finse snarenplukker te vinden. Zo bizar als het verhaal klinkt, zo goed klinkt wat de heren daadwerkelijk opleveren. ‘Power Of Warrior’ (2016) was een degelijk debuut, maar met ‘Barbarians In Black’ laat de Braziliaans-Finse formatie pas echt zijn tanden zien. We spreken gitarist Timo Kaarkoski.

Justin Erkens

LETTERS FROM THE COLONY

REKENWONDERS

Debuteren op het Nuclear Blast-label is voor veel metalheads een droom. De vijf Zweedse jongens van Letters From The Colony zien die droom in vervulling gaan met ‘Vignette’, een plaat vol meedogenloze math metal, maar ook voorzien van subtiele shoegaze-elementen als tegenhanger van al dat brute geweld. Zanger Alexander Backlund introduceert de band.

Patrick Lamberts

REVERTIGO

TRICK OR TREAT

ReVertigo is de samenwerking tussen gitarist Anders Wikström en zanger Mats Levén. De Zweden kennen elkaar al bijna dertig jaar en achtten de tijd rijp om een gezamenlijke plaat op te nemen. Wikström is in het dagelijkse leven vooral actief met Treat en Levén is een veelgevraagd zanger die je kunt kennen van Trans-Siberian Orchestra, Therion, At Vance, Krux, Candlemass en talloze andere bands en projecten. Aardschok zoekt contact met Levén om hem te laten praten over ReVertigo.

Ron Willemsen

BIRTH OF JOY

MET DE FOCUS OP HET BUITENLAND

Zowel de bandnaam Birth Of Joy als de titel van het debuut ‘Make Things Happen’ bleek een voltreffer, die het Nederlandse trio voor zichzelf en liefhebbers van psychedelische orgelrock-‘n-roll direct waarmaakte. Inmiddels is het vijfde album ‘Hyper Focus’ verschenen. De mannen zijn er weer in geslaagd om, met een lichtelijk aangepaste sound, een bruisende rockplaat af te leveren. Zanger en gitarist Kevin Stunnenberg staat Aardschok te woord.

Bastiaan Tuenter

NIGHTWISH

‘ONCE’

Het Finse fenomeen Nightwish nam in de loop der jaren diverse gedaantes aan, al was het alleen maar door de verschillende zangeressen die deels bepalend waren voor het geluid van de band. Toch zal de keuze voor ‘Once’ als de ultieme klassieker niet al te veel discussie opleveren. Het vijfde album, dat in 2004 uitkwam, was het meest succesvolle tot dan toe. Het bevatte de single „Nemo”, dat in verschillende landen een hit werd; in Nederland bleef het overigens in de laagste regionen van de hitlijsten steken. ‘Once’ was in muzikaal opzicht ook het meest gevarieerde werkstuk van Nightwish tot dan toe. En, het was het laatste album dat de band maakte met zangeres Tarja Turunen. Een terugblik met zanger en bassist Marco Hietala, waarbij natuurlijk ook de actuele compilatie ‘Decades’ en de aanstaande wereldtournee ter sprake komen.

Robert Haagsma

AURI

EEN FEEËRIEK FEESTJE

Een sprookjesachtige reis door tijd en ruimte, en ‘epic-romantic ethno pop’. Aldus platenmaatschappij Nuclear Blast over het debuutalbum van Auri. Beide omschrijvingen komen aardig in de buurt, hoewel geen van beide helemaal recht doet aan het op 23 maart te verschijnen meesterwerkje. Metal is het geenszins, hoewel de soundtrack-achtige kwaliteiten en de fantasierijke sferen veel metalliefhebbers wel zullen aanspreken. Ofschoon de Finse zangeres Johanna Kurkela, haar echtgenoot en Nightwish-mastermind Tuomas Holopainen en de Engelse multi-instrumentalist Troy Donockley tijdens de opnames niet één keer in dezelfde ruimte waren, zijn ze er in geslaagd een album te maken dat intiem, spiritueel en etherisch klinkt.

Magda Dullemond

MAGNUM

FAMILIEBAND

Zanger Bob Catley voert al 46 jaar de symfonische rockband Magnum aan. Het nieuwe ‘Lost On The Road To Eternity’ is maar liefst het twintigste studioalbum van de Britse groep. In de jaren tachtig en begin jaren negentig behaalde Magnum z’n grootste successen. De arenashows van weleer liggen inmiddels decennia achter Catley, gitarist Tony Clarkin en co, maar dat is misschien maar goed ook: „Arenashows vind ik niks. Laat ons maar lekker shows spelen in clubs waar het zweet tegen de muur op klotst”, aldus Catley.

Patrick Lamberts

POP EVIL

PIEKEN EN DALEN

Als vanuit het niets stond Pop Evil in 2014 op Pinkpop. Het was pas het tweede optreden van de band in Nederland. Met het zojuist verschenen vijfde studioalbum ‘Pop Evil’ op zak is de band echter nog geen gevestigde naam in onze contreien. In Amerika lusten ze echter wel pap van de Alter Bridge/Nickelback-achtige hardrock. Zanger Leigh Kakaty wil nu ook meer voet aan de grond krijgen in Europa. Aardschok vraagt hem naar zijn aanpak.

Patrick Lamberts

MONSTER MAGNET

KEEP ON ROCKING IN THE CRAZY WORLD

Na opwindende begindagen en commerciële pieken ging het na de eeuwwisseling bergafwaarts met Monster Magnet, met de overdosis van bandleider Dave Wyndorf in 2006 als dieptepunt. Wyndorf en zijn band herpakten zich echter. Sindsdien keren de spacerockers met elk album sterker terug. In dit dertigste bestaansjaar verschijnt ‘Mindfucker’, op 23 maart. Minder psychedelisch dan voorheen, maar verrassend genoeg wel het meest krachtige album in de catalogus. De enige echte spacelord Dave Wyndorf vertelt.

Bastiaan Tuenter

LOUDNESS

WERELDWIJDE COMEBACK

Op het nieuwe album ‘Rise To Glory’ slaagt de Japanse band Loudness erin om een nieuwe draai te geven aan het vertrouwde geluid. Het is bovendien het werkstuk van een kwartet dat nog altijd gretig en ambitieus is. Loudness heeft daar ook een goede reden toe: voor het eerst in jaren komt het album internationaal uit, dus ook in Amerika. Zoiets schept natuurlijk mogelijkheden, zeker voor een band die zo graag op tournee is. Een gesprek – althans een dappere poging daartoe – met zanger Minoru Niihara.

Robert Haagsma

VISIONS OF ATLANTIS

ALLEN EN OPGESTAAN

Een paar maanden na het uitbrengen van het vorige album ‘Ethera’ (2013) viel de Oostenrijkse band Visions Of Atlantis compleet uiteen en bleef drummer en oprichter Thomas Caser alleen achter. Samen met enkele oud-collega’s die in een eerder stadium de band al hadden verlaten, maar het toch nog een keer willen proberen, pakte hij de draad weer op. Met het aantrekken van de uit Frankrijk afkomstige Clémentine Delauney lachte het geluk Visions Of Atlantis weer toe, maar te vroeg gejuicht. Vorig jaar pakten gitarist Werner Fiedler, toetsenist Chris Kamper en bassist Michael Koren namelijk voor de tweede keer hun biezen. Ondanks deze tegenslag ligt er in de vorm van ‘The Deep & The Dark’ nu een verrassend sterk album of tafel. Clémentine Delauney praat ons bij.

Anita Boel

BLACK WIZARD

DRINKEN OM TE VERGETEN

Vertrouw het maar aan Black Wizard toe om uiteenlopende invloeden te vermengen tot een stoer metalalbum vol variatie. De Canadezen uit Vancouver zijn daar weer in geslaagd op het vierde album ‘Livin’ Oblivion’ – leven in de vergetelheid – dat liefhebbers van heavy metal, doom en stonerrock op het puntje van de stoel zal krijgen. Hun muziek heeft ze al over de hele wereld gebracht, maar het liefst komen ze naar Europa, zo geeft gitarist en zanger Adam Grant toe.

Bastiaan Tuenter

FEED THE RHINO

GEPASSIONEERD GESCHREEUW

Stevige coupletten en melodieuze refreinen: een beproefd concept dat door Feed The Rhino uitstekend wordt uitgevoerd op ‘The Silence’. Het vierde album van de rockband uit Kent met een hardcore-verleden zou weleens een heel nieuwe en brede doelgroep kunnen aanspreken. Zanger Lee Tobin vertelt met alle plezier over de totstandkoming ervan.

Patrick Lamberts

THE CROWN

DE WERELD ALS SLANGENKUIL

De Zweedse death/thrashers van The Crown maakten in 2009 een doorstart, na vijf jaar uit de roulatie te zijn geweest. Het gezelschap uit Trollhättan onderstreepte zijn terugkeer met de albums ‘Doomsday King’ (2010) en ‘Death Is Not Dead’ (2015). Toch wisten die niet zo te overtuigen als het op 16 maart te verschijnen ‘Cobra Speed Venom’. Met hun nieuwste release keren de heren op muzikaal en productioneel vlak terug naar de hoogtijdagen van begin jaren nul. Met een nieuwe drummer, energie in overvloed en een pracht van een platenhoes.

Wouter Dielesen

LIZZARD

AMBACHTSLIEDEN

Frankrijk en metal: het is nog altijd geen geweldig huwelijk. Zelfs niet nu Gojira wereldwijd de hoofdpodia bestiert en Alcest zich zo regelmatig aandient als voorprogramma van een stevige headliner, zoals Opeth. Uitzonderingen op de regel. Aansprekende Franse metal-acts zijn vooralsnog schaars. Een van de interessantste bands die je hierdoor al snel over het hoofd ziet, is LizZard. Het uitbrengen van het nieuwe album ‘Shift’ is een goede gelegenheid om eens nader kennis te maken met dit artrocktrio.

Patrick Lamberts

SUMMONING

MIDDEN-AARDSCHOK

Summoning uit Oostenrijk bestaat bijna 25 jaar en bracht onlangs ‘With Doom We Come’ uit. Sinds de oprichting in 1993 maken Michael Gregor alias Protector (gitaar, zang en keyboards) en Richard Lederer oftewel Silenius (bas, zang, keyboards) perfecte soundtracks bij J.R.R. Tolkiens boeken en zijn concept van Midden-Aarde. Zoals je van een band die zich niet op het podium of in het openbaar vertoont mag verwachten, stellen de heren dat het interview per e-mail moet plaatsvinden. Zo geschiedde.

Ype TVS

CRESENT

TALK LIKE AN EGYPTIAN

Death metal maken in een (groot) islamitisch land: het gebeurt. Natuurlijk! Crescent neemt deze zware en ondankbare taak op zich in Egypte, ondanks herhaaldelijke tegenwerking door nationale media en een van oorsprong conservatieve maatschappij. Het Franse Listenable-label werd bereid gevonden om het tweede volledige album van de band, ‘The Order Of Amenti’, wereldwijd te verspreiden. Dat gebeurt zo’n twintig jaar na de oprichting van de band. Aardschok spreekt met zanger/gitarist Ismaeel Attallah.

Ype TVS

NECROPHOBIC

IN OUDE GLORIE HERSTELD

Necrophobic kan met een bijna dertigjarige staat van dienst gerust als een van de vaandeldragers van de Zweedse extreme metal worden gezien. Het nieuwe album ‘Mark Of The Necrogram’ omvat doeltreffende melodieuze death/black in de geest van Dissection en Watain en markeert behalve het necrogram ook de terugkeer van maar liefst drie bandleden. Eén van hen is gitarist en songwriter Sebastian, die zelf ook wel benieuwd was of Necrophobic zonder hem in staat zou zijn om een album te maken.

Ype TVS

PESTILENCE

ONUITROEIBAAR

Wie de afgelopen jaren hoopte dat Pestilence ooit weer eens een old-school death metalplaat zou maken, ziet met ‘Hadeon’ die langgekoesterde wens in vervulling gaan. De bezetting is op zanger, gitarist en componist Patrick Mameli na weer eens volledig vernieuwd, maar het materiaal staat bol van de agressie en virtuositeit die het vroege werk kenmerkte. Toch is het geen herhaling van zetten geworden. De opgebouwde ervaring en de gretigheid van de nieuwe lineup zorgen ervoor dat het album ook veel nieuws te bieden heeft. Patrick Mameli over de band, waaraan hij maar niet lijkt te kunnen ontsnappen.

Robert Haagsma

70000 TONS OF METAL

1 T/M 5 FEBRUARI 2018, FORT LAUDERDALE – GRAND TURK – TURKS AND CAICOS – FORT LAUDERDALE

70000 Tons Of Metal oftewel 70K is inmiddels een begrip geworden in het harde muziekcircuit. Ook deze achtste editie is sinds september 2017 al uitverkocht en zelfs de wachtlijst voor wanneer onverwacht een slaapplek vrijkomt, is propvol. Het geeft eens te meer aan dat dit grootste drijvende metalfestival ondanks de oprukkende copycats po­pulairder is dan ooit. Liselotte Hegt, Ype TVS en fotograaf Jakob de Berg varen voor het eerst mee met de Independence Of The Sea.

Liselotte Hegt en Ype TVS

MAIDEN UNITED

27 JANUARI – CARRé – AMSTERDAM

Als de lichten in de zaal van het prestigieuze theater Carré doven, barst er een groot welkomstapplaus los voor de vijf mannen die vanavond de instrumentale basis van Maiden uniteD vormen en Iron Maiden-songs in een akoestisch jasje gaan laten horen: oprichter Joey Bruers op bas, zijn maatje Ruud Jolie (Within Temptation) op gitaar, Mike Coolen (eveneens WT) op drums, Thijs Schrijnemakers (Orgelvreten) op Hammond en Huub van Loon (o.a. Barry Hay Flying V Formation) op piano. Het concert is zo goed als uitverkocht. De leeftijd in het publiek loopt letterlijk van acht tot tachtig jaar. Je ziet opa’s en oma’s met (klein)kinderen, waarbij die van de oudste generatie nog jonge twintigers waren toen Iron Maiden zijn eerste album uitbracht. Ook hoor je diverse talen in de gangen van Carré: buitenlandse fans die de januarikou in ons kikkerland trotseren om erbij te kunnen zijn.

Diederick RR 9660