CD van de Maand november 2018

 

THE OCEAN COLLECTIVE

Phanerozoic I: Palaeozoic

(Metal Blade/PIAS)
Bastiaan Tuenter
90

The Ocean gaat de laatste tien jaar vooral ambitieuze projecten aan. Het is dan ook niet verrassend dat bandleider en afgestudeerd geoloog Robin Staps vijf jaar na ‘Pelagial’, een 53-minuten durende sonische reis naar de bodem van de oceaan, met ‘Phanerozoic I: Palaeozoic’ opnieuw groots uitpakt. De beleving van natuur en planeet over een periode van vijfhonderd miljoen jaar staat centraal op dit zevende studioalbum, dat het eerste deel is van een tweeluik over het fanerozoïcum-tijdperk. Na de atmosferische opener „The Cambrian Explo­sion” roept The Ocean de oerkrachten op in uitgesponnen songs, vernoemd naar de ondergeschikte periodes binnen het fanerozoïcum. Dat doen Staps en zijn band in een vrijwel ongewijzigde stijl; met zwaar, messcherp gitaarwerk en een hoofdrol voor de emotionele, afwisselende zang van Loïc Rossetti. De cello en piano geven het post-metalgeweld regelmatig een adempauze en zorgen voor meer diepte, zoals in „Silurian – Age Of Sea Scorpions” en „Devonian – Nascent”. In laatstgenoemde song vertolkt Jonas Renkse van Katatonia een uitgebreide glansrol, alsof hij al jaren bij The Ocean zingt. Nieuw zijn de alom aanwezige analoge synths van Peter Voigtmann, die extra kleur geven aan de sound en stijl van deze unieke band. The Ocean Collective, zoals The Ocean zich op deze plaat laat noemen, bestaat naast Voigtman, Rossetti en vanzelfsprekend Staps anno 2018 uit drummer Paul Seidel, bassist Mattias Hagerstrand, pianist Vincent Membrez en cellist Dalai Theofilipoulou. Met hun speltechnische superioriteit hebben ze van ‘Phanerozoic I: Palaeozoic’ een dynamisch en meeslepend album gemaakt.