Aardschok november 2018

In de Aardschok van november 2018 lees je alles over:

ULTIMASAMARANTHEAYREONFIFTH ANGELNORTHWARDWITHERFALLIMPELLITTERIACE FREHLEYSEVENTH WONDERHAKENVOLASIRENIADYNAZTYHANGMAN’S CHAIRNAZARETHWINDHANDSICK OF IT ALLTHE BROWNINGTHRONREVOCATIONUNLEASHEDBLOODBATHTHEMANAAL NATRAKHATREYUMONUMENTSTHE OCEANWOLFHEARTULTHASHININGDISTURBEDBAROEG OPEN AIR

ULTIMAS

NIEUWE ‘SUPERGROEP’

Enkele maanden terug ontving Aardschok een uitnodiging van het Franse platenlabel Season Of Mist om in het Britse plaatsje Woburn een luistersessie bij te wonen van het debuutalbum van een op dat moment nog geheim en naamloos bandproject. Met een bezetting bestaande uit ex-Mayhem-gitarist Rune ‘Blasphemer’ Eriksen, Cryptopsy-drummer Flo Mounier en last but not least voormalig Morbid Angel- en huidig I Am Morbid-frontman David Vincent leek het ons interessant genoeg om af te reizen naar het pittoreske Engelse graafschap, zo’n zestig kilometer buiten Londen.

Stephan Gebédi

AMARANTHE

MOEDIGE NACHTBRAKERS

Een beetje tegenslag of wat weerstand is Amaranthe niet vreemd. Maar de afgelopen tijd kreeg het zestal wel erg veel te verduren. Zo waren de kritieken op het laatste album ‘Maximalism’ (2016) niet mals en nog veel erger: zangeres Elize Ryd had vorig jaar een bijna-doodervaring in Zuid-Amerika. Tegen Aardschok is ze ook openhartig over het noodlot van haar broer. Gitarist Olof Mörck doet eveneens een duit in het ellendezakje. Gelukkig is er ook goed nieuws: het nieuwe album ‘Helix’!

Patrick Lamberts

AYREON

INTO THE ELECTRIC CASTLE

Speciaal voor het twintigjarig jubileum van Ayreons ‘Into The Electric Castle’ mixte bedenker en maker Arjen Lucassen het album helemaal opnieuw. Deze ‘20th Anniversary Edition’ verschijnt op 26 oktober in diverse luxe uitgaven. Voor Aardschok een mooi moment om deze majestueuze en ook een beetje maffe conceptplaat nog eens uit te lichten.

Patrick Lamberts

FIFTH ANGEL

NOG STEEDS RELEVANT

Bijna dertig jaar na de release van de tweede en laatste plaat ‘Time Will Tell’ (1989) brengt het Amerikaanse Fifth Angel eind oktober een comebackalbum uit, genaamd ‘The Third Secret’. Daarop gaan de heren op nagenoeg dezelfde muzikale voet verder als in hun eerste leven. Net als veel andere metalbands uit de jaren tachtig werd ook Fifth Angel de dupe van de ineens zo populaire grungestroming en gooide de band in 1990 het bijltje erbij neer. Drummer Ken Mary legt nog eens uit waarom.

Lilo Hegt

NORTHWARD

TÉ GOED OM TE LATEN LIGGEN

Het hardrockduo Northward is een samenwerking tussen de Noorse gitarist Jorn Viggo Lofstad (Pagan’s Mind) en de Nederlandse zangeres Floor Jansen (Nightwish). Hoewel hun debuutplaat al zo’n tien jaar geleden werd opgenomen, werden de opnames pas onlangs weer uit de kast gehaald. Aardschok vroeg naar het hoe en waarom en informeerde terloops ook nog even naar Floors bijdrage aan de onlangs verschenen tweede Metal Allegiance-plaat ‘Power Drunk Majesty’.

Ron Willemsen

WITHERFALL

DE DOOD SPEELT MEE

Het overlijden van drummer Adam Sagan in december 2016 blijft Witherfall achtervolgen. Allereerst op het debuut ‘Nocturnes And Requiems’ (2017), waar de trommelaar postuum op te horen is. Ook een jaar later is Sagan weer van de partij. Althans, indirect. Want waar Witherfall-oprichters Jake Dreyer en Joseph Michael de ziekte (kanker) en het overlijden van Sagan op het eerste album niet kwijt konden, geven ze het nu alle ruimte. Het resultaat? Een beladen, maar prachtige plaat. Aardschok belt met het tweetal om te spreken over ‘A Prelude To Sorrow’.

Justin Erkens

IMPELLITTERI

BIG IN JAPAN

Tien vlammende eigen nummers en twee smaakvolle covers sieren de elfde studioplaat van Impellitteri, de Amerikaanse metalformatie geformeerd rond de gelijknamige gitarist. ‘Nature Of The Beast’ zal liefhebbers van melodieuze Amerikaanse metal doen watertanden. De riffs en tempo’s zijn furieus, het soleerwerk ronduit spetterend en de zang van Rob Rock is krachtig en melodieus. Aardschok belt Chris met de moeilijke achternaam op in zijn woonplaats Los Angeles.

Stan Novak

ACE FREHLEY

DE CIRKEL BIJNA ROND

Relatief kort na zijn uiterst geslaagde coveralbum ‘Origins Volume 1’ verrast Ace Frehley zijn fans alweer met een nieuw studioalbum: ‘Spaceman’. Wat diezelfde fans waarschijnlijk nog veel meer bezighoudt, is dat de banden met zijn oude maten van KISS de laatste jaren steeds vaker en nauwer worden aangehaald. Op het al genoemde ‘Origins’ zong Paul Stanley een nummertje mee en op ‘Spaceman’ schreef Gene Simmons aan twee nummers mee en speelde hij ook de baspartijen in voor het nummer „Your Wish Is My Command”. Dat de flirt met zijn ex-werkgever zich niet beperkt tot een gastrol op de platen van Frehley, blijkt uit het navolgende gesprek.

Stephan Gebédi

SEVENTH WONDER

KROON OP HET WERK

De Zweedse bassist en songwriter Andreas Blomqvist leeft bij de klok, want hij is altijd stipt op tijd. De oprichter van Seventh Wonder is dan ook maar wat blij dat ‘Tiara’, het nieuwe album van zijn band eindelijk het levenslicht ziet, na acht jaar – dat is ruim 70.000 keer het klokje rond!

Patrick Lamberts

HAKEN

PROGPUZZELAARS

Haken behoort tot de top van het moderne progressieve metallandschap. Zeker na ‘Affinity’ en de live-CD/DVD ­­‘L-1VE’, opgenomen in de Amsterdamse Melkweg, kan geen enkele liefhebber van het genre meer om de band heen. Ray (of Raymond) Hearne is de drummer van dit Brits-Amerikaanse stel en is misschien wel meer metalhead dan hij zelf dacht. Maar goed ook, want dat was exact het doel voor ‘Vector’: een puntig en heavy album neerzetten.

Patrick Lamberts

VOLA

DEENSE DYNAMIEK

Vola smeedt op smakelijke wijze elementen van uiteenlopende acts als Meshuggah, Mew en Steven Wilson/Porcupine Tree samen tot een dynamisch geheel. Op het nieuwe album ‘Applause Of A Distant Crowd’ verkiest de band echter een toegankelijker rockgeluid boven technische metal. Zanger, gitarist en producer Asger Mygind vertelt over het hoe en waarom.

Patrick Lamberts

SIRENIA

ALS HERBOREN

Na wat moeilijke jaren kan de afgelopen periode voor Sirenia als zeer succesvol worden bestempeld. Sinds de komst van de Franse frontvrouw Emmanuelle Zoldan zit de vaart er goed in bij de Noorse band. „In een jaar tijd hebben we meer opgetreden dan in de acht jaar daarvoor”, aldus bandleider Morten Veland. Met ‘Acarne Astral Aeons’ presenteert Sirenia op 26 oktober het negende studioalbum.

Anita Boel

DYNAZTY

MELODIE BOVEN ALLES!

Dynazty is nog lang niet uitgegroeid. Opgericht in 2007 is de Zweedse melodieuze metalband inmiddels toe aan het zesde album. Zanger Nils Molin vertelt waarom ‘Firesign’ de beste plaat tot nu toe is en of zijn lidmaatschap van een andere succesvolle band, Amaranthe, geen problemen oplevert.

Ron Willemsen

HANGMAN’S CHAIR

NIET TRIEST MAAR TROTS

Hangman’s Chair levert binnenkort zijn vijfde album af. Het toepasselijk getitelde ‘Banlieue Triste’ is zonder meer het meest ambitieuze en geslaagde werkstuk van het Franse gezelschap, met een actueel albumthema dat inhaakt op de vermeende verloedering van de maatschappij. Of valt het wel mee met de leefbaarheid in de banlieues (voorsteden met immigratieproblemen)? Moeten we alle mediaberichten omtrent criminaliteit en wetteloosheid met een korreltje zout nemen? Als we drummer Medhi Birouk Thèpegnier en gitarist Julien Chanut moeten geloven wel.

Stan Novak

NAZARETH

DE WEDERGEBOORTE

Toen Dan McCafferty vijf jaar geleden vanwege gezondheidsredenen Nazareth verliet, leek daarmee het laatste uur van de Schotse band geslagen te hebben. Wie kon immers de zo karakteristieke en herkenbare zanger vervangen, die ruim veertig jaar het gezicht van Nazareth was geweest? Lang leek het ook onmogelijk om een waardige opvolger te vinden, maar met ‘Tattooed On My Brain’ is er dan toch een nieuw album waarop zanger Carl Sentance voorgesteld wordt. Bassist en enig oorspronkelijk bandlid Pete Agnew staat Aardschok te woord.

Robert Haagsma

WINDHAND

CONSTANT IN BEWEGING

Met een doom/grunge-geladen sound en de bedwelmende zang van Dorthia Cotrell heeft Windhand zichzelf gebombardeerd tot grote belofte. Op ‘Eternal Return’ klinkt de mix van Electric Wizard, Nirvana en Black Sabbath beter dan ooit. Dat vindt ook Ryan Wolfe, die dit vierde album als het eerste échte studioalbum van Windhand beschouwt. De hartelijke drummer vertelt vanuit Richmond, Virginia over het vorige ‘incomplete album’, leven en dood, lastige opname-takes en werken met grungelegende Jack Endino.

Bastiaan Tuenter

SICK OF IT ALL

KERNGEZOND!

De band is alweer meer dan dertig jaar actief, maar dat is niet af te horen aan ‘Wake The Sleeping Dragon!’. Het uit New York afkomstige Sick Of It All gaat op het nieuwe album tekeer als een stel jonge honden. Een geweldige mix van hardcore, punk en metal bewijst dat het kwartet gelukkig nog lang niet gezapig aan het worden is. Een gesprek met zanger Lou Koller over verlies, vriendschap en voetbal.

Robert Haagsma

THE BROWNING

NU OF NOOIT

Met het vierde album ‘Geist’ wil The Browning een groter publiek aanboren. Schreeuwlelijk/songschrijver Jonny McBee is zowaar gaan zingen en laat een andere, softere kant van zijn band zien. Maar denk niet dat ze ineens popmuziek zijn gaan maken.

Rob Broere

THRON

DUITSE ZWEEDSE METAL

Thron is het Duitse antwoord op Necrophobic en Dissection. Gitarist Patrick is zich daar volledig van bewust en schaamt zich er terecht niet voor, want de sfeer die hij met Thron neer weet te zetten zal fans van de genoemde bands vast en zeker weten te bekoren. In de war gebracht door een oer-Hollandse meisjesnaam die in het Skype-scherm verschijnt, hebben Patrick en Aardschok een gezellig onderhoud op de maandagochtend.

Ype TVS

REVOCATION

EINDELIJK TOP OF THE BILL

Met de eerste Europese headlinertournee in december staat Revocation op het punt om definitief een grote jongen te worden in de death metalscene. De groep uit Boston heeft er hard en intensief voor gewerkt. Het nieuwe ‘The Outer Ones’ is al weer het zevende album in tien jaar tijd. Bandleider en gitaarvirtuoos David Davidson vertelt over sinistere verhalen, gitaarles geven en die felbegeerde eerste headlinertoer.

Bastiaan Tuenter

UNLEASHED

HOE OUDER HOE WIJZER

Met inmiddels 29 jaar op de teller is Unleashed een van de oudgedienden van de Zweedse death metalscene. ‘The Hunt For White Christ’ is de titel van de dertiende creatie van de band. De verhaallijn die Johnny Hedlund en de zijnen een paar albums geleden introduceerden wordt op dit album vervolgd: het is oorlog. De praatgrage en gepassioneerde frontman vertelt.

Ype TVS

BLOODBATH

EINDELIJK EEN SERIEUZE BAND

Wat ooit begon als een zijprojectje van Katatonia-gitarist Anders Nyström is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de internationale death metalscene. Met ‘The Arrow Of Satan Is Drawn’ is Bloodbath inmiddels toe aan z’n vijfde volwaardige album. De gestage opmars van de band kreeg in 2014 met het toetreden van Paradise Lost-zanger Nick Holmes echter een flinke klap te verduren. Uiteraard praten we daar ook even over.

Stephan Gebédi

THEM

ALL HAIL THE KING

Er kruipt iets in de schaduw van King Diamond. Iets wat in 2008 begon als een veredelde kopie, maar zich inmiddels tot een op zichzelf staande band heeft omgevormd. Het gaat hier over Them. Dit geesteskind van de Amerikaanse zanger Troy Norr leent van én bouwt voort op het werk van de ‘King’. In 2016 bracht Norr het eerste Them-album tot leven: ‘Sweet Hollow’. Daar blijft het gelukkig niet bij. Met ‘Manor Of The Se7en Gables’ verschijnt er eind oktober een nieuw meesterwerk van deze ervaren griezelkunstenaar. Aardschok belt met het duistere alter ego van Norr: KK Fosser.

Justin Erkens

ANAAL NATRAKH

GRIEZELMUZIEK

Koud twee jaar geleden sprak Aardschok (lees: ondergetekende) voor het laatst met vocalist Dave Hunt van Anaal Nathrakh, toen naar aanleiding van het vorige album ‘The Whole Of The Law’. Het tempo zit er dan ook goed in bij het duo, met een gemiddelde van eens in de twee jaar een nieuw album. ‘A New Kind Of Horror’ is het meest recente, het verscheen eind september. De zelfgecreëerde niche van Anaal Nathrakh groeit nog steeds in kwaliteit en wordt ook op ‘A New Kind Of Horror’ weer verrijkt met nieuwe smaakjes. Zo lijkt King Diamond af en toe op te duiken. Hieronder het verslag van mijn tweejaarlijkse onderhoud met Dave. Over twee jaar ga ik het een traditie noemen.

Ype TVS

ATREYU

ACTIEVER DAN OOIT

Welke wereld laten we achter als we er niet meer zijn? In tijden van fake news, klimaatverandering en groen leven is deze gewetensvraag een heet hangijzer. Ook de mannen van de melodieuze metalcoreband Atreyu hebben erover nagedacht. Het resultaat is ‘In Our Wake’, dat door positieve teksten en bevlogen spel een sterke indruk maakt. De naar Duitsland verhuisde bassist Porter McKnight vertelt.

Bastiaan Tuenter

MONUMENTS

GROOVENDE GRIZZLY’S

Met een zanger in New York, een drummer in Dublin en twee gitaristen en een bassist verspreid door Engeland is het thuis van de technische metalband Monuments zowel nergens als overal. Feit is dat wanneer de heren samenkomen er een heus groovemonster ontstaat. Aardschok spreekt gitarist John Browne over Monuments’ derde langspeler ‘Phronesis’.

Patrick Lamberts

THE OCEAN

OERKRACHTMETAL

De fascinatie voor natuurwetenschappen zit diep bij The Ocean. Op ‘Phanerozoic I – Palaeozoic’ reist het collectief uit Berlijn ruim vijfhonderd miljoen jaar terug in de tijd om onvoorstelbare oerkrachten te beleven. Zoals een prehistorische global warming waarmee vrijwel al het leven van de planeet geveegd werd. Gitarist en songschrijver Robin Staps heeft het natuurgeweld omgezet in onverbiddelijk harde, zware en sfeervolle metal. De sympathieke bandleider vertelt ons de ins en outs over het nieuwe ambitieuze werk.

Bastiaan Tuenter

WOLFHEART

ARBEID ADELT

Van hard werken ga je niet dood. Het zou een tegeltje kunnen zijn in de wc van Wolfheart-oprichter Tuomas Saukkonen. Sinds de Fin de band in 2013 oprichtte kakt de band er – spreekwoordelijk – release na release uit. En om in toiletsferen te blijven: het is geen kattenpis. Integendeel. Het onuitspreekbare, maar ijzersterke ‘Tyhjyys’ (2017) bracht de band al tot de uithoeken van Europa en zelfs ver daar voorbij. Nauwelijks een jaar later zet de formatie uit Lahti de volgende stap met het gloednieuwe ‘The Constellation Of Black Light’. Slavendrijver Saukkonen voert het woord.

Justin Erkens

ULTHA

DOE MAAR GEWOON…

Ultha is een rijzende ster binnen de (Duitse) black metalscene. Met nog geen vijf jaar op de teller is de band met ‘Inextricable Wandering’ al toe aan album nummer drie, dat tevens het eerste is voor ‘metal major’ Century Media. Het ontbreekt Ralph Schmidt blijkbaar niet aan inspiratie. De gitarist en songwriter is een gepassioneerd muzikant, die veel waardering laat doorklinken voor wat hij meemaakt met Ultha.

Ype TVS

SHINING

BEESTACHTIG BRUTAAL

Van blackjazz naar regenboogrock: zo zou je de hevige ommezwaai van het Noorse Shining kunnen samenvatten. Op het nieuwe album ‘Animal’ laat de band namelijk een heel nieuw, kleurrijk en totaal saxofoonloos rockgeluid horen. Het is weer een van de vele onbevreesde keuzes van de onverschrokken Jørgen Munkeby. Sommige van zijn fans zullen lachen, andere huilen. Een conversatie met Munkeby over controversie.

Patrick Lamberts

DISTURBED

BELADEN BALLADS

Het zevende album van Disturbed bevat natuurlijk weer de vertrouwde ingrediënten. De afgemeten zang van David Draiman, de industriële tempo’s en de gortdroge gitaarakkoorden. Toch slaat de Amerikaanse band tegelijkertijd een heel nieuwe weg in. Liefst drie van de tien songs op het reguliere album zijn ballads met een hoofdrol voor de akoestische gitaar. Het zijn er zelfs vier als je de bonustracks meetelt. Disturbed ziet het als onderdeel van een verdere ontwikkeling van de band. Vandaar de titel ‘Evolution’, legt gitarist Dan Donegan uit.

Robert Haagsma

BAROEG OPEN AIR

15 SEPTEMBER – ZUIDERPARK – ROTTERDAM

Wat in 2006 begon als gratis festival ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Baroeg is inmiddels uitgegroeid tot een evenement van formaat. Sinds 2011 wordt Baroeg Open air jaarlijks met wisselend succes georganiseerd. Hoewel er jaarlijks duizenden bezoekers voor naar Rotterdam komen is BOA voor de organisatie geen vetpot. Niet zo vreemd, want met een gratis festival ben je voor de omzet erg afhankelijk van het aantal bezoekers en vooral hoeveel die verteren. Dus als de weersomstandigheden tegen zitten, valt er al snel een gat in de begroting. En dat is precies wat er vorig jaar gebeurde. Slecht weer resulteerde in tegenvallende cijfers en de toekomst van BOA werd onzeker. Om de financiële armslag te vergroten werd een bijzonder succesvolle crowdfundactie gestart. In korte tijd werd de benodigde 15.000 euro opgehaald en het doorgaan van BOA gegarandeerd. Net als altijd is het weer een ‘voor elk wat wils’-programma geworden: techno, electro, hiphop en een hoop rock en metal. De krenten hebben we er voor je uitgepikt.

Gerrit Mesker