Aardschok juni 2018

In de Aardschok van juni 2018 lees je alles over:

GHOSTFIVE FINGER DEATH PUNCHALIEN WEAPONRYTREMONTIKATAKLYSMLIZZY BORDENPRAYING MANTISSEVENDUSTGRAVEYARDDON AIREYSPOCK’S BEARDPHANTOM ELITE & TRILLIUMTRILLIUMJONATHAN DAVISSTORMZONEREFUGELORDS OF BLACKFISTERYOBTOXIKGRUESOMEBLEEDING THROUGHKEEP IT TRUE XXIROADBURN FESTIVAL

GHOST

GROOT, GROTER, GHOST

Aan drama geen gebrek bij Ghost. Het occulte sfeertje, de geheimzinnigheid met de maskers, de snelle opmars; alles wat de band deed trok de afgelopen jaren steevast de aandacht. En dan was er nog de muziek. Het laatste album ‘Meliora’ (2015) topte met recht menig jaarlijst en de ‘Popestar’-EP leverde de formatie een jaar later zelfs een Grammy op. Het succes kende echter ook een schaduwzijde. Na jaren sluimeren ontbrandde vorig jaar het conflict tussen de man achter Ghost – Tobias Forge, beter bekend als Papa Emeritus – en de overige leden, de Nameless Ghouls. Terwijl die strijd voor de rechter ligt, gaat Forge gewoon door. Aardschok spreekt de Zweedse frontman, onder meer over het nieuwe album ‘Prequelle’.

Justin Erkens

FIVE FINGER DEATH PUNCH

ALCOHOLICA

De Amerikaanse groovemetalband Five Finger Death Punch gaat kunstzinnig om met controverse. Die komt de groep als vanzelf aanwaaien. Of speelt er meer? Aardschok vroeg het bassist Chris Kael en gitarist Zoltan Bathory eind vorig jaar, voorafgaand aan het concert in Amsterdam, en belde onlangs ook nog voor een update met de heren. In de tussentijd gebeurde namelijk weer veel spraakmakends. Een samenvatting van twee gesprekken.

Patrick Lamberts

ALIEN WEAPONRY

MAORI-METAL

Ze voerden dagelijks haka’s uit toen ze op school zaten en schrijven nu songs over de turbulente geschiedenis van de Maori; de gebroeders De Jong van Alien Weaponry hebben een bijzonder verhaal te vertellen. De tieners uit Nieuw-Zeeland zijn nakomelingen van de oorspronkelijke Maori-bevolking, maar hun achternaam en blonde lokken verraden ook ander DNA: het Nederlandse. Ze maken na de release van hun debuutalbum ‘Tú’, vernoemd naar de god van de oorlog, de oversteek naar Europa, waar ze de zomer zullen doorbrengen. Zanger/gitarist Lewis (16) en drummer Henry (18) de Jong vertellen.

Bastiaan Tuenter

TREMONTI

TOEKOMSTMUZIEK

Mark Tremonti, gitarist van Alter Bridge en Creed, werd voor zijn metaluitlaatklep Tremonti ook zanger, en nu is hij voor ‘A Dying Machine’ ook schrijver geworden. Het vierde solowerk is een ambitieus conceptalbum dat vergezeld gaat van een roman. Tremonti vertelt ons over alle nieuwe avonturen die hij voor dit aparte album aanging.

Bastiaan Tuenter

KATAKLYSM

HET JAAR VAN DE SLANG

De status van Kataklysm is nog nooit zo groot geweest als nu. Het succes van de Canadese death metallers is te danken aan de lange adem; het consistent uitbrengen van solide albums en een onverzettelijke drang om te toeren. Frontman Maurizio Iacono is in Europa op pad met zijn andere band Ex Deo wanneer hij Aardschok bijpraat over Kataklysms dertiende album ‘Meditations’, dat vanaf 1 juni verkrijgbaar is.

Bastiaan Tuenter

LIZZY BORDEN

ALL YOU NEED IS…

De band en de zanger vernoemden zich ooit naar een dame die aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika haar vader en stiefmoeder met een bijl van het leven beroofde. Het vormt een scherp contrast met het thema van het allernieuwste album van Lizzy Borden: ‘My Midnight Things’. In de teksten van de songs draait het namelijk om de liefde. Tussen dit en het vorige werkstuk van de band gaapt een gat van liefst elf jaar. Tijd die overigens nuttig besteed is, vertelt zanger Lizzy Borden.

Robert Haagsma

PRAYING MANTIS

STABIELE DRAAIDEUR

Opgericht in 1974 door de broers Tino (gitaar) en Chris (bas) Troy brengt Praying Mantis in 1981 de bescheiden klassieker ‘Time Tells No Lies’ uit. De band wordt gemakshalve alom onder de NWOBHM geschaard, ook al maakt het in feite veel melodieuzere hardrock. De carrière van de bidsprinkhaan gaat niet bepaald over rozen. Het is vooral een komen en gaan van zangers, waaronder Bernie Shaw, Paul Di’Anno, Doogie White, Gary Barden en John Sloman. Sinds 2013 maken de Nederlanders John ‘JayCee’ Cuijpers (zang) en Hans in ’t Zandt (drums) deel uit van de band. Omdat beiden inmiddels hun tweede plaat met de Engelsen hebben gemaakt, zoekt Aardschok contact met John Cuijpers.

Ron Willemsen

SEVENDUST

SAMEN STERK

De Amerikaanse hardrockband Sevendust laat zich zelden in Europa zien. Het nieuwe album ‘All I See Is War’ en een andere boeker moeten daar verandering in gaan brengen. „Er zijn nu geen excuses meer”, aldus gitarist Clint Lowery.

Patrick Lamberts

GRAVEYARD

DE VREDE IS WEDERGEKEERD

Het ongeloof was groot toen Graveyard in de herfst van 2016 bekendmaakte ermee op te houden. De vijf succesvolle jaren sinds het doorbraakalbum ‘Hisingen Blues’ kwamen daarmee abrupt tot een einde. Vier maanden later was de verrassing minstens zo groot toen Graveyard al een doorstart maakte, zij het zonder drummer Axel Sjöberg. Inmiddels is het comebackalbum ‘Peace’ een feit. Eind mei verschijnt het. Bassist en zanger Truls Mörck vertelt.

Bastiaan Tuenter

DON AIREY

DE MEESTER SPREEKT

Don Airey is een gelukkig man en de hele wereld mag dat weten. De bijna 70-jarige toetsenvirtuoos zit in de nadagen van zijn indrukwekkende carrière. Want welke artiest kan zeggen dat hij langdurig deel uitmaakte van legendarische bands als Rainbow, Ozzy Osbourne, Gary Moore en Deep Purple. Kortstondiger werkte hij ook nog voor toppers als Black Sabbath, Michael Schenker, Jethro Tull en Whitesnake. Door de jaren heen speelde Airey op meer dan vijfhonderd studioabums! Toen de toetsenist in 2002 Deep Purple binnenstapte, kon hij niet vermoeden dat hij die post zestien jaar later nog steeds zou bemannen. Het einde van dat avontuur is echter in zicht en dus richt de onverzadigbare Brit zich op zijn solocarrière. Zijn vierde soloplaat ‘One Of A Kind’ verschijnt eind mei.

Stan Novak

SPOCK’S BEARD

VROLIJKE NOISE

Spock’s Beard voert al ruim twee decennia lang de vrolijke boventoon in het alsmaar duisterder klinkende progrockgenre. Extra bijzonder als je beseft hoeveel gedoe de band steeds weer voor de kiezen krijgt. Bassist Dave Meros is de rots in de branding te midden van het woelige wel en wee van de Amerikaanse pretprogband. „Bij Spock’s Beard gaat niets gemakkelijk. Dat is nou eenmaal ons lot.”

Patrick Lamberts

PHANTOM ELITE & TRILLIUM

DOUBLE TROUBLE

Elk interview is uniek, maar het gesprek met Sander Gommans, Amanda Somerville en Marina La Torraca over de bands Trillium en Phantom Elite zal ik zeker niet meer vergeten. Terwijl ik mijn vragen op het drietal afvuur, wordt de veertien weken oude tweeling van Sander en Amanda gevoed. Ondertussen banen ze zich een weg door de poepluiers en hangt Marina spugend boven het toilet, omdat ze kip heeft gegeten die niet goed blijkt te vallen. En dan is er nog het oudste dochtertje van Sander en Amanda dat vrolijk door alles heen huppelt. Het is absoluut typerend voor dit stel: behalve gepassioneerde muzikanten zijn het bovenal ook echte familiemensen. In drie jaar tijd hebben ze niet alleen drie kinderen gekregen, maar ook nog de tijd gevonden om muziek te maken. Omdat Amanda nog druk is met de voeding, starten we het gesprek met Sander en Marina over hun ‘kindje’ Phantom Elite.

Anita Boel

TRILLIUM

Naast de werkzaamheden voor Phantom Elite heeft Sander Gommans ook veel tijd en energie gestoken in het tweede Trillium-album ‘Tectonic’. Het verschijnt zeven jaar na het debuut ‘Alloy’. Opvallend aan de opvolger is dat Sander en Amanda bijna alles zelf hebben gedaan. Van het schrijven van de nummers, tot het opnemen en het produceren. Slechts voor het inspelen van de drums werd een oude bekende ingeschakeld: André Borgman van After Forever. Daarnaast is Erik van Ittersum verantwoordelijk voor het inspelen van de toetsen.

Anita Boel

JONATHAN DAVIS

MULTIMEDIAAL SPIRITUEEL

Het leven van de inmiddels 47-jarige zanger, muzikant en songwriter Jonathan Davis bestaat hoofdzakelijk uit het fenomeen Korn. Hij is muzikaal echter een stuk veelzijdiger dan alleen dat. Een soloalbum was dus slechts een kwestie van tijd. Maar wegens chronisch gebrek daaraan is ‘Black Labyrinth’ er nu pas. „Ik zie elk liedje als een momentopname van mijn leven: ze betekenen allemaal iets voor me.”

Patrick Lamberts

STORMZONE

VAN BELFAST TOT MADRID

Onlangs verscheen het uiterst vermakelijke zesde studioalbum van het Noord-Ierse Stormzone. ‘Lucifer’s Factory’ staat vol pakkende ‘ouderwetse’ heavy metal met een hedendaagse sound. Aan de andere kant van de lijn is het de praatgrage zanger John ‘Harv’ Harbinson die Aardschok bijpraat over een veelheid aan onderwerpen.

Albert Wienen

REFUGE

NIEUWE WIJN IN OUDE ZAKKEN

De lineup van het Duitse Refuge is dezelfde als die van Rage tussen 1987 en 1994. Dus: zanger/bassist Peavy Wagner, gitarist Manni Schmidt en drummer Chris Efthimiadis. Een reünieoptreden van het drietal in 2013 zorgde ervoor dat het oude vuur weer aanwakkerde. Aangezien Peavy Wagner ook nog steeds de podia onveilig maakt met Rage was een andere bandnaam nodig: Refuge. Aardschok spreekt de oprichter van beide bands.

Ron Willemsen

LORDS OF BLACK

SOMEWHERE OVER THE RAINBOW

De Spaanse band draait pas vier jaar mee, maar Lords Of Black is aan een straffe opmars bezig. Kwam het naamloze debuut nog in eigen beheer uit, het tweede album ‘II’ (2016) zag onder de vleugels van Frontiers Records wereldwijd het levenslicht. Daarna ging het nog harder. Zanger Ronnie Romero werd door Ritchie Blackmore uitverkozen voor de Rainbow-reünie, wat ook Lords Of Black vol in de spotlights zette. En nu is er dan het o zo belangrijke derde album: ‘Icons Of The New Days’. Aardschok spreekt met gitarist Tony Hernando over het geheim achter de successen.

Justin Erkens

FISTER

VERWOESTENDE LEEGHEID

Fister is een typische Roadburn-band. Eén van de vele, maar met voldoende eigen smoel om zich te onderscheiden. Op het nieuwe album ‘No Spirit Within’ klinkt de band uit Missouri zwaar en grimmig als Primitive Man, maar tegelijkertijd muzikaal als Ufomammut of YOB. Aan de vooravond van een Europese toer met CHRCH, die de band onder andere langs Groningen en Brussel voert, gaat Aardschok het gesprek aan met gitarist Marcus Newstead.

Ype TVS

YOB

KANTJE BOORD

Wie het verhaal gevolgd heeft, weet dat het geen vanzelfsprekendheid is dat er dit jaar een nieuw YOB-album verschijnt: zanger/gitarist Mike Scheidt balanceerde begin 2017 op het randje van de dood. Boosdoener: acute diverticulitis, een ernstige darmaandoening die hem in het ziekenhuis deed belanden en tot zware operaties en een langdurige revalidatie leidde. De aandoening beheerst momenteel een groot deel van zijn leven, maar heeft hem niet kunnen belemmeren een nieuw YOB-album te schrijven en op te nemen. ‘Our Raw Heart’ verschijnt op 8 juni.

Ype TVS

TOXIK

WERK AAN DE WINKEL

Er zijn weinig bands die een rasechte klassieker hebben uitgebracht en er zo bekaaid vanaf zijn gekomen als Toxik. Want dat de debuutplaat ‘World Circus’ (1987) een metalen mijlpaal is staat buiten kijf. Dat Toxiks carrière na de bliksemstart even snel in het slop raakte eveneens. Na het prima, maar veel te ambitieuze tweede album ‘Think This’ viel namelijk genadeloos het doek voor de techno-thrashers uit New York. De stijlwisseling op dat tweede album was gewoonweg te radicaal. Waar de compacte songs van het debuut de impact van een rechtse directe hadden, was ‘Think This’ een zwaar verteerbaar progressief werkstuk. De plaat viel daardoor tussen wal en schip en leidde een vroegtijdig einde in van deze aanvankelijk zo beloftevolle band.

Stan Novak

GRUESOME

DE EEN ZIJN DOOD…

Het in 2015 door Gruesome uitgebrachte album ‘Savage Land’ leek in alles op de eerste twee platen van de legen­darische band Death. Drummer Gus Rios (ex-Malevolent Creation), bassiste Robin Mazen (ex-Derketa), Possessed-gitarist Daniel Gonzalez en Exhumed-zanger/gitarist Matt Harvey noemden hun plaat het ultieme eerbetoon aan Chuck Schuldiner door zijn stijl en ideeën te laten voortleven in nieuwe nummers. De songs leken echter zoveel op die van Death, dat iedereen dacht dat het wel bij één keer zou blijven. Maar op 1 juni ligt er, na twee eerdere EP’s, gewoon een tweede volwaardige Gruesome-plaat in de winkel. Reden genoeg om de spraakzame Harvey eens aan de tand te voelen en te vragen hoe het hele Gruesome-gebeuren zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Stephan Gebédi

BLEEDING THROUGH

HET BLOED KRUIPT…

Bleeding Through was eigenlijk al van het toneel verdwenen, maar keert binnenkort terug met ‘Love Will Kill All’. De comeback werd wereldkundig gemaakt toen SharpTone Records op 1 januari een sampler rondstuurde met voorproefjes van verschillende releases die het label dit jaar zou gaan uitgeven. Een fan herkende de stem van Brandan Schieppati in één van de fragmenten. De frontman van de eigenzinnige metalcoreact vertelt nu over de (bijna) ondergang en terugkeer van zijn band.

Bastiaan Tuenter

KEEP IT TRUE XXI

27 & 28 APRIL – LAUDA-KöNIGSHOFEN (D)

Aardschok is ook dit jaar weer een dertig minuten lange autorit ten zuiden van Würzburg van de partij om verslag te doen van KIT #21. Het leuke aan dit festival is dat je er elke keer wel wat verrassend goede groepen tegenkomt en ook bands die speciaal voor het festival zijn heropgericht en die daarna soms aan een tweede of derde leven beginnen.

Metal Mike

ROADBURN FESTIVAL

19 T/M 22 APRIL – 013, CUL DE SAC, PATRONAAT, HALL OF FAME, KOEPELHAL – TILBURG

In hartje Tilburg ontpopt Roadburn zich in april weer tot de plek bij uitstek om eigenzinnige, vernieuwende en bijzondere muziek te ontdekken. Voor vier zonovergoten dagen dalen duizenden internationale bezoekers af naar ‘planet Roadburn’, waar het met 125 bevlogen optredens op zes podia moeilijk kiezen is. De twee aanwezige Aardschokkers pikken de krenten eruit.

Matthijs Kropff & Bastiaan Tuenter