CD van de Maand juli 2019

TERAMAZE

Are We Soldiers

(Music Theories Recordings)
Diederick RR9660
80

Het Australische Teramaze is een band die tot en met 2014 een aantal goede, maar niet al te opvallende albums maakte. Totdat in 2015 hun laatste wapenfeit ‘Her Halo’ ineens als een bom bij me insloeg. De acht nummers die dat album sierden klonken een stuk energieker en dankzij de komst van de geweldige zanger Nathan Peachey ook frisser, optimistischer en levendiger dan al het voorgaande werk. De afgelopen jaren bracht gitarist en opperhoofd Dean Wells nog wel een geweldig thrash metalalbum uit met Meshiaak, maar vervolgens werd het rond beide bands akelig stil. Niet lang geleden werd bekendgemaakt dat oorspronkelijke zanger Brett Rerekura op het Teramaze-nest was teruggekeerd en dat Nathan Peachy nu frontman is bij de band Trigger (waar later dit jaar een album van verschijnt). De vrees dat daarmee de magie van ‘Her Halo’ verdwenen is, komt helaas ook uit. ‘Are We Soldiers’ klinkt een stuk melancholieker dan de voorganger en omdat de onderlinge diversiteit tussen de nummers minder groot is, duurt het even voordat dit nieuwe album is ingedaald. Teramaze klinkt net als ‘vroeger’ weer wat bedompt, een beter woord kan ik er niet voor vinden. En hoewel dit betekent dat de sprankeling van ‘Her Halo’ is verdwenen, valt er voor de liefhebbers van melancholieke, progressieve metal genoeg te genieten. Vooral „From Saviour To Assasin” en „Orwellian Times” zijn prachtige songs. Danny Camilleri – zanger van Meshiaak – komt trouwens nog even meeblèren tijdens „The One Percent Disarm”. Niet alleen komt dit de afwisseling ten goede, het doet ons ook reikhalzend uitkijken naar de opvolger van Meshiaaks debuutalbum ‘Alliance Of Thieves’ die inmiddels in kannen en kruiken is en later dit jaar zal verschijnen.