Aardschok april 2019

In de Aardschok van april 2019 lees je alles over:

DEVIN TOWNSENDGHOST SHIP OCTAVIUSBATTLE BEASTTHE END MACHINEANTHEMELUVEITIE7 MILES TO PITTSBURGHMEGA PLATEN & CD BEURSPERIPHERYBACKYARD BABIESELECTRIC MARYARRIVAL OF AUTUMNBURNING RAINMOTHER OF MILLIONSFOREVER STILLDIAMOND HEADRAKETKANONBLOODBOUNDCHILDRAINFALLUJAHVLTIMASANTROPOMORPHIAUSURPERUNDEAD PROPHECIESWHITECHAPELCOMPLEXITY FESTHEAVY PSYCH SOUNDS FESTMETAL ASSAULT

DEVIN TOWNSEND

GENRE-BENDER

Je hebt gender-benders, maar Devin Townsend is een genre-bender. De Canadese muzikant kan binnen een oogwenk veranderen van een beestachtige bruut in een new age-goeroe. De vele platen die hij onder uiteenlopende noemers heeft uitgebracht, variëren dan ook van keihard tot supersoft. Al zijn kwaliteiten en dualiteiten komen samen op zijn nieuwe album ‘Empath’, het begin van een nieuw muzikaal tijdperk. Townsend zette zijn steeds succesvollere Devin Townsend Project er niet voor niets voor in de ijskast. Het hoe en waarom legt de man zelf uit, in een luxe hotel in Londen.

Patrick Lamberts

GHOST SHIP OCTAVIUS

HET DOE-HET-ZELVEN BEU

In 2015 was daar ineens Ghost Ship Octavius, opgericht door gitarist Matthew Wicklund (God Forbid, HIMSA, Warrel Dane), drummer Van Williams (Nevermore) en de toen nog onbekende zanger Adõn Fanion. Met behulp van crowdfunding werd het titelloze debuut uitgebracht, een album vol overweldigende en avontuurlijke heavy metal van de bovenste plank. Ook het tweede album ‘Delirium’ werd eind vorig jaar in eerste instantie in eigen beheer uitgebracht en was zo mogelijk nog beter dan het debuut. Niet voor niets eindigde ‘Delirium’ op de tweede plek in de Soundcheck van december. Des te frustrerender was het dat het album in Europa nergens in de winkel lag. Het Deense label Mighty Music heeft daar nu gelukkig verandering in gebracht. Aardschok neemt samen met Matthew Wicklund de stand van zaken door.

Liselotte Hegt

BATTLE BEAST

EIND GOED AL GOED

Na de tweedeling Battle Beast/Beast In Black was het even afwachten. De eerstgenoemde band zat zonder songschrijver en de laatstgenoemde zat zonder zijn band. Gitarist Anton Kabanen heeft inmiddels met twee puike Beast In Black-platen bewezen nog altijd op volle kracht te draaien. Maar ook Battle Beast gaat door. Met ‘Bringer Of Pain’ (2017) deden de heren en dame de bandnaam eer aan. Stilzitten doet ook deze band niet, want ‘No More Hollywood Endings’ is niet alleen een snelle opvolger, maar ook een heel ander soort album. Zangeres Noora Louhimo vertelt er meer over.

Justin Erkens

THE END MACHINE

NIET HET GELD, MAAR DE PASSIE TELT

Jeff Pilson is een typische bassist, zo eentje die de schijnwerper met liefde en plezier aan een ander gunt. Zijn staat van dienst is er niet minder indrukwekkend om. Als muzikant is hij natuurlijk vooral bekend van Dokken, maar ook stond hij lange tijd zij aan zij met Ronnie James Dio en zijn arena’s zijn tweede huis nu hij al vijftien jaar bij Foreigner speelt. Bovendien is Pilson ook een populaire producer. En dan is er nu ook nog de gloednieuwe Dokken-spinoff The End Machine, waarvan op 22 maart het debuutalbum verschijnt. Redenen genoeg om de multitasker weer eens te bellen.

Bastiaan Tuenter

ANTHEM

OKAERINASAI

Okaerinasai, oftewel ‘welkom terug’. Anthem is een Japanse metalband die al sinds 1980 bestaat. Tussen 1992 en 2000 werd een pauze ingelast om daarna terug te keren met ‘Heavy Metal Anthem’, waarop Graham Bonnet de zang voor zijn rekening nam. Met Naoto Shibata, bassist van het eerste uur, praten we over de terugkeer van de band die hoofdzakelijk in Japan naam heeft gemaakt. Daar moet verandering in komen nu Anthem een deal heeft getekend bij Nuclear Blast Records. Om te beginnen verschijnt op 29 maart het 17e (!) studioalbum ‘Nucleus’, gevuld met opnieuw opgenomen oude nummers, maar nu voorzien van Engelse teksten. Shibata vertelt.

Ron Willemsen

ELUVEITIE

HERBOREN

Met de release van het akoestische ‘Evocation II – Pantheon’ in 2017 leek het er even op dat Eluveitie een nieuwe weg in was geslagen. Bijna tien jaar na het verschijnen van het eerste deel (‘Evocation I – The Arcane Dominion’) koos het Zwitserse gezelschap er opnieuw voor om de metal achter zich te laten. Gelukkig niet voorgoed. Begin april verschijnt namelijk ‘Ategnatos’. Een Eluveitie-plaat ten voeten uit, bomvol melodische death metal doordrenkt met Keltische folkinvloeden; de sound waar Eluveitie internationale bekendheid mee verwierf. Aardschok spreekt met de charismatische bandleider Chrigel. Over ‘Ategnatos’ en de, in zijn ogen, meest stabiele én creatieve bezetting van Eluveitie tot nu toe.

Marlous De Jonge

7 MILES TO PITTSBURGH

DE OMGEKEERDE WERELD

Met een ijzersterk debuutalbum zorgde 7 Miles To Pittsburgh in 2017 voor een aangename verrassing. De band leek uit het niets te komen, maar dat was slechts schijn. Zanger Andrew Elt, gitarist/drummer Joris Lindner en bassist Martin Helmantel hadden in de drie jaren voorafgaand aan de release namelijk menig uurtje in het project gestopt. Het album verscheen desalniettemin als een donderslag bij heldere hemel en wellicht dat juist daarom de impact zo groot was. De kleurrijke mix van Amerikaans aandoende hardrock en progressieve invloeden zorgde voor veel bijval, waardoor de verwachtingen voor opvolger ‘Revolution On Hold’ hooggespannen zijn. De met toetsenist Remco van Zandvoort en drummer Dick Bruinenberg tot een vijftal uitgegroeide formatie weet ze echter volledig in te lossen. Stan Novak treft de voltallige band op een zonovergoten zondagmiddag in het landelijke Heeze. Daar staat namelijk de repetitieruimte annex studio van het vijftal.

Stan Novak

MEGA PLATEN & CD BEURS

DE GROOTSTE PLATENZAAK TER WERELD

Twee maal per jaar reizen duizenden hardrockers en metalheads naar Utrecht af voor de Mega Platen & CD Beurs in de Jaarbeurs. Deze platenbeurs mag zich met recht de grootste van de wereld noemen. Zelfs een weekeinde is eigenlijk te kort om door ál het vinyl en CD’s van de honderden standhouders te struinen. Op 13 en 14 april vindt al weer de 51e editie plaats. Hoog tijd voor een gesprek met de organisator van dit walhalla voor verzamelaars: Cas Boland.

Bastiaan Tuenter

PERIPHERY

FUCK THE RULES!

De Amerikaanse progressieve metalband Periphery heeft een jaar de tijd uitgetrokken om in alle rust aan een nieuw album te werken. Een slimme zet, want hun zesde langspeler, met de opvallende titel ‘Periphery IV: Hail Stan’, is een dijk van een plaat geworden. Aardschok reisde af naar het hoofdkantoor van Century Media Records in Dortmund om daar met gitarist Jake Bowen en een jarige zanger Spencer Sotelo te spreken over satanisme, South Park en meer.

Patrick Lamberts

BACKYARD BABIES

WIJSHEID KOMT MET DE JAREN

Er zijn maar weinig groepen die het dertig jaar (of langer) in dezelfde bezetting met elkaar uithouden. De Zweedse hardrockband Backyard Babies is het gelukt. Sinds de oprichting in 1989, en talrijke albumreleases en toerfeestjes later, is het viertal blijkbaar nog steeds niet op elkaar uitgekeken. En voor het eerst in vier jaar is er ook weer een nieuw album: ‘Sliver & Gold’. Reden genoeg voor Aardschok om gitarist Dregen uit te horen.

Liselotte Hegt

ELECTRIC MARY

GEEN MOEDERSKINDJES

Het vierde album van Electric Mary, getiteld ’Mother’, wist het vorige maand net niet tot Eremetaal te schoppen. Deze ‘misser’ weerhoudt Aardschok er echter niet van om het kleurrijke viertal uit Australië nader onder de welverdiende aandacht te brengen. Op gebied van seventies classic rock doet Electric Mary namelijk voor niemand onder. Aardschok belt met zanger Rusty Brown, die meteen mag uitleggen waarom Australische bands vaak zo authentiek en fris van de lever klinken.

Stan Novak

ARRIVAL OF AUTUMN

VRUCHTBARE VOORBODE

Met de komst van de lente presenteert het Canadese Arrival Of Autumn zijn nieuwe album ‘Harbinger’ – wat ‘voorbode’ betekent. Vooral goed nieuws voor fans van bands als Bullet For My Valentine, The Black Dahlia Murder en Trivium. Zanger Jamison Friesen vertelt wat we van zijn band kunnen verwachten.

Patrick Lamberts

BURNING RAIN

LET THE MUSIC DO THE TALKING

Hoewel het voor de hand ligt om Burning Rain een project te noemen, is het toch meer dan dat. Gitarist Doug Aldrich en zanger Keith St. John maken tussen hun drukke werkzaamheden door al sinds 1999 samen albums. ‘Face The Music’ is het vierde en eentje die zonder twijfel hoog in mijn jaarlijst gaat eindigen. We bellen St. John, die net terug is van een optreden met Kingdom Come.

Stan Novak

MOTHER OF MILLIONS

ARTI-FARTY

De Griekse progrockers van Mother Of Millions speelden zich in 2017 goed in de kijker met hun tweede studioalbum ‘Sigma’. Nu is er de opvolger ‘Artifacts’ die waarschijnlijk nóg hogere ogen gaat gooien. De band gelooft er hard in en is zelfs speciaal naar Nederland gekomen voor een tweedaagse promotiecampagne. Het uitgelezen moment om kennis te maken.

Patrick Lamberts

FOREVER STILL

DEENS EN DYSTOPISCH

Forever Still is een moderne hardrockband uit Kopenhagen. Aan het roer staan frontvrouw Maja Shining en multi-instrumentalist Mikkel Haastrup. Met hun muziek hebben ze Nuclear Blast voor zich weten te winnen en dat biedt mogelijkheden. Zo toerde Forever Still onlangs al uitgebreid door Europa met Lacuna Coil en Children Of Bodom. Op 29 maart wordt het tweede album ‘Breathe In Colours’ uitgebracht. Maja stelt Forever Still graag aan ons voor.

Anita Boel

DIAMOND HEAD

‘LIGHTNING TO THE NATIONS’

DE UITVINDERS VAN METALLICA

Op 24 mei verschijnt ‘The Coffin Train’, het nieuwe album van Diamond Head. Als de single „Belly Of The Beast” een goede indicatie is van de rest van het album staat ons iets moois te wachten. Het begint echter allemaal eind 1979, in de hoogtijdagen van de New Wave Of British Heavy Metal, als vier schoolvrienden uit Stourbridge het album ‘Lightning To The Nations’ – ook bekend als ‘The White Album’ – opnemen. De muziek van dat album staat veertig jaar later nog steeds als een huis en dient meer dan alleen als inspiratiebron voor een zekere Lars Ulrich om de band Metallica te starten. We blikken erop terug met het enige overgebleven originele bandlid: gitarist Brian Tatler.

Metal Mike

RAKETKANON

VREEMDE VLAAMSE VOGELS

In de buitencategorie ‘heavy extravaganza’ is het Belgische Raketkanon geen onbekende meer. Zoals de bandnaam al enigszins verraadt hebben we hier te maken met muzikanten die voor maximale sonische destructie gaan. Niet alleen qua studioalbums, maar vóóral tijdens hun manische concerten, waar het publiek niet zelden compleet verbouwereerd achterblijft. Begin april verschijnt het derde studio-album ‘RKTKN#3’, waarop de band opnieuw zijn uniciteit aantoont. Raketkannonier Pieter-Paul Devos (tevens kapitein van die ándere vreemdsoortige Gentse heavy rockband, Kapitan Korsakov) schiet met scherp.

André Verhuysen

BLOODBOUND

DRAAK VAN EEN PLAAT

Is IKEA druk op zondag? De heren van Bloodbound zijn ongeveer net zo betrouwbaar. Elke twee jaar presenteert de Zweedse formatie een nieuwe release. Sinds ‘Stormborn’ (2014) blijft ook de stijl stabiel. Het sextet uit Bollnäs maakt power metal, niets meer niets minder. Toch verveelt het eigenlijk nooit. De Zweden kennen hun kracht en persen alles eruit wat erin zit. Ook in 2019 weer, met het nieuwe ‘Rise Of The Dragon Empire’. Aardschok spreekt erover met zanger Patrik Selleby.

Justin Erkens

CHILDRAIN

METAL UIT DE VIJFDE DIMENSIE

Brazilië heeft de Cavalera’s, Amerika heeft de Adlers en Frankrijk de Duplantiers. En Spanje? Spanje heeft de Bengao’s. De wie? Iñigo Bengoa en broer Iker zijn de drijvende krachten achter het rap opkomende Childrain. Deze formatie uit Baskenland heeft er drie albums voor moeten knokken, maar mag zich eindelijk gaan opmaken voor een internationale release. Het aankomende ‘The Silver Ghost’ moet de Spaanse metal(core)scene weer een nieuwe smoel geven. Aardschok spreekt erover met zanger Iñigo.

Justin Erkens

FALLUJAH

LUCTOR ET EMERGO

Sfeer en extremiteit gaan nog steeds hand in hand op ‘Undying Light’, het nieuwste album van de Amerikaanse formatie Fallujah. De moderne death metal staat wederom bol van de sfeerlagen, die de muziek een bijna transcendentale sfeer geven. Scott Scarstairs is gitarist en songschrijver van het eerste uur. Hij staat Aardschok te woord.

Ype TVS

VLTIMAS

DE OPKOMENDE STORM

Het is eigenlijk maar een kleine club grote jongens die al jaren de dienst uitmaakt aan de top van de death metalscene. Heel af en toe legt een wat jongere band gestaag de weg af naar de (sub)top en nog minder vaak zien we een band die meteen als een bom inslaat in de death metalwereld. In dat geval zijn het vaak ook nog oude rotten die hun sporen al in andere bands hebben verdiend en in een nieuw project samenkomen. Dat geldt in feite ook voor Vltimas. Rune Eriksen, David Vincent en Flo Mounier kennen we natuurlijk allemaal van respectievelijk Mayhem, Morbid Angel en Cryptopsy. Met hun debuutalbum ‘Something Wicked Marches In’ zorgen ze voor een frisse wind, of liever gezegd een flinke storm in death metalland. Vergelijkingen met hun andere bands liggen uiteraard op de loer, maar de furieuze death metal met een licht black metalrandje heeft wel degelijk een eigen smoelwerk.

Stephan Gebédi

ANTROPOMORPHIA

ALLES MOET WIJKEN VOOR DE MUZIEK

‘Merciless Savagery’ is een volslagen logische titel van het compromisloze nieuwe album van Antropomorphia. De Brabantse band manifesteerde zich in de afgelopen jaren op alle belangrijke festivalpodia, zoals op Eindhoven Metal Meeting, Roadburn, Stonehenge en Nederlands Deathfest. Het in de studio van Marco Stubbe opgenomen en door Dan Swanö gemixte ‘Merciless Savagery’ is volgens het label ‘een soundtrack voor het eind van al het waardeloze leven op deze hoererende planeet’. Bandleider Ferry Damen hoopt er het succes van ‘Sermon Ov Wrath’ verder mee uit te bouwen.

Bastiaan Tuenter

USURPER

ONTWAAKT UIT DE WINTERSLAAP

Zouden de klimaatgekkies dan toch gelijk krijgen? Door de opwarming van de aarde zal de permafrost verder smelten en dat zou uiteindelijk kunnen resulteren in de hel op aarde met gratis derdegraadsbrandwonden voor iedereen. Of de opwarming van de aarde ooit verontrustende vormen gaat aannemen, weet eigenlijk niemand, alleen dat de belastingen nu al worden verhoogd en dat het Amerikaanse Usurper na twaalf jaar te zijn ingevroren, met hun nieuwe album ‘Lords Of The Permafrost’ op de proppen komt!

Stephan Gebédi

UNDEAD PROPHECIES

OVER DE DODEN NIETS DAN GOEDS

Undead Prophecies verkiest de obscuriteit boven de spotlights. Op de bandfoto’s is geen stukje huid te bekennen en ook op het podium gaat de band gehuld in gewaden, compleet met kappen en maskers. Interviews doet de band wel, maar bellen, Skypen of ‘even zitten’ onder genot van een kop koffie zit er niet in. Vragen worden alleen schriftelijk beantwoord. Wie de band niet kent zal op basis van deze uiterlijke presentatie waarschijnlijk verwachten met een black metalband van doen te hebben. Fout! Undead Prophecies maakt onvervalste old-school death metal, variant Florida. Bandlid Necros stuurde enkele antwoorden in.

Ype TVS

WHITECHAPEL

UIT EEN DIEP DAL

‘The Valley’, het nieuwe en zevende studioalbum van de Amerikaanse deathcoreband Whitechapel, vertelt voor eens en altijd, en in klare taal, het schrijnende verhaal van zanger Phil Bozemans moeilijke jeugd en de daarbij behorende overdosis van zijn schizofrene moeder, wat volgens Bozeman allemaal is veroorzaakt door zijn inmiddels overleden stiefvader. De zanger zelf geeft echter tot twee keer toe niet thuis na een interviewafspraak. Bassist en mede­oprichter Gabe Crisp neemt de telefoon gelukkig wél op.

Patrick Lamberts

COMPLEXITY FEST

16 & 17 FEBRUARI – PATRONAAT – HAARLEM

Complexity Fest is aan het veranderen en dat is geheel in de stijl van de muziek die het Haarlemse festival presenteert. Hoe luid of technisch begaafd ook: acts worden pas geboekt als ze vooral origineel, vooruitstrevend, experimenteel en aan verandering onderhevig zijn. Complexiteit en extremiteit worden daarbij niet geschuwd en zelfs gestimuleerd. Waar andere jaren echter vooral op tech-metal en deathcore werd geleund, zien we dit jaar een breder assortiment aan bands en stijlen. Een heel bewuste keuze, zo leren we uit een live-Q&A met Thom Lich, één van de artistiek leiders van het festival. Op de vrijdag uit zich deze nieuwe richting overigens nog niet zo. Het is dan ook geen volwaardige festivaldag, maar een pre-party.

Patrick Lamberts

HEAVY PSYCH SOUNDS FEST

24 FEBRUARI – BURGERWEESHUIS – DEVENTER

Het gelijknamige Italiaanse platenlabel organiseert het rondreizende Heavy Psych Sounds Fest, dat vanzelfsprekend veel bands uit eigen stal op de affiche heeft. De allereerste editie vond eind vorig jaar plaats in het Oostenrijkse Innsbruck, met als headliner Brant Bjork, die daar een en passant een deal uitsleepte om zijn bijna vergeten desertrockjam ‘Jacoozzi’ alsnog te laten uitbrengen. Na die debuuteditie slaat het festival de vleugels uit naar achtereenvolgens Londen, Brussel en dus ook Deventer.

Bastiaan Tuenter

METAL ASSAULT

16 FEBRUARI – POSTHALLE – WüRZBURG (D)

Je moet een beetje gek zijn om voor een eendaags festival duizend kilometer op en neer te rijden. De lineup van de negende editie van Metal Assault ziet er echter lekker genoeg uit voor een tocht naar de voormalige posthal naast het centraal station van Würzburg. Organisator Oli Weinsheimer, tevens de man achter de festivals Keep It True en Hammer Of Doom, heeft weer een groot deel van de zaal beschikbaar gesteld aan stands waar veel vinyl en CD’s gekocht kunnen worden. De betonnen muren van de Posthalle zijn bekleed met gordijnen om de galm binnen de perken te houden.

Metal Mike