CD van de Maand december 2018

SOILWORK

Verkligheten

(Nuclear Blast/ADA)
Robbie Woning
85

Eerlijk is eerlijk. Toen het nieuwste Soilwork-album ‘Verkligheten’ op de deurmat viel, vroeg ik me hardop af wat het elfde studioalbum nog aan het oeuvre van de band zou gaan toevoegen. Met albums als ‘Figure Num­ber Five’ en ‘Stabbing The Drama’ leek Soilwork ruim een decennium geleden de wereld te gaan veroveren. Maar mede door het vertrek van diverse belangrijke bandleden liep het een beetje anders. Er kwamen prima muzikanten voor terug, maar de laatste paar albums wisten geen blijvende indruk achter te laten. Het nieuwe album ‘Verkligheten’ doet vermoeden dat de band rond zanger Björn Strid zichzelf graag opnieuw wil bewijzen. De woeste blastbeats (!) in de pakkende opener „Arrival” zijn wat dat betreft een duidelijk statement. De rest van het album ligt meer in de vertrouwde Soilwork-stijl, maar de band veroorlooft zich wel experimenten. Zo wordt er in „Bleeder Despoiler” op een smaakvolle manier slidegitaar gebruikt en gaat de band in „Full Moon Shoals” een beetje op de Extol/Opeth-toer. Een aantal nummers heeft bovendien een fraaie sferische of Scandinavische toonzetting. Het zijn leuke, frisse extra’s, maar de kracht van ‘Verk­lig­heten’ zit ‘m vooral in de goede composities, sterke zanglijnen en grote afwisseling. Waardoor je het opgewekte en energieke album onbewust dagen achter elkaar beluistert. Soilwork is terug. Van nooit weggeweest. Enige domper op de feestvreugde: ‘Verkligheten’ ligt pas op 11 januari 2019 in de winkel!